Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmywarka a zacieki

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.04, 21:46
    Ludzie co się dzieje moja zmywarka po umyciu na naczyniach pozostawia zacieki
    jak po benzynie wszystkie kolory tęczy ! Co jest grane dlaczego już sama nie
    wiem co i jak ustawić a może naczynia złe głównie na arcoroc vereco takie
    brązowe przeźroczyste nieśmiertelne które posiadam od 10lat. Używam soli
    proszku i nabłyszczacza calgonit wszystko ustawione według książki ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: zmywak Re: Zmywarka a zacieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.04, 03:07
        Używaj rąk i Ludwika to będzie czyste. za wygody się płaci.
      • annb Re: Zmywarka a zacieki 16.02.04, 08:07
        zmniejsz dawkowanie nabłyszczacza
        daj na początek na jedynkę i zobacz czy nadal są
        • Gość: Z Re: Zmywarka a zacieki IP: 5.3.1R* / 195.75.14.* 16.02.04, 15:02
          z tego co wiem naczyń arcoroc nie można zmywać w zmywarce...;(((
          • annb Re: Zmywarka a zacieki 17.02.04, 08:06
            Gość portalu: Z napisał(a):

> z tego co wiem naczyń arcoroc nie można zmywać w zmywarce...;(((

ciekawe od kiedy?
      • Gość: pedzący jeleń Re: Zmywarka a zacieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 15:07
        Niskiej jakości naczynia. Kupując nowe zwróć uwagę czy nadają sie do zmywarki.
        • Gość: xp Re: Zmywarka a zacieki IP: 193.111.174.* 17.02.04, 08:32
          Od trzech tygodni z żoną posiadamy zmywarkę boscha wyższy model ?
          Moje spostrzeżenia są następujące.
          Instrukcje napisał chyba idiota a wynika to z tego że jeżeli jestś
          niezadowolony z umycia naczyń to :
          - użyj innego programu,
          - ustaw inaczej naczynia,
          - sprawć śmigła może zablokowane,
          - sprawć filtry,
          - ustaw inne dozowanie soli,
          - ustaw inne dozowanie nabłyszczacza,
          - zmień środek czyszczący,
          - daj namaczanie,
          - naczynia nieodpowiednie - zmień naczynia (jedne niedomywa a drugie niszczy!)
          Jak masz dalej problem a nic nie jest uszkodzone ? to wezwanie serwisu jest
          płatne, a cyt. z instrukcji :
          "samopomoc się opłaca" ????!!!!
          Wszystko ustawiliśmy według instrukcji robiliśmy korekty i ciągle coś nie tak
          a to plamy, resztki jedzenia w zakamarkach, na ciemnych talerzach tęcza -
          ciężkie do umycia smugi jak od benzyny -apetyt odchodzi.
          Najlepsza z żon na koniec stwierdza,że gdybym nie uparł się na Boscha to
          Whirpool byłby lepszy ?
          Gdyby tak pralka działała jak powyższa zmywarka to byłby obłęd.

• mruwa9 Re: Zmywarka a zacieki 17.02.04, 09:12
            Zmywarka to genialne urzadzenie ! Zeby tak jeszcze sie sama rozpakowywala..
            Nie wiem, co to znaczy, ze naczynia zlej jakosci do zmywarki? Ograniczenia w
            tym zakresie to drewno, srebro i ew. porcelana ze zloceniami (ale tu mozna dac
            najnizsza temperature i nie dawac do cyklu proszku). Ja ostatnio nawet kubki po
            jogurtach i wszelkie plastiki (sitka, itp) myje w zmywarce (kubki po jogurtach-
            bo segreguje smieci, wiec nie chce wyrzucac brudnych). Jesli po myciu sa smugi,
            to prawdopodobnie dozuje sie za duzo nablyszczacza. Jesli naczynia pozostaja
            mokre - za malo nablyszczacza. trzeba znalezc odpowiednia ilosc metoda prob i
            bledow. Jesli niedomyte- moze byly zle ustawione i woda nie docierala (np. za
            duzo naladowane, albo mocno zabrudzone naczynia w gornym koszu, zamiast w
            dolnym, przeznaczonym wlasnie do garow i talerzy). Albo za niska temperatura:
            przy mocno zabrudzonych garach daje 70 stopni, gdy przy np. samych filizankach
            wystarczy 50. Naprawde, po "zrozumieniu" zmywarki staje sie ona sprzetem rownie
            przydatnym i niezbednym jak pralka automatyczna.
            • Gość: xp Re: Zmywarka a zacieki IP: 193.111.174.* 17.02.04, 09:38
              Instrukcja naprawdę bardzo przyciężko napisana - za bardzo nie pasuje do danego
              modelu który posiadamy chyba SGS 56A52 klasy AAA, spodziewaliśmy się że
              niemiecki produkt to wzór do naśladowania. Przy tych naszych problemach ze
              zmywaniem zaczeliśmy się interesować co dostępne jest na zachodzie od Odry i
              okazuje się, że często prawie zawsze u nas są to inne modele ?
              A propo mycia staramy się resztki jedzenia usuwać, ustawienie twardości wody wg
              wodociągów + bad. sanepidu na poziom 2 (po korektach daliśmy na 3)nabłyszczacz
              na 2 w skali 6, proszek calgonit, próba somat, tabletki. Zawsze coś jest nie
              tak - chyba że należymy do innej kategorii Polaków NACZYNIA MAJĄ BYĆ CZYSTE!
              inni może nie przywiązują wagi do niedomyć, drobnych resztek kropek
              grysikowatych. Najbardziej bawi mnie to,że jeżeli jest coś nie tak to nigdy nie
              jest winny produkt tylko coś tam a na końcu wymień naczynia i zobaczymy?
              Podsumowując to chyba chodzi o to że mam włożyć ustawić odpowiedni program i
              czyste - jak coś nie tak to kobinuj do upadłego.
              Myśle, że zmywarki na te czasy są jeszcze ciągle niedoskonałe przy rozmowie z
              serwisem o najwyższy model bosch Logic stwierdzenie że ludzie są niezadowoleni ?
              Żałuje wyboru boscha bo może inne firmy mają lepsze rozwiązania, ale cóż będe
              próbował do upadłego bo wszystko zależy od ofiary produktu a nie producenta !
              • kixx Re: Zmywarka a zacieki 17.02.04, 10:10
                Coś robisz nie tak.
                mam od pięciu lat Aristona i poza pierwszymi kłopotami ,kiedy za słabo
                dokręciłem pojemnik z sola i na naczyniach zostawał biały słony osad nie mam
                żadnych z nią problemów.Oczywiście co jakiś czas trzeba przeczyścić otwory przz
                które przepływa woda i oczyścić filtr(zawsze jakieś resztki jednak ,nawet
                po,wydawałoby się dokładnym wyczyszczeniu naczyń,zostają).Przez te parę lat
                technika raczej poszła do przodu,nie do tyłu.
                Zdaża się czasami oczywiście jakaś partia niedomytych naczyń,ale jest to z
                reguły moja wina-źle ustawiony garnek,lub wysunięty z koszyka jakiś nóż,czy
                widelec blokujący ramiona.Generalnie jednak żadnych smug,plamek,osadów na
                naczyniach po umyciu nie mam.

ps.Ja wezwalem serwis do tego przypadku,kiedy miałem słony osad,nie straszyli
                mnie obciązeniem za koszty dojazdu,wpisali regulację .Pamiętaj,że ksiązki
                gwarancyjne i instrukcje drukuje producent,a w interesie firmy obsługującej
                naprawy leży jak najwieksza liczba wyjazdów,nawet pustych.Im jest naprawdę
                wszystko jedno,kto zapłaci za ich przyjazd.Miałem podobny przypadek z
                telewizorem,mi sie wydawało,że czas oczekiwania na pojawienie obrazu jest za
                długi,wg nich było wszystko w porządku(co zresztą przy nich potwierdziłem
                telefonicznie w innym serwisie).Nie zapłaciłem za przyjazd,wpisali mi tylko
                regulację.
              • Gość: ww Re: Zmywarka a zacieki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.02.04, 00:35
                czesto niedomywaja sie rozne przypalone kasze, makarony na dnie garnkow...nawet
                te nieprzypalone. Ale to wyjatek. Starczy ew. domyć (przepłukac ) pod biezaca
                woda. Wiem, ze nie po to kupuje sie zmywarke, ale...
                W kazdym razie sztuccow i wszelkiego szkla, kubkow, filizanek w zyciu bym tak
                nie umyla i wypolerowala, jak w zmywarce. Juz nie mowiac o tym, ze zycie jest
                zbyt krotkie i zbyt piekne, zeby je zmarnowac stojac przy zlewozmywaku. Aha,
                znawcy przedmiotu twierdza, ze tabletki z cyklu 2w1, 3w 1 sa do bani: o wiele
                skuteczniej (i taniej) dziala proszek+ nablyszczacz+ sol. A jesli chodzi o
                mokre naczynia- dobrze jest po zakonczonym cyklu zmywania uchylic zmywarke,
                zeby odparowala wilgoc. Jesli zostanie zamknieta do wystygniecia -czasem
                naczynia zostaja mokre. Chyba, ze sie ma opcje aktywnego suszenia (ja nie mam).
                Powodzenia!
        • Gość: bankroot Re: Zmywarka a zacieki IP: 193.111.166.* 26.02.04, 14:12
          świetny nick :))))

bankroot
      • Gość: Jola Re: Zmywarka a zacieki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 13:12
        Trzeba uważać z ziarnkami pieprzu, czy ziela angielskiego mogą zablokować wylew
        wody. Mam Siemensa od trzech lat jestem bardzo zadowolona, ale arcopale do
        wymiany.
      • Gość: gmak Re: Zmywarka a zacieki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.04, 23:39
        strona 27

builtin.whirlpool.com.pl/im/pdf/poradnik-zmywarki.pdf?/lang=PL/615140-604006-38360

wszystkie zmywarki niszcza naczynia, ale dodatkowa przyczyna moze byc
        dawkowanie w zlych momentach, nieotwieranie sie klapki, etc. (trudne do
        zdiagnozowania)
      • yaa Re: Zmywarka a zacieki 26.02.04, 14:00
        Moja zmywarka zostawia grysikowaty nalot na różnych naczyniach a poza tym
        niedomywa naczyń stojących na brzegach. Mam najnowszy "inteilgentny" wynalazek
        Aristona (LS 248T) i myślałem że będzie wszystko ok, a tu przykra
        niespodzianka. Może to kwestia marnego proszku albo niewłaściwego dozowania
        czegoś tam ??? Mam ją od 3 tygodni i jeszcze nie wiem co i jak. Może wiecie jak
        temu zaradzić, bo teściowa zauważyła, że ma hrebatę podaną w brudnej filiżance
        i była plama...
        Pozdrawiam
        Yaa
        • Gość: Oktob Bosch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.04, 17:45
          Mam boscha od półtora roku i mogę wypowiadać się tylko w superlatywach. Nie
          występują żadne opisane powyżej zjawiska typu brudne / niedomyte naczynia,
          zacieki itd. Usawienia fabryczne były właściwie optymalne - 4 na nabłyszczacz,
          4 na sól. Programy najczęściej wybierane to 50 i 55-65 (auto). Popróbuj z
          ustawieniami - sól na 2 - 3 to chyba przy naszej twardej wodzie na nisko (w
          skali 7 stopniowej). Produktów typu 3 w 1 nie używam. Bosch zresztą ich
          specjalnie nie polecał. Dopiero ostatnio pojawiły się zmywarki miele, w których
          można wybrać specjalne ustawienie uwzględniające takie produkty. Na niemieckich
          stronach www.calgonit.de i www.somat.de jest sporo informacji i ewentualnych
          podpowiedzi dla nowicjuszy. Sprawdź czy aby napewno ramiona mogą poruszać sie
          swobodnie po załadowaniu zmywarki i czy nie są pozatykane resztkami.
      • Gość: gość Re: Zmywarka a zacieki IP: *.chello.pl 29.02.04, 10:05
        Mamy zmywarkę osiem lat, prostszy model Candy.
        Uważam, że jest to najlepszy zakup jaki zrobiliśmy do kuchni.
        Brudne naczynia zawsze schowane, na wierzchu porządek.
        Oczywiście zdarzały się wpadki przy myciu naczyń
        ale na koniec zawsze wychodziło, że czegoś nie dopilnowaliśmy.
        Candy kupiliśmy tylko dlatego, że nie było w sklepach zmywarek polskich,
        ostatnio sytuacja się zmieniła.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka