Dodaj do ulubionych

Wesele bez oczepin?

06.09.14, 15:00
byliście kiedyś na weselu bez oczepin? ja strasznie nie lubię tego zwyczaju i najchętniej kiedyś na swoim bym ich nie robiła... pewnie rodzina mnie za to zje, ale może nie tylko ja jestem przeciwniczką oczepin? :P
Obserwuj wątek
    • sandriks Re: Wesele bez oczepin? 08.09.14, 16:38
      wesele bez oczepin- jakoś tego nie widzę, chociaż rzucanie welonem, ale cokolwiek musi być...
      • anikssa Re: Wesele bez oczepin? 10.09.14, 12:02
        no dobra, rzucanie welonem i muchą jestem w stanie zaakceptować ;) myślicie, że wystarczy? ;)
        • grafelka Re: Wesele bez oczepin? 10.09.14, 12:28
          myślę, że tak :) w końcu to Twoje wesele. a z zabawami jak wiadomo różnie bywa ;)
    • jurek_band Re: Wesele bez oczepin? 10.09.14, 12:55
      Grałem na kilku weselach bez jakichkolwiek oczepin i jakoś poszło, ale powiem szczerze, jest to nasza, stara Polska tradycja i trochę szkoda jej nie podtrzymywać, to tak jakby mieć Wigilię bez choinki i opłatka. Jednak to Twoje wesele i zrób tak, abyś była szczęśliwa i zapamiętała ten najpiękniejszy swój dzień. Zrób jak tu juz ktoś podpowiadał , muszka -welon, nowa młoda para 10 s tańca, Sto Lat i bawimy się dalej. I wilk syty i...
      • nigolla Re: Wesele bez oczepin? 15.09.14, 16:09
        Tradycja, ale wieśniacka, prawie wszystko ma nawiązania do seksu, a ponieważ najchętniej bawią się panowie po 60tce w tej części wesela to dla mnie osobiście obrzydliwe to wszystko jest.
        • jurek_band Re: Wesele bez oczepin? 15.09.14, 16:23
          Nigola, z łapania welonu czy muchy jeszcze dzieci się nie narodziły, gdyby tak było nie byłoby niżu demograficznego, a panowie 60+ w 99,99% nie biorą w tym udziału więc nie wiem skąd taka opinia, miałaś jakiś "zły dotyk" jeszcze jakieś inne złe doświadczenie ?
        • sandriks Re: Wesele bez oczepin? 15.09.14, 17:36
          dziewczyno zluzuj, widzę, że hejtujesz wszystko co jest związane z tradycyjnym weselem ;) chyba na kiepskie wesela chodziłaś, że masz takie skojarzenia ;)
    • marz12ka Re: Wesele bez oczepin? 11.09.14, 11:10
      byłam na weselu gdzie młodzi wczesniej ustalili z orkiestrą ze oczepiny maja być bardzo krótkie bez przesadnych przyśpiewek i zbednych konkursów i wszystko odbyło sie sprawnie i nawet mi sie podobało więc moze idź na kompromis i zrób to samo symboliczne oczepiny ustalone wczesniej z orkiestra i po krzyku ;)
      • anikssa Re: Wesele bez oczepin? 12.09.14, 14:06
        przekonaliście mnie :))) nie mogłam się wyzbyć skojarzenia oczepin ze sprośnymi i głupawymi zabawami... tzn. nie mogę do tej pory, ale w sumie takie mini oczepiny mogą być :)
        a w zasadzie to skąd się wziął ten zwyczaj? tak go nie lubię, że nigdy się nad tym nie zastanawiałam :P
        • ania.p27 Re: Wesele bez oczepin? 15.09.14, 19:40
          To nie moja "bajka", dlatego m.in z tego powodu u nas nie będzie "typowego polskiego wesela". Wychodzę z założenia, że to nasz dzień i nasza decyzja, jak chcemy do przeżyć. Jednak nie zgodzę się, że oczepiny to tylko "świńskie zabawy". Byłam Świadkową na takim ślubie, gdzie oczepiny były genialne zorganizowane np. konkurs pomiędzy rodziną Pan Młodego a Pani Młodej i wszystko bez podtekstów. Warto poszukać inspiracji w necie, a też dużo zależy od zespołu - oni powinni zaproponować - z doświadczenia - różne warianty takich zabaw.
          • azb-ik Re: Wesele bez oczepin? 16.10.14, 23:07
            Mi ten zwyczaj również się nie podoba, Nie ma co patrzyć na zwyczaje, tylko na swoje upodobania:)
      • seniu99 Re: Wesele bez oczepin? 26.11.14, 15:49
        Każdy [url=http://www.zespolrecord.pl]Zespół na weselny/url] może zrobić oczepiny, więc także może ich nie robić jak ktoś nie lubi "szopek"
    • mary_klak Re: Wesele bez oczepin? 12.11.14, 22:24
      Wielokrotnie grałam na takich. Jedynie symboliczny rzut welonem i muchą a czasem nawet bez tego.
      Pozdrawiam Monika Petryczko
    • mecenasmars Re: Wesele bez oczepin? 21.01.15, 19:30
      Zdarzają się takie wesela, kilka razy graliśmy. W ramach czy zamiast oczepin zwykle jednak był jakiś podniosły moment: podziękowanie dla rodziców, prezentacja życia pary młodej, tort, fajerwerki etc. Osobiście nie zauważyłem żeby było jakieś gorsze od innych.
    • doris.s0 Re: Wesele bez oczepin? 22.01.15, 09:12
      ja planuje właśnie wesele i nie wyobrażam sobie oczepin... to okropne... moje oczepiny będą polegały tylko i wyłącznie na rzuceniu welonu i muszki..
      • mecenasmars Re: Wesele bez oczepin? 22.01.15, 18:19
        Dokładnie tak to się ostatnio najczęściej odbywa, ewentualnie jedna zabawa, ale z klasą.
    • zarmii Re: Wesele bez oczepin? 28.01.15, 22:48
      www.youtube.com/watch?v=CGUaatR0hfc - Zapraszam do obejrzenia
    • polinka3 Re: Wesele bez oczepin? 12.02.15, 13:39
      To tradycja, ale warto ustalić z orkiestrą, żeby było to przeprowadzone z klasą. Sama jestem przeciwniczką żenujących zabaw i niezręcznych sytuacji podczas oczepin :P

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka