Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady?

30.09.04, 13:38
    Jak myslicie? jakie spostrzezenia macie. Stoje przed kupnem mieszkania,
    niezle ale zostalo tylko na pierwszym pietrze bo wyzsze juz sprzedane....
    A moze poszukac gdzie indziej?
    Obserwuj wątek
      • Gość: monia Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? IP: *.u.mcnet.pl 30.09.04, 13:54
        a dlaczego? mieszkalam 3/4 zycia na pierwszym pietrze i bylo super
      • Gość: Romek Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? IP: 195.177.196.* 30.09.04, 16:32
        Zalety:
        - stosunkowo ciepłe, a więc tanie w eksploatacji
        - nie trzeba męczyć się długim wchodzeniem po schodach
        - łatwo sprzedać

Wady:
        - najwyższa cena

To chyba najważniejsze z tego co przyszło mi do głowy. Też zastanawiam sie nad
        kupnem mieszkania na 1 pietrze i jak na razie widze wiecej zalet niz wad.
        • jacekm22 Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? 30.09.04, 17:27
          Gość portalu: Romek napisał(a):

> Zalety:
          > - stosunkowo ciepłe, a więc tanie w eksploatacji
          > - nie trzeba męczyć się długim wchodzeniem po schodach
          > - łatwo sprzedać
          >
          > Wady:
          > - najwyższa cena
          >
          > To chyba najważniejsze z tego co przyszło mi do głowy. Też zastanawiam sie
          nad
          > kupnem mieszkania na 1 pietrze i jak na razie widze wiecej zalet niz wad.
          Najwyzsza cene maja mieszkania na ostatnim pietrze!!!
          • morfinka_12 Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? 30.09.04, 17:37
            nie wiem skąd masz takie info ale na I piętrze są najdroższe mieszkania. No
            chyba że na ostatnim jest tzw penthouse ale to już nie mieszkanie. Nie ma w
            każdym razie droższych mieszkań niż te. no chyba że drałowanie na piechotę na 5
            piętro ma jakieś zalety??
            • aankaa Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? 30.09.04, 18:01
              w blokach powyżej 4 pięter montuje się windy
              • morfinka_12 Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? 30.09.04, 18:06
                chyba że mieszkanie robi się na poddaszu. A windy montuje się teraz już w
                bokach powyżej trzech pieter...
            • jacekm22 Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? 30.09.04, 18:32
              Nie wiem jak jest w Polsce , ale prawie na calym swiecie mieszkania na ostatnim
              pietrze sa najdrozsze i sprzedaja sie w pierwszej kolejnosci . Dlaczego ? Z
              bardzo prostego powodu - nie ma sie nikogo nad glowa!!!! Tzn ma sie cisze za ,
              ktora trzeba placic .
              • morfinka_12 I ppiętro bezwarunkowo jest najdroższe (zapytaj... 30.09.04, 18:35
                RZECZOZNAWCY

no to w polsce na 100 % jest inaczej. Ale z moich informacji to nie kwestia
                sąsiadów a widoku jaki można dzięki temu mieć A nie powiesz mi że w pipidówce
                Albo w centrum miasta jakieś porażające widoki są z 4 piętra
                • jacekm22 Re: I ppiętro bezwarunkowo jest najdroższe (zapyt 30.09.04, 18:53
                  morfinka_12 napisał:

> RZECZOZNAWCY
                  >
                  >
                  > no to w polsce na 100 % jest inaczej. Ale z moich informacji to nie kwestia
                  > sąsiadów a widoku jaki można dzięki temu mieć A nie powiesz mi że w pipidówce
                  > Albo w centrum miasta jakieś porażające widoki są z 4 piętra
                  Ten co mial nad soba sasiada przemieszczajacego sie jak zolnierz armii
                  radzieckiej ( bez dywanu lub wykladziny na podlodze ) na pewno doceni ostanie
                  pietro !! ;-))) A co do widokow to sprawa jest dyskusyjna , zalezy od
                  polozenia budynku . Byla juz dyskusja na temat mieszkania na ostatnim pietrze ,
                  i zakonczyla sie ona konkluzja , ze ma ono wiecej + , niz - .
              • morfinka_12 P.S. Kiedyś 30.09.04, 18:36
                już ktoś zakwestionował podane przeze mnie informacje dotyczące wysokości
                pomieszczeń uznawanych za pełne i nie pełne. Mylił się tak jak i ty w tym
                przypadku
      • Gość: pikot2 Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? IP: 80.51.246.* 01.10.04, 12:34
        Ja rok temu kupiłem mieskzanie na I piętrze. Zaletą jest to, że nie trzeba się
        wyżej wspinać. Ale za to mając przed blokiem chodnik, do mojego mieszkania
        dociera więcej odgłosów, jak np. urywki rozmów osób, które idą chodnikiem.
      • captroy Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? 01.10.04, 22:27
        Ja mam mieszkanie na pierwszym pietrze.Na kazdym z pieter jest po dwa
        mieszkania.Zalety to napewno wysokosc,choc niektorzy moga uznac to za
        wade.Poprzednie mieszkanie mialem na drugim..Jakos nie odczowam zbytniej
        roznicy.
        • Gość: milena Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 20:28
          captroy to co napisałeś ma dla mnie mniej więcej taki sens "zaleta mieszkania
          na I piętrze to na pewno I piętro", czyli żaden ;>
          • Gość: KASIA Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 22:03
            W nowych blokach to właśnie pierwsze piętra sa tańsze od wyższych.
            • Gość: gość Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 04.10.04, 09:15
              To akurat jest nieprawdą.
              Najtańsze są partery a najdroższe pierwsze piętra.
              Niedawno kupowaliśmy mieszkania więc trochę sie orientujemy.
              W bloku z windą na dwóch ostatnich piętrach słychać mechanizm windy a także
              wentylatory mocowane w kominach.
              • Gość: KASIA Re: mieszkanie Pierwsze piętro: zalety wady? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 17:52
                Ja też własnie kupuję mieszkanie i w kolejnej ofercie spotkałam się , że
                pierwsze piętra są tańsze. Zobacz na www.simur.com.pl
                • morfinka_12 jedno pytanie 04.10.04, 18:00
                  w którym miejscu są tam ceny bo nie mogę ich jakoś namierzyć.

Poza tym zobacz na oferty dewelopewrów i zapytaj rzeczoznawców majątkowych.

To o czym mówicie ma miejsce wtedy gdy lokalizacja ma wolory widokowe i windę.
                  Ale nie ma takiej możliwości w przypadku gdy jest to normalny zwykły 4 piętrowy
                  blok.
                  • Gość: Ala Re: jedno pytanie IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 04.10.04, 19:03
                    Zmorą wyższych pięter są gołębie, które obsrywają balkony i parapety.
                    Często też balkony ostatnich pięter nie mają zadaszenia.

A jeżeli ktoś twierdzi, że pierwsze piętra są najtańsze to chyba uważa, że
                    parter jest lepszy niż 1-sz piętro. A to totalna bzdura.
                    Osobiście spotkalismy się z ofertami, gdzie najtańsze są partery (100,00 zł na
                    mkw), najdroższe pierwsze piętra (100 zł więcej niż 2gie i wzwyż)
                    lub
                    wszystkie piętra są w tej samej cenie.

Nie dotyczy to apartamentowców. Tam im wyżej tym drożej.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka