Dodaj do ulubionych

drętwienie nasady języka, ucisk w gardle

10.07.07, 10:22
Zwracam się do wszystkich z zapytaniem : czy tego typu objawy(jak w tytule)
mogą być spowodowane zespołem Hashimoto ? Ostatnio mają takie nasilenie że
nie mogę normalnie żyć i funkcjonować ! Mam zdiagnozowane Hashi (typowy obraz
USG i badania TSH od 2,9 do 3,2). Ostatnio Zacząłem już nawet badać się pod
kątem Boreliozy, Chlamydii i in. Bo żaden lekarz nie wie skąd tak silne
wrażenia w tym gardle i języku. Miałem już robiony rezonans (wszystko o.k.).
Przy okazji innych badań wyszło że mam kandydozę ukł. pokarmowego (wysokie
miano IgG i dodatni posiewu z kału). Ale czy grzybica może dawać takie
wrażenia ze strony gardła i języka ? Osobiście wątpię. Poza tym leczę tą
grzybice od 5-6 tygodni i bez rezultatu (ścisła dieta, leki, fluconazol).
Zaczyna mi brakować już wytrzymałości. Neurolog nic, Laryngolog - najchętniej
kolejny antybiotyk. Leki alergologiczne nie pomagają na te bóle (wapno,
zyrtec).

Może to brak jaiejś witaminy ? Biorę jednak już długo Aspargin, vit. C,
zacząłem B kompleks i cynk. Regularnie biorę Letrox (dawka 100), obecnie TSH
ok. 2,9.

Może przeczyta to ktoś kto zna dobrego endokrynologa z rejonu Poznania (może
być trochę dalej), może to jednak są objawy ze strony tarczycy ? Bo mam
wrażenie że obecny zna tylko jeden kierunek - leczenie Euthyroxem i jemu
podobnymi. Słyszałem że też należy wprowadzić jakieś vit. lub minerały -
napiszcie jakie.

Z góry dzięki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle 10.07.07, 21:52
      Witaj Michalgo2
      Hashi moze robic rozne niespodzianki, tak ze te Twoje objawy moga byc z ta
      choroba powiazane.
      Warto zrobic nowe badnia TSH, fT3,fT4 i zobaczyc co Twoja tarczyca teraz robi.
      A ze u nas czesto wystepuja niedobory to ferrytyne i pozim wit,B12 tez mozesz
      zrobic.
      No ta grzybice leczysz juz dosc dlugo.
      A antybiotykami jak masz za malo hormonow nic sobie nie pomozesz, wrecz raczej
      zaszkodzisz nowa grzybica.
      O witaminach i mineralach poczytaj sobie w innych watkach.
      Leczenie Hashimoto tyroksyna to podstawa.
      Mysle ze zglosi sie ktos z Twoich okolic i pomoze w wyborze lekarza.
      Pozdrawiam Rosteda
      • michalgo2 Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle 11.07.07, 19:39
        Dzięki za szybką odpowiedź rostedo (również mailową !). Zadziałałem szybko i
        już dzisiaj jestem po pobraniu krwi na: TSH, TPO, FT3, FT4, ferrytynę, poziom
        vit. B12, skuteczn. wiązania żelaza, morfologia, CRP i OB. Teraz odezwę się już
        z konkretnymi wynikami (za parę dni).
        Informowałem się również o badanie na poziom kwasu metylomalonowego (MMA) ale
        już chyba tego nigdzie nie robią. Wyczytałem w necie o tym badaniu, że jest b.
        przydatne przy diagnozowaniu niedoborów B12. Trudno.
        Pozdrawiam Michał.
      • michalgo2 Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle 12.07.07, 18:18
        Ciśnienie zawsze miałem w normie, ostatnio minimalnie podwyższone.

        Ale piszę głównie dlatego że mam wyniki !!! I chciałoby się powiedzieć: "o ja
        pier... " ! Nic się w tych hormonach nie zgadza !

