Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie domu szkieletowego

21.02.12, 15:57
    Planuję budowę domu szkieletowego i bardzo intensywnie zastanawiam się nad jego ogrzewaniem. Czy ktoś z was mieszka może w domu ogrzewanym prądem(grzejniki konwekcyjne) + dogrzewanie kominkiem z DGP? Ile to Was mniej więcej kosztuje? Jeżeli macie inne rozwiązania to też będę wdzięczny za jakieś przybliżone koszty eksploatacji. Dodam, że m będzie niewielki około 110m powierzchni użytkowej.
    Obserwuj wątek
      • kasiak37 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 21.02.12, 16:39
        mieszkam w domu szkieletowym.Ogrzewanie gazowe,wszedzie podlogowka.Ja polecam.Przy 5 osobach zuzywamy z ciepla woda 3-4m3 gazu na dobe(zima,w miedzyczasie mrozy -20).
        • golden-pl Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 22.02.12, 15:53
          ja również myślę o domku szkieletowym.
          a ile to wychodzi rocznie w złotówkach?
          • kasiak37 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 22.02.12, 17:10
            chodzi Ci o zuzycie roczne gazu?
            Ja mieszkam dopiero 4 miesiace,wiec skoro teraz,lacznie z mrozami do -20 zuzywam przy 5 osobach(woda i ogrzewanie),powierzchnia domu 150m2,wszedzie podlogowka,(wyj.spizarnia i pom.techniczne)3-4m3 gazu na dobe, to poza sezonem grzewczym bede spalac jeszcze mniej.
            Dodam ze troche bawilismy sie zeby optymalnie dopasowac ustawienia na piecu.Niestety,na poczatku metoda prob i bledow;).
            Mam najwieksze przeszklenia w kierunku na poludnie(jedna z zasad domu energooszczednego;)) wiec gdy operuje slonce w domu jest wrecz goraco-okna dachowne na galerii uchylone.W tej chwili mam 24 st w domu,wilgotnosc 49%.Nie mam wentylacji grawitacyjnej.
            Polecam dom w systemie szkieletowym(moj na szkielecie drewnianym).
            • golden-pl Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 22.02.12, 22:12
              OK nie znam cen gazu, więc ile wychodzi miesięcznie teraz zimą?
              • kasiak37 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 22.02.12, 22:59
                zalezy jaki kurs euro;).Place 70 euro za miesiac,teraz ,zima.
                • golden-pl Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 24.02.12, 15:36
                  Ok, dzięki
                  ale płacisz gaz w euro? czy ja czegoś nie rozumiem? chyba, że nie mieszkasz w polsce?
                  • kasiak37 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 24.02.12, 16:48
                    nie mieszkam.
                    • rege2 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 24.02.12, 17:48
                      u mnie 3 m /2 gazu zużywamy do mycia i gotowania przy 2 osobach, a do ogrzewania 30m , ale mamy duży dom i w PL, gdzie sa mrozy minus 27st
          • Gość: grzegorz Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 22:18
            jak kupisz dom KAMPA to zapłacisz jakieś 98 zł za dom 157m2 za ogrzanie i podgrzanie ciepłej wody. KAMPA sprzedaje domy pasywne więc zapotrzebowanie na energie jest niskie.
        • kazayashi Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 27.02.12, 08:40
          Napisałaś, że macie wszędzie podłogówkę, czy to się wiąże z brakiem podłóg drewnianych?
          Ciężko spotkać niestety opinie, że to dobry pomysł kłaść podłogówkę pod drewno a my chcielibyśmy jednak drewno na podłodze a nie płytki...
          • kasiak37 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 27.02.12, 12:33
            mam wszedzie podlogowke,dol podlogi gresowe,jeden pokoj na dole i cala gora w parkiecie gotowym.Nie widze roznicy,i tutaj i tutaj podloga przyjemnie ciepla.
          • Gość: krolop Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.play-internet.pl 30.04.13, 16:02
            Zdaje się, że wspominałeś o elektryce. Jeśli tak, to do podłóg drewnianych są specjalne maty grzewcze do podłóg drewnianych. Kable również. Tym się różnią od mat i kabli pod płytki ceramiczne, że mają mniejszą moc.
          • Gość: Pawel Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: 149.254.181.* 21.02.14, 08:53
            Jesli zastosujesz drewno inżynieryjne to będzie ok
      • Gość: Józek Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.Netcominternet.pl 26.02.12, 22:17
        My mieszkamy w PL w domu szkieletowym juz ponad 3 lata i 3 zimę.
        Mamy 100 m kw. do ogrzania i zamontowane grzejniki elektryczne oraz kominek z DGP.
        Grzejniki były uzywane przez 2 m-ce podczas pierwszej zimy, koszty były wysokie, już nie pamietam jakie, a szło sie podłamać. Od tego czasu jedziemy tylko na kominku i DGP, nawet w wielodniowe mrozy 30-stopniowe mamy 20, a możemy mieć więcej stopni, w calym domu.
        Sezon grzewczy "kosztuje" nas jakieś 10-12 metrow przestrzennych suchego drewna mieszanego.
        Warto zwrócić uwage na sam wkład do kominka, my zdecydowaliśmy na JOTULa.
        Pozdrowienia
        • kazayashi Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 27.02.12, 08:37
          A jak to wygląda z punktu widzenia praktyczne? Nie jest zbyt uciążliwe ciągłe palenie w kominku?
          • Gość: en Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 09:26
            Jak nie jak tak. Coś za coś.
          • Gość: Józek Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.Netcominternet.pl 22.03.12, 17:44
            Nie palimy ciagle, bo nie potrzeba.
            Jak jest mróz i sporo ponizej zera, to ładuje sie kominek dośc mocno drewnem i pali sie godzinami, potem jest dobrze rozgrzany, więc powtórka z rozrywki i znów parę godzin bez dokładania, a gdy jest cieplej, palimy rzadziej, gdy wyjeżdżamy na pól dnia dorzucamy przed wyjazdem, generalnie nie narzekamy, lubimy to "palenie w kominku",
            Piosałeś gdzieś o podłodze drewnianej - mamy jesionowe klepki i zima uzywamy nawilżaczy powietrza, w sypialni i salonie, gdzie jest kominek, żeby sie podłoga nie rozjechała
      • Gość: aniko Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: 195.85.196.* 27.02.12, 12:43
        Mieszkam w "kanadyjczyku" już 13 lat, ogrzewanie elektryczne i od 3 lat kominek. Kominek jest super sprawą (mamy kozę Invicta), bez żadnego rozprowadzenia ale za to z kominem przechodzącym wewnątrz, również przez wyższą kondygnację. Nadal nie rezygnujemy z grzejników, w każdym pomieszczeniu temp. jest regulowana indywidualnie. W ciągu dnia nas nie ma, sypialnie nie są wtedy ogrzewane ale nagrzewają się szybciutko. Lubimy spać w chłodzie, max. 18 st. W salonie z kominkiem za to min. 22 - 24. rano też korzystamy z elektr. bo przecież nie będziemy rozpalać przed wyjściem. Koszty to 400 - 500 zł miesięcznie przez cały rok ale łącznie z grzaniem wody i całą resztą na prąd. Wypalamy chyba jakieś 4 m3. Dom 145 m2
        • kazayashi Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 28.02.12, 12:32
          A jaką macie różnice w rachunkach za prąd pomiędzy okresem grzewczym a latem? (mniej więcej)
          • Gość: aniko Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: 195.85.196.* 28.02.12, 14:00
            Różnicy praktycznie nie mamy, płacimy wg prognoz 6 - miesięcznych. Kwotę, którą wskazałam płacimy przez cały rok. Noszę się z zamiarem przejścia na faktury za faktyczne zużycie ale jeszcze tego nie zrealizowałam,
      • Gość: Grzegorz Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 22:15
        najważniejsze jest to aby dom szkieletowy miał dobrą izolację ścian, dachu - najważnieszy jest parametr zużycia energii. Jak bedzie miał dobrą izolację wtedy można zastosować pompę ciepła powietrze/powietrze albo powietrze/woda. Jest to nowośc na rynku i z tego co wiem obecnie oferuje to tylko firma KAMPA , która oferuje domy pasywne.Jej dystrybutorem w Polsce jest firma FORAS. Na razie info po niemiecku na www.kampa.de
      • Gość: tykamka Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.03.12, 15:46
        Zobacz sobie ofertę firmy ArtHauss (www.arthauss.pl/). Mają dosyć ciekawe projekty domów, które uwzględaniają wszystkie nowoczesne, energooszczędne rozwiązania technologiczne. Moim zdaniem warto się zapoznać i porównać ceny.
      • lot.ti Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 25.03.12, 11:46
        ogrzewanie kominkowe jest świetnym rozwiązaniem, kiedy nie trzeba zbyt intensywnie z niego korzystać, tj. gdy dom jest dobrze docieplony.

jest bardzo polecane w domach energooszczędnych

www.ennergo.pl/technologie-budowlane/energoaktywne-autonomiczne/1005-co-to-s-budynki-energoaktywne-typu-ennergo.html
        ciekawy artykuł o sposobach ogrzewania można przeczytać tu

www.ennergo.pl/technologie-budowlane/nowoczesne/989-wybor-sposobu-ogrzewania.html
        • grafikstudio Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 26.07.12, 17:09
          Mieszkanie jest dla wielu z nas ogromną wartością, o którą staramy się bardzo dbać, gdyż wiemy, że jeśli tego unikniemy, nasz dom zwyczajnie zacznie się niszczyć. Z pewnością luksusowa łazienka jest marzeniem każdego, jednak nie wszyscy wiedzą jak dany cel osiągnąć. Podobnie bardzo pożądany jest kamień elewacyjny, który nie jest tani, choć naprawdę bardzo dobrze wygląda. Wszyscy mamy marzenia co do wyglądu i funkcjonalności naszego domu. Także chcielibyśmy ogrzewanie kominkowe, które będzie ładnie wyglądało i zapewniało wyjątkowy klimat.
      • kasiak37 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 03.04.12, 11:28
        jezeli dom jest zaizolowany od fundamentu po dach to kazde ogrzewanie bedzie niewiele kosztowac.
        Ja akurat jestem przeciwna kominkowi w domu,nie mam ochoty malowac chaty co 2 lata albo i czesciej.
      • jeepwdyzlu kolejne kryptoreklamy się podłączyły 04.04.12, 15:18
        to forum schodzi na psy
        połowa postów to linki
        żenada

jako właściciel domu 165m2 powiem krótko:
        -gaz jest najlepszy - nawet w domu szkieletowym
        -kominek - tak, ale DODATKOWO. Jak ktoś pisze, że tylko pali - to bardzo mu współczuję
        -podłogówka - tak, ale nie w sypialniach
        -ogrzewanie elektryczne - nie. Zwłaszcza, że prąd będzie tylko drożał.
        Jesli w okolicy nie ma gazu, to nowoczesny piec na węgiel. Z zasobnikiem - bezobsługowy.
        ciao
        jeep
      • heniek113 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 13.04.12, 20:34
        Ogrzewanie gazem wychodzi obecnie dość drogo. JA skorzystałem z ogrzewania na podczerwień. Polecam duży wybór grzejników - dobregrzejniki.pl
        • jeepwdyzlu Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 14.04.12, 17:03
          a dobregrzejniki i czy inne pseudo firmy co ich nie stac na reklamę - mają grzejniczki na wodór...
          żenada
          jeep
      • Gość: marciech Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.trans.net.pl 18.04.12, 10:53
        dom 115m2, ogrzewanie gazem - piec vitodens, dół - podłogówka pod panelami solarnymi, góra kaloryfery, sterowanie komputerem (noc 18 stopni, dzień 21 stopni). Dodatkowo na dole kominek - koza ( tylko do podniesienia temp. gdy siedzimy na dole - po osiągnięciu 22 stopni wyłącza pompę z podłogówki - wówczas ogrzewanie tylko góry). Oprócz tego zabudowane solary - na dachu do grzania wody gdy jest słonecznie. Koszty w zimie gdy -20 stopni = ok 550 zł, lato gdy słoneczny miesiąc 50 zł( tylko koszty stałe licznika).
        • Gość: Zygmunt Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.centertel.pl 23.04.12, 13:50
          Nie wiem czy to sie nadaje, ale ekonomiczne na pewno jest - ogrzewanie na podczerwień ale to sprzedawcy trzeba by bylo sie pytac czy Infrapanele wygrzeją dom szkieletowy :)
          • Gość: kronos Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.play-internet.pl 30.11.12, 16:25
            Wygrzać wygrzeją, ale są brzydkie i chińskie www.drono.pl/panelowe/ jak wszystkie na polskim rynku. Ten sam sklep oferuje ładne i francuskie konwektory oraz niewidoczne, za to ekonomiczne maty i kable w podłogę.
      • andrzej83x Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 10.05.12, 08:25
        Witam, ja mieszkam w domu szkieletowym. Jest to mój pierwszy rok, więc mogę podać tylko koszty za minioną zimę, która jednak do najsurowszych nie należała i średnio przez zimę miałem spalanie 4,5m3 gazu na dobę.
        • tommason Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 26.06.12, 08:07
          podobno coraz częściej ludzie decydują się na tą instalację lub przerabiają piece olejowe na pellety. Czy ktoś przystosowywał piec olejowy na pellety ?
          • Gość: jakson Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 27.06.12, 11:34
            Ogrzewamy domek piecem z podajnikiem, ze sklepu e-inclusive. Nie wiedzieliśmy na co się zdecydować, ale ostatecznie padło właśnie na to. Uważam, że dobrze zrobiliśmy - koszt niższe, a poziom ciepła znacznie większy.
          • animalbar Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 27.06.12, 15:33
            Ja mam właśnie piec na pellety, od dość niedawna co prawda, ale jestem zadowolony.
            • tommason Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 28.06.12, 09:29
              animalbar, powiedz coś więcej o tych pelletach? Od jakiego producenta kupujesz? Ile płacisz? Przerabiałeś piec, czy od razu kupiłeś gotowy do palenia pelletem?
              • animalbar Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 28.06.12, 18:34
                Ja tak jak pisałem - od niedawna mam piec na pellety, przerobiony z pieca olejowego. Pomyślałem, że czas na zmiany. :) Idąc z duchem czasów postanowiłem więc zamienić tradycyjne system na pellety. Akurat ja korzystam z pelletów firmy Stelmet. Co do kosztów, na razie nie będę się może wypowiadał, bo to jeszcze za krótko, żeby ocenić całościowo, czy się opłaca czy nie. Pieniędzy na ten czas jednak nie żałuję. Zobaczymy, jak to dalej będzie... ;)
                • Gość: Ralf Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.info 15.01.13, 15:22
                  Ja ogrzewam domek szkieletowy groszkiem i jak zmieniłem opał na pellety to zużycie zwiększyło się dwukrotnie i nigdy już do palenia pelletem nie wracałem. Domek 52m2 dobrze ocieplony i węgla bierze np worek a pelletu 2 na dwa dni. Jakości pelletu jednak nie sprawdzałem ale nie jestem zadowolony ani z palenia groszkiem ani pelletem. Groszku mi idzie za 400PLN na miesiąc
      • lewwysocki Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 28.06.12, 08:43
        Proszę powiedzcie jakie materiały budowlane będą najlepsze do ogrzania właśnie takiego domu.
      • floss1 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 29.06.12, 22:27
        Najtaniej wychodzi ogrzewanie drewnem ale jest uciążliwe. Następne jest ogrzewanie ekogroszkiem i jest mniej uciążliwe, zimą obsługa ok. raz na trzy dni latem ok. raz na miesiąc.

W przypadku chęci uzyskania większej ilości informacji kontakt do mnie znajdziecie tutaj: Świadectwa energetyczne Wrocław
      • bigtrailer Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 27.08.12, 16:41
        Ja jestem na etapie budowy domku z drewna - stan surowy zamknięty. Ogrzewanie podstawowe mam piec co na drewno i wspomagające kominek. Będzie trochę zabawy przy tym ale jest to na pewno najtańsza opcja. Jestem przeciwnikiem gazu. Mam znajomych, którzy płacili wysokie rachunki za ogrzewanie gazowe dobrze zaizolowanego domu i po zamianie gazu na kominek z płaszczem wodnym stwierdzili, że oszczędności sięgają 50% w skali roku. O innych zaletach kominka nie wspomnę. Odbiorcy gazu ciągle będą szantażowani cenami przez wielkiego brata ze wschodu.
        I jeszcze jedna sprawa, o której się nie zawsze pamięta przy budowie szkieletora. Domki takie zazwyczaj mają dobre właściwości izolacyjne (przewaga wełny nad styropianem itd.), jednak w porównaniu do ceglanych mają słabsze właściwości akumulacji ciepła. W związku z tym warto pomyśleć i zainwestować parę złotych w jakąś ściankę lub wykończenie ścianki z czerwonej cegły, która będzie spełniała taką funkcję.
        • Gość: Stollux Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: 80.48.151.* 30.11.12, 15:25
          Każdy rodzaj ogrzewania ma swoje zalety i wady. Rzeczywiście domy szkieletowe mają dobre właściwości izolacyjne, przy odpowiedniej konstrukcji i wykonaniu. Prawdą jest również to, że domy szkieletowe nieco szybciej się wyziębiają, jednak szybkość ta nie jest taka, jak niektórzy wyobrażają sobie, np. że po 3 godzinach niepalenia już jest zimno. Przy odpowiednio dobranym ogrzewaniu oszczędności rzeczywiście mogą sięgać 50%. Przy każdym rozwiązaniu grzewczym trzeba pamiętać jednak o właściwej izolacji i zabezpieczeniu. Jęsli interesują Państwa domy szkieletowe i ich właściwości - zapraszamy do kontaktu: stollux.com
          • Gość: gwoei Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.13, 21:40
            ogrzewam swój dom prawie połowe taniej odkąd zdecydowłem sie na leasing nieruchomości w firmie Alians, i powstał moj wlasny wymarzony dom. gorąco polecam wszystkim, którzy lubią szybkie i solidne rozwiązania
            • Gość: JA Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.play-internet.pl 30.04.13, 17:44
              Ale spam!
            • Gość: markosW Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.05.13, 23:06
              popieram! u mnie też jest o wiele oszczędniej, też mam szkieleciaka Aliansa :)
      • Gość: Ralf Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.info 15.01.13, 15:24
        Heniek ty nie spamuj już więcej bo jesteś natrętny!!
      • jacekmarmur Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 02.06.13, 20:32
        A co myślicie na temat montażu pieca CO tylko z podajnikiem i pełną elektronieką? Jest sens?
        • kawaler86 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 03.06.13, 17:27
          Jest sens w stosunku do czego? Ja mam kocioł CO i jestem zadowolony, ale przykładowo gdybym miał kawalerkę 30mkw, to nie ma on sensu właśnie, więc napisz, jeżeli pytasz się o sens, konkretnie o co tobie chodzi?
          • Gość: Ralf Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.play-internet.pl 03.06.13, 18:57
            Ja myślę że można coś takiego zamontować tak jak każdy inny piec. Ja mam domek szkieletowy ok 54m2+kotlownia czyli bardzo mały domek i ogrzewam go bez kłopotu ekogroszkiem. Teraz są już dostępne mniejsze piece na ekogroszek. Moim ja bym ogrzal 3 takie domy i chyba w przyszłości pociągnie większy dom obok. Większym kłopotem jest dobry dobór dobrej jakości paliwa. Ja z uwagi na koszty kupiłem deski za 60zl m2 i prawie całą zimę paliłem dyskami w smieciaku i puszczalem ogrzewanie na podlogówki których mam sporo. Trzeba jednak mieć na uwadze że domek szkieletowy szybko się nagrzewa(przegrzewa) i szybko się wychładza. Podlogówki kumulują sporo energii uwalniają ją długi czas więc palenie w smieciaku ogranicza się do 2-3godzin 2 razy na dzień. Jeśli mnie nie ma a często tak bywa to ograniczamy się do utrzymywania temperatury groszkiem. Dobrym sposobem na grzanie jak się okazuje jest klima. Ja kiedy wracam po dłuższej nieobecności i mam np 10stopni to włączam grzanie na klimie i włączam centralne. Klima w 2 godzinki jak nie szybciej nagrzeje dom do komfortowej temperatury. Jest to idealne rozwiązanie na domki letniskowe. Ogrzewanie nadmuchowe jest najlepszym chyba ogrzewaniem do domków szkieletowych ponieważ nie ma tutaj konieczności ogrzewania ścian które by kumulowaly ciepło. Ogrzewanie dużej masy powietrza jest równoznaczne z natychmiastowym ogrzaniem całego domu.
            • kawaler86 Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 03.06.13, 19:19
              Gość portalu: Ralf napisał(a):

> Ja myślę że można coś takiego zamontować tak jak każdy inny piec. Ja mam domek ...

Zgadzam sie z tobą, ale weź pod uwagę, to co napisał jacekmarmur i z tego wynikało jaką odpowiedź mu dałem. Zgadzam się, że obecnie piece CO są zupełnie inne niż xx lat temu, że są takie, które są przystosowane do mniejszych powierzchni, jak i takie przystosowane do ogrzewania hal. przykładem może tu służyć oferta firmy Mocek, która ma kotły i do małych powierzchni i do dużych również.
      • Gość: klimek Re: Ogrzewanie domu szkieletowego IP: *.play-internet.pl 03.06.13, 07:08
        To zależy co rozumiesz przez dogrzewanie kominkiem. W zależności od tego licz przy elektryce www.drono.pl/grzejniki-elektryczne/ 4 - 6 zł za metr powierzchni na miesiąc.
      • katarzyna.s.ki Re: Ogrzewanie domu szkieletowego 25.10.13, 13:09
        Aby ogrzewanie było efektywne najlepiej zadbać także o odpowiednie ocieplenie budynku. Wówczas ciepło z ogrzewania pozostanie w budynku.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka