Dodaj do ulubionych

Hashimoto a napadowe migotanie przedsionków

05.02.19, 16:45
Witam bardzo serdecznie , długo mnie tu nie było smile
Dla przypomnienia leczę się od 2004 roku ,choroba ujawniła się po mastektomii piersi ( była chemio i radioterapia ) no i na deser rok po zakończeniu leczenia problemy z sercem ciśnieniem , no a tsh cały czas w normie górna granica ale lekarze nie drążą dostałam lek na arytmie amiodoron no i wtedy ,mądry bioterapeuta kazał zbadać Anty-Tpo i wyszło ok 560 na 35 możliwych. Trafiłam do kilku endokrynologów , lecz nikt choroby Hashimoto nie traktował jak choroby zapisano euthyrox 25mg . I zaczęła się polka . Tsh szalało od 0,001- 9,2 . I tak odstawiali mi lek jak była nadczynność i włączali jak była niedoczynność . Ostatnio chodzę do pani dr Kierat- Pająk wizyta raz w roku rutynowe tsh i wszystko. Mam problemy z sercem arytmia , biorę leki lecz od 2014 r miałam pierwszy epizod napadowego migotania przedsionków , wylądowałam w szpitalu tsh było wtedy 1.5 byłam na dawce 75mg eutyroksu. lądowałam co roku w szpitalu , epizody czasem w domu dawało się opanować . Ponieważ tsh ciągle było na poziomie 2-3.6 , w 2016 roku całkowicie kazano mi odstawić lek i o dziwo zamiast zmniejszyć częstotliwość ataków migotania ,które były na leku ok 3-4 rocznie. To bez eutyroxu miałam regularnie co miesiąc a w 2018 nawet 2 razy w miesiącu. W listopadzie i grudniu 2018 wystąpiły kilka krotnie, byłam raz w szpitalu i Tsh skacze 21.11.2018 tsh było 5,65 a 11.12.2018 -tsh 8,95 towarzyszyły temu dreszcze ,poty ,skoki ciśnienia drżenie całego ciała mdłości masakra .17.12.2018 zrobiłam znowu tsh i bez leków spadło na 4,62 .Lekarka przyjęła mnie warunkowo w grudniu i kazała zbadać adrenalinę i nord adrenalinę ale wyszły w normie , no biorę betablokery to zbyt miarodajne nie są te badania .
No sorry trochę się rozpisałam ale do czego zmierzamsmile
Byłam u kardiologa w Zabrzu ,który po wykonaniu ekg i ukg serca wysłuchaniu historii chorób stwierdził że z sercem nie ma tak zle a za ewidentną przyczyną on uważa ,że jest Hasihmoto .
I mam uregulować najpierw hormony tarczycy a potem ewentualnie ablacja .
No i jestem na początku drogi . Podpowiedzcie czy dawkę 25mg zacząć stosować zaraz całą czy zacząć od połowy dawki co jaki czas zwiększać dawkę?
Pamiętam , ze zawsze brałam rano na czczo euthyrox a pózniej lek na serce Bethaloc-zok 100.
Czy któraś z Was tez miała kłopoty z sercem przy niedoczynności ?
U lekarzy jest stereotyp serce to tylko przy nadczynności.
Moja endo zawsze się upierała że haszi nie ma nic wspólnego z migotaniem przy niedoczynności ,kardiolog z Zabrza twierdzi ,że przy haszi różnie może być i przeważnie są hocki klocki . Musze zmienić endo po raz kolejny . Jestem z Chorzowa dużo słyszałam o p dr Joannie Kozaczek czy ktoś się z Was leczy u niej? czy z okolic Chorzowa możecie polecić jakiegoś mądrego lekarza co wie że Haszi to nie wymysł znerwicowanej kobiety w okresie menopauzy. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i proszę o rady i pomoc smile
Obserwuj wątek
    • daxter Re: Hashimoto a napadowe migotanie przedsionków 12.02.19, 09:34
      Witam jestem po kolejnej wizycie i endokrynologa pomimo opinii na pismie znanego kardiologa ,według niej moje kłopoty z sercem, napady wysokiego cisnienia i migotania nie są spowodowane chorobą hasihmoto . Po wysłuchaniu że lekarz stwierdził kardiolog że to zaburzenia hormonalne są powodem problemów z sercem i według niego to może być przysadka, przytarcze ,nadnercza dała mi skierowanie do szpitala do klinki w Katowicach no może tam mnie zdiagnozują powiedziała . No w trakcie ataku mam szereg objawów nagłe uczucie gorąca potem zimna drgawki skurcze miesni duże ilosci moczu czasem biegunka , o dziwo katar sienny , który bez leków przechodzi po ataku. Wzrost cisnienia rzędu 220/130 lub ostatnio 194/156 puls ok 150 ,które po podaniu propanolu10mg spadło w szpitalu na izbie do 110/80 puls130 do tego dochodza mdłośći, ból głowy ,suchość w gardle i kaszel suchy. W trakcie ataku w sziptalu zawsze mi badają tsh i raz jest w okolicach 1 a raz w 8,9 norma ( 0,4–4,2 mU/l ). Tsh chyba nie zmienia sie bez leków tak szybko ? by np 11.12.2018 wynosiło 8,9 a za tydzień bez leków 4,9 przy tych samych normach. Jak załozyć swój wątek chciałam tam wpisać moje ostatnie wyniki .Pozdrawiam smile


      • laura.phys Re: Hashimoto a napadowe migotanie przedsionków 13.02.19, 13:04
        Robiłaś kiedykolwiek badanie wckierunku tezyczki- u neurologga?

        Wejdź na forum tezyczka utajona i poczytaj , jest tez strona dr toruńskiej poświęcona tezyczce.
        Bierzesz ogóle magnez? To ważne w hashimoto!

        Jakie masz poziomy d25oh, wapnia zjonizowanego, potasu, parathormonu?

        Z tego co piszesz to Nie wyglada to na dobre leczenie hashimoto, próbowałaś się skonsultować z innym lekarzem?
        • daxter Re: Hashimoto a napadowe migotanie przedsionków 20.02.19, 21:21
          No tez tak myślałam o objawach , tężyczki utajonej miałam radioterapię lewej strony klatki piersiowej i po mastektomii piersi tak ,że przytarcze mogły sie w jakiś sposób uszkodzić ? Jestem w trakcie badań zrobiłam wapń ,fosfor, elektrolity, parathormon, tsh to od endo na NFZ wyniki za 3 tygodnie ,zauważyłam ,że lepiej sie czuję mam lepsza wydolność organizmu po podaniu magnezu i potasu .Mam do zrobienia jeszcze morfologie,OB ,magnez ,elektrolity ,TSH od rodzinnego na NFZ ja sama sobie opłacę FT3 i Ft4 mam tez robić badanie d25oh czy to badanie na poziom wit d3 ? co jeszcze zrobić za badania idę w piątek .Przeciw ciała anty tpo zawsze miałam w granicach od 430 do 600 przy normie do 35 możliwych .Pozdrawiam smile
    • bozenkamaria2 Re: Hashimoto a napadowe migotanie przedsionków 23.02.19, 09:03
      Witam panią Ja mam Hashimoto i niedoczynność tarczycy od lat a TPO u mnie wynosi aż 1300 i w ogóle się nie zmienia chociaż zmieniłam tryb życia bo jestem na emeryturze. Od czterech lat moje TSH wzrasta w zależności od dawki. Brałam dawkę 88 Eutyroxu i wynik był bardzo dobry. Taka dawka jest!! Poprosiłam o obniżenie na 75 ze względu na to że mam częstoskurcze serca, i one proszę pani występują przy niedoczynności tarczycy. Już mi wszystko jedno czy to jest przez Hashimoto czy przez niedoczynność ale to występuje. Jak pani widzi ja mam Hashimoto bardzo wysokie !! 1300!! ono mi zżera tarczycę Poprosiłam o obniżenie na dawkę 75 i w ciągu roku zauważyłam że TSH wzrasta systematycznie W tej chwili podniosło się do 5,26 i endokrynolog stwierdził że to nie jest nic niepokojącego w moim wieku (64l)żeby chronić serce przed dużą dawką eutyroksu Ja sama sobie parę dni temu podniosłam eutyroks wróciłam do dawki 88, ale powiedział że zrobiłam wielki błąd , żebym wróciła do 75 i chroniła serce, że w moim wieku można nawet wytrzymać do 10 . Może tu trochę przesadził ale może do 6-8TSH . Za 4 miesiące będę robiła kolejne TSH i zobaczymy jak ona szaleje Nigdy nie przechodziłam w nadczynność to jest inna sprawa ,ale niech pani na miłość boską sama sobie tak nie dawkuje, bo to nie ma sensu !! Niech pani chroni swoje serce na częstoskurcze serca spowodowane niedoczynnością lub Hashimoto, oni sami nie wiedzą!! bo innego u mnie powodu nie ma Stosuję bardzo dobry lek który bardzo dobrze reguluje częstoskurcze, a jest nim Ebivol 5 mg do tego biorę na nadciśnienie valsacor 180 ale obydwa leki na razie biorę po pół tabletki od 2 lat i musi pani wiedzieć, że wynik TSH robi się po jakiejkolwiek zmianie leku dopiero po 2-3 miesiącach, bo wynik jest opóźniony To nie jest tak jak badanie na krew, na cukier ,czy coś innego. TSH nie powinno się robić zaraz po zmianie leku za dwa tygodnie Absolutnie nie . Proszę odczekać. Po latach leczenia mogę podpowiedzieć, że jeżeli wchodzi pani w wyższą dawkę -to nigdy nie powinno się robić tego nagle . Jeżeli pani przerywa branie leku, to później musi pani w to wchodzić powoli, przynajmniej przez pierwszy tydzień, bo nagła dawka na przykład z 25 na 100 noooo to jest szok. Który to organizm za tym nadąży? To jest logiczne. Życzę pani żeby się wszystko unormowało. Trzeba również badać dół, żeby hormony współgrały z tarczycą bo hormon tarczycowy rozprowadzany jest dla całego organizmu i gdzieś tam trzeba zachować równowagę. Każdy endokrynolog będzie panią leczył zupełnie inaczej, więc naprawdę jest trudno znaleźć dobrego lekarza. Ja jestem z Warszawy i bardzo chętnie bym zmieniła swojego endokrynologa ,bo ma strasznie napuszone Ego i już mam go trochę dosyć, ale jakoś u mnie jest sytuacja w miarę uregulowana, tylko denerwuje mnie to, że nikt nic nie robi w tym Hashimoto. Czytam na ten temat bardzo dużo i Zachodnie pisma też tłumaczę sobie przez Google i obserwuje co się dzieje, ale nie leczę się internetowo, bo naprawdę można oszaleć. Korzystam tylko z diet, z dobrych podpowiedzi. Żeby zachować dietę proszę unikać glutenu !!!! proszę unikać laktozy proszę unikać psiankowatych warzyw i owoców, bo to bardzo dużo pomaga! Nie jem pomidorów -czasami tylko-nie powinno się jeść truskawek ,powinno się unikać ziemniaków, powinno się unikać brukselki jak ktoś lubi , dużo rzeczy trzeba sobie odmówić na pewno jeść pieczywo bezglutenowe, koniecznie! ja schudłam dzięki temu 10 kg i nie mam powrotu wagi, a to już jest plus. Ponarastały mi tkanki dzikie po całym organizmie symetrycznie. To jest niestety taka choroba, ona wyniszcza cały organizm. Jeśli pani chce jeszcze na ten temat o coś zapytać, ale nie jako lekarza😁 to mogę pani podpowiedzieć. Jeśli pani zbliża się częstoskurcz to proszę natychmiast kasłać! to bardzo pomaga rozbija to wtedy napięcie elektryczne nie wiem jakie ale ale to bardzo pomaga Mój mail bozenkamaria@yahoo.pl
    • nanaeta Re: Hashimoto a napadowe migotanie przedsionków 23.02.19, 09:51
      Witam również mam hashimoto . Mam taki sam problem z szalejacym sercem. . Do tego bardzo niski puls przy ataku kołatania 40 albo mniej😕Nie wiem już sama jaką dawkę brać euthyroxu, lekarze mi tylko zmieniają dawki a ja cały czas źle się czuję. Męczę się szybko, cały czas bym leżała nie chce mi się nic robić! I do tego kołatania. Masakra. Wczoraj robiłam tsh i wynik 4.37 biorę euthyrox 88 niewiem czy nie zmniejszyć 🤔może ustąpi te kolatanie. Porzedni wynik w styczniu to 5.07 a w listopadzie 2.09.. Pozdrawiam serdecznie Aneta
    • kawainka1980 Re: Hashimoto a napadowe migotanie przedsionków 19.06.19, 10:31
      Hej. Ja niedawno miałam pierwszy raz problemy z sercem. Choruje na Hashimoto, zdiagnozowane kilka dobrych lat temu. Moja rodzinna twierdzi, że trzeba pilnować suplementacji (magnez, potas, d3), jak najmniej stresów. Mówi też że problemy z sercem oczywiście mogą być związane z Hashi. Na pewno nie wolno odstawiać hormonów.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka