Dodaj do ulubionych

powiekszenie wezlow chlonnych

20.05.15, 20:30
Witam. Powiekszyly mi sie wezly chlonne i tu mam pytanie czy moze to byc spowodowane ukaszeniem komara? Mam 25 lat i zdarzylo mi sie to pierwszy raz. Czy powinnam udac sie do lekarza czy moze poczekac az samo zejdzie? Kurcze nie wiem co robic. Wyczytalam gdzies ze moze tez byc to spowodowane tym iz komar mogl byc zarazony borelioza. I zaczynam sie powoli martwic. Z gory dziekuje za odpowiedzi. I czekam z niecierpliwoscia.
Obserwuj wątek
    • ada.72 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 08:58
      Które węzły masz powiększone?
      • jan440 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 13:06
        Generalnie to nie ma znaczenia które.
        Powiększone to najczęściej oznacza jakiś stan zapalny.

Ja nie wiem czy komary przenoszą boreliozę więc się nie wypowiem.
        Wziąć coś bakteriobójczego i się nie przejmować.
    • ada.72 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 14:59
      Mój lekarz uważa, że komary są zakażone boreliozą ale żerują na człowieku za krótko żeby doszło do zakażenia. Nie należy zabijać na sobie komara, który jest wbity w skórę, bezpieczniej jest go strącić, przegonić.
      • jan440 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 18:45
        Ciekawy pogląd i stanowisko, warte rozważenia, ma to ręce i nogi.
      • adrian_fenig Re: powiekszenie wezlow chlonnych 22.05.15, 15:29
        ada.72 napisała:
        Mój lekarz uważa, że komary są zakażone boreliozą

Jakbym słyszał doktora Ozimka.
        • ada.72 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 22.05.15, 16:59
          To już mamy dwóch lekarzy. Biorąc pod uwagę jakie choroby przenoszą komary to lepiej na nie uważać. Na sąsiednim forum "borelioza" ktoś pisał o rumieniu po ugryzieniu komara.
    • karoliaa Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 21:56
      Na szyi mam powiekszone po lewej stronie kolo migdalka i takze po lewej stronie posrodku szyi . No wlasnie wyczytalam ze komary moga przenosic. Mam pogryziona szyje w kilku miejscach i boje sie ze to moze byc cos powazniejszego..
      • jan440 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 22:08
        Przeczytać to można wiele różnych rzeczy.
        W każdym razie podręczniki medyczne piszą raczej tylko o kleszczach czy obrzeżkach.
        • karoliaa Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 22:20
          Rozumiem dlatego probuje sie czegos dowiedziec wiecej na forum.
        • ada.72 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 22:45
          Zacznij od badań krwi: morfologia, CRP, OB
          Wizyty u laryngologa i stomatologa.
          Możliwe, że będzie potrzebne USG węzłów.
          • karoliaa Re: powiekszenie wezlow chlonnych 21.05.15, 23:30
            Czyli raczej badania sa konieczne ?
    • ada.72 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 22.05.15, 09:34
      Powiększone węzły chłonne najczęściej dają znać o infekcji bakteryjnej, wirusowej lub reakcji alergicznej. Myślę, że warto zacząć od badania krwi. (CRP i OB gdy jest podwyższone to oznacza, że masz w organizmie jakiś proces zapalny). Jak się niepokoisz to po prostu skonsultuj to z lekarzem pierwszego kontaktu.
      Morfologia i CRP to badania, które każdy nawet zdrowy człowiek powinien robić chociaż raz w roku.
      USG kontrolne węzłów szyjnych i tarczycy warto jest robić raz na trzy lata, tak samo USG jamy brzusznej.
      Kobiety powinny pamiętać o badaniu USG piersi.
      • karoliaa Re: powiekszenie wezlow chlonnych 22.05.15, 16:23
        Wezme to pod uwage. Dziekuje smile
    • wozny1234 Re: powiekszenie wezlow chlonnych 04.12.21, 15:23
      Możliwe, że doszło do infekcji. Jest w Wrocławiu gabinet Herbasol, który specjalizuje się w diagnostyce oraz w terapiach na mikroorganizmy i chorób wywołanych przez te patogeny. Zajmują się też borrelią i koinfekcjami odkleszczowymi. Jest też tam zielarz i dietetyk, więc mają podejście profilaktyczne do ludzi, a także mikrobiolog, więc ci wszystko lepiej wytłumaczy. Ja sam tam chodziłem i mi bardzo pomogli. Na stronie internetowej mają też dużo przydatnych informacji - może ci się przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka