Dodaj do ulubionych

czy mam Hashi? nie wiem od 2mcy a endo za tydzien

18.02.09, 19:45
To ja z pytaniem jak wszyscy tutaj. Nie wiem. i mam jeszcze depresje
od ladnych paru lat,
nawet nie zauwazylam jak dopadla mnie dodatkowo tarczyca. TSH
zrobilam w komplecie badan do pulmonologa(astma).

• 18 grudnia TSH=10,94 (0,25-4,0)

Na wlasna reke zrobilam FT3 i FT4 bo rodzinna nie mogla dac
skierowania. Wyszly w normie.

• 24 grudnia FT3=2,96 (2,30-4,20)
FT4=1,10 (0,89-1,76)

Rodzinna powiedziala ze nie wie o co chodzi i ze ona sie nie
podejmie i wyslala mnie do endo.
Dostalam termin na 12marca (to byl koniec grudnia)

Mama powiedziala ze miala wirusowe zapalenia tarczycy i miala
podobne wyniki
a mnie nie bylo stac na prywatnego endo wiec leczylam sie sama
-tak jak mamie wtedy kazali -ibuprom 3 potem 2razy dziennie przez
3tyg. od siebie dodalam pare tabletek na wszelki wypadek,zjadlam
kolo 80 ibupromow.

Potem zrobilam TSH i

• 26 stycznia TSH=10,99 (0,25-4,0)

Poszlam prywatnie do specjalisty endo. Kazal zrobic anty-TPO, anty-
TG i USG. nie mogl mi dac panstwowego skierowania do laboratorium
wiec robilam badania w przyplywie gotowki.

• 4 lutego USG
objetosc prawego plata=3,5ml
objetosc lewego plata=3,4ml
(lacznie 6,9 a norma dla kobiet to chyba 13-18,
czy tzn ze ubylo mi pol tarczycy jak lykalam kolejne
psychotropy w, co tu duzo mowic, maxymalnych dawkach po kilka
jednoczesnie?...)
potem:
„Miąższ tarczycy niejednorodny, w większości
hypoechogeniczny.
Nie uwidoczniono jednoznacznie wyodrębnionych zmian
ogniskowych.
Okoliczne węzły chłonne pojedyncze, drobne.
Wnioski: obraz zapalnej choroby tarczycy.”
Tyle USG. Potem:

• 5lutego anty-TPO=157 (0-35)
• 13lutego anty-TG=39,0 (0-40)
A TSH=4,25 (0,25-4,0)

Czy wiecie o co tu chodzi?
Dlaczego TSH samo wróciło do normy?
Czuje się jak bomba zegarowa..
Z tytulu tej depresji jestem na rencie i sama się utrzymuje
a na te wszystkie badania wydalam 270zl i ponad 20 na ten ibuprom..
...
Znalazlam innego endo w miedzyczasie i dostalam termin na za tydz i
czekam majac juz chyba wszystkie karty w rece..
Tylko nie umiem ich odczytac i tak patrze i nie wiem o co tu chodzi..
Czy mam powtorzyc TSH na za tydzien?
..
nie bede przeklinac ale nie znajduje lepszych slow na opisanie tego
jak teraz sie czuje wiecc poprzestane na samych wynikach..
wink

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: czy mam Hashi? nie wiem od 2mcy a endo za tyd 18.02.09, 21:11
      niebiesko.zielona napisała:



      > Czy mam powtorzyc TSH na za tydzien?


      nie, to teraz zbyteczne.
      przedstawione przez Ciebie wyniki
      i samopoczucie to typowe hashi.

      > ..
      > nie bede przeklinac ale nie znajduje lepszych slow na opisanie tego
      > jak teraz sie czuje wiecc poprzestane na samych wynikach..


      Musisz poszukać endo, który wie
      co to hashi.
      W/g wielu lekarzy Twoje wyniki są
      w normie. Obawiam się, że możesz
      wyjść z gab. lek. bez recepty
      na tyroksynę.
      Nie poddawaj się i walcz o siebie.
      Po opanowaniu szaleństw tarczycy
      z n/chorobą żyje się przyzwoicie.
      Naucz się odczytywać wysyłane sygnały
      przez tarczycę i będzie dobrze.

      aaaaa i witaj w klubie.


      Pzdr
      Tess

    • tashunko Re: czy mam Hashi? nie wiem od 2mcy a endo za tyd 19.02.09, 09:26
      > Mama powiedziala ze miala wirusowe zapalenia tarczycy i miala
      > podobne wyniki
      > a mnie nie bylo stac na prywatnego endo wiec leczylam sie sama
      > -tak jak mamie wtedy kazali -ibuprom 3 potem 2razy dziennie przez
      > 3tyg. od siebie dodalam pare tabletek na wszelki wypadek,zjadlam
      > kolo 80 ibupromow.
      >

      Ibuprom na problemy z tarczycą?
      Tak się zastanawiam. Skoro Ty masz takie wyniki jak napisałaś i USG tarczycy wyraźnie wskazuje na Hashimoto to może powinnaś zasugerować mamie żeby powtórzyła swoje badania tarczycy. Ibupromem, jeśli miała problemy z tarczycą na pewno tego (zapalenia) nie wyleczyła. Hashimoto może być dziedziczne, więc tym bardziej mama powinna zadbać o siebie.
      • niebiesko.zielona Re: czy mam Hashi? nie wiem od 2mcy a endo za tyd 19.02.09, 20:42
        Tzn mama podobno miala wirusowe zapalenie tarczycy, po tym jak miala
        wczesniej angine.
        brala ibuprom bo jest przeciwzapalny a kiedy po miesiacu zrobila TSH
        jeszcze raz to bylo w normie.
        Ale juz probowalam ja przekonac zeby zrobila przeciwciala, mama tez
        sie leczy na depresje wiec tez sama nie zauwazy takiego Hashi i
        posadzi depresje o gorszy stan..
        kurcze, sie porobilo..
    • tashunko Re: czy mam Hashi? nie wiem od 2mcy a endo za tyd 19.02.09, 10:00
      > Czuje się jak bomba zegarowa..
      > Z tytulu tej depresji jestem na rencie i sama się utrzymuje >

      I jeszcze jedna sugestia (przepraszam, że w dwóch postach).
      Powinnaś jak najszybciej ustawić odpowiednie dla Ciebie leczenie i dawkę tyroksyny. Bardzo szybko może się okazać, że za większość Twoich problemów zdrowotnych odpowiedzialna jest tarczyca i niepotrzebnie od lat faszerujesz się psychotropami.
      Wpisz w wyszukiwarkę tego forum "depresja" - zobaczysz jak dużo wyskoczy ci postów i ile z hashimotek błędnie interpretowało swoje objawy przed rozpoczęciem leczenia tarczycy. Szkoda żebyś traciła kolejne lata i brała kolejne, być może niepotrzebne leki - życzę ci abyś znalazła dobrego lekarza, specjalistę od Hashimoto, który objaśni ci z czym się zmagasz, spojrzy na wszystkie Twoje zdrowotne problemy i poprowadzi Cię w walce z chorobą(ami).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka