Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile zajmuje Wam sprzątanie?

28.07.20, 10:21
    I jak często robicie u siebie porządki?
    My mamy mieszkanko w starej kamienicy. Takie nie za duże jak na 4 osoby, chyba mniej niż 60 metrów kwadratowych... Do tego na najwyższej kondygnacji, więc w 2 pomieszczaniach mamy ścięty sufit. No i żeby ogarnąć to wszystko (odkurzanie, mycie podłóg, kurze) w każdą sobotę - albo inny wolny dzień - poświęcam co najmniej 5-6 godzin na sprzątanie. Prawie jak dodatkowy dzień pracy :(
    Obserwuj wątek
      • lauratrou Re: ile zajmuje Wam sprzątanie? 03.08.20, 08:19
        lauratrou napisał(a):

> I jak często robicie u siebie porządki?
        > My mamy mieszkanko w starej kamienicy. Takie nie za duże jak na 4 osoby, chyba
        > mniej niż 60 metrów kwadratowych... Do tego na najwyższej kondygnacji, więc w 2
        > pomieszczaniach mamy ścięty sufit. No i żeby ogarnąć to wszystko (odkurzanie,
        > mycie podłóg, kurze) w każdą sobotę - albo inny wolny dzień - poświęcam co najm
        > niej 5-6 godzin na sprzątanie. Prawie jak dodatkowy dzień pracy :(
        CIEKAWOSTKA
        Ciekawe, ile zajęłoby zrobienie tego samego profesjonalistom... Bo na www.hojoclean.pl/dla-domu/cennik-sprzatania/ piszą, że niektóre zadania wymagają nawet 9 godzin pracy! Pozostałe opcje to 3 albo 6. Chyba że w tych opcjach chodzi o coś innego, niekoniecznie czas trwania jednej usługi, tylko na przykład kilku???
      • gkrzysztof Re: ile zajmuje Wam sprzątanie? 04.08.20, 09:06
        6 godzin to serio masakra, ale wiem jak to wygląda jak się mieszka w kamienicy. Ja mam mieszkanie 53m2 i poświęcam w sobotę 2h na posprzątanie całego mieszkania. Nie lubię sprzątać, ale nie lubię też syfu, więc ostatnio nawet zainwestowałem w suszarkę do ubrań. Myślę, że ta promka może być dla Ciebie: www.mediaexpert.pl/lp,sprzataj-skutecznie
      • 10miriam10 Re: ile zajmuje Wam sprzątanie? 06.08.20, 23:42
        Dosyć krótko, bo podłogi ogarnia Roomba i Braava :) Mam też zmywarkę i suszarkę na pranie. Umycie blatów, starcie kurzu z regałów, wyniesienie śmieci, przetarcie luster, umywalek, wc to jakieś 1,5 godziny. Oczywiście nie robię tego sama tylko każdy domownik ma swoją działkę. Mieszkanie ok. 60 metrów, pies i kot w domu.
        • alux Re: ile zajmuje Wam sprzątanie? 09.08.20, 19:51
          Bez przesady
          Jak systematycznie to 2h raz na tydzień, + codziennie bieżące sprawy. Dodatkowo dokładniej co pół roku.
          A jak z kamieniem?
      • wrotek0 Re: ile zajmuje Wam sprzątanie? 07.09.20, 13:06
        Dom niecałe 130m2, 3 dorosłe osoby, pies częściowo domowy i dwa koty. Bez dywanów. Sprzątanie bieżące - zamiatanie albo roomba w miarę potrzeb, raz w tygodniu 30-45 minut obie łazienki, raz w tygodniu kurze, porządne odkurzanie kątów i mycie podłogi około 1 - 1,5 h. Raz w roku pucowanie wszystkich kątów i porządki po kolei we wszystkich szafach i schowkach ( u mnie w listopadzie, w ten sposób walczę z jesienną chandrą), 2 razy w roku okna i pucowanie łazienek (wynoszę z nich wszystko i czyszczę kafelki), 2- 3 razy w roku omiatanie pajęczyn i czyszczenie lamp. Kuchnia na bieżąco, ale też raz w roku po kolei wywalam wszystko z szafek, myję i wstawiam z powrotem. Czyli - cotygodniowe sprzątanie około 2 godzin, codzienne ogarnianie do 30 minut. Gruntowne porządki systematycznie uskuteczniane przez około 2 miesiące w roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka