Dodaj do ulubionych

wykup mieszkania

17.05.06, 18:18
Proszę o rady.
Moja mama jest najemcą mieszkania komunalnego.My z mężem chcemy je
wykupić.Chciałam zapytać czy to mieszkanie może być wykupione na mamę,a
dopiero po 5 latach można przepisać na mnie?A czy można zamiast na mnie na
naszą córkę nie pełnoletnią?Aha będziemy płacić tylko 10% wartości mieszkania.
Obserwuj wątek
    • asdf401 Re: wykup mieszkania 18.05.06, 23:17
      Mieszkanie może wykupić tylko główny lokator (mama) i to jej przysługuje zniżka
      na wykup. Aby ograniczyć spekulacje tzn. aby ludzie nie sprzedawali z zyskiem na
      drugi dzień mieszkania osobom innym wprowadzona jest zasada, że sprzedaż tak
      wykupionego mieszkania komunalnego może nastąpić dopiero po 5 latach od wykupu.
      Oznacza to, że mama może sprzedać mieszkanie pani lub córce po 5 latach od dnia,
      kiedy sama je wykupi. PZDR i zaznaczam, że nie jestem prawnikiem.
      • aniaosm dzięki 19.05.06, 09:03
      • alo_ha Re: wykup mieszkania 19.05.06, 13:14
        asdf401 napisał:

> Mieszkanie może wykupić tylko główny lokator (mama) i to jej przysługuje
        zniżka
        > na wykup. Aby ograniczyć spekulacje tzn. aby ludzie nie sprzedawali z zyskiem
        n
        > a
        > drugi dzień mieszkania osobom innym wprowadzona jest zasada, że sprzedaż tak
        > wykupionego mieszkania komunalnego może nastąpić dopiero po 5 latach od
        wykupu.
        > Oznacza to, że mama może sprzedać mieszkanie pani lub córce po 5 latach od
        dnia
        > ,
        > kiedy sama je wykupi. PZDR i zaznaczam, że nie jestem prawnikiem.

Też nie jestem prawnikiem ale wiem ze wyglada to troche inaczej, mieszkanie
        mozna sprzedac w ciagu 5 lat tylko wtedy trzeba oddać gminie (czy innej
        instytucji ktora sprzedala mieszkanie z bonifikatą) równowartość tej bonifikaty
    • aniaosm Re: wykup mieszkania 19.05.06, 18:07
      A czy po tych 5 latach można przepisać mieszkanie na moją niepełnoletnią córkę?
      • asdf401 Re: wykup mieszkania 19.05.06, 20:52
        Aby było jasne: oczywiście można sprzedać przed upływem 5 lat ale TRACI się
        prawo do bonifikaty tzn. należałoby wówczas dopłacić za mieszkanie czyli wykupić
        je za 100% wycenionej wartości.
        Sprzedaż przed upływem 5 lat nie ma chyba z ekonomicznego pukntu widzenia
        żadnego sensu.
        Wydaje mi się, że własnościowe mieszkanie można sprzedać lub podarować osobie
        niepełnoletniej. Osoba niepełnoletnia może być jednak ograniczona w prawie
        dysponowania taką własnością do czasu pełnoletności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka