Dodaj do ulubionych

Nowy prosi o interpretacje wyników...

14.11.08, 22:19
Witajcie.
Wróciłem dziś od lekarza i zielonym jak warzywo na wiosnę -
przyznaję się bez bicia smile Ale zasmuciła mnie trochę sugestia
lekarza, że moje niekonczące się pasma udręki związanej z różnymi
bardzo czasem nieprzyjamnymi objawami, moga być wynikiem problemów z
tarczycą.
Hmm, okazuje się po przeczytaniu paru wątków z FAQ, że nie zawsze to
co mieści się w granicach normy, tą normą jest rzeczywiscie. To
dziwne, nie?
Moje wyniki przedstawiają się tak:
TSH - 0,727 (0,465-4,680)
FT4 - 0,83 (0,78-2,19)
FT3 - 3,71 (2,77-5,27)
Widać z nich, że wszystko jest zdecydowanie nisko, w granicach
kilkunastu %. Może poza FT3, które oscyluje w granicach 40%.
Znając dociekliwość forumowych bywalców i ich fachowość (heh, sam
uczęszczam czasem na "boreliozę" tongue_out), chciałbym Was zapytać jakie
macie zdanie na temat moich cyferek?
* Czy takie "stany" hormonów mogą powodować bardzo czasem
nieprzyjemne objawy neurologiczno-zmęczeniowe czy problemy ze
wzrokiem?
* Czy nalezaloby przedsięwziąć jakąkolwiek suplementację czy ustawić
leczenie?
Dodam, że w związku ze złym od 18 lat samopoczuciem jestem
przebadany od stóp do głowy i zdiagnozowany jestem i leczony w
kierunku boreliozy i mykoplazmozy z różnym skutkiem. Może w tarczycy
jest sedno sprawy w moim przypadku? Może poziomy hormonów
powodują "niemoc" wyleczenia tych chronicznych infekcji? A może
wręcz odwrotnie, infekcje te powodują zmiany poziomów hormonów i
jest to reakcja wtórna?
Mam nadzieję, że tymi pytaniami nie nadwyrężam Waszej gościnności :-
) Obiecuję, że jeśli okaze się, że będę się leczyć, szybko nadrobię
zaległości...
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Nowy prosi o interpretacje wyników... 18.11.08, 00:11
      To ewidentna wina tarczycy.

      Koniecznie zacznij suplementować
      tyroksynę. Dokończ też diagnozę
      robiąc badanie p/ciał TPO i TG
      oraz usg tarczycy.
      Szkoda, że wcześniej tych badań nie wykonałeś.
      Miałbyś mniejszy kłopot.
      Poza tym witaj na forum i nie czuj się tu intruzem,
      bądź u siebie.

      Napisz jak potoczyły się dalsze badania
      i diagnoza.

      Pozdrawiam
      Tess
      • adomi6319 Re: Nowy prosi o interpretacje wyników... 19.11.08, 22:20
        Witam weterana forum Borelioza smile.
        Mnie już ustąpiły objawy typu zachwiania równowagi, bóle i zawroty głowy,
        wypadanie włosów. Ale te objawy miałam długo przed kleszczem więc i tak nie
        składałam ich na karb boreliozy.
        Wiem, że z boreliozowego forum więcej osób ma problemy z tarczycą. U mnie
        borelioza odnowiła dawne problemy z tarczycą. Suplementuję hormony tarczycy od
        około roku i już widać efekt, a mam nadzieję, że jak dojdę do docelowej dawki,
        to będę czuć się jeszcze lepiej.
        Tak, że warto się tym zająć, bo może rzeczywiście wiele Twoich objawów jest
        endokrynologicznych a nie odkleszczowych.
        Powodzenia.
        • geodeta_31 Dalsze badania... 21.11.08, 16:20
          ...nic zupełnie nie wyjaśniły a wręcz pogłębiły moją niepewność. Jak
          wspomniałem - zupełnie jestem zielony, a wyniki jak na moje zielone
          oko, lepsze niz poprzednio:
          TSH - 2,41 (0,3-5,6) ~40%
          FT3 - 3,31 (1,7-5,0) ~48%
          FT4 - 1,22 (0,6-1,9) ~50%
          ATG - 7,9 (<40)
          ATPO - 1,2 (<12)
          Hmm, i co sądzicie? Czy mogę przy takich wynikach dalej wiązac to co
          się ze mna dzieje z tarczycą? USG nie mam ponieważ nie chcę
          iść "byle gdzie". Wiecie gdzie w Warszawie lub okolicach zrobić
          porządne USG tarczycy z porządnym opisem?
          Dziękuje Tess i Adomi za odpowiedzi i czekam na dalsze sugestie smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka