Dodaj do ulubionych

Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowiedzi

29.04.08, 10:33
Kochane dziewczyny, mam wyniki z 18.04.08 a sa one nastepujace:
ft3 2,96 (1,45-3,48) 72%
ft4 1,36 (0,71-1,85) 59%
tsh 0,004 (0,400-4,670) zrobione na dawce 138 mg branej ok 1,5mies
lub dwa

Wyniki sa super ,ostatnimi czasy czulam sie nienajgorzej , tylko
serducho czasem łomotało, poszlam kilka dni temu do lekarza z tymi
wynikami, do dobrego lekarza ktory nie kieruje sie samym tsh , tak
mi sie przynjamniej wydawalo, spojrzala na wyniki,zbadala mnie
twierdzac ze mam troche przyspieszone tętno i zapytala czy nie chce
zmniejszyc dawke i ze mowie tak szybko jakbym byla w nadczynnosci.
Uznalam ze nie zaszkodzi jak zmniejsze o 6,25.
Tak zrobilam i biore tak od 4 dni okolo o te 6,25 mniej i bolą
mnie miesnie a rano jestem znow bez energii i czuje sie marnie czy
to przypadek czy jednak powinnam wrocic do starej dawki , czy to
mozliwe ze po kilku dniach juz odczulam brak tego 6,25mg??
Pozdrawiam i prosze o porade Edith
Obserwuj wątek
      • mary_lu Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 29.04.08, 23:28
        Edith, siedzę cicho, bo zawsze głupio mi przez kilka dni, jak skuszę
        się na doradzanie komuś dawki. Miałam nadzieję, że któraś z
        mądrzejszych dziewczyn coś Ci doradzi smile

        Powiem Ci, jak JA biorę Novo. Staram się, aby wyniki ft3 i ft4 były
        jak najwyższe, ale bez objawów nadczynności. U mnie akurat to
        oznacza je na wysokości ok. 80-90%. Wtedy czuję się jak normalny
        człowiek, nie jak własne zwłoki. Aby otrzymać takie wyniki, JA
        obecnie biorę 3/4 75-tki Novo, plus 75 Euthyroksu.

        Może też lepiej się poczujesz, jak wyrównasz poziomy ft3 i ft4? Może
        powinnaś brać do Novo trochę samego T4? Sama musisz stwierdzić,
        jakie poziomy hormonów oznaczają u Ciebie dobre samopoczucie.

        Życzę powodzenia smile
    • edith31 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 03.05.08, 14:52
      Jestem juz totalnie podłamana , zaczelam wierzyc w tę teorię ze
      jesli ft3 jest wyzsze oznacza ze organizm broni sie przed
      niedoczynnoscią i tworzy ft3 ale jedna doswiadczona forumowiczka na
      gg mi poradzila przed chwila zeby juz nie zwiększać dawki i
      powiedziala "jak tu dodac hormon jak jest ponad 50 % i ft3 wysokie "
      oraz "jak dodasz hormon to moze ft3 wybic jeszcze w gore"
      oraz "latwiej sie dodaje horom jak ft3 jest mniejsze niz wyzsze", i
      ze mam modelową przemianę , i co ja mam robic??????
      Niewiem kogo sluchac prosze poradzcie cos dziewczyny... Edith
        • edith31 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 03.05.08, 17:20
          hashi-tess napisała:

          > ta forumowiczka ma niestety złe info.
          >
          > czy ona przypadkiem nie mówiła
          > o suplementacji T3?

          Chyba nie mowila o supl. t3 bo ona wie ze ja go nie biore ale za to
          sama bierze go i co wiecej uznala ze mi nie jest potrzebna taka
          suplemnteacja bo mam modelowa przemiane. Stwierdzila jednak ze jak
          doloze ft4 to ft3 wybije w kosmos juz maksymalnie i ze skoro poce
          sie i czasem serducho wali tzn ze mam objawy nadczynnosci... neiwiem
          co myslec
            • edith31 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 03.05.08, 17:29
              Tess oczywiscie zwiększe dawke bo nie zamierzam tkwic w derpesji i
              nic nie robic, chce sprawdzic czy cos sie nie zmieni, dodam jeszcze
              ze ta osoba powiedziala (bo powolalam sie na wypowiedzi Twoje i
              Rostedy apropo tych roznic miedzy ft3 a ft4) ze Wy jestescie w innej
              sytuacji , niestety nie moge podac nicku tej osoby bo bardzo mi tez
              swego czasu pomogla i cenie ja ale mozliwe ze sie myli teraz.
              • yacha4 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 03.05.08, 20:28
                Edith31 przy wynikach napisala, ze jest:
                >„…na dawce 138 mg…”z dnia 29.04.08, 10:33, - objawy nadczynności, zas
                >03.05.08, 12:54 „… biore juz 137,5mg... „
                Roznica O,5 jak na hormon – duza.
                Od której dawki chcesz zwiększać ? a może pozostac przy dawce 138 mg przez jakis
                czas?

                  • yacha4 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 04.05.08, 08:53
                    Edit31 napisala:
                    >”…Droga Serpentino jestesmy w takiej samej syt. bo u mnie tez ft3 jest
                    wyzsze od ft4…”
                    Zgadza się, jednak roznicie się TSH i samopoczuciem. Serpentyna ma TSH - 1,66
                    i objawy niedoczynności, natomiast Twoje TSH – jest poniżej normy i objawy
                    nadczynności tarczycy.
                    Dlatego w Twoim przypadku nie zwiększałabym tyroksyny powyżej dawki, która
                    bralas przed zrobieniem wynikow. ( 137,5 ).
                    Nie wiem czy bierzesz magnez i selen.
                    Pozdrawiam…
                    Ewa

                    • hashi-tess Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 04.05.08, 10:01
                      yacha4 napisała:

                      > Edit31 napisala:
                      > >”…Droga Serpentino jestesmy w takiej samej syt. bo u mnie tez
                      > ft3 jest
                      > wyzsze od ft4…”
                      > Zgadza się, jednak roznicie się TSH i samopoczuciem. Serpentyna ma TSH - 1,6
                      > 6
                      > i objawy niedoczynności, natomiast Twoje TSH – jest poniżej normy i objaw
                      > y
                      > nadczynności tarczycy.



                      Wskaż które to są objawy nadczynności?

                      Ja ich nie widzę, a z autopsji znam je doskonale.
                      • yacha4 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 04.05.08, 11:28
                        Edit31 napisala:
                        >„…ostatnimi czasy czulam sie nienajgorzej , tylko
                        serducho czasem łomotało,…” 29.04.08, 10:33

                        >„…dodam tylko ze
                        dzis wrocilam znow do wiekszej dawki i czuje sie jeszcze gorzej, mam
                        mroczki przed oczami, doła i poce sie okropnie, moze lepiej
                        posluchac tej lekarki,…” 29.04.08, 19:40
                        Czyz nie sa to objawy nadczynnosci?
                        • hashi-tess Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 04.05.08, 12:24
                          nie wiadomo dlaczego tak się dzieje
                          przy takich dawkach tyroksyny
                          w postaci tabletkowej.
                          też miałam takie objawy, a moje
                          wyniki mówiły o niedoczynności; jak Edith31.

                          Przeszłam na tyroksynę w płynie
                          i wszystkie objawy "nadczynności"
                          odeszły w siną dal.

                          Zauważyłam, że dawka tyroksyny
                          w płynie jest niższa - wyniki lepsze i lepsze samopoczucie.
                          Taka sama dawka w tabletce dawała
                          objawy niedoczynności w wynikach i samopoczuciu.

                          Prawdopodobnie lewotyroksyna w płynie
                          lepiej się wchłania.

                          Pozdrawiam

                          Tess
                            • edith31 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 05.05.08, 10:19
                              Calkowicie sie zgadzam z Tess, rzeczywiscie wspomnialam o dwoch
                              objawach nadczynnosci czyli pocenie sie i serducho (ale czasem)
                              jednak zauwazylam ze to organizm walczy z syntetykiem poprostu tak
                              widac ciezko te tabletki sa przyswajane ale mimo faktu ze sie pocę i
                              jest to nieprzyjemne to czesto w ciagu dnia chodzę jak pijana(ost na
                              oficjalnym spotkaniu niemal zasnęlam), przynajmniej 2 razy w
                              tygodniu bolą miesnie no i ta deprecha ktora nagle przychodzi
                              totalnie bez powodu , jestem osoba ktora sie rozwiodła(dawno temu)
                              wiec umiem odroznic depresje zwiazana z klopotami zyciowymi a
                              depresje o podlozu biol-chemicznym tak wiec wciaz mam objawy
                              niedoczynnosci .
                              Tess powedz czy ten Lixin w płynie mozna brac jako całą dawke na
                              dzien czy to tylko jakis popoludniowy dodatek do podstawowej dawki w
                              tabletce? Ja biore obecnie 137,5 mg wiec mam watpliwosci czy udaloby
                              sie taka dawke ustalic biorac Lixin... pozdrawiam
                                • edith31 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 05.05.08, 10:45
                                  Witaj nie szkodzi smile Ale mam 31lat wiec chyba nie jest zwiazane z
                                  wiekem smile , a moze ... smileWiesz odczuwam je tak od porodu czyli okolo
                                  12 mies temu , nie dluzej, ale wydaje mi sie ze jest to zwiazane z
                                  braniem nowej dawki hormonu bo przed porodem bralam 87,5 tylko a
                                  teraz 137,5 wiec jest spora roznica. pozdrawiam
                              • hashi-tess Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 05.05.08, 11:24
                                edith31 napisała:


                                > Tess powedz czy ten Lixin w płynie mozna brac jako całą dawke na
                                > dzien



                                To jest T4 tylko w płynie.
                                Ja na dawce 100 euthyroxu czułam się
                                w niedoczynności.
                                Przy T4 w płynie jestem na tej samej dawce
                                100mg i czuję się extra.
                                Oczywiście biorę rano 20 kropelek.
                                Baaaardzo rzadko wspomagam się
                                1 kropelką po południu, ale to
                                są wyjątki.


                                czy to tylko jakis popoludniowy dodatek do podstawowej dawki w
                                > tabletce? Ja biore obecnie 137,5 mg wiec mam watpliwosci czy udaloby
                                > sie taka dawke ustalic biorac Lixin...

                                Na pewno, b. łatwo to ustalić.
                                Pomogę w razie czego.

                                Pzdr
                                Tess
                                • edith31 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 05.05.08, 11:54
                                  Dzieki Tess poszukam lekarza ktory wypisze Lixin(juz nie moge sie
                                  doczekac), dodam jeszcze do moich objawow niedoczynnosci ze nie moge
                                  schudnac a wrecz odwrotnie przytylam ost. 2 kg , a ogolnie od ciazy
                                  zostalo mi 10kg dodatkowych i mam dwa rozmiary wieksze ciuchy sad nie
                                  udalo sie ich zrzucic mimo ze zawsze nalezalam do chudych
                                  hashimotek, to chyba ie swiadczy o nadczynnosci smile
                                  • aada1 Re: Czy powinnam zwiększyć dawkę prosze o wypowie 05.05.08, 14:59
                                    hej Edith smile
                                    Lixin jest świetnym preparatem ale...jest to preparat drogi. Jedna butelka to
                                    cena 10 euro. A w Twoim przypadku starczy na 2,5-3 tygodni.
                                    Dobrze sie zastanów czy będzie Cię stać na to przy dluższym leczeniu.
                                    Sa pacjeci gdzie przechodzac na tyroksyne w płynie potrzebuja znacznie wiecej mg
                                    dobowej dawki smile
                                    Zmian hormonu to defakto jest to ustawiane dawki na nowo^^
                                    Wydasz miesięcznie ciężkie pieniądze "jadąc" na tym preparacie. Chyba, ze masz
                                    ubezpieczenie w DE.
                                    Zalatw sobie Lixin, sprawdz ja zareagujesz na niego, naprawde preparat jest
                                    godny polecenia. Ja sama dlugo go bralam jednak dla mnie okazał sie za drogim
                                    lekiem ( ja na niego dosc dziwnie reagowalam - musialam brac 125 mg aby wynik
                                    ft4 oscylowal na granicy 50 %, na Letroxie na dawce 112,5,mg mam 80 %- wiec
                                    sama widzisz). Moze byc tak, ze i Ty bedziesz potrzebowac dobowo i 150 mg Lixinu
                                    aby utrzymac wyniki swoje na dobrych poziomach
                                    Pisze Ci o tym abyś miała jasność sytułacji.
                                    Są osoby które łączą tabletki z płynem. Ok to jest zabawa ale wtedy płyn wystara
                                    na dłużej smile.Bierzesz np 100 mg Lixinu( wtedy butelka starcza na miesiac) a
                                    resztę dokładasz w tabletce.
                                    Temat dla Ciebie do przemyślenia.
                                    Ada
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka