Dodaj do ulubionych

zmiana nazwiska na nie zwiazane z rodzina, HELP!!!

07.02.07, 13:31
witajcie
moze ktos mial podobna sytuacje: chce zmienic obecne nazwisko, ktore
mnie "gryzie" - po prostu brzmi jakos głupawo, ludzie zawsze je przekręcają a
gdy byłam jeszcze w szkole to budziło śmiech. Pytalam sie o foramlnosci w
USC i sa mi wiadome. Jedna rzecz mnie jednak zaniepokoila: w momencie gdy
powiedzialam urzedniczce, ze chce zmienic nazwisko na nie wystepujace nigdy w
rodzinie, ta powiedzial, ze to moze byc trudne. Dlaczego? Jakiego "mocnego"
argumentu musze użyć? Moze ktoś z Was zmieniał nazwisko na takie, ktore nie
istniało w rodzinie? dzieki
Obserwuj wątek
    • grzespelc Re: zmiana nazwiska na nie zwiazane z rodzina, HE 16.02.07, 17:48
      Nic nie musisz uzasadniać, możesz sobie wybrać takie nazwisko jakie chcesz, a
      urzędnika nie ma prawa obchodzić, dlaczego.
    • wierzba82 Re: zmiana nazwiska na nie zwiazane z rodzina, HE 19.02.07, 08:22
      Zmieniłam nie tylko nazwisko, ale i drugie imię. Trwało ok.miesiąca, piszesz
      podanie z krótkim uzasadnieniem, załatwiasz sprawę bez problemu. Kosztowało
      chyba 30 zł (już nie pamiętam dokładnie ) w znaczkach skarbowych. Bardzo dużo
      ludzi zmienia nazwiska, dla urzędnika to robota, więc zniechęcają jak mogą. Nie
      daj się, rób swoje. To w końcu Twoje życie i guzik komu do tego, z jakim
      nazwiskiem chcesz je przeżyć. Ja po zmianie odetchnęłam, czego i Tobie życzę.
    • anna_komnena Re: zmiana nazwiska na nie zwiazane z rodzina, HE 27.04.07, 00:21
      Witam!
      Jesli masz wazny powód do zmiany nazwiska, a nazwisko osmieszajace jest waznym
      powodem w rozumieniu ustawy o zmianie imion i nazwisk, mozesz wystapic z takim
      wnioskiem. Wskazanie nowego nazwiska nalezy wylacznie do ciebie.W ustawie
      wyraznie pisze, ze wybor nazwiska nalezy do WNIOSKODAWCY. Urzednikowi nie wolno
      ingerowac w to, jakim nazwiskiem chcesz sie poslugiwac. Napisz podanie,
      uzasadnij piszac szczera prawde i czekaj na decyzje.W razie decyzji odmownej
      koniecznie sie odwolaj.Racja jest po twojej stronie.
      Zycze powodzenia i pozdrawiam!
      • inga_iga Re: zmiana nazwiska na nie zwiazane z rodzina, HE 24.05.07, 20:17
        "W ustawie
        wyraznie pisze, ze wybor nazwiska nalezy do WNIOSKODAWCY. Urzednikowi nie wolno
        ingerowac w to, jakim nazwiskiem chcesz sie poslugiwac."

Nie do końca, bo wg art.3
        Wniosek o zmianę nazwiska nie podlega uwzględnieniu, gdy wnioskodawca ubiega
        się o zmianę nazwiska na nazwisko historyczne, wsławione na polu kultury i
        nauki, działalności politycznej, społecznej albo wojskowej, chyba że posiada
        członków rodziny o tym nazwisku lub jest powszechnie znany pod tym nazwiskiem.";

czyli Czartoryskim lub Radziwiłem raczej być nie możesz.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka