Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nowy dom a ogrzewanie

22.01.21, 12:29
    Domek zamierzam budować i zastanawiam się nad ogrzewaniem. Czy jest jeszcze sens spalać węgiel? Nie ma szansy na gaz, a elektrycznoscia to boję się MEGA kosztów. Poradzcie czym się teraz ogrzewa domki. Ta żeby było be zwiększych problemów i nie za drogo
    Obserwuj wątek
      • magdak2000 Re: nowy dom a ogrzewanie 22.01.21, 20:09
        Zajrzyn na blog twojremoncik.pl tam znajdziesz wiele interesujących cię informacji na temat remontu i budowy domu.
      • szaszka Re: nowy dom a ogrzewanie 05.03.21, 00:01
        Pompa powietrze-powietrze, do tego fotowoltaika na dachu i mozna spac spokojnie.
      • fibi00 Re: nowy dom a ogrzewanie 06.04.21, 17:21
        Fotowoltaika plus pompa ciepła.
        • fibi00 Re: nowy dom a ogrzewanie 06.04.21, 17:26
          Jeśli dom nie byłby duży , taki ok 100m² można jeszcze rozważyć fotowoltaikę i piec elektrycznych który jest dużo tańszy od pompy. Swego czasu rozmawiałam z facetem który ma dom ok 100m², zainstalował 7,5kW paneli fotowoltaicznych do tego piec elektryczny i od dwóch lat płaci tylko za licznik ok 25zł/miesiąc. U mnie by nie przeszło bo mam mieszane ogrzewanie (kaloryfery i podlogówka). Aha, warto jeszcze rozważyć fotowoltaikę i folie grzewcze.
      • arekcebul222 Re: nowy dom a ogrzewanie 27.04.21, 11:46
        Jak gaz nie wchodzi w grę to może pellet? Mam kocioł Red Selecta 15 od wentora i jestem bardzo zadowolony. Wysoka wydajność, nie jest wcale drogo a komfort dużo większy niż przy węglowym kopciuchu.
      • annawazka1 Re: nowy dom a ogrzewanie 17.08.21, 08:34
        Ja przyznam szczerze, że po dokładnej analizie wybrałam gaz. dobrze się to sprawdza. Ważne jest jednak, żeby dom był odpowiednio ocieplony. W moim przypadku sprawę zalatwili specjaliści z stropodachy.com.pl/. Po dociepleniu mam zdecydowanie nizsze rachunki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka