Dodaj do ulubionych

Czy to Hashimoto? Jakie jeszcze badania wykonać?

02.05.20, 12:19
Witam serdecznie i proszę was o pomoc. Moja nastoletnia córka od kilku miesięcy bardzo źle się czuje. Zarówno psychicznie jak i fizycznie. Psycholog do której chodziła na terapię skierowała nas do psychiatry, który zasugerował chorobę afektywną. Nie jestem przekonana, ale czekamy na kolejną wizytę (w obecnej sytuacji wszystko się przesunęło). Duża ilość objawów somatycznych, bóle brzucha, mięśni, ciągłe zmęczenie sprawiły, że lekarz pierwszego kontaktu zlecił też badania, w tym usg brzucha i konsultacje u gastrologa. Wszystko wyszło w normie poza lekko podwyższonym cholesterolem, ale córka czuje się coraz gorzej.
Zastanawiając się nad możliwymi przyczynami pomyślałam o tarczycy (zbadane wcześniej było tylko TSH - wyszło ok) i w zeszłym tygodniu zrobiłyśmy prywatnie pełny panel. Wyniki są następujące:
TSH 2,55 (norma: 0,47 - 3,41)
FT3 5,67 (3,55 - 5,70)
FT4 10,48 (11,43 - 17,59)
anty tg >500 (norma <60!)
anty tpo >1300 (<60)
Z tego co czytam, wyniki wskazują na Hashimoto ale czy przy w miarę przyzwoitym poziomie hormonów samopoczucie może być aż tak złe? Córka na nic nie ma siły. Spróbujemy jak najszybciej umówić się do dobrego endokrynologa, ale ponieważ nie wszyscy przyjmują i trochę służba zdrowia stoi na głowie chciałabym mieć przed wizytą możliwie pełny obraz. Czy jakieś jeszcze badania warto zrobić? Poziom wit B12, D, usg tarczycy?
Z góry dziękuję za sugestie
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Czy to Hashimoto? Jakie jeszcze badania wykon 02.05.20, 19:37
      popieram wypowiedz Laury.
      Wyniki wskazują na piękne i w pełni rozkwitu hashimoto.
      Poziomy hormonów nie są niestety na przyzwoitym poziomie,
      one wskazują na niedoczynność. A wysokie poziomy p/ciał
      na aktywne /bardzo/ hashimoto.

      --
      Sentencja Hipokratesa:

      Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
    • meggie7 Re: Czy to Hashimoto? Jakie jeszcze badania wykon 03.05.20, 15:03
      Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
      Jutro będziemy dzwonić po gabinetach - mam nadzieję, że szybko uda nam się umówić na usg i wizytę. Czytam forum, głowa pełna.. ale w zasadzie wszystko pasuje.
      Podpowiedzcie tylko jeszcze, czy ciągłe bóle brzucha (całego, trudno je umiejscowić) mogą być także objawem choroby? Czy to może być coś współistniejącego bądź zupełnie nie związanego z Hashimoto?
      • hashitess Re: Czy to Hashimoto? Jakie jeszcze badania wykon 03.05.20, 19:45
        hashi to choroba całego ciała, każdej jego cząsteczki, bo tam docierają
        hormony. Bez nich, hormonów, możemy odczuwać wszędzie ból.
        Po wyrównaniu poziomów FT4 i FT3, dojścia do eutyreozy,
        wszystko powinno ustąpić.

        --
        Sentencja Hipokratesa:

        Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,
    • meggie7 Re: Czy to Hashimoto? Jakie jeszcze badania wykon 06.05.20, 10:28
      Jesteśmy po wizycie u endokrynologa. Dobrego. Potwierdził Hashimoto, na usg wyszły liczne zmiany o obniżonej echogeniczności (plus jakiś guzek do biopsji) ale twierdzi, że przy takich wynikach i tsh mieszczącym się w normie objawy córki nie są związane z chorobą. Na teraz nie zaleca żadnego leczenia hormonalnego.
      Sugeruje, że złe samopoczucie jest jednak związane z depresją i odsyła nas do psychiatry.
      Po lekturze forum mam wiele wątpliwości, ale nie chcę podważać autorytetu lekarza i biegać do skutku po prywatnych gabinetach.. Jaka jest wasza opinia? Czy warto wchodzić teraz w leki p/depresyjne?
      A może warto jeszcze zrobić jakieś badania? Bóle brzucha u córki uniemożliwiają jej normalne funkcjonowanie.
      • margarita123 Re: Czy to Hashimoto? Jakie jeszcze badania wykon 19.05.20, 14:45
        Miałam takie objawy 15 lat! Od ok 15 roku życia zaczęły się problemy z psychika. I dopiero grubo 10 lat później okazało się że to hashimoto. Same hormony nic u mnie nie dają. Hashimoto to nie chorobą tarczycy ale całego ciała! Ważna jest całkowita zmiana stylu życia. Tylko to może pomóc. U mnie w wielu nastoletnim zaczęło się od bólów brzucha!

        --
        http://www.suwaczki.com/tickers/9f7jvlrijqk5aodx.png
    • hashitess Re: Czy to Hashimoto? Jakie jeszcze badania wykon 07.05.20, 17:20
      meggie7 napisał(a):

      w zeszłym tygodniu zrobiłyśmy prywatnie peł
      > ny panel. Wyniki są następujące:
      > TSH 2,55 (norma: 0,47 - 3,41)

      dla młodej osoby ten wynik jest wysoki

      > FT3 5,67 (3,55 - 5,70)
      > FT4 10,48 (11,43 - 17,59)

      FT4 poniżej normy, a to znaczy, że tarczyca nie pracuje.

      > anty tg >500 (norma <60!)
      > anty tpo >1300 (<60)

      Baaaaardzo aktywne p/ciała, tj. bardzo aktywna choroba hashimoto.

      Baaaaaardzo potrzebny mądry endo.


      > Z tego co czytam, wyniki wskazują na Hashimoto ale czy przy w miarę przyzwoitym
      > poziomie hormonów samopoczucie może być aż tak złe?

      wyniki nie są przyzwoite bo tarczyca nie wydziela hormonu T4.


      Córka na nic nie ma siły.

      wcale się nie dziwię i znam to z autopsji.


      > Spróbujemy jak najszybciej umówić się do dobrego endokrynologa, ale ponieważ ni
      > e wszyscy przyjmują i trochę służba zdrowia stoi na głowie chciałabym mieć prze
      > d wizytą możliwie pełny obraz. Czy jakieś jeszcze badania warto zrobić? Poziom
      > wit B12, D, usg tarczycy?

      Poziom ferrytyny.

      > Z góry dziękuję za sugestie

      Ciekawa jestem co będzie dalej.
      Pozdrów córkę.


      --
      Sentencja Hipokratesa:

      Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka