Dodaj do ulubionych

Proszę o rade Daga.

07.09.13, 15:35
Proszę o interpretacje wyników badań :
Tarczyca symetryczna o niejednorodnym echu o wymiarach : płat prawy 20,9x16,6x43,6 mm
w przedniej części widoczny hypoechogeniczny obszar o średnicy 7 mm , płat lewy :21,9x16,8x38,1 obj 7,3 ml
w obu płatach widoczne pojedyncze echo ujemne struktury o średnicy 4,7 mm. cieśń o szerokości 5,7 mm
oraz badanie krwi: TSH 1,070 iIU/ml
FT3-3,31 pg/ml
FT4 1,09 ng/dl
anty-TPO 376,30 IU/ml
Dodam że zrobiłam test na niedoczyność wynik 36

Dziękuje.smile dodam że mam objawy niedoczynności plu bardzo puchna mi nogi sad
Obserwuj wątek
    • dragomira Re: Proszę o rade Daga. 07.09.13, 19:08
      Proszę o rade siedze na forum prawie cały dzień i czekam na odpowiedz oraz czytam komentarze ludzi którzy się na tym znaja może ktos mi pomoże to zinterpretować bedę z góry wdzięczna. wink
      Dodam tylko że zaczęłam sie leczy około 5 lat temu i tsh miałam wtedy 3,14 .
        • dragomira Re: Proszę o rade Daga. 08.09.13, 15:13
          Miałam stwierdzone Hashimoto przez mojego endokrynologa , ale leków nie biorę żadnych , co pół roku kontrole , martwie sie bo usg poprzednie które robiłam w 2012 nie wykazało żadnych zmiansad
          • rosteda Re: Proszę o rade Daga. 08.09.13, 21:36
            Jesli sa zmiany odpowiadajace ch.Hashimoto w USG, Wysokie przeciwciala ponad 300 przy normie do 5 i objawy niedoczynnosci to pomimo prawidlowych wynikow leczenie powinno byc wlaczone nawet w minimalnej dawce.
            Przy stwierdzonym Hashimoto nie wolno czekac z leczeniem az tarczyca przestanie pracowac a chory wpadnie w calkowita niedoczynnosc bo to tylko zwiekszy ilosc dolegliwosci ktorych pozniej jest trudno sie pozbyc.
            Ja bym nie czekala na pelna niedoczynnosc i kotrole co pol roku.
            Raczej kontrola TSH, fT3 i fT4 za 2 najpozniej 3 miesiace i leczenie.
            Wiem co pisze bo sama chodzilam w nieleczonej niedoczynnosci kilkanascie lat.
              • muktprega1 Re: Proszę o rade Daga. 12.09.13, 17:30
                To jest właśnie cecha Hashimoto. Może spróbuj do ogólnego? Może będzie bardziej sensowny niż pożal się Boże - pani endokrynolog. Nie jesteś tu jedna z takim problemem, wiele i wielu nas smile
                Możesz ze sobą zabrać wydruk z testem i pn. Chociaż zdarzają się światli endokrynolodzy, którzy mówili - "leczymy objawy a nie wyniki", ale jak sama już wiesz jest ich niewielu, stąd ogromna rola takiego forum smile
                A Twoje wyniki przeliczone z kalkulatora:
                samodobro.host56.com/
                FT4 50.00% [wynik 1.09, norma (0.7 - 1.48)]

                FT3 80% [wynik 3.31, norma (1.71 - 3.71)]

                Pomimo, że w tzw normach, ale różnica miedzy nimi 30% daje typowe oznaki niedoczynności, które Ci dokuczają, no cóż u nas lekarze patrzą na normy a nie na człowiek i samopoczucie. Obniżone Ft4 w stosunku do Ft3 świadczy już o jego braku.
                Dążymy w suplementowaniu tyroksyną (gdybyś miała!) do poziomu mniej więcej równego od 60-90% indywidualnie u różnych ludzi.
                • dragomira Re: Proszę o rade Daga. 12.09.13, 18:45
                  Nie ma właśnie tyroksyny sad przepisała mi tylko Encorton , 20 mg i 5 mg , i plan jak mam go brać , ale boje się bo usłyszałam że to są sterydy wiec znowu bym przytyła dodam ze mam tylko 160 , wiec wyglądam już nie za ciekawie przy wadze prawie 68 kg sad
                  Przepraszam wink Obiecuje pisać w swoim wątku wink
                  normalnie się tak zdenerwowałam , moja endo powiedziała ze po co ja pieniądze wydawałam i to usg robiłam na pewno jest źle zrobione crying i kazała mi wyznaczyć usg na wolny termin na rok 2014 , który jak się potem okazało jest dopiero w czerwcu crying nie wiem może zmienie lekarza , tylko szukałam w sosnowcu lekarza i sama już się pogubiłamsad
    • dragomira Re: Proszę o rade Daga. 12.09.13, 21:00
      Tylko tak czytam o tej niedokrwistości i się zastanawiam , bo jestem opuchnięta codziennie , opuchlizna rano tylko lekko schodzi ale nadal jest , dodatkowo podobne objawy jak przy hashi i pani w laboratorium która nie mogła mi pobrać krwi , jej stwierdzenie ale gęsta krew , nie wiem nie badałam żelaza , ani witamin żadnych , może to też ma jakiś związek sad jak myślicie?
          • dragomira Re: Proszę o rade Daga. 26.11.13, 21:30
            Proszę o pomoc , musze się was poradzić bo już całkiem zgupilam przy tej tarczycy i nie wytrzymuje psychiczniecrying poszłam do lekarza rodzinnego bo dostałam bardzo wysokiego pulsu prawie 150 pprzy niskim cisnieniu okazło się po ekg że mam tachykarie zatokową dodatkowo zrobił mi badania i tah miała 0.05 prz norwiem od 0,4do4,0 . nie wiem juz sama co się ze mna dzieje ??
            • natder Re: Proszę o rade Daga. 27.11.13, 07:23
              Nic nie pomożemy dopóki nie zbadasz hormonów.
              TSH świadczy o nadczynności ale nie zawsze TSH odzwierciedla poziom ft4 i ft3.
              Możesz mieć rzut choroby, czyli wyrzut hormonów co jest równoznaczne z chwilową nadczynnością.
            • muktprega1 Re: Proszę o rade Daga. 27.11.13, 10:10
              >nie wiem juz sama co się ze mna dzieje ??

              To się z Tobą dzieje, że jesteś w niedoczynności.
              Masz klasyczne wysokie a-TPO czyli przeciwciała świadczące o Hashimoto, Twój cel - zdobycie tyroksyny. Chodź do lekarzy dopóki nie dostaniesz recepty. Jeżeli nie podejmiesz tego wysiłku - będzie coraz gorzej. Sama żyłam w stanie zombi ok11 lat przed samozdiagnozowaniem, a Ty już wiesz co się z Tobą dzieje, więc do dzieła!

              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88508490,,z_ksiazki_Julii_Ross_Diet_cure_.html?v=2

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka