anula36 18.12.04, 14:41 ale jak sie tam znalazlas/les? tak czy inaczej- zazdroszcze. Przy takim zageszczeniu ludzi na km 2, moj introwertyzm mialby sie doskonale;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lakris Re: moze glupie pytanie .. 18.12.04, 15:31 moze nie glupie pytanie ale ja sie znalazlam tu przez przypadek i tak juz zostalam. nie wiem czy by ci sie do konca tak tu podobalo bo jednakk na dluzsza mete to tu sie troche ciezko mieszka zwlaszcza na odludziach gdzie praktycznie nie masz dostepu do roznego rodzaju przyjemnosci. mam tu na mysli ze np jesli lubisz wyjsc do restauracji czu pubu czy kina to raczej stolica. no ale za to w mniejszych miejscowosciach nic nie ginie i wszyscy sie znaja i przez to ze sie znaja to sie bardzo interesuja co kto robi i jak zyje. duzo sie gada na temat innych po prostu z nudy. i to nie tylko polacy bo islandczycy tez sie interesuja aczkolwiek troche inaczej jak nasi. :-)) no ale nie jest zle i dzis bylo -10 co raczej nie jest czesta temperatura na islandi. slyszalas ze duzo ludzi na islandi ma derpresje zimowa spowodowana ciemnosciami?? teraz jasno jest kolo 11 rano a ciemno juz po 15 nie ma za wiele dnia i nuda. wsyscy siedza w domach i wlasnie wtedy pojawia sie to zle samopoczucie! no ale glowa do gory bo latem nie ma nocy i caly czas slonce swieci i jest super!!!! Odpowiedz Link
qban Re: moze glupie pytanie .. 18.12.04, 18:20 Jeżeli wszyscy siedzą w domach, to kto pracuje? Słyszałem, że na Islandii jest najdłuższy tydzień pracy. To chyba jakaś ściema. Odpowiedz Link
anula36 Re: moze glupie pytanie .. 18.12.04, 19:45 hmm, moze czesc mieszkancow odludzi pracuje via net? Mnie by sie cos takiego podobalo,naprawde. tak jak u nas na gluchej wsi tylko podejrzewam ze bardziej liberalnie:) Na depresje zimowa wymyslili juz jakies lampy:) moze jedyne co byloby lekko stresujace to faktmieszkania na wyspie;) Odpowiedz Link
anula36 Re: moze glupie pytanie .. 18.12.04, 19:47 z tego co piszesz po prostu jest inaczej. kolejne pytanie wscibskiego czlowieka i socjologa- co mozna robic na Islandii zawodowo? Moze napisz cos o sobie ile masz lat, co robisz? masz wlasna rodzine? Ja mieszkam w Krakowie, lat 30, pracuje jako pracownik socjalny,rodziny brak. Odpowiedz Link
lakris Re: moze glupie pytanie .. 18.12.04, 20:46 troche sie zle zrozumielismy bo jak w kazdym kraju i na islandi rowniez wszyscy pracuja i nawet jest tu stosunkowo niskie bezrobocie. ludzie sa zatrudnieni we wszystkich galeziach przemyslu oprocz chyba koleji..hehe.. bo tu torow nie ma i nie bedzie. pracy przez internet raczej nie wiele. a co do lamp to i owszem sa takie specjalne ale raczej jeszcze u nikogo w domu nie spotkalam. moze zrozumieliscie troszke ze to smutny narod ale w rzeczywistosci islandczycy sa bardzo weseli i zawsze cos szukaja do zrobienia i bardzo popularne sa tu kasety video i dvd ogladane wspolnie z rodzina czy znajomymi. oni od tym wzgledem maja jakas manie. kino tez chodz bardzo czesto, jezdza samochodami, moze raczej spaceruja samochodami tez zwlaszcza latem mozna zauwazyc pelne samochody znajomych i glosna muzyke. no ale duzo po prostu jedzie sie przejechac! i tak sie zabija wolny czas. Odpowiedz Link
halina-inga Re: moze glupie pytanie .. 17.02.05, 18:51 dlaczego nikt nie napisze o problemie alkoholizmu na Islandi,obeznadziejnosci dnia codziennego,problemie samobojstw.Tam jest naprawde pieknie,gejzery,wodospady.mech isladzki,no i ludzie ktorzy wierza ,albo wierzyli wszystkim.Tam mozna podrozowac samochodem ale nigdy nie pojedynczo i jesze jeden warunek nie osobowym.To naprawde nie sa zarty ,bo mozna nie wrocic. Ktos pytal o hotele,zgoda ale w miastach a pozniej pustynia i musisz sobie radzic sam.Czasami dorga ktora jechales za dwie godziny znika,plynie rzeczka. Odpowiedz Link
lakris Re: moze glupie pytanie .. 17.02.05, 20:48 nie wiem czy na islandi jest pustynia ale w pewnym sensie zgadzam sie. np droga z reykjaviku do isafjordu to tylko ok 500 km a pokonuje sie ja w lato przez okolo 7 godzin.nie ma zasiegu GSM, MNT za to dziala. zimadroga praktycznie nie przejezdna.sama wybieram sie na swieta wielkanocne do isafjordu ale jeszcze nie wiem czy sie da przejechac bo moze sie okazac ze sniweg spadnie i bedzie slisko? a tam jest ciemno i cala massa zakretow takich z nienacka no i oczywiscie przepasci ktore sa wszezdze w gorach. uwazam ze drogi islandzkie nie sa ogolnie bezpieczne gdyz miejsca niebezpieczne sa bardzo czesto nie oznaczone i nie ma zadnych balustrad zapobiegajacyc stoczeniu sie samochody w dol. latem gdy ludzie jezdza moznaspotkac na drodze wiele kierowcow ale zima to jest prawie nie mozliwe. czasem jak ujzysz 2-3 samochody to jest wszystko. no i te ciemnosci utrudniajace widzenie i jazde. alkoholizm na islandi jest oczywisciedosc powszechny i nie ma tu co ukrywac. ludzie po protu pijaz nudy bo nie ma co robic,zwlaszcza zima. ja osobiscie nie gustuje w alkoholu ale tu jest tak nudno ze bardzo czzesto miewam depresje i stalam sie bardzo nerwowa. do tego stopnia zeczasem mysle ze naprawde ze mna jest cos nie tak. a to wszystko przez nude. trzeba tezdodac ze polacynie sa tu zbyt przyjaznie nastawieni do siebie. niby ludzie przyjechali z jednego kraju i zamiast sie wspierac bardzo czesto utrudniaja sobie zycie nawzajem.polak polakowi wilkiem niestety. osobiscie nie mamza wielu znajomych polakow gdyz raczej unikam towarzystwa naszych rodakow. ktos kiedys powiedzial ze najgorszyislandur bedzie twoim najlepszym przyjacielem. w pewnym sensie to prawda. Odpowiedz Link
piotr10530 Re: moze glupie pytanie .. 18.02.05, 20:39 No tak, a co z gra w szachy ? Wlasnie zalatwilem samolot i zapraszam na kawe 20 lipca w kawiarni na glownym placu Reykjavika. Odpowiedz Link