Dodaj do ulubionych

TSH 0,729 przeciwciala anty TPO powyzej 1000 i JOD

06.10.06, 12:02
O co tu chodzi? Prosze o radę. Jedna osoba, Ania, przyszła do mnie po poradę
odnośnie swoich wyników. Od lipca źle sie czując udała się do ginekologa.
Wszystko zaczęło sie od leczenia jajników, torbieli , itp. Po szczegółowych
badaniach wyszło dodatkowo, że ma :
-anty TPO powyżej 1000 (norma mniej niz 35)
-ale TSH 0.729 (norma 0,4-4,0).
-FT3 3,18 (norma 1,5-4,1)
-FT4 1,10 (norma 0,8-1,9)
-tarczyca w USG w całości powiększona; 31 ml i o niejednorodnej
echostrukturze.
Lekarz stwierdził, ze to Hashimoto. Przepisał wtedy JODID 100 mg (nawet
2xdz !) Selen 50 mg, i Bromergon przy prolaktynie 14,5mg (norma do 25). O co
wiec chodzi w tym leczeniu Ani? Czy rzeczywiście trzeba brać ten Jodid?
Przeciez jodu trzeba unikac w tej chorobie? I co odnośnie Euthyroxu? Czy
mając takie wyniki TSH i hormonów tarczycy trzeba brać już jakiś Euthyrox?
Lekarz nawet nie wspomniał o braniu tego leku. Ania ma kolejną wizytę dopiero
w grudniu. Co powinna zrobić? Trochę sie niepokoi, kiedy powiedziałam jej ,
że przy Hashimoto nie wolno brać jodu. Proszę o jakąs radę i pozdrawiam
wszystkich.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka