Dodaj do ulubionych

Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników

09.07.13, 21:49
Z góry dziękuję za pomoc smile
Wyniki Anty TPO I TG w drodze z laboratorium
FT3 2.16 (2.57-4.43 )
FT4 0.86 (0.9-1.7)
FT4- 22,04 %
FT3- 5.00 %
wynik testu 35pkt sad
Od dawna borykam się z niespotykanym zmęczeniem,sennością,zmianami nastroju ,włosy wypadają mi garściamii,niskie ciśnienie itd.
Lekarz rodzinny stw że jest ok ,ciut w dolnej granicy i zalecił 50 Euthoro-xu
Obserwuj wątek
    • betka-kredka Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 09.07.13, 22:16
      Ojejku, zmień szybko lekarza, szukaj endo z listy polecanych.
      Przecież Twoje hormony leżą, nie ma się co dziwić, że czujesz się źle, ja przy dużo lepszych wynikach padałam na twarz sad Ale nie martw się, dziewczyny na pewno coś Ci doradzą sensownego smile
      • edie70 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 09.07.13, 23:20
        Czuję się od dawna jak 90letnia kobieta , piję hektolitrami kawę aby jakoś funkcjonować w pracy sad Padam z nóg , zasypiam o kazdej porze dnia i nocy .Opieka nad 5letnia córeczką jest ponad moje siły fizyczne i psychiczne crying stany depresyjne,uciążliwy pms dodatkowo mnie dobijają sad waga szybuje w górę .Ech to nie życie a wegetacja ....
        • edie70 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 09.07.13, 23:22
          Dodam ,że w naszej mieścinie na wizytę u endokrynologa trzeba czekać rok .Może znajde kogoś poleconego z Bielska lub Oświęcimia smile
    • muktprega1 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 09.07.13, 23:28
      Pn z testu, opis z Twojego samopoczucia, hormony na podłodze....
      Jak długo bierzesz te 50?
      • edie70 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 09.07.13, 23:46
        Biorę tę dawkę od paru lat (wyniki zawsze w dolnej granicy lub poza nią ) ,w końcu skoncentrowałam się na leczeniu depresji , od marca przestałam brac leki i amen crying Niedawno natrafiłam na Wasze forum ,poszłam zrobić świeże badania
        • procesor Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.07.13, 00:22
          NA LEKACH masz wyniki poniżej normy!?
          myślałam że dopiero diagnozujesz
          rodzinny cię tak "leczy"?
          chyba ostatnio nadużywam określenia konował smile
          ale tu też pasuje chyba
          • edie70 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.07.13, 11:19
            niestety rodzinny sad
          • muktprega1 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.07.13, 11:32
            Oj, pasuje smile
            niestety przy naszej chorobie raczej niemożliwością jest branie przez parę lat bez zmiany dawki trwać, choroba jest aktywna, a Ciebie zostawiono parę lat na tak małej dawce.
            W jakiej gramaturze masz tabletki? Dobrze żebyś miała 25 do podziału, dzieliła ją na 4 części i bardzo wolno wprowadzała po 1/4 czyli 6 mg do tej 50, a za parę dni znowu 1/4 itd.
            Zrób tabelkę z wynikami, krótkim opisem samopoczucia, dawką, innymi lekami które bierzesz, trzeba się zainteresować własną chorobą jak już widzisz ze swojego doświadczenia smile

> w końcu skoncentrowałam się na leczeniu depresji , od marca przestałam brac leki i amen

Przy tak ogromnej niedoczynności w jakiej jesteś - depresja murowana, Tobie nie psychotropy są potrzebne, ale tyroksyna, a Twój organizm wyje z tęsknoty do niej smile
            Kup książkę "Jak żyć z Hashimoto" naprawdę warto!

Wiesz dążymy do poziomu obydwu hormonów ok 50%, wszystko co poniżej, a u Ciebie na minusie, to koszmar w samopoczuciu.
            • edie70 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.07.13, 18:12
              właśnie psychiatra zasugerował mi zainteresowanie się tarczycą , czy aby na pewno muszę brać antydepresanty skoro próbujemy rózne a samopoczucie fizyczne sie nie poprawia ,psychiczne falami ,nerwowośc nie mija sadStw ,abym zrobiła wyniki , znalazła dobrego endo i dawka wg niego to min 75mg . Pani doktor mnie wyśmiała ,że nigdy tarczyca nie ma takiego wpływu na samopoczucie ! masakra a ja od lat wegetuję jak 100letnia staruszka a od tej wiosny to już koszmar...
              Mam opakowanie 50m w jednej dawce
              • edie70 Re: Anty Tpo i Tg 10.07.13, 18:17
                dzisiaj doszły nowe wyniki:
                anty TPO 35.46 (0.0-34.0)
                Tyreoglobulina 0.814 (1.6-59.9)

polecono mi pdoktor z Oświęcimia , jutro spróbuję się z nią skontaktować
              • muktprega1 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.07.13, 18:30
                > właśnie psychiatra zasugerował mi zainteresowanie się tarczycą
                abym zrobiła wyniki
                > , znalazła dobrego endo i dawka wg niego to min 75mg

No widzisz, też uważam, ze co najmniej 75 dla Ciebie to min, ale psychiatra gigant jak dla mnie, że w ogóle zasugerował, wielki plus dla niego smile

> Pani doktor mnie wyśmiał
                > a ,że nigdy tarczyca nie ma takiego wpływu na samopoczucie !

a pani dr endokrynolog - konował, jakich tu pełno mamy z doświadczeń forumowiczów.

A tu więcej w połowie tekstu o tarczycy mowa:
                forum.gazeta.pl/forum/w,24776,27533542,,psyche.html?v=2
                • edie70 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.07.13, 20:14
                  dziękuję pięknie za odzew i zrozumienie kiss
                  dobrze,że na forum o depresji przy niektórych ident dolegliwosciach polecali forum Hashimoto smile
                  • muktprega1 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.07.13, 22:31
                    A jeśli chodzi o zrozumienie i wspólnotę przeżyć, to zapewne znajdziesz go w moim ulubionym wątku i wklejałam go już nie wiem ile razy, ale na pewno podniesie Cie na duchu wink
                    Zaczynam od siebie, ale cały jest wart przeczytania:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,132646223,137364386,Re_Osoby_ktore_dlugo_nie_leczyly_niedoczynnosci.html
                    No to się trzymaj
    • pies_z_laki_2 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 11.07.13, 14:34
      Matko jedyna, ta pani dr do kasacji natychmiast, Sadyści nie powinni leczyć ludzi, zresztą jakie "leczyć", skoro ona trzyma cię na minusie tyle lat...

Zmień ja na dowolna nną rodzinną, bo każda będzie lepsza niż ta...
      • edie70 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 11.07.13, 17:03
        Udało mi się umówić do Pani doktor na najblizszy wolny termin 7 sierpnia .Skoro tyle lat ledwo dycham dotrwam jakoś te 3 tyg wink
        Mam nadzieję ,że w koncu ktoś mi pomoze i postawi mnie na nogi .OBY !
        Przede mną urlop nad morzem więc o kazdej porze mogę odpocząć i podrzemać wink
        • edie70 Re: pomoc w interpretacji wyników TSH 02.08.13, 16:11
          zrobiłam wczoraj świeże wyniki TSH aby mieć na wizyte zaplanowaną za kilka dni :
          2 6856 ulU/ml
          norma 0.3500-4.9400
          nic z tego wyniku nie rozumiem sad
          czy dobrze myślę ,że po 2 powinna być kropka i są prawidłowe ?
          z góry dziękuję za ponowną pomoc kiss
          • hashi-tess Re: pomoc w interpretacji wyników TSH 03.08.13, 06:23
            edie70 napisała:

> zrobiłam wczoraj świeże wyniki TSH

napisz czy masz chorą tarczycę czy przysadkę mózgową,
            że oznaczasz hormon TSH.

Rozumiem, że zażywasz euthyrox.
            Koniecznie powinnaś oznaczać hormony tarczycy!
          • pies_z_laki_2 Re: pomoc w interpretacji wyników TSH 25.08.13, 22:07
            No i jak tam po wizycie u endo?
            Czy tsh ponad 2,6 to dobry wynik dla kobiety w sile wieku? Czy zrobiłaś dodatkowo fT4 i fT3?
            • edie70 Re: pomoc w interpretacji wyników TSH 29.08.13, 18:07
              Dziękuję za zapytanie o zdrowie smile
              Pani doktor wydaje się kompetentna i zainteresowana pacjentem smilePooglądała wyniki (uznała ze to TSH jest za wysokie), wysłuchała mojej litanii z dolegliwościami.Przebadała,pooglądała skóre ,oczy itd : Stw Hashimoto. Kazała zacząć od 25mg i stopniowo podnosic dawkę do 75mg Euthyroxu , magnez z wit B6, selen ,cynk.Na razie jestem w trakcie przyjmowania dawki 50mg. Zaleciła diete (przytyłam aż 10kg) i powiadomiła mnie o wzroscie apetytu na początku leczenia sad.Nastepna wizyte mam poczatkiem pazdziernika .Mam zrobic wtedy swieze wyniki i usg (badajac uznała ze jest ona zwłókniała i b.mała). W razie pogorszenia stanu zdrowia kazała dzwonić .Na razie u mnie bez zmian na lepsze.Czekam na lepsze dni smileNajbardziej skupiła się na mojej depresji niż dolegliwościach fizycznych.Wizyta 150 zł ...
              • edie70 Re: pomoc w interpretacji wyników TSH 29.08.13, 18:12
                Aha wyniki robiłam poczatkiem sierpnia .FT3 2.12
                FT4 0.82
                • edie70 Re: dzisiejsze wyniki : 07.10.13, 17:08
                  Witam ponownie smile
                  Minęło 2 m-ce odkąd zażywam dawkę 75 mg Ethurox . Niestety mega męczące dolegliwości fizyczne nie ustępują crying
                  Jedyne co zauważam to brak wypadania włosów .
                  Rano robiłam badania i usg .Jutro jadę do mojej endo ,ciekawa jestem jej opinii.
                  USG :
                  PP 13X13X41mm
                  LP 13X11X39mm
                  cieśń2mm

TSH 0,51
                  FT4 25,38% 0,898
                  FT3 38,30 % 2,476

czy to znaczy ,ze ta dawka jest za mała czy to za wcześnie jeszcze na poprawę zdrowia ? Mimo iż mam 42 lata to czuję się fizycznie na dwa razy więcej crying Chyba ,że o już tak będzie ....

• procesor Re: dzisiejsze wyniki : 07.10.13, 21:52
                    tarczyca ok 6 ml

a dawka za mała, masz nadal za niskie ft4 i ft3 nadal je przewyższa
                    myślę że możesz dojść spokojnie do 100
                    • edie70 Re: dzisiejsze wyniki : 08.10.13, 21:41
                      Następna wizyta za 2 m-ce .Do tego czasu mam dalej łykac 75mg .Pani doktor stw ,że na razie ta dawka jest wystarczająca ponieważ zbyt krótko ją biorę aby odczuć lepsze samopoczucie sad
                      Czyli nadal mam się męczyć crying ....
                      • procesor Re: dzisiejsze wyniki : 08.10.13, 21:57
                        twoje zdrowie - twoja decyzja

ja bym podniosła dawke
                        ale jak zaczynalam sie leczyć to też odważna nie byłam smile
                        • edie70 Re: dzisiejsze wyniki : 09.10.13, 21:21
                          nie mam nic do stracenia wink
                          myślę,że spróbuję wyrównać % tymi 100mg
                          Tylko jak wybrnę z tego podczas wizyty kontrolnej w grudniu jeżeli wyniki się poprawią ? będzie utwierdzona w przekonaniu ,że super dobrała mi to 75mg big_grin
                          • pies_z_laki_2 Re: dzisiejsze wyniki : 12.10.13, 01:38
                            Ja na wizycie stwierdzam rozbrajająco, że od dnia takiego i takiego biorę tyle i tyle. Jeśli endo pyta dlaczego zmieniłam zalecaną dawkę wyjaśniam spokojnie, że np. dwa miesiące było mi zimno, albo że fT4 m spadło tak nisko, że aż się wystraszyłam, a jak podniosłam, to się poprawiło smile

Nie będę oszukiwała, wolę mówić prawdę smile
                            • edie70 Re: dzisiejsze wyniki : 12.10.13, 13:13
                              big_grin
                              ok dzięki pięknie za info smile
                              • edie70 Re: dzisiejsze wyniki gorsze od poprzednich 02.12.13, 20:13
                                co jest grane ? sad
                                dawka bez zmian(zaryzykowałam,że przeczekam)75mg + selen, jutro wizyta u mojej endo
                                wyniki gorsze od tych sprzed 2 m-cy crying
                                Tsh 0,6873
                                FT3 22,95%
                                FT4 14,87%

samopoczucie,energia nadal w opłakanym stanie, 12dniowy PMS ,tyję nadal, włosy z powrotem wypadają crying
                                teraz już wiem ,że muszę spróbować ratować się 100mg

• procesor Re: dzisiejsze wyniki gorsze od poprzednich 02.12.13, 22:27
                                  no jak to co jest grane?
                                  pisałam ci dawno temu żeby podwyższać dawkę
                                  chciałeś poczekać - masz efekt...
                                  już poprzednie wyniki były wskazówkę by zwiększac dawkę bo widac było że idą w dół

dokładaj teraz po kawałku, masz euthyrox 25?
                                  jeśli tak to dołóż połowkę (albo ćwiartkę jeśli źle znosisz zwiększanie)
                                  i idź do tej setki co o niej pisałam smile
                                  • edie70 Re: świeżo po wizycie ;( 03.12.13, 20:12
                                    No i pokłóciłam się z moją endo ponoć najlepszą w mojej okolicy!
                                    na wejściu zadała mi pytanie po co w ogóle robię ft3 i ft4 -do leczenia wystarczy tsh !
                                    wyniki mam świetne i nie ma zamiaru dawki mi zmieniać sad
                                    komfort życia przy Hashimoto jest jaki jest crying
                                    na moje naciski wypisała mi recepte na 100mg (2x w tyg)
                                    mam kupic preparat na zimne dłonie i stopy,
                                    w 3 dniu cyklu zbadac hormony kobiece
                                    a w ogóle to czego oczekuję przecież kazdy kto boryka sie z depresją źle sie czuje o tej porze !
                                    No to juz dolała oliwy do ognia : ja jej o pms,nerwicy,kołataniu serca,zaparciach,wypadaniu włosów, uderzeniach gorąca ,senności,braku energii a ta mi wyjezdza ze zmianą leku antydepresyjnego crying
                                    waga znowu 4 kg w górę

maaaaaaaasaakra crying

• procesor Re: świeżo po wizycie ;( 03.12.13, 21:10
                                      pani doktor...
                                      tylko przypadkiem nie bierz tej 100 tak jak ci kazała 2 razy w tygodniu!!!
                                      dawka równa codziennie jest bardziej naturalna, a niejedna osoba na forum taką zmienna dawka rozbujała sobie przeciwciała...

komfort życia z Hashi zależy od dobrze dobranej dawki a pani doktor o tym nie wie bo leczy pacjentów na podstawie TSH smile
                                      nie kupuj preparatu na zimne dłonie i stopy przypadkiem, to ten z reklamy? pani doktor ma wpływy od sprzedaży??? ;P

hormony zbadaj,czemu nie, ale one też są powiązane z tarczycowymi więc nie dziwne będzie jak coś wyjdzie nie tak, choćby prolaktyna

pani doktor wygłosiła parę komunałów rodem z gazetek kobiecych a od lekarza wymagamy czegoś więcej...
                                      • edie70 Re: świeżo po wizycie ;( 03.12.13, 22:00
                                        mam w domu tylko 3 blistry 50mg i teraz recepte na 75 i 100
                                        napisz prosze jak sie za to zabrać i po jakim czasie płynnie przejsc do 100mg codziennie ?
                                        dziękuję za pomoc

zapomniałam wspomniec ze poleciła mi abym odstawiła selen i wprowadziła Merck .A i najlepiej włosów nie farbić .No tak siwa do pracy z klientem będę chodziła big_grin
                                        ten specyfik to regu therm
                                        • muktprega1 Re: świeżo po wizycie ;( 04.12.13, 20:00
                                          Czyli jesteś na 75? Szkoda, ze nie masz 25 - tak fajnie nią dzielić

Musiałabyś w takim razie podnosić o 12 np:
                                          1/4 z 50 = 12,5
                                          dodać 75= razem 87,5

albo 1/2 z 75= 37,5
                                          dodać 50 (ewentualnie 1/2 z 100) = razem 87,5

myślę, że możesz na tej dawce być z tydzień i potem do 87,5 dodać 1/4 z50 albo już całą setkę wziąć, a po 4 tygodniach na 100 zrobić samo Ft3 i Ft4 żeby zobaczyć proporcje smile
                                        • muktprega1 Re: świeżo po wizycie ;( 04.12.13, 20:04
                                          Do tego specyfiku podeszłam jak do jeża, ale po przeczytaniu składu - to całkiem, całkiem
                                          • edie70 Re: świeżo po wizycie ;( 04.12.13, 21:20
                                            dziękuję Ci bardzo za podpowiedź smile Spróbuję w aptece wyżebrać 25mg wink
                                            • edie70 wyniki po dawce 87,5 09.01.14, 17:38
                                              po ok3-4 tyg dawki :75+1/2 z 0,25

FT4 38,59%
                                              FT3 70,85%

co o tym sądzicie ?
                                              coś to FT4 dużo niższe uncertain

• muktprega1 Re: wyniki po dawce 87,5 09.01.14, 17:50
                                                Widzę, że jest wyraźna potrzeba podniesienia tyroksyny smile
                                                > FT4 38,59%
                                                > FT3 70,85%

o czym świadczy większe Ft3 , ja dodałabym drugą połówkę z 25, po ćwiarteczce i za parę dni następna ćwiarteczka i standard 4 tygodni oczekiwania smile
                                                A jak się czujesz przy tych wynikach? Zaczynałaś dramatycznie od obu poziomów poniżej norm smile

Doczytałam, ze Procesor już 07.10.13 pisała:

"...tarczyca ok 6 ml, a dawka za mała, masz nadal za niskie ft4 i ft3 nadal je przewyższa
                                                myślę że możesz dojść spokojnie do 100..." smile
                                                • edie70 Re: wyniki po dawce 87,5 09.01.14, 18:09
                                                  ojej jak się cieszę ,że tak szybko odpisałaś smile dziękuję za odzew kiss
                                                  najgorsze jest to ,że nadal czuję się kiepsko : gruba,spuchnięta,zmęczona,senna,słaba,mega nerwowa crying

• rosteda Re: wyniki po dawce 87,5 09.01.14, 22:55
                                                  muktprega1 napisała:

> Widzę, że jest wyraźna potrzeba podniesienia tyroksyny smile
                                                  > > FT4 38,59%
                                                  > > FT3 70,85%
                                                  >
                                                  > o czym świadczy większe Ft3 , ja dodałabym drugą połówkę z 25, po ćwiarteczce i
                                                  > za parę dni następna ćwiarteczka i standard 4 tygodni oczekiwania smile
                                                  > A jak się czujesz przy tych wynikach? Zaczynałaś dramatycznie od obu poziomów p
                                                  > oniżej norm smile
                                                  >
                                                  > Doczytałam, ze Procesor już 07.10.13 pisała:
                                                  >
                                                  > "...tarczyca ok 6 ml, a dawka za mała, masz nadal za niskie ft4 i ft3 nadal je
                                                  > przewyższa
                                                  > myślę że możesz dojść spokojnie do 100..." smile

A ja mysle ze mozna przy tych wynikach smialo zwiekszyc o 25µg i nie bawic sie z cwiarteczkami z 25µg bo to nie ma sensu zeby sie meczyc z obrzekami i innymi objawami.
                                                  Ostrozne zwiekszanie czasami moze byc gorsze niz o 25.
                                                  A jesli juz musi byc ostroznie to nie mniej niz o 12,5µg.
                                                  Zwiekszanie o 6,25µg i nie co pare dni (bo mozna szybciej przedawkowac) jest wskazane u osob ktore sa w podeszlym wieku albo bardzo dlugo (kilka lat) byly w niedoczynnosci, albo bardzo zle znosza zwiekszanie tyroksyny.
                                                  Mlode osoby nie maja tych problemow.
                                                  • edie70 Re: wyniki po dawce 87,5 09.01.14, 23:12
                                                    cieszę się ,że zaliczam się do grona osób młodych wink
                                                    a tu w kalendarzu 40+ uncertain
                                                    dziękuję za podpowiedź smile

• muktprega1 Re: wyniki po dawce 87,5 13.01.14, 10:37
                                                    > Ostrozne zwiekszanie czasami moze byc gorsze niz o 25.

> Zwiekszanie o 6,25µg i nie co pare dni (bo mozna szybciej przedawkowac)

nigdy się z tym nie spotkałam, czy są jakieś praktyczne przykłady?? W ramach poznawania i zdobywania wiedzy to pytanie smile
                                                  • edie70 Re: wyniki po dawce 87,5 14.01.14, 17:26
                                                    od niedzieli łykam 100 smile
                                                  • rosteda Re: wyniki po dawce 87,5 14.01.14, 17:53
                                                    i jak sie czujesz?
                                                  • edie70 Re: wyniki po dawce 87,5 14.01.14, 18:58
                                                    na razie zero jakichkolwiek objawów smile na plus i na minus wink
                                                    jedyne co zauwazyłam i jestem zaskoczona bo to mój problem od urodzenia :od paru dni regularnie czyli codziennie idę do ubikacji .Czyzby zaparcia pierwsze mijały wink

• edie70 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg 18.02.14, 17:08
                                                    po 6 tyg łykania dawki 100mg sprawa ma się następująco :
                                                    FT4 45,00 %
                                                    FT 30,20 %

samopoczucie fizyczne bez zmian sad
                                                    psychiczne różnie wink gdyby nie długi ,uciążliwy PMS byłoby nieźle big_grin

bardzo proszę o poradę co dalej uncertain

o ile podnieść dawkę ?

jutro mam wizytę u dietetyka smile
                                                  • edie70 Re:100mg i co dalej ? 24.02.14, 23:29
                                                    podnieść dawkę czy pozostać przy obecnej ?
                                                    sad
                                                    FT4 45,00 %
                                                    FT3 30,20 %
                                                  • procesor Re:100mg i co dalej ? 24.02.14, 23:54
                                                    podnieść
                                                    nie mam teraz siły czytać wątku i tropic przeszłość więc nie wiem czy o 12,5 czy o 25
                                                    ale 12,5 podniosłabym od razu
                                                  • muktprega1 Re:100mg i co dalej ? 25.02.14, 10:21
                                                    też podniosłabym o 12,5 smile
                                                  • edie70 Re:DZIĘKUJĘ :-* 25.02.14, 17:28
                                                  • edie70 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 30.04.14, 17:18
                                                    właśnie odebrałam świeże wyniki :
                                                    TSH 4gen 0,0346 (0,35-4,94)
                                                    FT3 48,30%
                                                    FT4 57,69%
                                                    myślę ,że mogłoby być lepiej wink
                                                    to TSH może być takie niziutkie ?
                                                    zauwazyłam na początku znaczną poprawę samopoczucia i sił witalnych smile teraz znowu dopadł mnie spadek energii i przymus popłudniowej drzemki , zdarzają mi się kołatania serucha,bóle stawów i głowy ...
                                                    bardzo proszę o poradę czy nadal pozostać przy dawce 112,5 mg ?
                                                    dziś doczytałam ,ze stanowczo za mało łykam magnezu .
                                                  • muktprega1 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 01.05.14, 10:19
                                                    > dziś doczytałam ,ze stanowczo za mało łykam magnezu .

no jeśli nadal pijesz hektolitrami kawę jak pisałaś wyżej, to ona baaardzo wypłukuje magnez którego i tak mamy niedobór przy problemach z tarczycą. Magnez - 6 mikro na każdy kilogram wagi ciała (zwróć uwagę na zawartość magnezu w tabletce) Ja akurat biorę Slow mag bez B6 i dobrze reaguję.

co do Twoich wyników, możesz podnieść o następną 12, może lepiej 6 bo zbliżasz się do połowy norm i to na pewno podniesie Ft4, ale pewno obniży Ft3, wiec przy następnym wkłucie zrób koniecznie:
                                                    - poziom D3 (bóle stawów, głowy)
                                                    - ferrytynę
                                                    - B12
                                                    tradycyjna trójka niedoborów, któreś z nich masz na 100% smile

Selen 200 do 4 h po tyroksynie bierzesz? A inne leki?

Zauważyłaś, ze po każdej zmianie dawki hormonu na wyższą czujesz się lepiej, czyli Twój organizm odwdzięcza Ci się lepszym samopoczuciem, ale jak się wysyci znowu pojawia się hasło "za mało" i znowu trzeba dawkę dorzucić.
                                                  • edie70 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 01.05.14, 10:30
                                                    dziękuję za pomoc jak zwykle kiss
                                                    biorę selen i wapn PP , chela magne B6 i chela ferr z Olimpu .
                                                    2-3 kawy dziennie
                                                    a i nadal łykam antydepresant Velaxin SR 75mg

ciągle sie zbieram zrobic te wyniki i ciagle jakoś kasy na nie brak uncertain kanałowe leczenie zebów mnie dobija finansowo crying
                                                    tsh+ft3+ft4=50zł

musze dokupic polecane suplementy D3 i b complex

• muktprega1 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 02.05.14, 09:58
                                                    To może weź wiecej o 6, bo 12 na raz może być ciut za dużo.
                                                    Moim zdaniem antydepresant zupełnie nie jest ci potrzebny, tylko magnez, przeczytaj dokłądnie ulotkę i w razie próby odłączenie stosuj się do niej.

antydepresanty zaburzają wchłanianie hormonów tarczycy niestety i maskują objawy niedoboru magnezu. Poczytaj nizej:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,145173570,150772310,Re_Tezyczka_zalecenia.html
                                                    oraz parę istotnych wiadomości o magnezie:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,149822113,150778354,Magnez.html
                                                    zrób jeszcze rozpiskę w jakich godzinach i ilośc - tego co bierzesz
                                                  • edie70 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 06.05.14, 00:01
                                                    Przepraszam ,że dopiero dziś odpisuję ,ale byłam na dł weekendzie bez dostępu do neta smile
                                                    Rano ok 7 100mg+3/4 z 25mg (od wczoraj)
                                                    po 40min kawa z mlekiem
                                                    w pracy sniadanie ok 9
                                                    ok godz 10 Selenium PP 200mcg
                                                    potem Chelated Zinc PP 50mg
                                                    ok godz15 chela mag b6 1 tabl -100mg
                                                    wieczorem chela ferr bio complex (kwas foliowy i wit: C, B6, B12) 1 tabl
                                                    rano jeszcze Velaxin
                                                  • muktprega1 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 06.05.14, 09:09
                                                    Odstępy dobre, a ten magnez?

Jeśli chodzi o magnez to proporcje są takie:
                                                    6 mg na każdy kilogram wagi ciała (zwróć uwagę na zawartość magnezu w tabletce)
                                                    B6 nie za dużo? Nie wiem ile można na dobę, bo masz go w dwu suplementach smile

Tu i o B6 i magnezie:
                                                    www.nerwica.vegie.pl/niedobor_magnezu.html
                                                    > rano jeszcze Velaxin
                                                    tzn o której? przeniosłabym go jak najdalej od tyroksyny, lepiej na wieczór
                                                  • edie70 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 06.05.14, 16:38
                                                    nawet nie zorientowałam sie z tą wit B6 uncertain
                                                    Velaxin musze rano , jako energetyzujacy lek wink
                                                    spróbuję w południe smile
                                                  • edie70 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 06.05.14, 16:40
                                                    czyli 70x6mg
                                                    czy ja kiedyś wrócę w ogóle do swojej wagi crying
                                                    7 już zrzuciłam , jeszcze sporo pracy przede mną ....
                                                  • muktprega1 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 07.05.14, 10:49
                                                    Mam taka samą wagę, u mnie wychodzi Slow mag (bez B6) klasyczne 6 tabletek na dobę, 2 biorę przed południem, a 4 na noc.
                                                  • edie70 Re:dzisiejsze wyniki po dawce 100mg +1/2 z25mg 07.05.14, 22:01
                                                    dzięki kiss
                                                  • edie70 Re:dzisiejsza wizyta U DERMATOLOGA :/ 13.05.14, 22:01
                                                    od 2-3 tyg borykam sie z mega uczuleniem w okół oczu (objawy jak azs) i na szyji (cos jakby pokrzywka ,skóra jak u żaby) sad Lekarz rodzinna "zaszalała" od razu z maścią sterydową , pomogła , odstawiłam po ustąpieniu objawów , wszystko wróciło sad Udało mi się cudem dostać do dermatolog (ponoć najl w B-B) . Jej diagnoza brzmi trądzik i uczulenie po zbyt duzej dawce leku na tarczycę :0 pytała czy zmieniałam ostatnio dawke ? tak zwiększałam uncertain
                                                    czy któraś z Was kiedykolwiek o takim czymś słyszała ? ? ?
                                                  • muktprega1 Re:dzisiejsza wizyta U DERMATOLOGA :/ 14.05.14, 10:55
                                                    zrób badania za 2,5 tyg Ft4 i Ft3, nie widzę związku, raczej z niedoborem D3 spotkałam się jako przyczyną.
                                                    U mnie np pokrzywka całego ciała pojawiająca się i znikająca ma związek niestety z kamieniami w woreczku żółciowym. Wieloletnie braki D3, długo nie rozpoznane Hashimoto pociągnęły za sobą kamienne konsekwencje. W każdym razie USG jamy brzusznej nie zaszkodzi.
                                                  • edie70 Re:dzisiejsza wizyta U DERMATOLOGA :/ 14.05.14, 16:34
                                                    kiss
    • algebra.wywiad Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 11.05.14, 16:22
      U góry forum napisano "To forum przeznaczone jest dla osób, które poszukują sprawdzonych, rzetelnych informacji."
      Ha, ha, ha. Wszyscy jesteśmy lekarzami! smile)))))))))))))))
      • pies_z_laki_2 Re: Wlk prośba o pomoc w interpretacji wyników 15.05.14, 15:01
        Algebra, raczej odwrotnie, to zdanie oznacza, że od lekarzy rzadko otrzymujemy rzetelną odpowiedź na zgłaszane wątpliwości... a przez to szukamy gdziekolwiek, przy czym akurat tu na forum takich informacji jest naprawdę sporo.

(ale prześmiewcy, czy złośliwcy też się zdarzają. Na ogół są to zdrowe nudzące się trolle tongue_out)
        • edie70 Re: 100mg +3/4 25mg 08.06.14, 17:56
          chyba czas najwyższy zrobić komplet badań .
          czuje się kiepskawo : bóle głowy,ciągle mi zimno(nawe w te upały w nocy mnie telepie) ,śpię na stojąco, włosy wypadają mi garściami sad
          przesilenie wiosenno/letnie uncertain
          • edie70 Re: 100mg +3/4 25mg dzisiejsze wyniki : 24.07.14, 14:08
            TSH 0,0171

FT3 41,55 %
            FT4 44,87 %

WIT D 34,84 (30,0-100,0)
            FERRYTYNA 29,75 (4,63-204,00)

WIT B12 wynik będzie za kilka dni uncertain
            jutro wyjezdzam na 2 tyg nad morze , czy dawkę powinnam mieć bez zmian ?

• muktprega1 Re: 100mg +3/4 25mg dzisiejsze wyniki : 24.07.14, 14:33
              Obydwa masz poniżej połowy norm a czujemy się dobrze od 60% w górę, więc...

> FT3 41,55 %
              > FT4 44,87 %

Będąc na Twoim miejscu podniosłabym o 12 tyroksynę, ale dobrze, że obydwa hormony idą łeb w łeb wink
              • edie70 Re: 100mg +3/4 25mg dzisiejsze wyniki : 24.07.14, 14:54
                czyli zacząć od jutra 125 mg ?
                nie za niska ta wit D ?

• muktprega1 Re: 100mg +3/4 25mg dzisiejsze wyniki : 25.07.14, 01:12
                  > czyli zacząć od jutra 125 mg ?

To jest Twoja decyzja, ja akurat przyjmuję 125 ale i dodatkowo T3. Wydaje mi się, ze dobrze mieć trochę więcej siły i energii wyjeżdżając na wakacje smile

> nie za niska ta wit D ?
                  WIT D 34,84 (30,0-100,0)
                  Jasne, ze za niska, dla nas w okolicach od 50 w górę, a najlepiej ok 70, wiec oczywiście do podniesienia.
                  Podobnie żelazo, najlepiej dla nas cytuję:
                  "Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy"
                  Masz wyniki w tzw normie, więc żaden lekarz raczej Ci nie przepisze suplementów, pozostaje zająć się tym we własnym zakresie, jak u większości na tym forum smile
                  • edie70 Re: 125mg 07.08.14, 11:46
                    mam juz i wyniki B12 : 454 (211-911)
                    cały pobyt łykałam 125mg smile
                    z racji ,ze pogoda dopisała było duzo leżakowania więc odpoczęłam , powysypiałam się smile
                    oj jutra powrót do rzeczywistościuncertain
                    " ja akurat przyjmuję 125 ale i dodatkowo T3 "
                    tzn ? czy mogłabym prosić o rozwinięcie tematu dawki ?
                    wydaje mi się ,że dzięki Wam sporo wiem a jednak nie wszystko wink
                    • muktprega1 Re: 125mg 08.08.14, 08:57
                      smile Przyjmuję tyroksynę w ilosci - 125 oraz dodatkowo hormon T3 zawarty w Thybonie - 15
                      • edie70 Re: 125mg 08.08.14, 16:31
                        a to sama tak wymyśliłaś wink czy masz takiego przyjaznego endo ? smile
                        • muktprega1 Re: 125mg 09.08.14, 09:26
                          Prowadzę się aktualnie sama, ale wielka pomoc w dochodzeniu do siebie zawdzięczam forumowym Koleżankom smile nieustępliwości w zrozumieniu problemu, kilku błędom, które popełniłam itp
                          Mój endo patrzył niestety tylko n TSH, nie byłam od 3 lat, może dłużej. Aktualnie czekam 1/2 roku na wizytę, tylko dlatego, ze należy mi się USG tarczycy, przecież i tak za wszytsko płacę z własnej kieszeni smile
                          Z zachowaniem kilku prostych zasad jest to jak najbardziej możliwe.
                          • edie70 Re: 125mg 09.08.14, 11:58
                            Moja ostatnia wizyta u endo skończyła się ostra wymianą zdań i tyle mnie u niej widzieli (bodajze w listopadzie) uncertain 5mni wizyta 150zł -rzut okiem na TSH , recepta i do widzenia .Moje samopoczucie było najmniej wazne w tym wszystkim crying
                            próbuję dzieki Waszym podp a zwłaszcza Twojej pomocy dać radę z ustaleniem odp dla siebie dawki dawki , łykać suplementy itd
                            niestety nie umiem jeszcze odczytywać sygnałów płynących z organizmu sad
                            od tylu lat czuję się ciągle zmęczona,senna,pozbawiona energii ,nerwowa,z niekonczącym sie PMS , ze juz naprawdę nie pamietam ,że mozna czuć sie inaczej crying
                            za 2 tyg mam wizyte u lekarza i bede próbowała odstawic antydepresanty (sugestia pana doktora) uncertain

• pies_z_laki_2 Re: 125mg 09.08.14, 16:09
                              > za 2 tyg mam wizyte u lekarza i bede próbowała odstawic antydepresanty (sugesti
                              > a pana doktora) uncertain

Super!!! Pamiętaj jednak, że po odstawieniu psychotropów twoje wyniki tarczycowe mogą się zmienić i trzeba znowu dopasować dawkę smile
                              • edie70 Re: 125mg 09.08.14, 17:40
                                kiedy i jak poczuję ,że ona jest dopasowana ? wink
                                • edie70 Re: 125mg i katastrofa ;( 02.09.14, 21:01
                                  Czy moje fatalne samopoczucie moze być przyczyną za duzej/zle dobranej dawki ?
                                  od paru tyg czuje sie wrecz koszmarnie crying od wczoraj zamiast odstawienia leków jestem na L4 sad masakra , nie jestem w stanie chodzic do pracy (praca z klientem) , musze odpocząć psych i fiz a jestem po urlopie uncertain non stop boli mnie głowa , w nocy zle śpie , jestem tak nerwowa , wybuchowa ,że boje sie ,ze eksploduje ,śpię na stojąco , czasami tlucze mi sie serducho crying dramat dla mnie i moich bliskich ... do tego w dobie bezrobocia ląduję na 3 tyg L4 ...
                                  • hashitess Re: 125mg i katastrofa ;( 02.09.14, 21:14
                                    Odstawiłaś psychotropy?
                                    • edie70 Re: 125mg i katastrofa ;( 02.09.14, 21:23
                                      wczoraj mialam wizyte na ktorej mialam o tym zdecydowac z moim lekarzem. jak zobaczyl w jakim jestem stanie , kazal mi odpoczac i pokazac sie 22go i stw ze w tej sytuacji skazac mnie na objawy odstawienne byloby masakrą
                                      • edie70 Re: 125mg i katastrofa ;( 02.09.14, 22:14
                                        dodam ,że mam podwyzszony puls , serce mi wali jak młot a włosy wypadają garściami sad
                                        • procesor Re: 125mg i katastrofa ;( 02.09.14, 22:52
                                          bez aktualnych wyników to na dwoje babka wróżyła
                                          możesz mieć za wysokie wyniki
                                          albo za niskie - ja miałam takie objawy w za niskich

możesz mieć rzut choroby - u mnie pobyt nad morzem generował za wysokie wyniki hormonów i objawy nadczynności

wyniki aktualne są niezbędne
                                          • edie70 Re: 125mg i katastrofa ;( 03.09.14, 13:59
                                            jutro rano przejde się zrobić Ft3 i Ft4
                                            masakra nie radze sobie z własną nerwowoscia, wybuchowością ,zmeczeniem wynikającym z kiepskiej jakosci snu sad
                                            • muktprega1 Re: 125mg i katastrofa ;( 03.09.14, 15:33
                                              Twoje objawy też kojarzą mi się z rzutem, czyli wysyp przeciwciał, jedno albo oba hormony mogą być bardzo wysoko, czasami ponad normę.
                                              • hashitess Re: 125mg i katastrofa ;( 03.09.14, 15:55
                                                Bierzesz magnez i selen w postaci selenitu sodu?
                                                Magnezu nie przedawkujesz ja biorę codziennie 7 tabl. Slowmagu,
                                                a selen pomaga przy rzucie choroby.
                                                • edie70 Re: 125mg i katastrofa ;( 03.09.14, 17:43
                                                  biorę "niemiecki" selen i magnez i cynk i zelazo ...
                                                  • edie70 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 04.09.14, 14:12
                                                    FT4 41,54% 1,024
                                                    FT3 28,18 % 2,273

FT3 spadło niemiłosiernie crying
                                                    125mg biorę od 25lipca uncertain
                                                  • hashitess Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 04.09.14, 17:26
                                                    Ta róźnica pomiędzy poziomami hormonów wcale nie jest duźy.
                                                  • edie70 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 04.09.14, 18:49
                                                    ale dlaczego wyniki mam gorsze niz przed zwiekszeniem dawki uncertain
                                                  • hashitess Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 04.09.14, 19:34
                                                    Dawno miałaś wykonane usg?
                                                    Wydaje mi się, źe to pobyt nad morzem
                                                    Spowodował obecne samopoczucie.
                                                    Wydaje sie, źe usg duźo wyjaśni.
                                                  • edie70 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 04.09.14, 22:19
                                                    ok, zrobie usg
                                                    dziękuję za pomoc kiss
                                                  • pies_z_laki_2 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 05.09.14, 16:22
                                                    > ale dlaczego wyniki mam gorsze niz przed zwiekszeniem dawki uncertain

Bo:

> 125mg biorę od 25lipca
                                                  • edie70 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 05.09.14, 18:50
                                                    tzn ? mam ją z powrotem zmniejszyć ?
                                                  • muktprega1 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 05.09.14, 22:36
                                                    Jakie bierzesz depresanty i o której?
                                                    Coś zaburza wchłanianie i przemianę hormonów.
                                                  • edie70 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 05.09.14, 22:48
                                                    VELAXIN 75mg
                                                    hormony biore rano ok 6,30-7,00
                                                    antydepresant po 4-5 godz , kiedys brałam rano , teraz przesunelam (odkad biore Euthyrox) na porę południową
                                                    najgorsze jest to ,ze nerwica mnie zabija , ciezko mi sie skupić,myśleć a tego wymaga moja praca sad wstaje rano tak zmeczona i pozbawiona energii ,ze nie moge funkcjonowac w pracy uncertain byle do godz 16 , przychodze i nie ma ze mnie nic crying a w domu energiczna 6latka ...
                                                    pracuje w banku z klientem ,
                                                    musze być w formie ...
                                                  • muktprega1 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 05.09.14, 23:34
                                                    Żelazo wraz z D3 miałaś nisko, uzupełniasz nadal?
                                                  • edie70 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 05.09.14, 23:54
                                                    TAK sad
                                                  • pies_z_laki_2 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 06.09.14, 16:46
                                                    > > 125mg biorę od 25lipca

Nie o zmniejszanie dawki chodzi, tylko o to, że dawkę zmieniłaś niedawno, a badania robimy po 4-6 tyg. na jednej niezmiennej dawce.
                                                  • edie70 Re: 125mg dzisiejsze wyniki :( 07.09.14, 10:33
                                                    zrobiłam po 6 tyg uncertain
                                                    25lipiec - 4 wrzesień
                                                  • edie70 Re: obnizenie dawki 10.09.14, 13:53
                                                    to glupi lub ryzykowny pomysł ?
                                                    chciałabym spróbować czy wtedy terazniejsze objawy pozostaną lub sie zmniejszą uncertain
                                                  • muktprega1 Re: obnizenie dawki 11.09.14, 09:05
                                                    Przy

FT4 41,54% 1,024
                                                    FT3 28,18 % 2,273

chcesz obniżyć dawkę? Przetrwaj ten stan, każdy go przechodził a przynajmniej większość wink
                                                    zrób te USG aktualne.
                                                  • edie70 Re: obnizenie dawki 11.09.14, 12:48
                                                    ok kiss
                                                  • edie70 Re: USG 19.09.14, 19:37
                                                    PP 12X13X30 mm
                                                    PL 12X12X29 mm
                                                    cieśń 4mm
                                                    struktura niejednorodna,ze zwłóknieniami,bez zmian ogniskowych

świeżo zrobione o godz 18,30 smile
                                                  • edie70 Re: USG 19.09.14, 19:40
                                                    i odkopałam usg z przed roku :
                                                    USG :
                                                    PP 13X13X41mm
                                                    LP 13X11X39mm
                                                    cieśń2mm
                                                  • hashitess Re: USG 19.09.14, 20:00
                                                    Hashimoto całą gębą.

mam nadzieję, źe nie zmniejszyłaś dawki.
                                                  • edie70 Re: USG 19.09.14, 20:07
                                                    nie smile
                                                    czuje sie paskudnie ,
                                                    3tyg L4 nic nie zmieniło w moim fatalnym samopoczuciu (nerwica ) crying
                                                    wszystkim sie dostaje w około mnie , we wtorek musze wracać do pracy
                                                    to nie życie to jakaś wegetacja ....

• edie70 Re:dzisiejsze wyniki :/ 14.11.14, 16:26
                                                    TSH 0,1316 (-) 0,35-4,94
                                                    FT4 17,82 %
                                                    FT3 19,05 %
                                                    od 2m-cy 112,5 mg sad
                                                    pokusiłam sie o obnizenie , poczułam sie dobrze
                                                    zrobilam rano wyniki ,ktore totalnie mnie zaskoczyły uncertain
                                                    to są jakieś jaja sad
                                                  • hashitess to nie są jaja tylko hashimoto, 14.11.14, 17:03
                                                    Które bardzo nie lubi zmniejszania i podnoszenia
                                                    tyroksyny.

Teraz nie wiem co zrobisz, ale na pewno trzeba
                                                    podnieść ilość zajadanej tyroksyny.
                                                  • edie70 Re: to nie są jaja tylko hashimoto, 14.11.14, 17:09
                                                    podniose do pozimu z sierpnia czyli 125mg
                                                    boje sie ,ze wróci moje fatalne samopoczucie crying
                                                    co nie znaczy ,ze teraz jest wysmienite wink
                                                  • pies_z_laki_2 Re: to nie są jaja tylko hashimoto, 17.11.14, 04:37
                                                    Może masz jakieś braki np. jak tam ferrytyna? B12? D3?
                                                  • edie70 Re: to nie są jaja tylko hashimoto, 17.11.14, 19:30
                                                    wyniki z końca lipcauncertain
                                                    WIT D 34,84 (30,0-100,0)
                                                    B12 454 (211-911)

• pies_z_laki_2 Re: to nie są jaja tylko hashimoto, 19.11.14, 01:19
                                                    Jeśli w lecie miałaś dość nisko D3, to na zimę zaczęłabym łykać co najmniej 2 tys. jednostek dziennie.
                                                    Ferrytyna - też niezbyt wysoka, czy wiesz dlaczego? Czy jakoś podnosisz?
                                                  • edie70 Re: to nie są jaja tylko hashimoto, 19.11.14, 01:33
                                                    łykałam chellaferr , teraz zaopatrzyłam sie w Sorbifer i Devikap smile
                                                  • edie70 Re: to nie są jaja tylko hashimoto, 19.11.14, 01:35
                                                    + b-complex PP + magnez Swansona smile czas sie zacząć porzadnie faszerować wink tzn suplementowac skoro wyniki takie a nie inne uncertain
                                                    selen oczywiście łykam od początku leczenia smile
                                                  • edie70 Re: to są jaja i Hashimoto :-O 03.02.15, 19:30
                                                    moje drogie , pojutrze wybieram się po dłuzszym czasie do przyjezdnej endo .
                                                    zrobiłam wczoraj swieze wyniki , dzis odebrałam uncertain
                                                    dawka 125mg codziennie
                                                    TSH 0,06 (0,27-4,20)
                                                    FT4 50,65 % 1,32(0,93-1,70)
                                                    FT3 20,42 ! % 2,49(2,00-4,40)

już słysze te racje o za niskim TSH i wynikach w normie sad
                                                    chociaz może sie mylę ?
                                                    marznę wieczorami i nocami, spadek energii jak zwykle po poludniu(krótka drzemka i wracam do żywych),włosy przestały wypadać garsciami ,od m-ca strasznie drętwieje mi lewa ręka , boli ,mrowienie w palcach (podejrzewam kręgosłup , chociaz gdzies czytałam ,że skutek uboczny niedoczynności)

bardzo prosze o sugestie co jest grane z moim fatalnie niskim FT3 ?
                                                    dziękuję za góry za opinie i porady smile

• edie70 Re: wyniki po 3 m-cach 30.04.15, 16:26
                                                    dziś odebrałam wyniki :
                                                    Ft4 48,33 %
                                                    Ft3 27,92 %
                                                    TSH 0,069
                                                    nadal łykam 125mg Euth
                                                    selen,b-comlexPP,omega,sorbifer,magnez Swansona
                                                    wczoraj poszłam do dietet ,aby pomogła mi opracowac schemat żywienia :dieta bezglut i bezmleczna

nawet nie będę pisać jak się czuję ;-(
                                                    FT3 mówi samo za siebie...

czy ktokolwiek z Was ma jakieś sugestie ?
                                                    jestem na skraju wyczerpania sad
                                                  • edie70 Re: wyniki po 5 m-cach 08.09.15, 20:28
                                                    dawno mnie nie było
                                                    chciałam sie tylko podzielic wynikami
                                                    przestałam wierzyc ,ze kiedykolwiek stane na nogi ,,,
                                                    LETROX 125MG
                                                    LDN 2ML NA NOC
                                                    dieta bg i bn
                                                    tsh 4,1 (ostatnio wiosną 0,03 ) norma do 4,5
                                                    ft3 4,58% (2,11 norma 2,00-4,40)
                                                    ft4 30,77% (1,17 norma 0,93-1,71)
                                                    przekroczona bilirubina, prolaktyna kwas moczowy itp ok
                                                    zrobię d3 ,zelazo ,b12 ,ferrytyna
                                                    pozdrawiam kiss
                                                  • edie70 bardzo proszę o wskazówki dot dawki i interpret wy 26.09.15, 10:45
                                                    A więc w końcu mam komplet badań (na dawce 125mg) .
                                                    TSH 4,1 (norma do 4,5 ,w maju 0,03)
                                                    FT3 2,11 : 4,58% (2-4,40)
                                                    FT4 1,17 : 30,77% (0.93-1,71)
                                                    ferrytyna 39,5 (13-150)
                                                    zelazo 47 (37-145)
                                                    wit B12 630 (191-663)
                                                    witD 25oh : 38 (35-80 ng/ml)

prolaktyna 13,87 (4,79-23,30)
                                                    cholesterol 187,alt 17, kwas moczowy 4,24, podwyższ bilirub 1,36, morfologia ok
                                                    na+,k+,ci wszystko dobrze
                                                    glukoza 85 (70-99)

zainwestowałam 200zł w badania,
                                                    nasz miejscowy uznany endo stw ,ze wyniki mam b.dobre !
                                                    tsh
                                                    witD (po 10dn pobycie na Chorwacji końcem sierpnia )
                                                    żelazo/ferrytyna
                                                    wg mnie kiepskie
                                                    podwyzszona bilirub
                                                    cholesterol spadł z 285/187 to ok
                                                    ft3 leży , ale zaden lekarz nie uznaje % przeliczania wiec mieszczę sie wg nich w normie
                                                    poproszę o sugestie i wskazówki
                                                    smile
                                                    wiem ,ze to głupota leczyć sie samemu , ale co mi pozostało po konsultacji sprzed tygodnia ;-(
                                                    Od tyg dołozyłam 1/4 z 50mg Letrox
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka