Dodaj do ulubionych

Książkowo....

05.05.14, 15:39
co polecacie?
Ja ostatnio zmęczyłam się Camillą - ostatnie co przeczytałam to "Niemiecki bękart" - warto ściagać "Syrenkę" ??
Ostatnio przeczytałam:
"Zbawcy mórz" - wstrząsająca /mnie/ seria reportazy o współczesnej Afryce
- polecam
"Przyjaciółka z młodości" Alice Munro - utknełam w połowie i jakoś się nie mogę zebrać
"Zdrada pachnie pomarańczami" Iwona Czerkawska - fajne czytadło. Polecam na letnie wyjazdy a Iwona to podobno jedna z ematek smile
"Facet z grobu obok" - może być ale jakoś nie powaliła
"Zgorzkniała Pizda" - musiałam się przegryźć przez początek ale fajny rodzaj manifestu feministycznego smile - polecam
Trylogię Suzanne Collins: Igrzyska Smierci, W pierścieniu Ognia i Kosogłos.
Ściągnełam sobie właśnie "Złodziejak książek" - łatwośc kupowania książek na Kindla jest przerażająca big_grin jak skończyłam w nocy i nie mogłam spać to poszłam do kompa i za chwilę miałam kolejny tom big_grin

W międzyczasie na spacey mam audiobooki - niestety utknełam na biografi Steva Jobsa - porażka, nudna, powtarzalna, kiepsko napisana, kiepsko przeczytana, kiepsko tłumaczona.

Czekam na Wasze typy - pamiętam był podobny wątek ale go nie widzę - może by tak je przyszpilić na górze? tak samo jak te z przepisami kulinarnymi??
Obserwuj wątek
    • esofik Re: Książkowo.... 05.05.14, 16:23
      wciągnęla mnie seria Tess Gerritsen z duetem Rizzoli-Isles
      • anetchen2306 Re: Książkowo.... 05.05.14, 20:17
        O! O! Tez polecam: wciaga!
        Z Läckbergowej przeczytalam wszystko.
        "Syrenke" polecam: kolejna z watkiem spapranego dziecinstwa, dzieciecej traumy.
        Ostatnio czytalam "Jutro przyplynie krolowa", Wasielewskiego oraz "Ksiegarza z Kabulu", Seierstad Asne. Obydwie wspolczesne, obydwie na swoj sposob przerazajace ...
        • mathiola Re: Książkowo.... 06.05.14, 11:21
          "Jutro przypłynie królowa" też niedawno skończyłam, bo ja wiem, spodziewałam się czegoś straszniejszego, może ja jakaś niewrazliwa jestem wink
          Ale za to na fali lektury zamówiłam sobie od razu "Światu nie mamy czego zazdrościć" B. Demick. I to naprawdę zrobiło na mnie piorunujące wrażenie. Polecam.
    • olinka20 Re: Książkowo.... 05.05.14, 16:32
      "Zgorzkniała pizda" czeka na połce, ale cos sie zebrac nie moge wink
      Jakis czas temu wpadła mi w oko Asa Larsson, nawet fajnie sie czyta.
    • hamerykanka Re: Książkowo.... 05.05.14, 18:28
      Ja ostatnio wzielam sie za serie Temperance Brennan, o Amerkance, patologu sadowym, w Kanadzie. Calkiem dobrze sie czyta. Chcesz?
      • opium74 Re: Książkowo.... 05.05.14, 20:04
        Chętnie. Tylko jak mozesz mi to podesłać? Bo ja umiem tylko z księgarni wink
      • jk3377 hamerykanka 05.05.14, 20:57
        ebook? ja bym chciała bardzo. wyslesz? moge sie czymś odwdzieczyć, pisz ew czym, jesli mam wysle.
        jk3377@gazeta.pl
      • mamalgosia hamerykanko 05.05.14, 21:03
        ja bym też bardzo chciała...
      • paskudek1 Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:38
        kurcze, czyżby Kości miały książkową wersję? Jeżeli tak i jest w pdf to ja proooszę....
        • mona_mayfair Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:52
          kości najpierw były książką z tego, co mi wiadomo ;p
        • arwena_11 Re: Książkowo.... 06.05.14, 12:49
          Ksiązki były pierwszesmile
          Są super, ale zacznijcie czytać od tych pierwszych, bo niby każda o czym innym a bohaterowie się powtarzają i wątek "miłosny toczy się w tlesmile
        • hamerykanka Re: Książkowo.... 06.05.14, 15:26
          Opdowiadam zbiorczo: postaram sie wieczoremsmile
          Znaczy nic nielegalnego oczy wiscie!! wink
          • atena12345 hamerykanko 06.05.14, 16:34
            załapię się też ?
          • mamalgosia Re: Książkowo.... 06.05.14, 21:02
            To ja bardzo czekam!
          • hamerykanka Re: Książkowo.... 07.05.14, 03:48
            Proszem uprzejmie wyczyscic skrzynki bo golebie narobily!
            Tym samym zrobic miejsce na nowe...
            • kanga_roo Re: Książkowo.... 07.05.14, 08:16
              hamerykanko, dałoby radę jeszcze i mnie podesłać?
              pięknie proszę
              • hamerykanka Re: Książkowo.... 07.05.14, 16:55
                Kangurku, zajrzyj na privasmile
            • jk3377 Re: Książkowo.... 07.05.14, 13:15
              Dzięki wielkiesmile Tyle szczescia w kilku mailach, echwink
          • st_karolka Re: Książkowo.... 08.05.14, 11:20
            I ja i ja !!!!

wink
        • arwena_11 Re: Książkowo.... 06.05.14, 20:33
          na jakiego maila paskudku? mam dwie najnowsze w pdf, mogę podesłać
          • paskudek1 Re: Książkowo.... 06.05.14, 22:31
            może być gazetowy smile kurcze strasznie jestem zapóźniona bo nie wiedziałam że serial ma pierwowzór z ksiażek. A może i lepiej smile jak mi ktoś książkę spier...li to mnie rzuca, a tak oglądam z przyjemnością smile
            • arwena_11 Re: Książkowo.... 07.05.14, 09:54
              Serial odbiega od książek, więc nie ma co porównywaćsmile
              Ale kocham i jedno i drugie. Serial za D.Boreanza, którego kocham miłością niezmienną od czasów serialu Buffy postrach wampirów i Anioła ciemnoścismile
            • arwena_11 Re: Książkowo.... 07.05.14, 10:07
              zajrzyj na pocztę
              • paskudek1 Re: Książkowo.... 07.05.14, 14:00
                jejuniu dziękujęęęę smile nie wiem kiedy to przerobię ale dzięki. Zdecydowanie lepiej by mi sie czytało na czytniku ale na razie musi wystarczyc smartfon. Dlatego pdf bo innych formatów nie chce czytać
                • arwena_11 Re: Książkowo.... 07.05.14, 16:49
                  rozumiem że wszystko dotarło?
                • kanga_roo Re: Książkowo.... 08.05.14, 08:51
                  na smartfona jest taka aplikacja nexto. konwertujesz sobie pdf do epuba i czytasz naprawdę komfortowo, z przewracaniem stron i bezproblemową zmianą wielkości tekstu.
                  • paskudek1 Re: Książkowo.... 08.05.14, 12:46
                    wiesz co... ja jestem prosta bibliotekarka smile im mniej grzebania w smartfonie tym on lepiej chodzi. Jak już znalazlam funkcję w polaris offisie zeby czytac w miare komfortowo te pdf y to musi wystarczyć smile No chyba że mi dobra dusza PRZYJDZIE I POKAŻE na tzw. małpę smile ale pokaże stacjonarnie, obok mnie, internetowo odpada....
                    • kanga_roo Re: Książkowo.... 08.05.14, 14:18
                      ja też nie lubię zmian i męczyłam się z pdf i tekstowymi na smartfonie, ale jak mi mąż zainstalował nexto i pokazał, jak działa, to doceniłam. w kwestii wygody obsługi porównywalnie z kindlem, serio. gorzej tylko dla oczu, ale ja czytam ze wszystkiego, z czego się da.
                  • opium74 Re: Książkowo.... 08.05.14, 13:07
                    hmmm.. tylko jak nie chce czytac na smartfonie a na Kindlu?
                    Ja jak skoncze czytac swoja ksiazke to sprobuje sobie przeslac na kundla te pdfy - zobaczymy czy da rade - ktos ma doswiadczenie w tej sprawie?
                    • kanga_roo Re: Książkowo.... 08.05.14, 14:22
                      maleńkie mam doświadczenie, bo kindla mam od 24 godzin, ale z tego, co widziałam, pdf na kindlu się otwiera, ale nie pozmieniasz w nim nic, ani rozmiaru tekstu nie ruszysz. ja konwertuję w calibre do mobi, jest OK, choć jeden się popsuł - ale może to kwestia ustawień w calibrze, bo nie zdążyłam się zagłębić w opis programu smile
      • mona_mayfair Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:51
        bones wink oglądałam serial namietnie;p
    • prigi Re: Książkowo.... 05.05.14, 19:56
      ostatnio czytałam "Kobiety z czerwonych bagien" Grażyny Jaromin -Głuszynskiej. Mi się podobało czytanie o 100 letniej historii kobiet żyjących na pustkowiu.
      Teraz mam "Dziewczyny, których pożądał" Jonathana Nasaw, o seryjnym porywaczu/mordercy z wieloma alter ego- wciąga.
      • moonshana Re: Książkowo.... 05.05.14, 20:10
        Grażyna Jeromin-Gałuszko to ostatnio jedna z moich ulubionych autorek. pisze fajnie, nie za ciężko i unika przesłodzenia. a w temacie nie pomogę, bo sama szukam czegoś nowego
        • prigi Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:15
          hehe
          w nazwie jednej autorki tyle błędów porobić. Jak ktoś chce, to mogę spróbować wysłać te książki w mobi. tylko nie dzisiaj.
          • moonshana Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:34
            [b]he he

a Ty wiesz, że ja dopiero teraz ten błąd zoabaczyłam?big_grin jak go wyłuszczyłaś.
            wcześniej widać mózg podpowiedział jak czytać nazwisko, bo ja na torturach bym gadała, że dobrze napisałaś. co nie zmienia faktu, że świetna jest ta Grażyna.
          • opium74 Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:37
            To ja bardzo proszę na gazetowego wink
      • jk3377 Re: Książkowo.... 05.05.14, 20:58
        czytalam jedno i drugie. obydwie dobre.
    • atena12345 Re: Książkowo.... 05.05.14, 20:14
      czytam Patricię Cornwell serię z Kay Scarpettą. Próbowałam tej samej autorki Wyspę psów, ale nie strawiłam uncertain
      Nie mogę nigdzie zdobyć pierwszej części "post mortem" może ktoś ma?
      • esofik Re: Książkowo.... 05.05.14, 22:02
        na Wyspie utknelam do dziś smile Pierwsze Scarpetty w miarę szybko pochłonełam, ale później... masakra.
        W podobnej tematyce pisze ww Gerritssen, ale dużo lepiej sie ja czyta

zajrzyj na gazetowego smile
        • atena12345 Re: Książkowo.... 06.05.14, 16:39
          esofik napisała:

> na Wyspie utknelam do dziś smile

no właśnie...beznadzieja uncertain

Pierwsze Scarpetty w miarę szybko pochłonełam, al
          > e później... masakra.

podobno.
          Ja przeczytałam 3 części na razie i to nie kolejne, a te co zdobyłam z bibliotece.
          Teraz czytam Post Mortem, którą udało mi się zdobyć w końcu wink

> zajrzyj na gazetowego smile
          >

dzięki wink
    • jk3377 Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:03
      ostatnio po kolei jadę Mankella, dopiero...
      poza tym rozpoczne Anne Holt i jej serie.
      w ogole jakos mam problem ostatnio w co wejsc. nie wiem, moze mam za duzo do wyboru, albo jakas wybredna sie zrobilamwink
    • mona_mayfair Re: Książkowo.... 05.05.14, 21:52
      ja się zabieram za "Beksińscy, portret podwójny". Mam nadzieje, ze sie nie rozczaruje.
      • kolibeer2 Re: Książkowo.... 06.05.14, 13:57
        ja też się zabieram smile - interesuje mnie zwłaszcza , jak zostanie pokazany Tomasz
    • pszczolaasia Re: Książkowo.... 06.05.14, 08:18
      igrzyska sa fajnewink
      na chwile obecna odpoczywam od kryminalow i wsiaklam znowu w prachettawink
    • mathiola Re: Książkowo.... 06.05.14, 11:12
      Kurcze a mnie ta Złodziejka książek kompletnie nie zachwyciła.

W ostatnich tygodniach przeczytałam "Niebezpieczne związki", "Przystupę", "Pudełko ze szpilkami" G. Plebanek, "Mundrą" S. Szwed (jednym tchem), teraz usiłuję zacząć "Dziewczyny z Portofino" Plebanek, ale coś mnie ciągle odciąga.
      Plebanek to moje ostatnie odkrycie. Lubię.
      • opium74 Re: Książkowo.... 06.05.14, 12:34
        Math - ja "złodziejke" dopiero co ściagnełam. Nie zaczełam jeszcze bo kończe "trzech panów w łódce nie licząc psa" smile
        ale dziewczyny tyle podrzuciły propozycji że cos pewnie znajdę do czytania smile
        Ja lubię: Upoluj ebooka bo mozna super okazje wypatrzec smile
        • mathiola Re: Książkowo.... 06.05.14, 15:28
          nie lubię ebooków. Książka powinna pachnieć i szeleścić, zaginać się na grzbiecie, mieścić się w dłoni kiedy leżę na łóżku i nie wymagać prądu smile
          • mona_mayfair Re: Książkowo.... 06.05.14, 15:57
            O to to ;p ja się za cholere nie przekonam do ebooków;p
            • esofik Re: Książkowo.... 06.05.14, 16:35
              Mona przekonasz się juz niedługo tongue_out
              na emigracji jest bardzo ograniczony dostep do papierowych ksiazek, a do walizki tez duzo nie włożysz.. Dzięki Kindle znów mogę czytac ile chcę i co chcę, jak za czasów PLu
              • mona_mayfair Re: Książkowo.... 06.05.14, 18:33
                Możliwe, ze bede korzystać, ale bez przekonania big_grin
            • jk3377 Re: Książkowo.... 06.05.14, 19:00
              oj tam oj tam, tez tak gadalam...ale od kiedy zaoszczedzam rocznie z 700zł na same ksiazki, a i juz sie do innego czytania przyzwyczailam, nie brakuje mi tradycyjnej.
              • mathiola Re: Książkowo.... 08.05.14, 09:45
                nienie, bo ja jeszcze do tego wszystkiego cierpię na przymus POSIADANIA książek
          • opium74 Re: Książkowo.... 06.05.14, 18:55
            Ja miewam tak suchą skórę na dłoniach ze przeszkadza mi nawet przewracanie kartek na Kindlu a co dopiero w normalnej książce suspicious
            Tez byłam z tej frakcji co Ty... jednak sie przeklonałam i zakochałam w moim "kundlu" smile
      • moonshana Re: Książkowo.... 07.05.14, 21:02
        "Pudełko ze szpilkami" czytałam parę lat temu. jakiś taki niepokój ta książka we mnie wzbudziła. dosłowna ale nie przerysowana. muszę sobie przypomnieć.
    • atena12345 w kwestii elektronicznych wydań 06.05.14, 16:44
      stałam się posiadaczką mojej pierwszej elektronicznej książki, którą czytam na smartfonie.
      Fajnie smile
      Jak czekam na spotkanie z klientem, to mogę czytać (nie, nie jestem prostytutką tongue_out)
      Skąd wy bierzecie te ebooki ? Wszędzie gdzie patrzę, to są w cenie tradycyjnej książki - to wcale nie tanio.
      • opium74 Re: w kwestii elektronicznych wydań 06.05.14, 18:57
        juz podawałam w tym watku:
        www.upolujebooka.p
        "3 panów w łodce nie licząc psa" kupiłam za grosze
        fajne nowe pozycje zawsze gdzieś znajdę taniej albo ustawiam sobie swoje maksimum i przychodzi mi info kiedy gdzieś jest osiągalna w tej cenie.
        • atena12345 Re: w kwestii elektronicznych wydań 06.05.14, 20:41
          a czym się różni wersja epub od mobil ? w pierwszej niby nie ma stron, ale da się to czytać? Bo dużo tańsza jest
          • opium74 Re: w kwestii elektronicznych wydań 07.05.14, 06:41
            Mobi jest specjalnie na kindle. Ale w większości księgarni masz ta sama cenę lub nawet 2 formaty w cenie 1.
    • hamerykanka Re: Książkowo.... 07.05.14, 20:55
      Golebie sie odbily od sciany! Prosze o oproznienie im miejsc ladowan! smile
      • opium74 Re: Książkowo.... 07.05.14, 21:32
        Aaaa! Ja ściągnęłam ale nie skasowałam. Zaraz lecę wink
    • hamerykanka Re: Książkowo.... 08.05.14, 05:21
      Jeszcze?wink
      • atena12345 Re: Książkowo.... 08.05.14, 07:54
        hamerykanka napisała:

> Jeszcze?wink

mi na razie wystarczy, aż tak szybko nie czytam wink
        dzięki
        • nie_wiem_nie Re: Książkowo.... 08.05.14, 09:41
          "Szkoła wdzięku" Nelsona de Mille,
    • mamalgosia HAMERYKANKO 08.05.14, 14:24
      Bardzo, bardzo dziękuję! Życia mi nie starczysmile

A masz może coś dla dzieci lub młodzieży?
      • hamerykanka Re: HAMERYKANKO 08.05.14, 15:30
        Calego Pana samochodzika, chyba 100 tomow. Szklarscy, Perepeczko, Bahdaj, Rowling, Niziurski, Opowiesci z Narni Lewisa; Pagaczewski, Fiedler, Musierowiczwink

Tomu Corwell, o ktory bylam zapytana nie znalazlam. Przykro mi sad
        • atena12345 Re: HAMERYKANKO 08.05.14, 16:35
          hamerykanka napisała:

> Tomu Corwell, o ktory bylam zapytana nie znalazlam. Przykro mi sad

Dzięki smile
        • ardiss1 Re: HAMERYKANKO- czy ja moglabym też prosić 01.08.14, 13:25
          czy mogłabym również prosić o przesłanie sławnego pliku?
    • jk3377 Iwona Menzel "Szeptucha" 01.08.14, 12:41
      Polecam bardzo do poczytania, szczególnie pomiędzy thrillerami, kryminałami itp. Książka z elementami magii, wspomnien, leczenia ziołami, legend i zycia pewnej wioski. Troche przypomina Miszczuk od wiedźm oraz Jeromin-Gałuszkę od bagiensmile
      https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/216000/216339/257521-352x500.jpg
    • jk3377 Musso Guillaume 08.08.14, 22:38
      czy ktos z was czytal jego ksiazki już?
      czytam po raz 1, "Uratuj mnie" i bardzo wciaga. Znów magia, zaświaty w zyciu realnym i akcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka