malinowymis 03.01.08, 20:56 czy jest odplatne? bo mi lekarz pierwszego kontaktu nie dal skierowania bo twierdzi ze tylko pierwsze badanie TSH jest bezplatne a za kazde nastepne i tak zaplace? czy ma racje? bo pierwsze slysze. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blackcalineczka Re: badanie TSH na skierowanie- platne/bezplatne? 03.01.08, 22:36 lekarz pierwszego kontaktu powinien Ci dać skierowanie żebyś nie musiała płacić. Co 2 - 3 miesiące bez łaski powinnaś takie skierowanie dostawać przy stwierdzeniu nadczynności bądź nadczynności lub hashimoto. Tak jak powinien Ci dawać bez problemu skierowania na poziom cukru, żelaza i potasu. Jak robi problemy to zmień go na takiego który dobro pacjenta stawia na pierwszym miejscu! MASZ PRAWO DO SKIEROWANIA NA BEZPŁATNE BADANIA TSH Odpowiedz Link
salomea385 Re: badanie TSH na skierowanie- platne/bezplatne? 04.01.08, 06:48 Niestety nie do końca jest tak łatwo.Lekarz pierwszego kontaktu daje skierowanie na bezpłatne badanie TSH jeden raz.Do kolejnych bezpłatnych badań TSH chory ma prawo,ale skierowanie musi wtedy wystawić specjalista,czyli endo.Jestem pewna tego,co mówię,ponieważ sprawdziłam to w dolnośląskim NFZ-ie,gdzie pokazali mi odpowiednie rozporządzenia. Pozdrowionka Odpowiedz Link
procesor Re: badanie TSH na skierowanie- platne/bezplatne? 04.01.08, 13:37 dziwne bo ja regularnie co 3-4 miesiące biorę od lekarza pierwszego kontaktu takie skierowanie - jak sie źle czuje a wizyta na NFZ u endo za 2 miesiące, to co? jeszcze mi nikt nie odmówił Odpowiedz Link
salomea385 Re: badanie TSH na skierowanie- platne/bezplatne? 04.01.08, 13:47 Ja też dostaję co kilka miesięcy bezpłatne skierowanie na TSH-ale jest to tylko dobra wola lekarza POZ (lekarka jest moją znajomą). Nie zdawałam sobie z tego sprawy i kiedy poszła na urlop zarządałam od lekarza zastępującego skierowania-i go nie otrzymałam.I z awanturą pojechałam do dolnośląskiego NFZ-u,gdzie zostałam szybciutko oświecona (a jak się pani nie podoba,to pisać do Religi).Potem potwierdziła mi to też moja endo. Tak więc dobrze , że masz takiego lekarza POZ , jakiego masz- widocznie nawet wśród "białych fartuchów" zdarzają się ludzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
yacha4 Re: badanie TSH na skierowanie- platne/bezplatne? 04.01.08, 15:15 Bezpłatne skierowanie na TSH mam 2 razy w roku od endo Odpowiedz Link