Dodaj do ulubionych

Dieta hashimoto cały artykuł. Polecam.

09.04.21, 10:49


Uważam, że to jest dobra dieta.
Dlatego wklejam i bardzo polecam


Dieta na Hashimoto - jod, selen, witamina D, gluten, żelazo, cynk
MARTA PAWLAK | data publikacji: 09.03.2021, 13:56
ten tekst przeczytasz w 5 minut
Choroba Hashimoto jest problemem wielu ludzi. W jej rozwoju i leczeniu dużą rolę odgrywa dieta. Badania naukowe wskazują, że na jej rozwój wpływa duża ilość jodu w diecie, alkohol, przetworzona żywność, ale też niedobory selenu, cynku, witaminy D i żelaza. Wizyta u dietetyka pomoże choremu prawidłowo ułożyć dietę.

Dieta na Hashimoto - o czym należy pamiętać?
Dieta na Hashimoto - czym charakteryzuje się Hashimoto?
Dieta na Hashimoto – leczenie
Dieta na Hashimoto – jod
Dieta na Hashimoto – selen
Dieta na Hashimoto – witamina D
Dieta na Hashimoto – gluten
Dieta na Hashimoto – żelazo
Dieta na Hashimoto – cynk
Dieta na Hashimoto – związki goitrogenne
Dieta na Hashimoto - czym charakteryzuje się Hashimoto?
Choroba Hashimoto to inaczej przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy. Jest to najczęstsza choroba o podłożu autoimmunizacyjnym. Za jej rozwojem stoją zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, ale też zaburzenia odporności. Wpływ diety jest też niezaprzeczalnym czynnikiem rozwoju Hashimoto. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta chorego na Hashimoto.

Dieta na Hashimoto – leczenie
Głównym elementem leczenia Hashimoto jest leczenie substytucyjne, czyli polegające na farmakologicznym uzupełnianiu brakujących hormonów tarczycy. W leczeniu Hashimoto wykorzystuje się sól sodową lewotyroksyny. Jest ona lewoskrętnym, syntetycznym analogiem tyroksyny (T4). Aby zoptymalizować jej wchłanianie, należy przyjmować ją przed śniadaniem. Nie należy jej podawać z preparatami zawierającymi żelazo, wapń i wodorotlenek glinu, inhibitorami pompy protonowej oraz suplementami diety lub żywnością zawierającą dużo błonnika.

Należy jednak pamiętać, że niezależnie od podawanych leków to właśnie dieta stanowi podstawę i ma ogromne znaczenie dla stanu zdrowia chorego. Dlatego należy zadbać o jej indywidualne dopasowanie do jego potrzeb.

Chory powinien zatem przede wszystkim unikać żywności przetworzonej. Musi on też zwrócić szczególną uwagę na składniki odżywcze, które pomogą mu zoptymalizować pracę gruczołu tarczycowego. Należą do nich jod, selen, żelazo, cynk, antyoksydanty, witamina D oraz kwasy omega 3.

Zobacz też: Dieta w chorobach tarczycy. Co jeść przy niedoczynności i nadczynności tarczycy?

Dieta na Hashimoto – jod
W diecie na Hashimoto nie powinno zabraknąć jodu. To właśnie on jest najważniejszym mikroelementem, który jest konieczny do prawidłowej pracy tarczycy i sekrecji tyroksyny oraz trójjodotyroniny. Jod stanowi ważny składnik tych hormonów. Jego zawartość w pożywieniu zależy od zawartości jodu w glebie i paszy zwierząt hodowlanych.

Główne źródła jodu to sól kuchenna jodowana oraz ryby morskie, takie jak dorsz, halibut, mintaj, tuńczyk, sardynki i makrela. Warto sięgać po owoce morza i wodorosty morskie (np. nori). W diecie na Hashimoto nie powinno też zabraknąć mleka krowiego i jego przetworów.


Dieta na Hashimoto – selen
Selen w dużych ilościach znajduje się właśnie w tarczycy. Selen w diecie na Hashimoto ma duże znaczenie. Jest on zaliczany do najważniejszych mikroelementów, ponieważ ma działanie plejotropowe. Działa zarówno antyoksydacyjne, jak i przeciwzapalnie.

Stymuluje też aktywną produkcję trójjodotyroniny i tyroksyny. Ilość selenu w pożywieniu zależy od gatunku roślin, ale też zawartości selenu w środowisku, rodzaju paszy i obróbki technologicznej. Głównym źródłem selenu będą ryby i skorupiaki, orzechy brazylijskie, jajka, gryka, ale też kakao, grzyby, mleko i przetwory mleczne. Na wsparcie tarczycy możesz zastosować także suplement diety z selenem, jodem i witaminą B12.

Sprawdź: Suplementacja w okresie jesienno-zimowym. Po jakie witaminy sięgać?

Dieta na Hashimoto – witamina D
Niedobory witaminy D są w Polsce poważnym problemem. Wynika on głównie ze złych nawyków żywieniowych, stylu życia i małej ekspozycji na słońce. Suplementacja witaminy D może mieć duże znaczenia w profilaktyce chorób autoimmunizacyjnych oraz w ich leczeniu. Ponadto może pozytywnie wpływać na metabolizm glukozy oraz funkcje mięśni i tkanki tłuszczowej.

Witaminę D w diecie na Hashimoto można dostarczyć przez skórę w czasie ekspozycji na słońce oraz spożywając produkty zawierające jej duże ilości. Naturalnym źródłem witaminy D będzie olej z wątroby dorsza, świeży łosoś, sardynki i produkty mleczne.

Jeśli chcesz rozpocząć suplementację, w Medonet Markecie możesz zamówić suplement diety z witaminą D3 w kroplach, który jest odpowiedni dla dzieci i dorosłych.

Dieta na Hashimoto – gluten
Gluten w diecie na Hashimoto jest nadal tematem dyskusji. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że wykluczenie glutenu z diety ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z chorobami autoimmunologicznymi.

W przypadku Hashimoto wielu lekarzy uważa, że wprowadzenie rygorystycznej diety bezglutenowej jest uzasadnione jedynie w przypadku współwystępującej celiakii. W każdej innej sytuacji wykluczając jakiś składnik z diety, należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Czytaj: Genodieta, czyli jadłospis dla DNA. Czym jest nutrigenetyka?

Dieta na Hashimoto – żelazo
Braki żelaza w diecie na Hashimoto źle wpływają na metabolizm tarczycy. Enzym peroksydaza tarczycowa, która produkuje hormony tarczycy, jest enzymem hemowym. Oznacza to, że zawiera żelazo.

Warto zatem zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie chorych na Hashimoto. Dieta na Hashimoto powinna być zatem bogata w podroby (zwłaszcza wątróbkę), chude mięso wołowe, wieprzowe i żółtka jaj. Jeśli chcesz wspomóc się suplementacją, możesz wybrać suplement z żelazem Gentle Iron zawierający diglicynian że­laza.

Dieta na Hashimoto – cynk
Cynk ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Bierze on udział w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest też składnikiem białek receptorowych trójjodotyroniny. Bogatym źródłem cynku jest wątroba, produkty pełnoziarniste, ziarna, pestki dyni, kakao, sery podpuszczkowe, orzechy, jajka, mięso i nasiona roślin strączkowych.

Sprawdź: Drożdże - właściwości, drożdże piwowarskie, napój z drożdży

Dieta na Hashimoto – związki goitrogenne
W diecie osób chorych na Hashimoto nie powinno być związków goitrogennych, czyli wolotwórczych. Są to izoflawonoidy sojowe i trioglikozydy, które można znaleźć w produktach roślinnych.

Osoby na diecie Hashimoto powinny unikać głównie kapusty, kalafiora, brukselki, rzepy, brokułów, prosa, brukwi, jarmużu, kalarepy, rzodkiewki, soi, gorczycy, brzoskwiń, szpinaku, truskawek, gruszek, batatów i orzechów arachidowych. Produkty te można spożywać w umiarkowanych ilościach po wcześniejszej obróbce termicznej.
Obserwuj wątek
    • juliamagdalena Re: Dieta hashimoto cały artykuł. Polecam. 15.04.21, 10:01
      Dziękuję za ten artykuł, który przybliża, jak dla mnie póki co ten skomplikowany temat. Zdążyłam już się przekonać jak ważne jest uzupełniania diety w składniki opisane powyżej. Niestety osobiście borykałam się z bardzo niskim poziomem witaminy D oraz żelaza. Lekarz polecił mi Vigantoletten a w związku z tym, że źle tolerowałam inne żelaza, polecił mi nowość Sideral Forte. Szczerze przyznam nie wierzyłam że można tak dobrze tolerować produkt z żelazem, więc jeśli ktoś ma taki problem jak ja polecam z czystym sumieniem Sideral Forte. Szybko poprawia się morfologia i nie ma żadnych zaparć , bólów brzucha.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka