Gość: AdamW. IP: 79.141.160.* 21.02.13, 11:15 Witam użytkowników. Chciałbym w najbliższym czasie dobrać materac do swojego łóżka 182x223 cm, jest dwuosobowe. Czy się kierować przy wyborze? Czy decydować się na miękki czy może wybrać twardy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AdamW. Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: 79.141.160.* 25.02.13, 10:25 > Z własnego doświadczenia mógłbym polecić materace Hiding [u > ]coś w > tym stylu[/u] . Obecnie posiadam go 4 rok i jestem zadowolony. Jestem na etapie przeglądania, z tego co widzę to dosyć interesująco się prezentują. Przeanalizuje opcję. Jak wygląda kwestia wysyłkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Robert Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.13, 10:42 Wybór materaca nie jest łatwy. Podstawą wyboru jest zasobność portfela jednak w tym przypadku nie należy za bardzo oszczędzać. Jak sami wiecie w łóżku spędzacie najwięcej czasu (oprócz pracy), a jak się wyśpicie tak cały dzień funkcjonujecie. Możecie zafundować sobie materac bonnellowy za 600 zł w rozmiarze 160 x 200, albo ekskluzywny piankowy za 10 tyś. zł. Najlepsze właściwości ortopedyczne mają materace piankowe termo i wysokoelastyczne. Jeśli ktoś Wam oferuje materac z pianki poliuretanowej (PUR) to dobrze się zastanówcie gdyż jest to pianka używana w zmywakach, gąbkach do mycia i w kanapach, sofach, narożnikach sami zobaczcie jak szybko się wygniata w miejscu siedzenia. Przykład PerDormire 13 cm PUR-pianki i 3 cm termoelastycznej za 2600zł 140 x 200 ja mam ciut tańszy najlepszy-materac.pl/materac-gral-materace-tanie-najlepsze/materac-gral-materace-rubin-tanie-najlepsze Tylko połączenie pianek termo i wysokoelastycznych daje Wam idealne podparcie kręgosłupa i zdrowego snu Dobry materac to około 1000 zł za 80/90 x 200 a już najwyższa półka od 2000 zł się zaczyna. Polecam także materac Treenes zobacz i oceń sam najlepszy-materac.pl/materac-treenes-materace-ortopedyczny-zdrowotny-najlepszy-warszawa/materac-treenes-materace-zdrowotne-ortopedyczne-ekskluzywne-antyodle%C5%BCynowe-rehabilitacyjne-leczniczy Pozdrawiam doradca Robert Jeśli masz wątpliwości dzwoń 535 948 048 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izawroc Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 15:26 A ja polecam FUTON - ekologiczny materac. Jest zdrowy i niedrogi i zaczyna byc coraz popularniejszy w Polsce. Można więcej o zaletach futona poczytać tutaj www.slodkichsnow.com/dlaczego-futon . Sama od roku spię na takim materacu i w końcu jestem wyspana. Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyzik Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.13, 00:11 Kiepski Panie z Ciebie Doradca. Porównywanie produktów PerDormire i linii Gral firmy Sen Active, to jakbyś porównywał Merdecesa S-Klasse do Fiata Uno. Obydwoma oczywiście można jeździć, tylko pytanie w jakim komforcie. Linia Gral to najtańsze materiały - z założenia to miały być materace budżetowe - czyli tanie. A jakość stanęła na n-tym miejscu. Równie dobrze można stwierdzić, że Royal z Tempura to to samo, co Medivis Lux z MK Koło. Jak ktoś nie może na miejscu porównać, to może i Ci uwierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
sussiq Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 14.01.14, 11:10 Ja kupowałam materac bonellowy do domu Comfortbe. Był tani, ale bardzo przyzwoicie zrobiony no i wygodny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 12:02 Zobaczcie co znalazłem w internecie to chyba jakiś bajer, ale do materacy dają komplet pościeli wełnianej z wielbłąda albo merynosa, kaszmiru lub lamy za darmo. Jakaś oferta Wielkanocna. przyjemnysen.pl/index.php?route=addons/news&news_id=279 Do wyboru są 2 kołdry i dwie poduszki albo jedna podwójna kołdra i 2 poduszki Na pokazach taki komplet to po 4 tyś chodzi, a tu darmo dają :D Odpowiedz Link Zgłoś
popie1anka Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 08.04.13, 11:22 Materac powinien być dopasowany do łóżka, a twoje jest nieco niewymiarowe, więc pewnie zostają ci tylko sklepy małe i internetowe, bo w sieciówce nie zamówisz na wymiar. Dowiedz się w comfortbe, tam są całkiem przyjazne ceny, a co do materacy to polecam termoelastyczny, ew wysokoelastyczny gdy wolisz nieco twardsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doradca Justyna Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 17:43 Polecam materac premier biospring zdrowotne-materace.pl/index.php?route=product/product&path=72&product_id=171 Materac łączący wszystkie zalety. Pianka wysokoelastyczna w formie sprężyn kieszeniowych. W materacu tym nie ma grama metalu, co jest zaletą konstrukcji ale pracuje jak materac kieszeniowy gdyż każda "sprężyna wysokoelastyczna" pracuje indywidualnie. Materac jest dwustronny, po obu stronach jest wysokiej jakości warstwa lateksu perforowana otworami, umozliwiająca pełna wentylację materaca. Doradca Justyna www.zdrowotne-materace.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
magda312_1980 Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 30.04.13, 11:48 Twardy czy miękki to raczej cechy dystynktywne które trzeba dopasować do siebie, na forach ortopedycznych można przeczytać, że nie może być ani za twardy ani za miękki. Osobiście spałam na termoelastycznym, i był bardzo wygodny - kupiłam go zresztą za radą ortopedy, ale niestety alergia na "starość" dopadła i trzeba się przenieść na latex. Rozważ ten, sama na takim spałam i polecam: www.comfortbe.pl/menu,7,esklep,katalog,kat,9,name,Termoelastyczne,prod,0 cenowo też taniej nie znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.13, 13:09 Najlepszy materac to taki, który idealnie dopasuje się do Twojego ciała. Polecam materac Treenes. Wykonany jest z pianki wysokoelastycznej w pokrowcu Shenergy Premium ze złotą nicią. przyjemnysen.pl/materac-trenes-gold-80x200-zdrowotny-ortopedyczny-tani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.13, 11:18 Jednym z podstawowych błędów jest bagatelizowanie tego, na czym śpimy, a skupianie się na ilości snu. Na to, czy obudzimy się wyspani i zrelaksowani ma jednak wpływ nie tylko ilość przespanych godzin, ale również jakość materaca. Jeśli jest odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb, tzn. ma właściwy stopień twardości, dopasowuje się do kręgosłupa, nie zawiera alergizujących surowców, to nasz sen będzie o wiele bardziej wartościowy niż w momencie, kiedy spalibyśmy na słabej jakości materacu lub, co gorsza, na rozkładanej kanapie. Więcej wskazówek TUTAJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alvare Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.07.13, 21:26 Witam serdecznie reprezentujemy firmę ALVARE - producenta materacy. W nawiązaniu do Pana zapytania nikt nie jest w stanie doradzić jaki wybrać materac bez uzyskania od Pana najważniejszych informacji takich jak: waga, preferencje, czy będzie spała jedna osoba czy dwie, czy są problemy z kręgosłupem czy nie - a jak tak to jakie?. Na forum nie odnajdzie Pan konkretnych informacji jaki konkretnie materac wybrać - bo to jest po prostu nie możliwe. Oczywiście można polecić materac bardzo uniwersalny, który w jakimś stopniu spełni Pana wymagania ale to nie musi być ten najważniejszy. Dlatego radzimy poszukać informacji bezpośrednio o źródła, czyli firm, które są obeznane w temacie. Pozdrawiamy i życzymy udanych zakupów ALVARE materace-materac.pl 22 240 11 22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Claris Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.07.13, 15:59 Jaki materac wybrać ? Przeczytaj ten krótki poradnik : www.clarismeble.pl/jak+wlasciwie+kupowac+materac,p2.html . Najważniejsza czynność przy wyborze materaca , to iść do najbliższego sklepu z materacami i poleżeć na kilku różnych modelach materacy i dobrać najbardziej odpowiedni dla siebie . Bez tej podstawowej czynności na nic zda się czytanie dziesiątek poradników . Po drugie trzeba sobie uświadomić , że cena materaca jest zależna od materiałów użytych do jego produkcji . Zasada jest prosta , czym droższy materac - tym dłuższy i bardziej komfortowy jest okres jego użytkowania . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek139 Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.13, 12:59 Ja wybrałem ten materac www.matadormaterace.pl/cayenne.html Jest bardzo drogi, w porównaniu do innych ofert w sklepach internetowych i allegro, ale wart swojej ceny. Moja żona jest zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.09.13, 12:08 Zobacz sobie artykuły dotyczące materacy i testy materacy na stronie www.sentozdrowie.pl powinieneś bez większego problemu coś dobrać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luiza Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.play-internet.pl 14.01.14, 19:58 Ja skusiłam się na zakup futona, po wielu pozytywnych opiniach, jak na razie nie żałuję, śpimy na nim kilka miesięcy i nie mamy na co narzekać. Wygodny, naturalny , można zamówić kolorowe pokrowce, nie wiem co to ból pleców, kręcenie sie w nocy. Wcześniej miałam sprężynowy materac i jest ogromna różnica w komforcie spania. Czasami warto zaryzykować :) a sklep w którym zakupiłam (niestety tylko w internetowym można je kupić) slodkichsnow.com profesjonalny, obsługa miła, dostawa szybka (w cenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 12:11 najlepiej iść do dobrego sklepu - tam gdzie sprzedaje fachowiec, a nie sprzedawca "z łapanki", który pracuje tam od miesiąca, pokłaść się na każdy typ materaca i wtedy ocenić. Nie kierować się opisami w sieci, bo tam każdy materac jest najlepszy. Polecam w Warszawie www.sypialnia.net - ogromna wiedza Pana właściciela, który sam sprzedaje, żeby poziomu obsługi nie zaniżać. Wiedza doprawdy imponująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dominika Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.02.14, 15:03 Ja polecam materace z salonu Varsovia. Przede wszystkim dlatego, że mają spory wybór. Ja jestem alergiczką w dodatku mam niemałe problemy z kręgosłupem, więc nie mogę iść do meblowego i kupić pierwszy lepszy materac. W salonie Varsovi sprzedawca dosyć długo mi doradzał, ale dzięki temu kupiłam materac, którego nie musiałam zwracać, co już mi się raz zdarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.bierkat Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 06.02.14, 13:39 tak, zgadzam się trzeba się radzić fachowca, my ramę kupiliśmy w bydgoskich meblach, natomiast bez problemu dobraliśmy materac w salonach seleny, facet doradził, widać, ze znał się na rzeczy, mamy taki półtwardy z gąbki kokosowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ręce opadają... Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: 79.162.64.* 13.02.14, 12:50 Mózg masz z gąbki kokosowej i to półtwardej...jezuuu. Pochłanialność wiedzy zerowa, jednocześnie antyreklama obsługi w sklepie Selene Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 12:18 jeśli chodzi o materac dla dziecka, to także nie ma dużego kłopotu - ktoś kto się zna i od lat sprzedaje materace z pewnością będzie wiedział jaki dobrać do poszczególnej wagi, wieku i płci dziecka. Tutaj jest ładnie opisane, dosyć rzeczowo www.sypialnia.net/oferta.php?id=72 polecają pianki wysokoelastyczne, bo dzięki budowie takiego materac rosną razem z dzieckiem i nie uczulają - jak to może robić lateks. Warto przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika72 Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 14:00 przeczytaj sobie tutaj - jak wybierać - www.sypialnia.net/oferta.php?id=8 ale jaki wybrać to nie trać czasu na czytanie tylko idź do jakiegoś dobrego sklepu z materacami. w sieci niewiele się dowiesz - temat obszerny, a rodzajów materacy dużo i każdy najlepszy w Warszawie polecam sklep sypialnia.net - dużo materacy to testowania i Pan dużo opowiada o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
rafi877 Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 26.03.14, 14:41 W necie jest wiele różnych informacji na ten temat. Ja osobiście w trakcie poszukiwań natknąłem się na ten artykuł artelis.pl/artykuly/49299/materace-do-spania-jaki-materac-wybrac który w ciekawy i rzeczowy sposób wyjaśnił mi jaki materac będzie dla mnie najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bantek Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.res.pl 29.04.14, 11:23 Nie należy zapominać o stelażu www.klinikasnu.pl/content/7-jaki-materac-wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
jarnuszko Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 09.05.14, 14:09 Musisz sobie zadać pytanie czy wolisz twarde czy miękkie materace, jakich wymiarów ma być oraz za ile chcesz kupić dany materac? Do wyboru masz np: lateksowe, nawierzchniowe, termoelastyczne, wysokolelastyczne, piankowolateksowe itp. Z lateksowych proszę sprawdzić np: firmę HEVEA krainamateracy.pl/hevea-family-200x200-poduszka-visco-gratis-p-42.html a jeśli dysponuje się mniejszym budżetem to śmiało można kupić lateksowo-piankowy krainamateracy.pl/hevea-materac-piankowo-lateksowy-fitness-200x160-p-422.html Najlepiej w jakimś salonie położyć się z drugą osobą na materacu, poprzewracać się na nim itp i będzie wiedziało się jak dopasowuje do ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unclejerry Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.14, 07:48 dlaczego akurat pianka termoelastyczna? dlaczego nie latex, albo kieszeniowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Gdańsk Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.adsl.net.t-com.hr 10.06.14, 14:02 Przez sprężyny nabawiłam się wymiany bioder. Nawet materac Treenes nie przywróci mi nowych, ale gdybym wiedziała lata wcześniej że jest taki materac dałam bym każde pieniądze. Śpi się rewelacyjnie, bóle kręgosłupa przeszły, może materac uchronił mnie też przed operacją kręgosłupa, tego nie wiem i wolę nie wiedzieć. Mąż miał bóle bioder i od momentu jak śpi ze mną na nowym materacu przestał się skarżyć na bóle. Nie ma się co dziwić jeśli tyle godzin dziennie spędzamy w łóżku że przyczynia się na naszą kondycję. Stare przysłowie, jak sobie pościelesz jest w tych czasach zakurzone. Tym tematem odkurzam je i sama po sobie twierdze, że jeśli masz materac Treenes naprawdę ścielisz sobie po królewsku. Dużo zdrowia Basia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.adsl.net.t-com.hr 11.06.14, 13:58 MateraceTreenes kupiliśmy ż żoną w 2011r. potem zachęciliśmy rodziców do zakupu, bo śpi się wyśmienicie, a teraz nadszedł czas na wymianę materacy dla dzieci. Wybór jest oczywisty, dzieci też będą spały na Treenesach. W naszej rodzinie już wszyscy na nich śpią i nie umieją się nachwalić. Super marka i produkty. Pozdrawiam Tomasz Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszkruszyna Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 23.07.14, 14:26 Akurat nie tak dawno kupowałem nowy materac do nowego łóżka;) Wybór jest ogromny na rynku, łatwo się nabrać na jakąś tanią tandetę. Ja znalazłem porządne, ekologiczne futony na stronie www.slodkichsnow.com. Bardzo wygodne materace, zwłaszcza dla alergików. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lily Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.14, 15:57 a co jest tam antyalergicznego? wełna? lateks? no nie raczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emaalia Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.14, 16:02 Polecam wybrać się do sklepu gdzie nie ma klimatyzacji i dopiero w takich warunkach jakie mamy w sypialni przetestować materac termoelastyczny. Porażka - miękki jak ciastolina, że sie obrócić nie można, a miał być twardy...nie kupujcie tych pochlebnych opinii o tych materacach, bo one się na Polskę nie nadają, przy takich upałach zwłaszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz2469 Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 30.09.14, 21:36 Hmm, zależy jaki lubisz. Najwygodniejsze są materace piankowe. Dobrej jakości i w przyzwoitej cenie są materace viscotherapy. Odpowiedz Link Zgłoś
alvare_materace Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 01.10.14, 09:13 Witam Reprezentuje firmę Alvare. Twardości materaca nie dobiera się wg własnych upodobań tylko wg danych preferencji jak: waga, rodzaj wykonywanej pracy itd. Materac na początku nie musi być wygodny ale ma być najlepszy w długim przedziale czasowym. Na forum nikt się nic nie dowie jaki materac dobrać - nie ma sensu szukać i tracić czasu. Najlepiej skontaktować się z renomowaną firmą, która na pewno dobierze dobry materac. Pozdrawiam Andrzej ALVARE alvare.pl Infolinia: 222 44 11 22 Odpowiedz Link Zgłoś
meggie55 Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 04.10.14, 18:57 ja sobie kupiłam materac Sembella,kilka osób polecało mi materac z Ikei ale jak poszłam do sklepu to ten mi się najbardziej spodobał, widać było że jest dobrze jakościowo wykonany. Wybrałam model piankowy, śpi mi się na nim bardzo dobrze, jest akuratnie twardy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 05.10.14, 16:48 alvare_materace na czym polegają - własności rehabilitacyjne materacy? - jest podział na trwałe i bardzo trwałe (np PERFEKT Kokos + ochr Memory), czyli jak przełożyć to aby mieć jakąś orientację w czasie/użytkowaniu - czy twardość materaca to tylko preferencje, czy coś jeszcze? bo kiedyś uważano za zdrowe spanie na twardym Odpowiedz Link Zgłoś
alvare_materace Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 05.10.14, 18:46 Witam 1. Właściwości rehabilitacyjne materacy mają za zadanie bardzo skutecznie odciążać mięśnie stabilizujące kręgosłup. 2. /3. Podział trwałe i bardzo trwałe jest to pojęcie względne: Dla osoby, która nie przekracza 100 kg-110kg (w zależności od wzrostu) będzie każdy model materaca będzie trwały. Natomiast dla osoby przekraczającej wagę 110 kg materac musi być wzmocniony tak aby zwiększyć trwałość oraz jego twardość tak aby cięższa osoba się nie zapadała (takie właściwości posiada materac Perfekt PRO). 4. Aby odpowiednio dobrać twardość należy uwzględnić wagę, sposób spania, jaka jest praca (czy bardzo obciąża kręgosłup), czy są problemy z alergią itd. 5. Czy twardy materac to zdrowy materac? i tak i nie. Dla osób powyżej 80kg, śpiących głownie na plecach lub często zmieniających pozycję będzie dobrym wyborem. Dla osób lżejszych, częściej śpiących na boku lub w pozycji mieszanej to już może być zły wybór. Pozdrawiam Andrzej ALVARE alvare.pl Odpowiedz Link Zgłoś
nawalonych7krasnali Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 06.10.14, 13:06 alvare_materace napisał: > Właściwości rehabilitacyjne materacy mają za zadanie bardzo skutecznie odcią > żać mięśnie stabilizujące kręgosłup. śmiem twierdzić, że w tym zastosowaniu jest to nadużycie ponieważ rehabilitacja to przywracanie sprawności mięśni poprzez ćwiczenia, a nie bezczynność. A łóżko jest miejscem wypoczynku i regeneracji co nie jest rehabilitacją - mowa o łóżku do spania, a nie w zastosowaniu do osób niepełnosprawnych. Ale może się mylę. Jednak przynajmniej już wiem co się kryje pod tym pojęciem, za co dziękuję jak i za pozostałe odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alvare_materace Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 06.10.14, 13:55 Witam ponownie Tutaj się z godzę - jednym z aspektów rehabilitacji - jest przywracanie sprawności mięśni. Natomiast sama rehabilitacja ma większe zastosowanie i odnosi się do wielu działań kierowanych na wszystkie sfery pacjenta (fizyczne, psychiczne, duchowe, zachowania społeczne itd.) przy użyciu wielu terapii i technik. (źródło Wikipedia) Reasumując rehabilitacja to nie tylko ćwiczenia fizyczne ale także wszystkie czynności mające na celu poprawę zdrowia również poprzez takie czynności jak np. rozluźnianie mięśni podczas masażu albo snu. Głównym zadaniem materaca jest właśnie jak najlepsze rozluźnienie mięśni oraz ich regeneracja podczas snu. Tak dla ścisłości materac jest w stanie złagodzić a nawet na długo wyeliminować część lub większość stanów zapalnych kręgosłupa jak np: rwa kulszowa. Często o wiele skuteczniej niż stosowanie innych form rehabilitacji. Oczywiście największe efekty daje rehabilitacja kompleksowa: ruch, sen itd. Z poważaniem ALVARE alvare.pl 22 240 11 22 Odpowiedz Link Zgłoś
williamsonex Re: Jaki materac wybrać? Czym się kierować? 04.10.14, 20:27 Jak wybierać materac to kierowac sie należy zdrowiem i wygodą Odpowiedz Link Zgłoś