Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Gorąca prośba do P. Bebiak

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.04, 12:24
    Witam Panią, na innym forum polecono mi Panią jako super eksperta. Będę
    wdzięczna za pomoc. Mam problem. Po zmarłym ojcu pozostała nie odebrana
    niewielka rekompensata (ok. 2500 PLN) z tyt. utraty niektórych wzrostów lub
    dodatków do emerytur i rent. Schorowany ojciec przed ostatnie lata mieszkał
    ze mną i byłam jego jedyną opiekunką. Mam (lub miałam – tego nie wiem)
    jeszcze dwie siostry, które po opuszczeniu domu nie interesowały się ojcem i
    ja też od dziesięcioleci nie utrzymuję z nimi kontaktu, nawet nie wiem czy
    żyją. Czy w tej sytuacji mogę sama (z pominięciem sióstr) złożyć wniosek o
    stwierdzenie nabycia spadku? Czy sąd będzie dociekał (i w jaki sposób) ilości
    spadkobierców ustawowych? Czy to jest zgodne z prawem? Jak do tego podejść,
    za 9 miesięcy roszczenie się przedawni.
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: Gorąca prośba do P. Bebiak 17.05.04, 23:08
        Witaj Anel, ekspertem to ja raczej w ogóle nie jestem, ale jeśli coś tam wiem
        to staram się podpowiedzieć czy zasugerować, z tym, że na sprawach postępowania
        sądowego znam się raczej słabo (nie zajmuję się tym po prostu).
        Zakładam (coś muszę założyć), że Twój ojciec nie pozostawił testamentu, czy
        tak? Jeśli dobrze zakładam, to spadek po Twoim ojcu z ustawy nabyła żona (jeśli
        był żonaty w chwili śmierci), i wszystkie ojca dzieci.
        Jeśli założyć dodatkowo, że któraś z tamtych córek zmarła przed ojcem to w jej
        miejsce jako spadkobiercy Twego ojca wchodzą jej dzieci.
        Czy dotąd to zrozumiałe dla Ciebie?
        Taka jest kolejność dziedziczenia ustawowego.
        We wniosku, który będziesz składać do sądu winnaś moim zdaniem wskazać
        wszystkie trzy córki jako spadkobierców ustawowych (plus ewentualnie żonę), z
        tym, że musisz zaznaczyć, że nie znasz miejsca pobytu, obecnych nazwisk - nie
        wiem czego tam jeszcze. Sąd najprawdopodobniej będzie zamieszczał ogłoszenia w
        prasie w tej sprawie wzywające te córki do stawienia się w sądzie. Zatajenie
        przed sądem innych ustawowych spadkobierców skutkuje napewno tym, że takie
        postanowienie jest do uchylenia - czy jeszcze są za to jakieś sankcje tego nie
        wiem.
        Tyle w Twoje sprawie mogłam Ci napisać i wierzę, że to w miarę zrozumiałe.
        Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • Gość: Alen Re: Gorąca prośba do P. Bebiak IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 17.05.04, 23:50
          Dziękuję serdeczne Pani za wyjaśnienie. Jeśli mogę coś dodać: to był jedyny
          majątek jaki ojciec po sobie zostawił, zresztą nieświadomie (z dwóch powodów: 1)
          chorobowych, 2)ustawa weszła w życie po jego śmierci). Matka zmarła kilkanaście
          lat przed śmiercią ojca.
          Mam wątpliwości czy "gra nie warta świeczki". Uruchamianie ogromnej machiny
          sądowej w tak małej wartości sprawie... - chyba nie warto.
          Pozdrawiam Panią - Alen

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka