Dodaj do ulubionych

Jak walczyć ze spamerem?

12.01.17, 09:05
Co można zrobić z telefonicznym spamerem?
Do głowy przychodzi mi poinformowanie prokuratury o złamaniu przepisów ustawy telekomunikacyjnej. Wiem już, że trzeba zawiadamiać nie o popełnieniu przestępstwa tylko o prawdopodobnym popełnieniu przestępstwa, bo inaczej mogą się nie dobrać do czterech liter.

Czy mogę potem walczyć o odszkodowanie?
Słyszałem o takim przypadku, że ktoś dostał od banku pocztówkę, mimo braku zgody na przetwarzanie danych, to wywalczył w sądzie odszkodowanie.
Obserwuj wątek
    • gz73 Re: Jak walczyć ze spamerem? 13.04.18, 16:05
      Szkoda, że nie ma odpowiedzi bo sam mam kłopot z tymi dzwoniącymi ciągle wciskaczami wszelkiego chłamu. Skąd mają dane?
      • tapatik Re: Jak walczyć ze spamerem? 14.04.18, 21:38
        Mi tłumaczą, że "numer został wylosowany".
    • lena575 Re: Jak walczyć ze spamerem? 07.05.18, 09:17
      Odszkodowanie to świadczenie mające na celu wyrównanie uszczerbku, jakiego doznała osoba na skutek tego, że jej prawnie chronione dobra i interesy zostały naruszone. W polskim ustawodawstwie i orzecznictwie pojęcie „odszkodowania” zwykło się łączyć z naprawieniem uszczerbku majątkowego, natomiast naprawienie uszczerbku niemajątkowego określone jest mianem zadośćuczynienia za krzywdę.
      • tapatik Re: Jak walczyć ze spamerem? 07.05.18, 16:56
        To w takim razie czy jest sens walczyć o zadośćuczynienia za krzywdę?
        • lena575 Re: Jak walczyć ze spamerem? 10.05.18, 09:09
          Obawiam się, ze nie. Trzeba wykazać tę krzywdę. Sąd może powołać biegłego i w razie przegranej za tego biegłego trzeba zapłacić
          www.eporady24.pl/koszty_sadowe_w_sprawie_o_zadoscuczynienie,pytania,4,193,7325.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka