Dodaj do ulubionych

Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba.

14.04.19, 13:06
Dzień dobry,
Mam nadzieję, że dobrze trafiłam. Jestem tu pierwszy raz i uprzejmie proszę o pomoc w interpretacji wyników.
3 lata temu urodziłam córkę i wtedy to zaczęły się moje wędrówki po lekarzach. Dosłownie rok terroryzowała mnie pokrzywka przewlekła, dzień w dzień i noc w noc. Pokrzywka robiła ze mną co chciała a lekarze rozkładali ręce. Przeszłam piekło. Tylko encorton pomagał. Żadne z badań niczego nie potwierdziło a byłam w szpitalu i na dermatologii i alergologii i reumatologii. Kiedy wróciłam do pracy pokrzywka odeszła. Dwa lata nie dawała znać aż do dzisiaj. Dodam, że jedynym rozwiązaniem jakie zaproponowano to, leki na nerwice i depresję maskowaną. Gdyż towarzyszyły mi rzeczywiście przeróżne objawy nerwicowe, w tym też lęki zwykle nocne. Zawroty głowy, uczucie bycia pijanym, brak koncentracji, tycie, zaparcia, wzdęcia, mrowienia, drętwienia, bóle kostne, obniżona temperatura ciała, uczucie grypy, bóle stawowe, kręgosłupa, osłabienie, wypadanie włosów, tachykardia,i wiele innych. Ogółem koszmar. Z tymi objawami jest tak do dzisiaj. Leki ( wenlafaksyna i miansec na noc ) nie działają. Zrobiłam badania krwi na własną rękę. Hemoglobina w normie ale niski poziom żelaza - 30 przy normie od 37 do 144. Obniżone eozynofile, cholesterol ponad normę, OB 15 przy normie do 12, za to Crp w normie -1,5. Tarczyca: tsh 1,2, ft3 4,65 -41,89% - ( norma 3,10-6,80) ft4 -12,18- 1,8% ( norma 12 -22) atpo, atg oraz Trab w porządku. Elektrolity w porządku oraz próby wątrobowe. Nie mam już pomysłu. Może ktoś z państwa ma? Dziękuję serdecznie za każdą odpowiedź i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 15.04.19, 12:08
      Właściwie nie masz ft4, stad objawy niedoczynnosci i to wymaga zgłoszenia się do endokrynologa szybko. Ponadto to co piszesz o mrowieniach i dretwieniach sugerować może tezyczke, czyli niedobór wapnia/magnezu/ witaminy d. Tezyczke sprawdzic można w niektórych gabinetach neurologicznych na próbie tezyczkowe. Poczytaj stronę dr toruńskiej i forum tezyczka utajona. Przed wizyta dobrze mieć wynik badania d25oh, wapnia zjonizowanego i całkowitego oraz poziom b12, bo niedobór tej witaminy tezdaje objawy neurologiczne- psychiczne.
      Zamiast badania zelaza we krewi oznaczamy raczej poziom ferrytyny.

Wykonałabym te badania i poszła do neurologa i endokrynologa, gdzie powinni tez zrobić usg tarczycy, żeby sprawdzic czy nie jest uszkodzona procesem zapalnym, bo przeciwciała nie zawsze są obecne.

Dobrze tez sprawdzic czy do kompletu nie masz problemów z insulina : badanie krzywej insulinowej i glukozowej.
      • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 15.04.19, 15:25
        Pięknie dziękuję za odpowiedź i za wszelkie wskazówki. Wiele to dla mnie znaczy. Oczywiście postaram się zrobić wszystkie te badania i na pewno sie odezwę, co mi wyszło.
        Pozdrawiam serdecznie.smile
        • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 23.04.19, 12:11
          Witam droga laura.phys,
          Właśnie wracam od endokrynologa. Wzięłam ze sobą powyzsze moje wyniki. Pani doktor powiedziała, że moje wyniki są dobre. ???? Że nie potrzebuję suplementacji. Dała mi skierowanie na usg tarczycy i ferrytyne i wapń. Zgłupiałam. Pozdrawiam Cię serdecznie.
          • laura.phys Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 23.04.19, 14:36
            Szukaj lekarza
            • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 23.04.19, 15:06
              Tak zrobię, oczywiście dam Tobie znać co i jaksmile
              • beautiful1 Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 24.04.19, 13:07
                większość lekarzy nie są kompetentni, jak mogą być dobre jeśli FT4 jest tak niskie, ja się pytam ???
                • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 25.04.19, 09:57
                  No właśnie, wybieram się do innego lekarza. Człowiek szuka pomocy a trafia na taką ignorancję. Najlepiej zrobić z pacjenta wariata. A przecież bez powodu nie szuka się pomocy. Bo czuję się naprawdę fatalnie. Na pewno się do Was odezwę dziewczyny i zdam raport z badań. Jutro idę na krewsmile buziaki.
                  • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 27.04.19, 08:26
                    Dziewczyny, witam Was serdecznie. Po badaniach krwi okazało się, że OB skoczyło do 28, wapń w normie, a ferrytyna 17,2 przy zakresie od 13 -150. Biorąc pod uwagę,że żelazo miałam wcześniej poza normą laboratoryjną to chyba nie jest zaciekawie. Przy tym Hemoglobina 12,4 przy normach 11,2 -15,7. Moje samopoczucie jest okropne, czuje się osłabiona. Nie mam na nic siły, szybko się męczę. Pewnie też pokrzywka robi swoje. W poniedziałek znowu lecę do lekarza no i czekam na USG tarczycy. Dziewczyny, czy mam suplementować żelazo? Co myślicie ? Będę wdzięczna za każdą sugestię. Buziaki.
                    • laura.phys Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 27.04.19, 09:07
                      Czy jesteś na diecie np bezmięsnej?
                      Czy rozważałam przejście na diete bezglutenowa, która daje dobre efekty przy hashimoto?
                      Żelazo powinno się suplementowac tylko pod kontrola, ale ferrytyne masz faktycznie słaba i skonsultowalabym się z lekarzem co zrobić, bo do tego masz niski poziom zelaza z tego co piszesz. Można jeszcze oznaczyc tibic ubic i się skonsultować. Może masz słaba podaż zelaza w diecie....
                      • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 27.04.19, 09:30
                        Faktycznie, nie przepadam za mięsem. Wolę nabiał. Jem za to więcej ryb. A mięso raz w tygodniu. Pewnie to za mało.Muszę na poważnie zastanowić się nad swoją dietą bo pewnie robię coś nie tak. Oczywiście zrobię tibic ubic. Dam znać co i jak.
                        Dziękuję Lauro za wskazówki. Wiele to dla mnie znaczy. Buziaki.
                        • iwonz Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 05.05.19, 16:17
                          Cześć o co słychać? Jestem ciekawa bo mam podobnie. OB zawsze większe niż 12 cep w normie pciala norma ale usg tarczycy hypoechogeniczny miąższ. Objawy tragiczne miałam teraz ciut lepiej. W końcu dorobiłam się anemii. Lekarz rodzinny nie leczy nie kieruje jestem sama. Pozdrawiam
                    • iwonz Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 05.05.19, 16:18
                      Napisz o samopoczuciu teraz jak się czujesz?
                      • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 07.05.19, 06:04
                        Witam Cię serdecznie. Przykro mi, że czujesz się fatalnie. Dokładnie wiem jak to jest. Najgorsze, że lekarze bagatelizują problem. Czekam na USG tarczycy i dopiero wtedy dowiem się jak ona wygląda. Moje samopoczucie nie jest najlepsze. Mam pracę, która wymaga jasności umysłu, a czasem jest naprawdę trudno. Dodatkowo mam taki objaw, jakby uczucia rozbicia, jak przy grypie. Czasem osłabienia. Włosy mam suche jak siano i skórę też. Mam też pokrzywkę przewlekłą. Moje o bjawy krótko opisałam wyżej.
                        Napisz mi kochana jak Ty się czujesz? Pozdrawiam Cię cieplutko.
    • iwonz Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 07.05.19, 19:42
      A gdzie miałaś ta pokrzywie? Chciałam zapytać o bóle kostne jaki miały charakter ile trwały i co bolało?
      Tez mam bóle a to udo a to dłoń rwące sekundowe rwania przez chwile potem wędrują nie są uciążliwe ale zaczęłam sur tym niepokoić.
      • anlucja Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 08.05.19, 13:39
        Witam, moje bóle też były i są wędrujące. Trochę boli np. łokieć, potem kolano,dłonie, paliczki ( w stawach) ostatnio obojczyki. Jakis czas uprzykrza życie w jednym miejscu i potem przechodzi na inne. Lub też dosłownie chwilę, tu potem znowu tam. Czasami czułam się poobijana, nie miałam siły odkręcić butelki z mlekiem dla córki. Te bóle to też właśnie takie rwania. Podobnie jak opisujesz. Bóle te występowały też w stanie spoczynku. I co istotne swego czasu bardzo bolały mnie nogi. Odczuwałam ten ból jakby w piszczelach. Ten ból był nie do zniesienia. Mam też niekiedy takie napady zmęczenia. Energii w sumie mam mało. Jeżeli chodzi o pokrzywkę, to co wieczór lub nad ranem wychodzą mi bąble pokrzywowe, ktore swędzą lub pieką. Takie plamy, różnej wielkości, ( jakby 100 komarów Cię pogryzło.) Wyskakują na nogach, rękach , brzuchu. Mam też obrzęki Quinckego. Budzę się niekiedy z opuchniętym okiem lub uchem lub ustami. W ogóle wkurzam się na to samopoczcie a to pewnie też nie sprzyja. Możesz wybrać się do reumatologa, w razie czego zleci Ci badania krwi, OB,CRP, Proteinogram no i ANA, ANA3, może też badanie RF oraz przeciwciała anty ccp. Pozdrawiam serdecznie.
        • iwonz Re: Tarczyca, czy dobre wyniki. Prośba. 09.05.19, 08:56
          Dzieki, kilka z tych badań zrobiłam sama a resztę zrobię. Co lekarze mówią na ta pokrzywie? Jakaś diagnoza? Mam wrażenie ze z diagnozowaniem to jakiś ogromny problem jest nie dadzą szerokich wyników tylko diagnozują i diagnozują a człowiek chodzi chory i nic nie wiadomo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka