Dodaj do ulubionych

Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu

15.04.09, 01:35
U mnie kardiolog zwróciła uwagę że należy zbadać tarczycę, bo być może mam niedoczynność (otyłość)innych dolegliwości nie odczuwałam a zmęczenie po schodach zawszę kojarzyłam z sercem .Dr endokr. aczkolwiek niechętnie dał skierow. na krew i wynik TSH - 2,808 (0,35-5,50) P/c przeciw peroksydazie tarczycy(A-TPO) -1300,0 U/ml norma 60,0 P/c przeciw tyreoglobulinie(A-TG)25,3 U/ml norma 60 i to było w marcu ubiegłego roku na tej podstawie stwierdzone hashimoto od tamtej pory brałam Letrox 25 Dr endokr w moim małym miasteczku jest tylko jeden twierdzi że wyniki tylko TSH 2 razy w roku i nie ma potrzeby robić częściej .Moja ostatnia wizyta w marcu tego roku z wynikiem TSH 4,821 (0,35-5,50)byla powodem do podwyższenia dawki Letroxu z 25 na 50 i tu mam duży problem. Jestem po dwukrotnym zabiegu ablacji z powodu arytmii serca z dobrym jak do tej pory skutkiem (przez okres 1,5 roku spokój z serduszkiem) ale po zażyciu tylko dwóch dawek Letroxu 50 po pierwszym odczuwałam ból w piersiach taki nie określony nawet jak przełykałam (chyba bolała mnie tarczyca) w następnym dniu puls serca - 124 utrzymywał się przez dwa dni i mimo że wróciłam do dawki mniejszej to serce dało znać już 5 razy w ciągu 2 tygodni, tylko utrzymuje się krócej bo jeden dzień.Następna wizyta u endokr we wrześniu i nie wiem jak poradzić sobie ze zwiększeniem tej dawki .Czytałam na tym forum że stopniowo co dwa tygodnie po troszku a może trzeba odczekać aż to serce się uspokoi i odpocznie?A może tylko 2 razy w tygodniu na początek np.37,5 a może zostać na dawce 25 jeśli dobrze to toleruję i dolegliwości nie odczuwam mimo wyższego wyniku TSH Co robić proszę o radę?Tyle mądrych wiadomości na tym forum a ja od lekarza nie dowiedziałam się niczego oprócz tego że mam łykać Letrox.Np nie wiem dlaczego rozpoczęłam leczenie mimo że moje TSH pierwsze mieściło się w normie i muszę zwiększyć dawkę chociaż także nie przekracza normy.
Obserwuj wątek
    • rysiek1971 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 15.04.09, 09:03
      Przy zwiększaniu dawki też miałem sensacje z sercem, ale nie takie jak ty.
      Pomogło mi łykanie selenu i magnezu. Dawkę hormonu podnoś małymi kroczkami po
      1/4 tabletki jeżeli masz jeszcze Letrox 25 jeżeli nie to możesz pójść do
      rodzinnego, powiedz mu że masz problemy z przyswojeniem większej dawki i musisz
      to robić mniejszymi kroczkami. Powinien ci wypisać.
      Pozdrawiam i życzę zdrówka Rysiek
      • teressa-123 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 15.04.09, 19:09
        dziękuję Ci za odpowiedź, bo każda będzie dla mnie cenna z tym że magnez biorę
        aktualnie razem z lekami na serce,a selen to chyba nie mogę brać bo boli mnie
        głowa.Pamiętam ze kupowałam herbatki na odchudzanie uważając by w ich skład nie
        wchodził selen.Jeszcze mam kilka tabletek Letroxu 25 no i wykupione 100 tabletek
        50,myślę o tym żeby dzielić tą 50 na połowę i będzie 25.Dobrze mi doradziłeś
        żeby lekarz rodzinny przepisał Letrox 25 w celu dzielenia na 12,5 bo 50 raczej
        się nie da jest maleńka i kruszy się.Pozdrawiam serdecznie
        • milaemalka Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 16.04.09, 18:10
          Witaj, Zastanawiasz się dlaczego masz zwiekszoną dawkę mimo,że wyniki są w
          normie.Wynik jest wysoki, przy hashimoto poczujesz sie lepiej,gdy bedzie bliżej
          dolnej normy.Jesteś w niedoczynnosci. Przeciwciała wskazują na hashimoto a to
          znaczy ,że badanie tsh to za mało.Badamy Ft4 i Ft3 ,niestety prywatnie,bo
          wiekszośc lekarzy probuje ustalac dawki tylko na podstawie tsh.To się nie
          udaje. Nie napisałas nic o usg tarczycy.Jeżeli nie miałas idz prywatnie do
          endo,ktory robi.Jezeli chodzi o dawke tak jak napisał Rysiek poproś o 25
          Proponuję zwiekszyc o ćwiartkę czyli o 6,25 a po tygodniu o następną. przy
          hashimoto mamy braki a to żelaza a to wit b12 a to magnezu.Dlatego co jakiś czas
          dobrze jest zrobic badania,zeby wiedziec co suplementowac.Osobiście miałam dwa
          razy objawy wygladające jak problemy z sercem.Raz zabrała mnie karetka z
          objawami wyglądającymi jak zawał a był to potas poniżej normy.Ostatnio serce
          jakby się gotowało tak mocno bulgotało.Rodzinna zleciła ekg przepisała tabletki
          na serce i magnez.Było to w przeddzień mojego wyjazdu.Ekg zrobilam (ale już nikt
          go nie zdązyl zinterpretować),tabletki wykupiłam i zostawiłam w domu.Magnefar z
          wit B6 zabrałam ,bo biore go co jakiś czas i miałam zakodowane,zeby spakować
          Kilka dni bralam po 4 tabletki i bulgotanie sie uspokoiło Wiem ,że u Ciebie to
          sa problemy z sercem .Pisałam o sobie ,żebyś wiedziala jak wazne sa badania
          .Niby to wiemy ale łatwo coś przeoczyc
          • teressa-123 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 16.04.09, 21:27
            Dziękuję Ci milaemalko że odpisałaś ,zrobię te wyniki dodatkowe prywatnie.Moje
            USG tak brzmi płat prawy 15x10x42mm lewy 12x10x37mm cieśń o grubości 2mm
            Echogeniczność nieco niejednorodna z drobnymi hipoechogenicznymi obszarami.Nie
            stwierdza się: zmian ogniskowych,cech wola zamostkowego, cech wzmożonego
            przepływu naczyniowego w badaniu doplerowskim,węzły nie powiększone.Wynik może
            nie jest zły, nie znam się na tym.Teraz sobie przypominam że wszystkie objawy
            typowe dla hashi łączyłam z sercem np.zmęczenie, wypadanie włosów z lekami na
            serce drżenie wewnętrzne z wszczepionym rozrusznikiem i ostatnio zauważyłam
            zmiany na paznokciach nie jest to gładka powierzchnia tylko podłużne prążki czy
            ktoś tak ma?
            • izu-lek Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 16.04.09, 22:07
              ostatnio zauważyłam
              > zmiany na paznokciach nie jest to gładka powierzchnia tylko podłużne prążki czy
              > ktoś tak ma?

pewnie wiekszolsc z nas tak ma. Czytalam, ze prazki sa i przy niedo i przy nad
              tylko wtedy sa troche inne, ale nie zglebialam tematu

policzylam objetosc Twojej tarczycy - 10,74, a norma dla kobiet jest od 13 do
              18. Tak wiec to raczej tylko potwierdza hashi, co do echogenicznosci to niestety
              sie nie znam, ale u mnie bylo podobnie

Najwazniejsze, ze wiesz co Ci jest i mam nadzieje, ze powolutku uda Ci sie
              zwiekszyc dawke tak, zebys wyszla a niedoczynnosci
            • bemka83 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 17.04.09, 11:08
              i ostatnio zauważyłam
              > zmiany na paznokciach nie jest to gładka powierzchnia tylko
              podłużne prążki czy
              > ktoś tak ma?

witaj,
              nie będę się wypowiadała na kwestie związane z tarczycą bo się na
              tym nie znam, ale jeśli chodzi o paznokcie to proponuję zbadać
              poziom ferrytyny, bo u mnie one właśnie pojawiły się przypuszczalnie
              z niedoboru żelaza. warto sprawdzić.
              pozdrawiam
              • teressa-123 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 17.04.09, 14:18
                Dziękuję, zbadam poziom ferrytyny.Dzięki forum moja wiedza rośnie.Mam jeszcze
                pytanie czy można wyjść z tej niedoczynności raz na zawsze czy ta hashi już do
                końca życia nie opuści mnie.Nie wiedziałam też o tym że w dniu badań nie łykamy
                hormonu ale czy to zaniżało wyniki?Czy gdy zażywam jeszcze inne leki
                (acenocumarol,metokard,tialorid,potas,magnez,simwachol i controloc na żołąd)to
                nie koliduje to albo zmniejsza działanie hormonu?
                • izu-lek Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 17.04.09, 18:04
                  lykniecie tabletki przed badaniem zawyza wynik
                  tabletke lykamy dopiero po pobraniu krwi

wiekszosc lekow co najmniej 4 godziny po hormonie ale moze ktos wie cos bardziej
                  szczegolowo
                  • milaemalka Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 17.04.09, 20:58
                    Zjedzenie tabletki zanizyło Tsh,w rzeczywistosci było wyzsze.Czy kardiolog
                    wie,ze masz niedoczynnośc?Pytam bo metocard stosuje się równiez pomocniczo przy
                    nadczynnosci.Jeden z leków obniza cholesterol(brał go mój tesc)Nie wiem czy ma
                    działanie na serce czy chodzi tylko o wysoki cholesterol.Jednym z objawów
                    niedoczynnosci jest wysoki cholesterol.Mój spadł ,gdy uregulowaly się hormony
                    tarczycy.Nie znaczy to,że mam zamiar namawiac Cie na odstawienie tabletek .To
                    tylko informacja.Magnez bierz minimum 2 godziny po tyroksynie.Z pozostałymi
                    tabletkami tez bylabym ostrożna.Ortanol biorę na noc
                    • teressa-123 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 19.04.09, 12:22
                      Do milaemalki- pytałaś czy kardiolog wie o niedocz. tak jako pierwsza skierowała
                      mnie na badania tylko jak pytała o to jak się czuję nie potrafiłam tego
                      sprecyzować.Czytając to forum uzmysłowiłam sobie że odczuwałam już jakiś czas
                      tylko nie wiązałam z tą chorobą nie znając jej.Kardiolog kazała zwiększyć dawkę
                      metocardu gdy będzie wysoki puls.Od poniedziałku dopiero będę zwiększała dawkę
                      letroxu zgodnie z doradami.Mam pytanie; co sądzicie o takiej wypowiedzi endokr "
                      nie leczy się wyników tylko samopoczucie", "nawet jak są wysokie to jeszcze nic
                      nie znaczy" bo już się gubię .Zgodnie z tym co czytalam na forum na każdą zmianę
                      trzeba reagować albo zwiększać albo zmniejszać dawki.
                      • izu-lek Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 19.04.09, 12:56
                        Mam pytanie; co sądzicie o takiej wypowiedzi endokr
                        > "
                        > nie leczy się wyników tylko samopoczucie", "nawet jak są wysokie to jeszcze nic
                        > nie znaczy"

podaj koniecznie do bazy namiary na tego endo, bo taki lekarz to rzadkosc,
                        prawdziwa perelka

wiekszosc leczy wyniki a nasze samopoczucie uwaza za malo istotne
                  • izu-lek Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 17.04.09, 21:56
                    przepraszam, nie doczytalam, ze robilas tylko tsh

tabletka zawyza ft3 i 4 a zaniza tsh
                    • teressa-123 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 19.04.09, 15:54
                      No tak jest to logiczne ale z drugiej strony swoje leczenie opiera tylko na
                      wynikach TSH co też jak mówicie nie jest dobre.Pozdrawiam Teresa.
    • teressa-123 Re: Arytmia serca a zwiększanie dawki Letroxu 13.09.09, 16:06
      Po długiej przerwie ,Witam wszystkich!Dzięki temu forum i życzliwie
      doradzających osób przebrnęłam do wyższej (z 25 do 50)dawki Letroxu już bez
      dalszych problemów.Wynik TSH -4,821(0,35-5,50)w styczniu /09)Moje samopoczucie
      już po miesiącu brania dawki większej
      zdecydowanie się poprawiło (lepsza pamięć, koncentracja)W tym miesiącu przed
      wizytą u endok.zrobiłam wyniki TSH-1,604 (0,35-5,50)
      Ft4-1,16(0,89-1,76)Ft3-3,19(2,30-4,20).Starałam się przeliczyć te wyniki na %i
      wyszło tak TSH-24%,Ft4-31%,Ft3-46%.Bardzo proszę o sprawdzenie ,czy moje
      liczenie jest prawidłowe i co to oznacza czy są to dobre wyniki?Pozdrawiam
      wszystkich Teresa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka