Dodaj do ulubionych

Ból tarczycy przy hashimoto??

01.03.21, 15:07
Cześć, bardzo potrzebuje Waszej pomocy.
Niecały rok temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto, na podstawie następujących wyników:
Tsh 4,64 (0,38-5,33)
Ft3 4,4 (3,8-6,6)
Ft4 9,17 (7,86-14,41)
antyTPO 87,9 (0-9)
antyTG 575,9 (0-4)
Usg- obraz typowy dla Hashimoto.
Wyniki niby oczywiste, jednak do moich najbardziej uciążliwych objawów należy pojawiający się co jakiś czas ból, pieczenie szyi, towarzyszy temu ból głowy, szumy w uszach i mrowienie twarzy oraz osłabienie takie jak przy grypie. Są to objawy tak bardzo nasilone że kładą mnie do łóżka na ok 2 tygodnie. Ostatni raz taką sytuację miałam przy diagnozowaniu choroby (było to wtedy podejrzenie zapalenia krtani-wykluczone) , natomiast teraz się to powtórzyło, od tygodnia leżę z bólem i czuję się maksymalnie osłabiona 😭😭 Dodam że w ostatnim czasie miałam zmniejszoną dawkę Letrox, ponieważ wystąpiły u mnie objawy nadczynności które ciężko było okiełznać 😅, chociaż wyniki badań na nadczynność nie wskazywały:
16.02.21r dawka 100
Tsh 1,054
Ft3 4,1
Ft4 13,88
Ferrytyna 19,5 (11-307)
Po zmniejszeniu dawki do 87,5 uciążliwe objawy nadczynności minęły, jednak ta moja hashi-grypa odbiera mi możliwość normalnego funkcjonowania.
Proszę o Wasze informacje czy ból tarczycy i ogólne rozbicie jest normalne przy tej chorobie, oraz czy macie jakieś pomysły lub własne doświadczenia, jak sobie w tej sytuacji radzić żeby jak najszybciej stanąć na nogi, bo szczerze mówiąc mam już dość 🙈 z góry dziękuję za wszelkie rady 😊
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 03.03.21, 14:36
      za samopoczucie odpowiada hormon FT3.
      Popatrzx na jego poziom. jest prawie na granicy dolnej normy.
      Poza tym podejrzewam, że jesteś w anemii bo masz baaardzo niski wynik
      ferrytyny. Oznacz jeszcze poziom wit. B12 i szukaj dobrego endo,
      który będzie potrafił odczytać Twoje wyniki.
      I prośba - nie szalej dawkami hormonu bo to nie wpływa na dobre samopoczucie
      i efekty leczenia, a co za tym idzie do powrotu zdrowotności.
      • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 18.03.21, 17:24
        Minął miesiąc od zmniejszenia dawki. Objawy które teraz mam to uczucie niepokoju/lęku, ból głowy, drżenie rąk, spadek koncentracji- czuję się jak emocjonalna ameba. Zrobiłam ponowne badania i wynik trochę mnie zaskoczył: tsh wzrosło do 2,5 ft4 również WZROSŁO do 15,5 (7,86-14,41). Badałam również żelazo i b12, niestety nie pamiętam wyników bo są w przychodni, ale mieściły się w normie i to nie w dolnych granicach. Zastanawia mnie co mogło spowodować wzrost ft4 przy wzroście tsh 🤷‍♀️ endo mam dopiero za 2 tygodnie, dawkę utrzymałam
          • hashitess Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 20.03.21, 17:37
            hashitess napisał:

            > poziom hormonu TSH/przysadka mózgowa, która reguluje pracę tarczycy,
            poszybował w górę bo obniżyłaś dawkę hormonu T4.
            Twój cel kiedy przyjmujesz hormon T4 jest doprowadzić
            poziomy FT4 i FT3 do poziomu, który spowoduje Twoje dobre optymalne
            samopoczucie. Żonglowanie dawką T4 to nie jest dobry sposób.

            >
            >
            • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 20.03.21, 18:13
              Bardzo dziękuję hashitess za odpowiedź 😉 po swoich ostatnich przeżyciach już wiem że szybkie zmiany dawek nie powodują poprawy samopoczucia- chciałam być mądrzejsza od endo, ale no człowiek uczy się na błędach 🙈 zastanawia mnie jeszcze tylko jedna rzecz: przy poziomie ft4 w górnej granicy miałam mega objawy nadczynnościowe, w tym momencie po obniżeniu dawki tsh wzrosło (co jest oczywiste), ft4 wzrosło powyżej normy (co jest dla mnie już mniej oczywiste), natomiast samopoczucie jakby lepsze, tzn pozostały mi jeszcze drżące ręce, lekki niepokój i poranny ból głowy. Czy obniżenie dawki mogło spowodować tzw 'rzut' choroby i ten ostatni poziom tyroksyny jest związany z 'wyrzutem' hormonów przez niszczoną tarczycę? Dopytuje bo, tak jak każda, chciałabym zrozumieć swoją chorobę...
              • hashitess Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 22.03.21, 11:18
                iza_izap3862 napisała:

                > Bardzo dziękuję hashitess za odpowiedź 😉 po swoich ostatnich przeżyciach już w
                > iem że szybkie zmiany dawek nie powodują poprawy samopoczucia- chciałam być mąd
                > rzejsza od endo, ale no człowiek uczy się na błędach

                chyba każda osoba tego doświadcza. Nie przejmuj się.


                🙈 zastanawia mnie jeszcze
                > tylko jedna rzecz: przy poziomie ft4 w górnej granicy miałam mega objawy nadcz
                > ynnościowe,

                przy suplementacji hormonu T4 /letrox, euthyrox czy in./ zawsze
                należy oznaczać z jednej probki krwi obydwa hormony
                FT4 i FT3 ponieważ za samopoczucie odpowiada hormon FT3.
                To T4 w towarzystwie ferrytyny, wit. B12, wit. D przekształca się w biologicznie czynny
                hormon FT3. Dlatego tak ważne jest oznaczanie FT4 i FT3 z tej samej próbki krwi.



                w tym momencie po obniżeniu dawki tsh wzrosło (co jest oczywiste),
                > ft4 wzrosło powyżej normy (co jest dla mnie już mniej oczywiste), natomiast sam
                > opoczucie jakby lepsze, tzn pozostały mi jeszcze drżące ręce, lekki niepokój i
                > poranny ból głowy. Czy obniżenie dawki mogło spowodować tzw 'rzut' choroby i te
                > n ostatni poziom tyroksyny jest związany z 'wyrzutem' hormonów przez niszczoną
                > tarczycę? Dopytuje bo, tak jak każda, chciałabym zrozumieć swoją chorobę...
              • hashitess Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 22.03.21, 11:22
                iza_izap3862 napisała:

                > Bardzo dziękuję hashitess za odpowiedź 😉 po swoich ostatnich przeżyciach już w
                > iem że szybkie zmiany dawek nie powodują poprawy samopoczucia- chciałam być mąd
                > rzejsza od endo, ale no człowiek uczy się na błędach 🙈 zastanawia mnie jeszcze
                > tylko jedna rzecz: przy poziomie ft4 w górnej granicy miałam mega objawy nadcz
                > ynnościowe,

                Oznaczyłaś tylko FT4, a nie ma poziomu FT3, które odpowiada za samopoczucie.


                w tym momencie po obniżeniu dawki tsh wzrosło (co jest oczywiste),
                > ft4 wzrosło powyżej normy (co jest dla mnie już mniej oczywiste), natomiast sam
                > opoczucie jakby lepsze, tzn pozostały mi jeszcze drżące ręce, lekki niepokój i
                > poranny ból głowy. Czy obniżenie dawki mogło spowodować tzw 'rzut' choroby

                zapewne tak było.


                i te
                > n ostatni poziom tyroksyny jest związany z 'wyrzutem' hormonów przez niszczoną
                > tarczycę?

                aby to sprawdzić należy oznaczyć poziom p/ciał TPO i TG.


                Dopytuje bo, tak jak każda, chciałabym zrozumieć swoją chorobę...

                Pytaj dalej. Spróbuję na miarę swojej wiedzy Ci pomóc.
                • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 24.03.21, 18:22
                  Poczytałam trochę na forum o rzucie choroby i ewidentnie mam teraz rzut za rzutem, to już trzeci z kolei 🤦‍♀️ narobiłam sobie tego zmniejszając dawkę- kolejna dodatkowa wieda. Teraz kilka dni było ok, i znowu przyszedł ból szyi, uczucie 'grypowe', osłabienie i migrenowe bóle głowy. Ciągnie się to u mnie już długo i nie chce puścić, a wiele dałabym za choć chwilową poprawę- naprawdę trudno funkcjonować. W związku z tym mam trzy pytania:
                  1/ czy można cokolwiek zrobić żeby ten stan zapalny wyciszyć?
                  2/ czy moje samopoczucie poprawi się dopiero po zwiększeniu dawki?
                  3/ czy te 'rzuty' będą zdarzać się już zawsze, czy jednak im mniejsza będzie tarczyca tym częstotliwość i siła rzutów też mniejsza?
                  • hashitess Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 26.03.21, 20:04
                    iza_izap3862 napisała:

                    > Poczytałam trochę na forum o rzucie choroby i ewidentnie mam teraz rzut za rzut
                    > em, to już trzeci z kolei 🤦‍♀️ narobiłam sobie tego zmniejszając dawkę- kolejn
                    > a dodatkowa wieda. Teraz kilka dni było ok, i znowu przyszedł ból szyi, uczucie
                    > 'grypowe', osłabienie i migrenowe bóle głowy. Ciągnie się to u mnie już długo
                    > i nie chce puścić, a wiele dałabym za choć chwilową poprawę- naprawdę trudno fu
                    > nkcjonować. W związku z tym mam trzy pytania:
                    > 1/ czy można cokolwiek zrobić żeby ten stan zapalny wyciszyć?

                    zażywasz magnez?

                    > 2/ czy moje samopoczucie poprawi się dopiero po zwiększeniu dawki?

                    ono napewno będzie super po dojściu do eutyreozy.
                    Podstawa to nie szastanie dawką i ewentualna jej zmiana
                    musi być pod kontrolą poziomów FT4 i FT3.

                    Nie pamiętam czy oznaczałaś poziom ferrytyny,, wit. B12 i wit. D3.



                    > 3/ czy te 'rzuty' będą zdarzać się już zawsze, czy jednak im mniejsza będzie ta
                    > rczyca tym częstotliwość i siła rzutów też mniejsza?

                    najważniejsze to pilnowanie poziomów FT4, FT3, ferrytyny, wit. b12, wit. d3.

                    I będzie gites.
                    • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 26.03.21, 20:40
                      Od niedawna biorę magnez (asparaginian 2x dziennie). Suplementuje też Wit D w dawce 4000 (podobno przy mojej wadze 54kg ta dawka jest ok)
                      Wit D w lipcu miałam na poziomie 26 (20-30 poziom niewystarczający). Ferrytyna 19,5 (11-307)
                      Jeszcze wyniki z początku marca:
                      Żelazo 115 (60-180)
                      Wit B12 318 (180-914)
                      Wizytę u endo mam w kwietniu, więc na razie konsultuje wyniki z internistą (a wiadomo jak to jest z lekarzami 'od wszystkiego' 😉).
                      Na ten czas lekarz rodzinny nie widzi potrzeby włączenia żelaza, natomiast dostałam zalecenie dodatkowych dwóch suplementów: Cefasel 100 (selen) i Inofem (inozytol + kwas foliowy). Co o tym sądzisz? 🙂
                      • hashitess Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 26.03.21, 21:26
                        iza_izap3862 napisała:

                        > Od niedawna biorę magnez (asparaginian 2x dziennie). Suplementuje też Wit D w d
                        > awce 4000 (podobno przy mojej wadze 54kg ta dawka jest ok)
                        > Wit D w lipcu miałam na poziomie 26 (20-30 poziom niewystarczający). Ferrytyna
                        > 19,5 (11-307)
                        > Jeszcze wyniki z początku marca:
                        > Żelazo 115 (60-180)
                        > Wit B12 318 (180-914)

                        Te wyniki badań są typowe w stanie niedoczynności tarczycy.

                        Dobrze, że uzupełniasz braki.
                        Niestety uzupełnianie niedoborów trochę trwa, ale jest przez
                        suplementację światełko w tunelu, że będzie dobrze.
                        Zaniast żelaza oznaczaj poziom ferrytyny.


                        > Wizytę u endo mam w kwietniu, więc na razie konsultuje wyniki z internistą (a w
                        > iadomo jak to jest z lekarzami 'od wszystkiego' 😉).
                        > Na ten czas lekarz rodzinny nie widzi potrzeby włączenia żelaza, natomiast dost
                        > ałam zalecenie dodatkowych dwóch suplementów: Cefasel 100 (selen) i Inofem (ino
                        > zytol + kwas foliowy). Co o tym sądzisz? 🙂


                        Ta suplementacja jest ok.

                        Oznacz jeszcze ferrytynę i wrazie niskiego jej poziomu
                        zacznij suplementować żelazo.

                        Jesteś na dobrej drodze powrotu do zdrowotności.

                        Gratuluję i pozdrawiam
    • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 08.07.21, 18:05
      Wracam po czasie, niestety nadal nie jest dobrze. Przez ostatnie 5 miesięcy przeszłam przez chyba wszystkie możliwe objawy: lęki, depresja, ataki paniki, kołatanie serca, bóle i zawroty głowy, osłabienie itd... Od pół roku nie funkcjonuje, chodzę do pracy przez 2 tyg a przez kolejne 3 tyg leżę znowu w łóżku i tak w kółko. W tej chwili mam dziwne uczucie ucisku i pieczenia w głowie, kołatanie serca, bardzo mocne zmęczenie/osłabienie, ale najbardziej przeraża mnie to co dzieje się w mojej głowie (irracjonalne myśli, brak koncentracji, poczucie jakbym była w innym świecie). W marcu po zmniejszeniu dawki ft4 i ft3 wzrosło, dawkę 88 utrzymałam. W tej chwili moje wyniki kształtują się w ten sposób:
      TSH: 0,6
      Ft3: 5,1 (3,8-6,6)
      Ft4: 18,75 (7,86-14,41)
      Prolaktyna: 41,71 (3,3-26,7)
      Nie ukrywam że trochę mnie te wyniki niepokoją
      • waesa Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 14.07.21, 17:33
        O matko mam identycznie i cierpię od maja sad na początku maja mialam wyrzut ft4 ciut powyżej granicy. Czułam się tak paskudnie, mega oslabienie, uczucie grypy, infekcji, gorączki ( a tak naprawdę mialam 36 stopni) do tego drzebie rąk, potworna depresja I lęki, bóle tarczycy. Przeleżałam miesiąc w łóżku bo nie dało się funkcjonować. Teraz tez nie jest dobrze a minęły już ponad 2 miesiące, ciągle odczuwam oslabienie i inne rewelacje.
        Jak się czujesz dzisiaj? Mam nadzieję że lepiej. Pozdrawiam ciepło.
        • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 14.07.21, 19:59
          Uff...jednak nie zwariowałam. Cały czas czuję się nie ciekawie. Jeszcze teraz dobijają mnie upały, przy tym uczuciu gorączki i rozpalenia taka pogoda mi nie sprzyja uncertain chociaż są momenty w ciągu dnia gdzie czuję się lepiej ale nie wiem od czego to zależy... zauważyłam natomiast że pomagają mi duże ilości magnezu. W tej chwili poprostu staram się funkcjonować i przeczekać najgorsze, w końcu prędzej czy później ten wyrzut musi się skończyć wink
          • waesa Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 15.07.21, 09:20
            Dziekuje kochana za odpowiedź. Ja też myślałam, że albo jestem śmiertelnie chora albo zwariowałam, że to niemożliwe aby czuć się tak od tarczycy. Też masz takie uczucie podwyższonej temperatury jakbyś miała gorączkę? I czasem taka otumaniona jestem, ewentualnie do kitu. Pozdrawiam ciepło.
              • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 15.07.21, 10:15
                No właśnie to uczucie gorączki i otumanienie jest najgorsze. Czuję się przy tym jakbym była gdzieś obok a do tego chorowała na ciężką grypę. Ale pomimo tego rozpalenia mam temp 36- a w głowie ogień. Do tego jeszcze czuje takie wewnętrzne roztrzęsienie. Chodziłam do różnych lekarzy którzy kierowali mnie na rozmaite badania, straciłam na to masę pieniędzy- bez skutku. Uwierz mi że nie ma sensu szukać dalej, to są objawy stanu zapalnego tarczycy (w trakcie takiego samopoczucia na usg zawsze wychodził aktywny stan zapalny). Według mnie musimy to przeczekać, nie kombinować i nie nakręcać się. Tylko spokój może nas uratować big_grin
                • waesa Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 15.07.21, 10:32
                  Wiesz kochana ulżyło mi w jakimś sensie, bo wolałabym żebyśmy były zdrowe ale świadomość, że nie jestem z tym sama mnie podnosi na duchu. Tak jak Ty wydałam masę pieniędzy, wszystko prywatnie byle szybciej. Bylam już u progu ,zalamania nerwowego. Mam dokładnie identyczne objawy. Takie jak Twoje.Moje usg też wykazało stan zapalny, do tego bolą mnie czasem węzły na szyi. Ponad 2 miesiące jestem już w tym stanie.
                  Mam nadzieje, że w końcu się to piekło skończy. Bardzo bardzo Cię ściskam. Dzięki Tobie poczułam się lepiej, i życzę Tobie dużooooooo zdróweczka, spokojności i wszystkiego dobrego. W razie czego pisz smile
                      • waesa Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 15.07.21, 19:27
                        Dziękuję kochana. Ja również dziękuję za dobre słowo, mam nadzieję, że w końcu dla nas przyjdą dobre dni w zdrowiu.
                        Będę trzymała za nas kciuki.
                        Pisz do mnie gdyby coś się działo u Ciebie, cokolwiek co będzie Ciebie niepokoiło. To będziemy się zastanawiaćsmile
                        Sciskam ciepłosmile
                      • waesa Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 20.08.21, 12:06
                        Witaj kochana, jak się czujesz? Mnie niestety nadal trzyma, to już 4 miesiąc. Sa dni ze czuje się lepiej, a są dni że mam uczucie tej hashi grypy i mam już dość. W dodatku ciagle coś mnie łapie. A to zatoki, a to sraczka, a to zapalenie gardła. Czuje się momentami osłabiona i szybko się męczę. Myślałam, że już lepiej z tą tarczycą a tu znowu dziadówa mnie pobolewa. Czy to się kiedyś skończy. Napisz jak Twoje zdrówko. Buziak.
                        • iza_izap3862 Re: Ból tarczycy przy hashimoto?? 22.08.21, 16:19
                          Mnie trzyma już 6 miesiąc. Głównie doskwiera mi teraz brak energii, ucisk głowy, pobolewanie tarczycy i kołatanie serca. W czwartek idę na badania i zobaczę co tam się dzieje. Od miesiąca jestem na diecie i suplementach od dietetyka z polecenia i zauważyłam że mam coraz więcej energii i coraz łagodniej te rzuty przechodzę. To dopiero miesiąc więc mam nadzieję że dalej będzie coraz lepiej. Mój lekarz zasugerował mi operację usunięcia tarczycy, więc postanowiłam wypróbować w pierwszej kolejności dietoterapii a jeżeli to niewiele pomoże to być może zdecyduję się na operację. Nie mam zamiaru się dłużej męczyć wink jeżeli chciałabyś jakiś szczegółowych informacji na teraz mojej diety i suplementacji to podaj mi swojego maila, odezwę się smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka