tadeusz68 03.06.06, 11:01 mieszkam w POLSCE JESTEM ELEKTRYKIEM budowlanym ,potrafie wykonywac rozne prace Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadeusz68 Re: szukam pracy w islandi 04.06.06, 13:16 bardzo slabo dzieki zazainteresowanie Odpowiedz Link
lakris Re: szukam pracy w islandi 05.06.06, 19:17 to ze nie znasz to jeszcze nie dyskwalifikuje patrzac na naszych rodakow ktorzy po polsku nie moga sie wyslowic ;-) Odpowiedz Link
tadeusz68 Re: szukam pracy w islandi 06.06.06, 19:41 Bardzo jeszcze raz dziekuje,to mnie jeszcze bardziej mobilizuje do szukania pracy za granica,w kraju, w tym zawodzie sa male zarobki a na utrzymaniu mam rodzine 5 osobowa i za 1200zl ciezko jest wyzyc. Odpowiedz Link
tadeusz68 Re: szukam pracy w islandi 15.06.06, 21:19 zbieram dokumenty i robie badania Odpowiedz Link
tadeusz68 Re: szukam pracy w islandi 18.06.06, 21:37 dziekuje ze sie interesujesz,mam prosbe napisz w jakim rejonie moglbym pracowac,u mnie wszyscy licza ze uda mi sie wyjechac.pozdrawiam ze slonecznego wroclawia Odpowiedz Link
lakris Re: szukam pracy w islandi 19.06.06, 00:31 nie wiem gdzie bo praca jest praktycznie wszedzie. ale mysle ze to moze byc reykjavuk lub okolice egilsstadir lub reydarfjordur to juz na wschodzie islandi. Odpowiedz Link
tadeusz68 Re: szukam pracy w islandi 19.06.06, 18:29 dzieki trzymaj kciuki juz nie zawracam glowy Odpowiedz Link
lakris Re: szukam pracy w islandi 20.06.06, 09:27 to sie pochwal pozniej jak ci idzie!! Odpowiedz Link
kara28 Re: szukam pracy w islandii 18.07.06, 20:34 Mam zamiar szukać pracy i Islandii. Bardzo zależy mi, by był to Reykjavik. Chciałabym się czegoś konkretnego dowiedzieć o życiu w tym kraju i o tym jak szukać pracy czy mieszkania. I od czego zacząć. lakris, odezwij się, proszę! Olga Odpowiedz Link
lakris Re: szukam pracy w islandi 19.07.06, 03:48 a dlaczego reykjavik? czy jest tu cos szczegolnego w tym miescie? wybierajac sie do stolicy napewno napotkasz sie na trud znalezienia mieszkania a zeby znalesc tanie to conajmniej potrojnie sie nameczysz. najlepiej w kilka osob cos wiekszego wynajac. a praca w sumie to jest ale zalezy jak sie szuka i czy sie zna chociaz jezyk angielski w stopniu porozumienia sie choc troche. jedzenie tez jest bardzo drogie w porownaniu do europy. w sumie do zarobkow niby nie jest zle ale to nie ta sama islandia co np 5 10 lat temu. islandia schodzi na psy ale ... wiadomo jak jest w polsce a tu jest napeno lepiej. Odpowiedz Link
kara28 Re: szukam pracy w islandii 19.07.06, 15:11 Hmm...dlaczego Reykjavik? Powody są trochę złożone, ale chyba przede wszystkim dlatego, że boję się odcięcia od świata (jeśli to jest możliwe w erze internetu), zamieszkania w odległej i (co gorsza)wyludnionej(Polaków wyjąwszy) wiosce. Zdaję sobie sprawę, że będzie trudniej, ale na może ciekawiej i bardziej zróżnicowane możliwości. Sam kraj wydaje mi się tak ekstremalnie różny od naszego! I dlatego ciekawy.To, co czytam o nim, sprawia, że coraz bardziej mnie fascynuje. Mimo temperatur... Odpowiedz Link
kara28 Re: szukam pracy w islandii 19.07.06, 15:15 To jeszcze ja. Sprawy poukładały się tak, że straciłam pracę.Nie znajduję na razie niczego sensownego i pomyślałam, że może trzeba by wyjechać i spróbować czegoś zupełnie innego. Jestem polonistką, uczyłam w szkole. W tym przypadku niż demograficzny spowodował, że nie mam pracy (coraz mniej klas, byłam najmłodsza stażem, czyli pierwsza do zwolnienia), ale paradoksalnie podobny (zwielokrotniony) problem w Islandii może przyczynić się do tego, że łatwiej znajdę tam coś. Absolutnie nie liczę na to, że przyjmą mnie tam z otwartymi ramionami, oferując niezliczone możliwości. Ale może łatwiej będzie niż w innych krajach typu Irlandia, gdzie Polacy walą tabunami. Jeszcze gorsza sytuacja we Francji (do której najchętniej bym pojechała), gdzie sami mają bezrobocie. Znam bardzo dobrze francuski. Ciekawa jestem, czy to może się jakoś przydać na Islandii:) Co do angielskiego, nie mam praktyki w mówieniu,to taka bierna znajomość. Rozumiem, co się do mnie mówi. Maturę zdawałam wprawdzie 10 lat temu, a poziom angielskiego na studiach był żałosny, a jak sytuacja tego wymaga automatycznie zaczynam mówić po francusku... myślę jednak, że to kwestia wprawy. Do Islandii planuję wybrać się wraz z przyjaciółką. Pewnie byłoby dobrze jeszcze kogoś znaleźć, żeby taniej wyszło wynajęcie mieszkania. Ale jak szukać pracy i zakwaterowania? Zupełnie nie wiem. Dzięki za odpowiedź!! Odpowiedz Link
lakris Re: szukam pracy w islandi 20.07.06, 02:49 nie wiem.. mysle ze moze mogla bys uczyc polskie dzieci polskiego? wiesz co moze po sezonie turystycznym bys przyjechala bo teraz to napewno nic nie znajdziesz zwlaszcza ze jestes w polsce. pozniej moze byc latwiej z mieszkaniem na jakis czas a pozniej cos konkretnego? do mnie pisze bardzo duzo ludzi w podobnej sytuacji do twojej i po prostu nie moge wszystkim pomoc wiec raczej tego nie robie z przyczyn technicznych i nie tylko. nie raz juz sie nacielam ze pomoglam i pozniej nawet czesc ludzie nie potrafia powiedziec, oddac pozyczonych rzeczy itd. no ale co zrobic.... Odpowiedz Link
kara28 Re: szukam pracy w islandii 20.07.06, 12:50 No tak, "murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść". Tak to bywa z ludźmi. Trudno, żebyś ludziom pracę szukała, szczególnie jeśli jest ich tylu. Równie dobrze mogłabyś założyć firmę pośrednictwa pracy i jeszcze forsę byś za to zgarniała;) A czym Ty sama się zajmujesz i dlaczego tam? I od kiedy jesteś na Islandii? Z tego co piszesz, wnioskuję, że długo. Czy koniec sezonu to październik? Bo tak planowałabym właśnie wyjechać. Właśnie chyba najważniejsze, żeby jakoś się zahaczyć. Mogę zacząć od pracy przy rybach... Czy dużo jest Polaków, którzy przyjeżdżają tam całymi rodzinami? Wiesz, myślę o tym polskim, może po pewnym czasie udałoby się coś takiego. A jak u nich ze znajomością języków obcych? Czytałam, że bardzo cenią sobie swój własny język i bardzo dbają o niego. W jakim stopniu znają angielski i czy w ogóle widzą potrzebę uczenia się języków? Pewnie po angielskim najbardziej popularny jest niemiecki, prawda? Przepraszam Cię, że zadręczam Cię tyloma pytaniami! Nawet gdyby nie udało mi się tam pojechać (musi się udać!!) i tak mnie to interesuje. Jeszcze jedno istotne pytanie. Może znasz jakieś strony w necie dotyczące Islandii, na które warto by wejść, gdzie można znaleźć konkretne i wiarygodne informacje(znalazłam już parę). W tym także strony z ofertami pracy, oczywiście nie tylko po polsku (choć po islandzku to raczej chyba rady sobie nie dam, szczególnie, że oni wypierają wszelkie internacjonalizmy nawet takie typu "telefon"...). Czy są takie strony, gdzie pracodawcy się ogłaszają? Ile teraz macie stopni? olga Odpowiedz Link
lakris Re: szukam pracy w islandii 24.07.06, 02:45 jasne sa strony posrednictwa pracy ale to jest strona biura pracy wiec jest tylko po islandzku. www.vinnumidlun.is tam jest praca na cala islandie. inna strona to www.job.is tam juz mozesz po angielsku cos znalesc to jest juz inne biuro chyba prywatne. mysle wlasnie o zalozeniu takiego biura posrednictwa ale jakos mam chyba lenia i pewnie ktos mnie wyprzedzi hehe ale tak to juz jest. w pracy mysle tak zrobis a po pracy juz zapominam ze wogole mialam taki pomysl. co do tego jak dlugo tu jestem to jest to juz 8 lat i mam islandzkie obywatelstwo wiec o nic juz sie specjalnie nie martwie. co do jezykow to tak; islandczycy sa faktycznie dumni ze swojgo jezyka to tak ja polacy dumni sa z historii Polski wiec chcieli by zeby wszyscy obcokrajowcy mowili po islandzku ale oczywiscie 95% islandzczykow mowi po angielsku. obcokrajowcy chodza rowniez na kursy jezykowe organizowane 2 razy do roku ale poziom tych kursow pozostawia wiele do zyczenia. jest to moje zdanie bo chodzilam razy i nic mi to nie dalo oprocz dyplomu ukonczenia kursu i zwrotu pieniedzy ze zwiazkow zawodowych. oczywiscie trzeba chodzic bo po 2003 roku zmienily sie przepisy dotyczace zielonej karty i trzeba miec ukonczone 150 godzin czyli 3 kursy. no ale pewnie po tym jak islandia wpuszcza polakow nie beda potrzebne zielone karty i nie ma co sie martwic ale to nie pewne z tego wzgledy ze nie slyszlam nic o tym i nie wiem jak teraz jest zielona karta dla polakow. dzis bylo ok 18 stopni. tu masz link do strony islandzkiej gdzie jest termometr. www.mbl.is na razie na tyle pytaj jeszcze jak masz pytania a ja postaram sie odpowiedziec. pozdrawiam lakris. Odpowiedz Link
marius18 Re: szukam pracy w islandi 10.01.07, 13:59 jak jeszcze nic nie znalazłes to napisz dam ci namiary na goscia ze szczecina kóry załatwi tobie prace legalną i bez kosztów Odpowiedz Link
tadeusz68 Re: szukam pracy w islandi 26.01.07, 21:26 Witam i niejestem pewien czy otrzymales moja wiadomosc wiec ponawiam tak jestem bardzo zainteresowany,prosze o kontakt.Tadeusz Odpowiedz Link
szafa123456 Re: szukam pracy w islandi 07.02.07, 16:49 Witam, szukam pracy na Islandi wolalbym cos znalesc na miejscu niz jechac w ciemno, Mariusz18 prosilbym CIe czy moglbys mi dac namiary na tego pana ze szczecina co zalatwia prace .Pozdrawiam i czekam na odpowiedz pod meilem film87@interia.pl Odpowiedz Link
lakris Re: szukam pracy w islandi 09.02.07, 14:41 ja wiem gdzie jest praca i nie mam z tym problemu ale gorzej z mieszkaniem,. Odpowiedz Link
szafa123456 Do lakris 25.02.07, 08:46 Wiec prosze o jakies rady.Szukam pracy,Mieszkanie zalatwie przez neta,gorzej z praca, Odpowiedz Link
marimarj Re: szukam pracy w islandi 31.10.07, 12:53 witajcie. My z mężem myslimy o wyjeździe do Islandii. Na początek on sam by pojechał, póxniej ja i dziecko. Jenak nie chcielibysmy jechać w ciemno. Czy mogłabym rownież otrzymać jakieś namiary na osobę, która by nam pomogła? Lub poprostu niech się odezwie na marimar.j@interia.pl Z naszy,m angielskim nie jest dobrze, wręcz fatalnie... Chociaż do czasu wyjazdu myślimy o zrobieniu kursu językowego. Mój mąż jest ELEKTRYKIEM z uprawnieniami i najlepiej jakby pracę znalazł w zawodzie. Ja jestem inż.gospodarki przestrzennej...Ale pracę mogę podjąć każdą... Mam równiez pytanie o żłobki dla dzieci z Polski lub nianie...czy nie ma problemu? Pozdrawiam serdecznie i będe wdzięczna za jakiekolwiek informacje lub pomoc. Odpowiedz Link