Dodaj do ulubionych

Jak skutecznie zwalczać przebarwienia?

14.11.14, 18:06
Istnieje wiele możliwości zwalczania przebarwień domowymi metodami. Kiedy babcine sposoby zawodzą, nie należy się poddawać. Warto zaufać specjalistom i udać się do gabinetu kosmetycznego. Tam nasza skóra zostanie objęta fachową opieką, a problem hiperpigmentacji rozwiązany.

Popularnym zabiegiem wykonywanym w gabinecie kosmetycznym jest Retix C, którego bazą jest retinol, witamina C oraz kompleks antyoksydantów. Zabieg ten wykonywany jest na okolice twarzy, szyi i dekoltu.
Po oczyszczeniu i odtłuszczeniu twarzy nakładana jest ampułka z witaminą C i kompleksem antyoksydantów. Po jej wchłonięciu nakłada się maskę z retinolem, którą pacjent po upływie 6 do 8 godzin zmywa sam w domu czystą wodą. W rezultacie nasza skóra staje się wygładzona, a plamy pigmentacyjne rozjaśnione. Pomocna w redukcji przebarwień jest także maska tretinoinowa, zawierająca w swoim składzie kwas retinowy (najsliniejszą formę witaminy A), stosowana dla mocniejszego efektu wraz z mikrodermabrazją korundową.

W gabinetach najczęściej wykonuje się zabieg Cosmelan. Jest to bardzo popularna terapia wykorzystywana do usuwania plam barwnikowych, charakteryzująca się wysoką skutecznością. Istotą działania preparatu Cosmelan jest wykorzystanie substancji hamujących tyrozynazę (kluczowy enzym biorący udział w syntezie barwnika melaniny). Zabieg ma bardzo silne działanie, ale przy prawidłowym zastosowaniu jest całkowicie bezpieczny. Terapia przebarwień przy pomocy Cosmelanu składa się z dwóch etapów. Pierwszy ma miejsce w gabinecie lekarskim, gdzie lekarz oczyszcza i odtłuszcza skórę, a następnie nakłada maskę o brunatno-różowym zabarwieniu. Drugi etap odbywa się w warunkach domowych. Pacjent z maską nałożoną na twarz udaje się do domu, gdzie po kilku godzinach zmywa preparat pod bieżącą wodą. Czas trzymania maski na twarzy jest zróżnicowany i ustalony przez lekarza w oparciu o fototyp skóry pacjenta. Po zmyciu maski, dla podtrzymania efektu należy używać kremu Cosmelan 2.

U pacjentów ze zmianami barwnikowymi można także zastosować peelingi chemiczne m.in. Easy peel, który swe skuteczne działanie opiera na bazie kwasu trójchlorooctowego w niskim stężeniu, kwasu askorbinowego i kwasu cytrynowego. Wymierne korzyści daje także zastosowanie światła laserowego.
Obserwuj wątek
    • marek_doch Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 07.03.15, 18:39
      Miałam taki problem z przebarwieniami na twarzy , żaden domowy sposób usuwania przebarwień z twarzy nie był skuteczny .Oddałam się w ręce profesjonalistów , www.geneo.info.pl/zabiegi/ po krótkim czasie od zabiegu widoczne były już efekty.
    • rob.ertos Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 27.03.15, 22:36
      Wszystko zalezy od tego jak mocne są to przebarwienia. Sposobów jest kilka. Delikatnym i malo inwazyjnym zabiegiem kosmetycznym jest mikrodermabrazja. Efekty nie są sepktakularne ale jest to zabieg praktycznie bezbolesny i można smiało na drugi dzień iść do pracy. Niestety trzeba takuch zabiegów przeprowadzić co najmniej kilka aby był jakiś efekt. Co do metod mniej przyjemnych, bardziej bolesnych ale i skuteczniejszych to warto wymienić tu tzw. kwasy, które mimo wszystko są kwasami i nie każdy je toleruje lub polski peeling ziołowy JADWIGA.Peeling ziołowy Jadwiga, to całkowicie ziołowy peeling, dla osób nie tolerujących kwasów, o dużej sile złuszczania, usuwający nie tylko przebarwienia ale także blizny potrądzikowe.
    • sparklingangel Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 23.04.15, 20:40
      T-Peel i F-Peel w połączeniu z vit C pięknie rozjaśniają skórę.
    • aria53 Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 18.08.15, 16:28
      No wszystko zależy od tego jak mocne są przebarwienia, ja np stosuję tylko peeling enzymatyczny bo mi to pogada i niweluje to co chcę usunąć z twarzy. Chciałam spróbowac mikrodermabrazji ale się boję bo tyle się słyszy o słabo wykwalifikowanych kosmetyczkach które tylko pogarszają sytuację na twarzy. Wieć staram się działać na własny sposób delikatnie.
    • garyz Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 29.08.15, 09:47
      Na przebarwienia robimy maseczkę z siemienia lnianego, maślanki i miodu. Siemie ma naturalne tłuszcze które odżywiają i łagodzą skórę, maślanka wywabia piegi i inne posłoneczne plamki, a miód (używam ałtajskiego) działa przeciwbakteryjnie.
    • pracawspolpraca Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 01.09.15, 20:29
      rewelacyjnym sposobem na przebarwienia - sprawdzonym, a przede wszystkim zupełnie nieinwazyjnym i NATURALNYM w 100% jest colwayinternational.com/shop/products/7/21,kolagen-natywny-gold.html

Jeśli chcesz znać szczegóły, zapraszam do kontaktu
    • gazetna Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 02.09.15, 17:23
      Prawdę mówiąc jest trochę tych skutecznych sposobów na przebarwienia.
      I można dla siebie coś odpowiedniego dobrać.
      Podobno skuteczny jest też kwas azelainowy czyli Azelac ,
      Zabiegi z Azelacem ma w swojej ofercie Wyspa Piękna - gabinet kosmetyczny z Wrocławia .
      Jest on polecamy w przypadku cery z rozszerzonymi naczynkami, przebarwieniami po lecie, cery wrażliwej. Ładnie wyrównuje kolor skóry, oczyszcza skórę, wygładza.
    • zanetkaptaszyna Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 02.01.16, 15:35
      Moim zdaniem, na wszystkie zmiany przebarwieniowe i naczyniowe najlepszy jest laser Palomar. Miałam sporo przebarwień na ciele, a ten laser dobrze sprawdza się przy likwidowaniu przebarwień posłonecznychna na dłoniach, ramionach i dekolcie. Na twarzy też trochę miałam, ale mniejsze, bo stosowałam wysoki filtr. Robiłam sobie zabieg na dekolcie i dłoniach w WellDerm w Warszawie. Naprawdę pomogło. Niedługo zrobię sobie też te kilka na twarzy. Warto zrobić sobie taki zabieg w sprawdzonym miejscu.
    • stargateatlantis Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 01.02.16, 14:13
      Wszystko oczywiście zależy od stopnia przebarwień, ale mi świetnie sprawdził się taki tonik wybielający przebarwienia Floslek.
    • gwiazda_ze_wschodu Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 09.02.16, 13:26
      ja walczylam z przebarwieniami domowymi sposobami ale niestety nic to nie dalo. lepiej chyba oddac sie w rece kogos kto sie na tym zna ;) sama poszlam do madclinic we wroclawiu i pani agnieszka dobrala mi odpowiednia terpie. efekty mnie zachwycily ;)
      • kosmotynka Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 09.09.16, 12:52
        Jak przebarwienia są małe, to można spróbować tonik z octu jabłkowego. Mi on pomógł.
    • maminka2016 Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 12.11.16, 20:16
      Witam,
      ja swoje przebarwienia potraktowałam laserem w specjalistycznej klinice Promedion. Efekt bardzo zadowalający.Praktycznie są niewidoczne.
    • bb-king Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 15.03.17, 11:06
      Kwas azaleinowy. Polecam serum z biochemii urody
    • felcydr Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 17.03.17, 17:15
      Przebarwienia mogą mieć różną przyczynę (słońce, zimno i problemy wewnętrzne lub zewnętrzne skóry) dlatego według mnie najpierw dobrze byłoby udać się do dobrego dermatologa z dużym doświadczeniem, który postawi diagnozę jaka jest ich przyczyna a potem dopiero zaproponuje leczenie. Ja mogę polecić panią doktor Walkiewicz Cyrańską z Warszawy ma ogromne doświadczenie właśnie w tych kwestiach. Widać też że ma wiedzę a co najważniejsze nie namawia na siłę na żadne zabiegi. Sprawdź najpierw przyczynę przebarwień a potem dopiero można stosować coś na to.
    • alicja_go Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 20.03.17, 13:40
      ja też przebarwienia usuwałam laserem. z tego co słyszałam to naczynka i przebarwienia tylko laserem sie usunie - żadnymi tam kremami. Tzn kremy działają w parze z zabiegami, same to średnio. Nie wiem czy to ma znaczenie - u mnie przebarwienia były usuwane laserem aton - ból żaden.
    • elzaa80 Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 12.05.17, 15:35
      Najskuteczniejsza jest laseroterapia...
      • drlegrand Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 13.10.17, 15:12
        Najskuteczniejsza metoda zwalczania przebarwień hormonalnych czy tez posłonecznych jest laseroterapia. Dla jak najlepszych efektów najlepiej wykonać serie zabiegow(4-6) w odstępach co 4-5 tygodni. Warto pamiętać aby przy skórze skłonnej do przebarwień stosować zawsze filtr 50 SPF. Dr Legrand
    • cyngusagis Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 19.05.17, 17:36
      Ja uważam że najpierw trzeba iść do dobrego dermatologa, żeby obejrzał co to za przebarwienia. Sama z tym walczyłam bardzo długo i czytałam porady w internecie i stosowałam różne domowe sposoby. Miałam przebarwienia na rękach które wyglądały bardzo źle i stosowałam różne kremy i maści i byłam u kilku lekarzy i nic nie poradzili a w jednym przypadku to nawet dostałam jakiegoś uczulenia na maść. Potem na szczęście trafiłam z polecenia do pani doktor Barbary Walkiewicz Cyrańskiej i usunęła mi przebarwienia laserem. Najważniejsze jednak żeby trafić do lekarza który ma duże doświadczenie i widział wiele przebarwień. Dodatkowo kolejna kwestia że miałam usuwane przebarwienia u nich w gabinecie na Puławskiej w Warszawie bo mają dobry sprzęt. Pani doktor nie namawiała mnie na ten zabieg bo chciała się zastanowić i sprawdzałam jeszcze oferty w innych gabinetach bo były tańsze. Ale okazało się że mają w tych tańszych miejscach jakieś dziwne stare maszyny i zdecydowałam się w Viva Derm bo mają nowoczesny laser. Latami męczyłam się z tymi przebarwieniami a wystarczyło trafić na dobrego dermatologa. I według mnie to jest najważniejsze trzeba najpierw iść do dobrego lekarza nie stosujcie nic najpierw na sobie zanim nie pójdziecie do dobrego lekarza !
    • misska002 Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 22.06.17, 22:08
      Dziewczyny ja po porodzie mam podobnie czułam dyskomfort i nie odczuwałam przyjemności w łóżku.... do tego nie czułam się piękna... No ale mamy XXI wiek i nie ma co ukrywać wszystko da się zmienić. odważyłam się na kontakt z kliniką Efecta w Częstochowie. Normalnie to bym nic z tym nie zrobiła, ale sytuacja w moim małżeństwie była krytyczna. Ale zdecydowałam się na zabieg, który okazał się nie tak straszny i już po kryzysie. Dlatego mówię Wam nie ma co zwlekać.
    • marta.podgr Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 24.07.17, 18:25
      Przebarwienia mogą być różne i ich przyczyny też więc lepiej najpierw pójść do lekarza żeby powiedział czy to na pewno przebarwienia i czy warto coś z tym robić. Ja polecam w Warszawie panią doktor Walkiewicz Cyrańską, byłam w innej sprawie ale jest to bardzo dobra pani dermatolog z ogromnym doświadczeniem i po pierwsze dobrze ci zdiagnozuje a i dobrze doradzi bez nacisku na jakieś od razu zabiegi
      • synnok Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 18.08.17, 11:01
        uzywam kremów od dermatologa, serum z iwostin oraz nakładam maski z bielendy taka z zelowa konsystencja yelly mask, bo jest z kwasem cytrynowym i fajnie rozjasnia cere
    • madziiuchna Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 30.01.18, 23:17
      Zależy jakiego rodzaju są to przebarwienia, bo czasami domowe sposoby nie są wcale dobre i koniecna jest wizyta u lekarza albo w klinice kosmatycznej, zależy jakiego rodzaju jest to problem. Tutaj jest dobrze opisana usługa dotycząca usuwania przebrawień bodycareclinic.pl/oferta/zabiegi/laserowe-usuwanie-zmian/ i możesz się tam dowiedzieć czy czasem nie powinnaś jednak udać się do kliniki lub lekarza.
    • caseyshepard7 Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 08.10.18, 00:21
      Przebarwienia po lecie? U mnie White&Beauty Floslek, potem długo, długo nic.
    • mckagan123 Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 28.12.18, 01:23
      Od kilku osób zasłyszałam, że usuwanie laserowe jest chyba najlepsza i najmniej inwazyjną metodą. Można dzięki niemu usunac trwale przebarwienia po ciązy i wychodzeniu na słońce. Wiecej info tutaj lukaszmichalak.pl/laseroterapia/usuwanie-przebarwien/
    • olwin_salon_kosmetyczny_lublin Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 26.01.19, 17:45
      Witam
      Najskuteczniejszym zabiegiem jest Laserowe Usuwanie Przebarwień, gdyż światło lasera dociera najgłębiej, aż do skóry właściwej. W trakcie zabiegu dochodzi do rozbicia pigmentu i usunięcia go z organizmu (przebarwienia wyłuszczają się przez skórę lub pigment rozbija się w skórze). Po zabiegu można normalnie funkcjonować i nakładać makijaż.
      Pozdrawiam
    • athina-71 Re: Jak skutecznie zwalczać przebarwienia? 13.02.21, 23:33
      Polecam mini hifu youtu.be/WPI-3Fr7FCw

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka