zielarz22
06.07.14, 11:44
To, że olejki czy nalewki działają wie każdy kto je stosował.
Mnie jednak zastanawia coś innego - szybkość działania tych preparatów.
Ponieważ przy boreliozie stosowałem już b.wiele preparatów mam pewną skalę porównawczą. Zawsze wolę pisać o praktycznych a nie teoretycznych aspektach, dlatego też napiszę jak to wygląda u mnie.
Chodzi mi o likwidację bólu. To złożony problem bo każdy z nas go inaczej odczuwa. Ja nie wiem jak określać ból bo każdy czuje inaczej, ja piszę według siebie, wydaje mi się, że jestem b.wrażliwy na ból. Posłużę się skalą stosowaną przez dr Nemo, chodzi mi o ból o natężeniu 2-3. Większych bóli nie mam czy do nich nie dopuszczam.
Ta skala to niezły wynalazek dr Nemo, szkoda, że inni lekarze nie przywiązują do tego wagi. Ja myślę, że dla pacjenta to jedna z najważniejszych rzeczy, dla lekarzy akurat chyba niekoniecznie.
Ja nie stosuję paracetamolu bo źle działa na mój żołądek, p.bólowo stosuję jedynie Nimesil 1-2 x w roku oraz Ibuprofen, sproszkowany,w standartowych dawkach 200mg. Wystarczają mi 1 saszetka czy pastylka na dobę.
Podaję czas reakcji, po wzięciu - połknięciu tabletki czy posmarowaniu się olejkiem.
Nimesil - ok.50min, Ibuprom - ok.40min. Doxycyklina 200mg(nie biorę mniejszych dawek) ok.100min
Olejki - tu w zależności od tego czy smaruje miejsce gdzie boli czy też inne - bolące miejsce 8-15 min, inne miejsce 30-60 min. Najszybciej działają nalewki - np. przy bolących zębach brałem do ust 1-2ml i starałem się potrzymać na dziąsłach kilkadziesiąt sekund, bóle ustają po ok. 1 min.
Jak to u was wygląda?