        TSH: 0,01 (norma 0,34-4,94) = -7 %
        FT4: 23,20 (norma 9,01-19,05) = 141 %
        FT3: 5,79 (norma 2,63-5,7) = 103 %

        TPO jeszcze nie mam. A tu pozostałe wyniki:

        vit B12: 285 (norma 179-1162)
        zdolność wiązania żelaza: 360 (norma 250-400)
        ferrytyna: 204 (norma 16-233)
        CRP: 8,15 (norma <5)
        OB: 17 (norma 3-7)

        hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0)
        krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1)

        i jeszcze wiele innych danych pochodzących z morfologii ale większość jest w
        normie, tylko parametr "procent-monocytów" jest za wysoki: 9,17 (norma 2-8)
        oraz parametr "procent-eozynocytów" jest za niski: 0,65 (norma 1-5).

        Rostedo - jak będziesz potrzebowała któryś z tych parametrów podawanych jeszcze
        w morfologii to daj znać - wtedy podam szczegółowo.

        I co powiecie na takie wyniki ? Dodam że przyjmuję w tej chwili Letrox 100,
        cynk, aspargin i witaminę b-kompleks (ale nie ma w niej B12) oraz witaminę C500.
        W związku z leczeniem p.grzybicznym układu pokarmowego od 6 tygodni utrzymuję
        ścisłą dietę (zal. przez lekarza), przyjmuję bakt. acidofilne (AC Zymes), a od
        2 tygodni Fluconazol.
        Dodam jeszcze, że czuję się makabrycznie - gardło i język jakby chciały
        eksplodować, trudno się skupić nad czymkolwiek i nic już mnie nie obchodzi.
        Nawet tego mail'a pisałem w 2 podejściach. Brak tolerancji wysiłku fiz. Koledzy
        mówią że stałem się zupełnie niekontaktowy. POMOCY ! Ten puchnący język i
        gardło mnie zabiją.

        Ktoś pisał, że jest tabletka przyjmowana pod język z witaminą B12 (ze wzgl. na
        trudne wchłanianie tej witaminy) - czy mogę prosić o jej nazwę.

        Dzięki za wszystko - Michał
        • michalgo2 Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle 12.07.07, 19:14
          Jeszcze jedno. Wynik TSH powtórzę jeszcze w najbliższych dniach w Poznaniu. Bo
          wydaje mi się nie do wiary ! Zawsze byłem powyżej normy a teraz (minęło od
          ostatnich pomiarów 3-4 miesiące) nagle taka zmiana ?! Trzeba to zweryfikować
          (badałem w Gdańsku w laboratorium AM).

          Pozdrawiam Michał
        • rosteda Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle 12.07.07, 21:32
          Witaj Michalgo2

          michalgo2 napisał:

          > Ciśnienie zawsze miałem w normie, ostatnio minimalnie podwyższone.
          >
          > Ale piszę głównie dlatego że mam wyniki !!! I chciałoby się powiedzieć: "o ja
          > pier... " ! Nic się w tych hormonach nie zgadza !
          >
          > TSH: 0,01 (norma 0,34-4,94) = -7 %
          > FT4: 23,20 (norma 9,01-19,05) = 141 %
          > FT3: 5,79 (norma 2,63-5,7) = 103 %

          Po tych nowych wynikach wyraznie widac ze jestes w nadzynnosci i ta dawka co ja
          bierzesz jest za wysoka.
          Powinienes to skonsultowac ze swoim endokrynologiem jak najszybciej.

          > TPO jeszcze nie mam. A tu pozostałe wyniki:
          >
          > vit B12: 285 (norma 179-1162)

          Jest jeszcze w normie, ale za pare miesiecy mozna ja jeszcze raz sprawdzic czy
          przypadkiem nie bedzie spadac.

          > zdolność wiązania żelaza: 360 (norma 250-400)
          > ferrytyna: 204 (norma 16-233)

          Te wyniki sa bardzo dobre

          > CRP: 8,15 (norma <5)
          > OB: 17 (norma 3-7)
          CRP i OB sa podwyzszone i lekarz laryngolog (laryngolog dlatego ze masz klopoty
          z gardlem)powinien jednak sprawdzic co to jest. Moze wymaz z gardla?

          > hemoglobina: 16,7 (norma 14,0-18,0)
          > krwinki czerwone: 5,5 (norma 4,7-6,1)

          Te wyniki tez sa dobre.

          > i jeszcze wiele innych danych pochodzących z morfologii ale większość jest w
          > normie, tylko parametr "procent-monocytów" jest za wysoki: 9,17 (norma 2-8)
          > oraz parametr "procent-eozynocytów" jest za niski: 0,65 (norma 1-5).

          Duze odchylenia od normy to nie sa. I ja bym nie zwracala na nie uwagi.
          Ale moze wez te wyniki i porozmawiaj ze swoim rodzinnym.

          > Rostedo - jak będziesz potrzebowała któryś z tych parametrów podawanych jeszcze
          >
          > w morfologii to daj znać - wtedy podam szczegółowo.
          >
          > I co powiecie na takie wyniki ? Dodam że przyjmuję w tej chwili Letrox 100,
          > cynk, aspargin i witaminę b-kompleks (ale nie ma w niej B12) oraz witaminę C500.

          Dobrze by bylo zebys tez wzial selen.

          > W związku z leczeniem p.grzybicznym układu pokarmowego od 6 tygodni utrzymuję
          > ścisłą dietę (zal. przez lekarza), przyjmuję bakt. acidofilne (AC Zymes), a od
          > 2 tygodni Fluconazol.
          > Dodam jeszcze, że czuję się makabrycznie - gardło i język jakby chciały
          > eksplodować, trudno się skupić nad czymkolwiek i nic już mnie nie obchodzi.
          > Nawet tego mail'a pisałem w 2 podejściach. Brak tolerancji wysiłku fiz. Koledzy
          >
          > mówią że stałem się zupełnie niekontaktowy. POMOCY ! Ten puchnący język i
          > gardło mnie zabiją.

          Takie napiecie i niemoznosc koncentracji sie to moze byc od za duzej dawki.
          Ale jesli po zmianie dawki z jezykiem sie nie poprawi to do laryngologa.
          Moze nawet isc do innego byloby lepiej jesli ten do ktorego obecnie chodzisz nie
          reaguje.

          > Ktoś pisał, że jest tabletka przyjmowana pod język z witaminą B12 (ze wzgl. na
          > trudne wchłanianie tej witaminy) - czy mogę prosić o jej nazwę.

          Witamina B12 wchlania sie z tabletki zeczywiscie bardzo trudno (tylko w 3%), ale
          o takich podjezykowych co sie dobrze wchlaniaja to ja jeszcze nie slyszalam.
          Ja kontrolowalam poziom witB12 przez dluzszy czas i jak wynik spadl ponizej
          normy to dostalam zastrzyki.

          > Dzięki za wszystko - Michał

          Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy
          Rosteda
          • michalgo2 Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle 14.07.07, 14:45
            Witam ponownie.
            W związku z tymi dziwnymi i nasilającymi się objawami dla których na razie brak
            diagnozy wykonałem również badania PCR na Boreliozę, IgG na Chlamydię pn. i
            Chlamydię tr. oraz IgG na Mycoplasma pn.

            Dziś odebrałem pierwsze wyniki: IgG na Chlamydię pn. Wyniki są zaskakujące:

            Mój Wynik wynosi 134 przy normie poniżej 20 !!! Czy mój organizm walczy w takim
            razie z infekcją tą bakterią ? To by potwierdzało podwyższone od roku CRP i OB.
            Napiszcie co o tym myślicie - czy potwierdzić to zakażenie jeszcze jakimś
            wymazem ? Czy zrobić jakiś antybiogram wrażliwości na leki ? Czy to jest
            przyczyną mojej choroby od ponad pół roku ? Wspomnę tylko że nie mam żadnego
            zapalenia płuc - bo to jest chyba typowa manifestacja tej bakterii.

            Napiszcie koniecznie co sądzicie.
            Michał
      • daro965 Re: drętwienie nasady języka, ucisk w gardle 15.07.07, 21:53
        Musisz dostać dużo,dużo vit.B12,a twój problem zniknie.Nie masz żadnej grzybicy
        i nie jedz na to żadnych tabletek.Vit.B12 jeżeli będzie w połowie normy,a masz
        graniczną,tak wogóle kto ci napisał tę normę-bzdura.Badania najlepiej robić
        w szpitalu-lab.Te prywatne lab.to pomyłka.
        Objaw o którym piszesz czyli język jest z niedoboru vit.b12.Czeka cię ok.
        roku brania zastrz.,aż się unormuje.Radzę szybko się za to zabrać,bo inaczej
        niedokrwistość.Drugi objaw-gardło,to jeszcze niewyrównana tarczyca.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka