Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wynikow

28.10.22, 13:45
Witam wszystkich .lecze się od lipca 2021r moje wyniki 30 07 21r tsh-2,0 LM/ml(0.270-4,200 ft413,1 pmol/l(12-22,00) przeciwciala pperoksydazietar 54IU/ml(34) przeciw ciała p/ tyreeoglobulinie292IU/ml (115) usg w pożądku w lipcu.Sierpien2021tsh2.29IU/ml(0,270-4,200) ft4 12,7pmol/l (12,00-22)Kolejne badanie z lutego 2022r tsh1,050lu/ml (2,70-4.200)ft 14,9pmol/l (12-22) .sierpien2022tsh1,900ulm/ml(0,270-4,20) ft415.50pmol/l (12-22) Cały czas jestem na euty 25 lekarz wysyła do endo robi usg kieruje na teren wynik usg dołączę jako zdjęcie.Trab3,54(1.50) teraz to ja już nie wiem czy mam hashimoto czy G.B .mMozecie mi to jakoś wytłumaczyć bo ja nic nie rozumiem z tego teraz tak się kiepsko czuje nie wiem czy nie mam niedoczynności
Obserwuj wątek
    • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 28.10.22, 14:01
      Usg 19×17×49mm prawy plat 12×15×45mm lewyplat
      Ciesn4mm .Tarczyca nie powiększona miedź niejednokrotnie,z obszarami o obnizonej spontaniczności,zwłaszcza w partiach obwodowych.w biegunie dolnym plata prawego zmiana ogniskowa hypochogeniczna śr 3,3mm .Przeplyw krwi w obrazie CDI iDPI patologicznych węzłów chlonnych szyi nie udowodniono. Co to znaczy? Endo kazała za pół roku na kontroli dalej brac 25 euty
    • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 28.10.22, 21:29
      sliwki_wierzbie napisała:

> Witam wszystkich .lecze się od lipca 2021r moje wyniki 30 07 21r tsh-2,0 LM/ml(
      > 0.270-4,200

ft413,1 pmol/l(12-22,00) przeciwciala pperoksydazietar 54IU/ml(34
      > ) przeciw ciała p/ tyreeoglobulinie292IU/ml (115) usg w pożądku w lipcu.Sierpi
      > en2021tsh2.29IU/ml(0,270-4,200) ft4 12,7pmol/l (12,00-22)Kolejne badanie z lut
      > ego 2022r tsh1,050lu/ml (2,70-4.200)ft 14,9pmol/l (12-22) .sierpien2022tsh1,900
      > ulm/ml(0,270-4,20) ft415.50pmol/l (12-22) Cały czas jestem na euty 25 lekarz wy
      > syła do endo robi usg kieruje na teren wynik usg dołączę jako zdjęcie.Trab3,54(
      > 1.50) teraz to ja już nie wiem czy mam hashimoto czy G.B .mMozecie mi to jakoś
      > wytłumaczyć bo ja nic nie rozumiem z tego teraz tak się kiepsko czuje nie wiem
      > czy nie mam niedoczynności

nie piszesz czy bierzesz hormon.
      • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 28.10.22, 21:30
        bierzesz hormon.
        Chciałam szybko napisać i ta info mi uciekła.
      • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 28.10.22, 21:44
        hashitess napisał:

> sliwki_wierzbie napisała:
        >
        > > Witam wszystkich .lecze się od lipca 2021r moje wyniki 30 07 21r tsh-2,0
        > LM/ml(

przy zażywaniu hormonu Nie oznaczamy TSH bo przysadka mózgowa
        nie potrafi " ustosunkować się" do niego, a co za tym idzie TSH odstawiamy
        na bok i oznaczamy tylko FT4 i FT3.

> ft413,1 pmol/l(12-22,00)

Ten hormon masz w dolnej granicy normy, a powinien być
        powyżej 50% normy.

przeciwciala pperoksydazietar 54IU/ml(34
        > > ) przeciw ciała p/ tyreeoglobulinie292IU/ml (115)

?????
        napisz ten wynik jeszcze raz.

usg w pożądku w lipcu.

to jest niemożliwe.
        Chora tarczyca zawsze pokazuje, że jest chora.

> Sierpi
        > > en

ft4 12,7pmol/l (12,00-22)Kolejne badanie

tak niski poziom FT4 wskazuje, że tarczyca jest bardzo chora.

> z lut
        > > ego 2022r tsh1,050lu/ml (2,70-4.200)ft 14,9pmol/l (12-22) .sierpien2022ts
        > h1,900
        > > ulm/ml(0,270-4,20) ft415.50pmol/l (12-22) Cały czas jestem na euty 25 lek
        > arz wy
        > > syła do endo robi usg kieruje na teren wynik usg dołączę jako zdjęcie.Tra
        > b3,54(
        > > 1.50) teraz to ja już nie wiem czy mam hashimoto czy G.B .mMozecie mi to
        > jakoś
        > > wytłumaczyć bo ja nic nie rozumiem z tego teraz tak się kiepsko czuje nie
        > wiem
        > > czy nie mam niedoczynności

Do tych badań, aby potwierdzić Basedowa potrzebne jest badanie z krwi TRAB.

Pytasz czy jesteś w niedoczynności.
        Uważam, że tak i potrzebny jest Ci kumaty endo.
        Dawka hormonu w wysokości 25 mikrogram jest zapisywana dla kilkuletniego
        dziecka.
        Dawkę hormonu ustalamy na podstawie badań FT4 i FT3 z jednej próbki krwi,
        rano na czczo bez zażycia tabletki z hormonem, który połkniesz po pobraniu
        krwi do badania.

uważam, że
        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 07:48
          Jak pisałem usg z 2021 było ok ale rodzinny mi dał e 25 bo przeciwciala powychodzily. Twierdził że jest niedoczynność. Ostatnie usg (podalam opis)u endo stwierdziła autoimunologiczne zapalenie tarczycy przy czym kazała zrobic trab (też podalam) .dawki nie zwiększyła za 3trzy miesiące zrobic samo tsh. Że źle się czuje i sporo odleciała z wagi poszłam do rodzinnego i kazał zrobic 3tarczycowa bo może wpadłam w nadczynnosc .z drugiej strony przy niedoczynności się tyje .sama już nie wiem jak to jest .Nie wiem w jakich godzinach odwiedzanie forum napiszcie1
          • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 21:34

> Jak pisałem usg z 2021 było ok ale rodzinny mi dał e 25 bo przeciwciala powycho
            > dzily. Twierdził że jest niedoczynność.

uważam, że ten lekarz jest ok.
            Osobiście wybrałabym go za lekarza prowadzącego.

Ostatnie usg (podalam opis)u endo stwie
            > rdziła autoimunologiczne zapalenie tarczycy przy czym kazała zrobic trab (też p
            > odalam) .dawki nie zwiększyła za 3trzy miesiące zrobic samo tsh. Że źle się cz
            > uje i sporo odleciała z wagi poszłam do rodzinnego i kazał zrobic 3tarczycow
            > a bo może wpadłam w nadczynnosc .z drugiej strony przy niedoczynności się tyje
            > .sama już nie wiem jak to jest .Nie wiem w jakich godzinach odwiedzanie forum n
            > apiszcie1
        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 17:10
          30.07.2021r ATP54.8 IU/ml(34) TG 292 IU (115) 07.10.3022 TG 388.0 IU (115) czy to oznacza rzut jak sie ma wiecej przeciwciala?
          • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 21:31

> 30.07.2021r ATP54.8 IU/ml(34) TG 292 IU (115) 07.10.3022 TG 388.0
            > IU (115) czy to oznacza rzut jak sie ma wiecej przeciwciala?

p/ciała wskazują na aktywną chorobę.
            Jednocześnie wskazuje, że dawka hormonu jest za niska.
      • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 06:44
        Tak biorę eutyrox 25
        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 06:49
          Trab 3,54 norma do 1,50 pisał wyżej wynik trabu
          • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 06:55
            W poniedziałek będę miała nowe wyniki tsh ft4 ift3 .lekarz rodzinny że trzeba zrobić bo trab jest podwyzszony a endo kazała zrobic sosam The. Właśnie jest problem dobrym endo !
          • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 21:28

> Trab 3,54 norma do 1,50 pisał wyżej wynik trabu

ten wynik może wskazywać na basedowa,
            • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 29.10.22, 21:51
              Możesz coś wicej napisac mozna miec dwie naraz?
              • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 30.10.22, 07:14
                Nikt nic nie napisze co dalej z tym robic
                • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 31.10.22, 09:33
                  Oto moje wyniki pr0sze 0 komentarz
                  • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 31.10.22, 15:42
                    Jest ktoś na forum
                    • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 31.10.22, 17:08
                      czy przed pobraniem krwi na badania hormonów
                      zażyłaś euthyrox?
                      • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 31.10.22, 20:04
                        Na czczo mój endo dalej odstaje przy 25 eutyroxie
                        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 02.11.22, 06:33
                          Czy ta dawka jest odpowiednia?
                          • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 02.11.22, 21:38
                            jak długo zażywasz hormon w tej dawce?
                            • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 03.11.22, 07:37
                              Od sierpnia 2021r . Jak wspominalam jeszcze mam podwyższone przeciwciala TRAB .CZY MOGE BRAC eutyrox wieczorem? Dodam tylko że strasznie bolą mnie nogi co to może być?
                              • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 03.11.22, 11:11
                                hormon tarczycy ZAWSZE zażywamy rano bo to jest "napęd organizmu".
                                Osoby w niedoczynności z reguły /m.in. są ospałe, bez sił.
                                Twoje wyniki po przeliczeniu na procenty
                                FT3 to 63,24% normy
                                FT4 to 58,8% normy.
                                wskazują, że masz ociupinkę
                                za niską dawkę l-tyroksyny.
                                Ból nóg to też może być objaw niedoczynności.
                                • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 03.11.22, 13:00
                                  O ile powinnam podnieść ? Ja jestem tak zielona w tych klockach !!!!.stosujesz jakąś dietę? Mysle nad zmianą endo bo ta karze robić samo tsh .Tylko Ty jedyna odpisujesz mi rozmowa z Tobą dużo mi daje;😃

• sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 03.11.22, 13:03
                                  A co do tabletki nie mogę się przestawić bo biorę rano controoloc i jeszcze do tego kawa rano. Chyba że masz sprawdzony sposób jak to połączyć?
                                  • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 03.11.22, 14:38
                                    ja tabletkę z hormonem /letrox/ zażywam tuż po przebudzemiu,
                                    jeszcze w łóżku.
                                    Po ok. pół godziny od wstania wypijam filiżankę kawy, a w pierwszym łyku
                                    był controloc.
                                    Teraz jest mi już niepotrzebny bo po ustawieniu ilości zażywanego hormonu
                                    czuję się bardzo przyzwoicie.
                                    • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 03.11.22, 15:23
                                      Gdzieś czytałem na forum że 2godziny dostępu od tab do kawy. Jak myślisz ile podnieść eutyrox?
                                    • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 05.11.22, 07:42
                                      Tess wczoraj miałam gastro i wyszły mi 2 nadrzerki. Pisałaś że Ty brałaś ipp a teraz niebierzesz.Stosujesz coś zamiast ipp?
                                  • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 07.11.22, 12:36
                                    Czuje się fatalnie cały czas senna nic mi się nie chce bolą ucha ,zawroty głowy nogi ociezale nie wiem co dalej robić. Dziewczyny może byście coś poradziły. Obecnie jestem na 25 eutyrox o ile byście podniosły? Za każdą radę będę wdzięczna
                                    • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 07.11.22, 21:06
                                      dawka hormonu w ilości 25 mikrogr to dawka dla niemowlaka.
                                      Dlatego tak paskudnie się czujesz.
                                      Podnoszenie ilości zażywanego hormonu powinno/musi być
                                      bardzo powoli.

Ja po latach zażywania hormonu jestem na dawce 125mikrogr.;
                                      zważywszy na moją wagę jest to ok.
                                      Czuję się normalnie, nie mam objawów nadczynności czy niedoczynności.

Proponuję, abyś podniosła dawkę o 1/2 tabletki, która zawiera 25 mikrogram l-tyroksyny.
                                      I koniecznie powinnaś się obserwować pod kątem samopoczucia.
                                      • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 07.11.22, 21:08
                                        Podaj swój adres mailowy.
                                        Napiszę do Ciebie.
                                        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 08.11.22, 07:02
                                          Mój adres ten gadżetów dzięki za pomoc czekam na wiadomosc
                                        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 08.11.22, 07:03
                                          Gazetowy przepraszam za literowke
                                        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 09.11.22, 13:48
                                          Wyślij nr tel. Napisze Ci w formie sms
                                          • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 10.11.22, 13:01
                                            na forum nie napiszę.
                                            • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 10.11.22, 13:02
                                              hashitess napisał:

> na forum nie napiszę.
                                              >
                                              >

swojego nr telefonu.
                                        • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 10.11.22, 09:59
                                          Tess jesteś?
                                          • hashitess Re: Proszę o interpretację wynikow 10.11.22, 12:02
                                            napisałam maila na adres gazetowy,
                                            Otrzymałam info, że nie ma takiego adresu.

Pozdrawiam
                                            Tess
                                            • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 10.11.22, 13:10
                                              Mój adres mail Renatka-koska@o2.pl
                                              • sliwki_wierzbie Re: Proszę o interpretację wynikow 10.11.22, 13:15
                                                Czekam na wiadomość. Ja mam tylko jeden adres nie wiem czemu nie doszło. Możesz sprawdzić czy to ten sam?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka