Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kupno zadluzonego mieszkania

IP: *.energa.pl 26.11.04, 12:42
    Witam. Planuję zakup mieszkania na rynku wtórnym. Jest to mieszkanie własnościowe hipoteczne, ma założoną księgę wieczystą. W księdze jest zapisana hipoteka - kredyt w banku, mam aktualne zaświadczenie z tego banku o wysokości zadłużenia. Ponadto zadłużenie we wspólnocie z tytułu nie płacenia czynszu - również mam pismo ze wspólnoty z aktualnym stanem tego zadłużenia.

Teraz pytanie: co jeszcze powinienem sprawdzić, by nie okazało się, że istnieją jeszcze inne zadłużenia, które będą mnie potem obciążały?
    Chodzi mi np. o podatek od nieruchomości - gdzie sprawdzić, czy jest zapłacony, opłata za wieczyste użytkowanie gruntu oraz inne o których nie wiem. W mieszkaniu nie ma telefonu - jeden kłopot z głowy. Czy istnieje cos takiego jak hipoteka przymusowa i gdzie to sprawdzić? Czy ważne jest dla mnie, czy sprzedający zalegają z podatkami? Co to są akta KW i co mogę się z nich dowiedzieć?
    I kolejny problem to umowa wynajęcia? Jest ona podpisana na kolejnych kilka miesięcy. Jak przeprowadzić jej rozwiązanie? Rozumiem, że muszę posiadać to na piśmie, ale w jakiej formie?
    Trochę tych pytań jest, tym bardziej będę wdzięczny za pomoc.

Obserwuj wątek
      • rupio4 Re: Kupno zadluzonego mieszkania 29.11.04, 08:09
        Czas mnie troszkę goni, więc ponawiam pytanie...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka