Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Okna na ulicę czy dziedziniec ?

IP: *.iie.org.mx 23.07.01, 12:58
    Witam,
    pewnie wielu z Was ma lub miało ten problem.
    Co radzicie wybrać ? (wiem, że można odpowiedzieć, że jest to wybór między
    dżumą a tyfusem).
    Zdarzają się jednak często budynki, gdzie takiego wyboru trzeba dokonać.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Dorota Re: Okna na ulicę czy dziedziniec ? IP: 168.224.145.* 23.07.01, 15:15
        Cześć,

To zależy. W pierwszej chwili pomyślałam: co za pytanie - oczywiście, że na
        dziedziniec. Jednak po chwili zastanowienia doszłam do wniosku, że wszystko
        zależy od tego czy:
        - okna na dziedziniec będą bardzo "ciemne"
        - jeśli nie - bierz dziedziniec, na pewno będzie spokojniej i ciszej
        - jeśli tak to warto zastanowić się nad ulicą, o ile nie jest bardzo ruchliwa
        - jeśli jest to ulica typu Marszałkowska (o ile jesteś z W-Wy), to wybieraj
        dziedziniec
        - jeśli jest to mała osiedlowa uliczka, to patrz od pkt. 2 i 3.

Mam nadzieje, że trochę pomogłam.
        Pozdrawiam,
        • Gość: beata Re: Okna na ulicę czy dziedziniec ? IP: 194.204.172.* 23.07.01, 15:37
          Zgadzam sie z poprzedniczka. Warto zobaczyc sobie dzialke i to co tam juz stoi
          (ewentualnie) i wyobrazic sobie, jak to bedzie. Gdzie bedzie np. troche
          zieleni, czy od ulicy czy od podworka? Warto obejrzec wczesniejsze realizacje
          developera/spoldzielni, jesli na podworku sa trawniki, drzewka, krzewy itd. to
          bierz na te strone, ale jesli beda tam np. miejsca postojowe jedno obok
          drugiego to pomysl. No i strona swiata tez nie jest bez znaczenia. Mi osobiscie
          najbardziej podobaja sie okna zachodnie (jesli juz musze wybrac tylko jedna
          strone).

Pozdr.
          • Gość: Grzesiek Re: Okna na ulicę czy dziedziniec ? IP: *.iie.org.mx 23.07.01, 15:47
            Akurat zrobiłem wszystko na odwrót.
            Mieszkanie zachodnie z oknami i balkonem na dziedziniec zamieniłem na wschodnie
            z loggią na ulicę !
            Głównym powodem były moje obawy, że hałasy dobiegające z dziedzińca będą
            bardziej uciążliwe niż odgłosy ulicy, zwłaszcza że odległość moich niedoszłych
            okien od sąsiedniego bloku to od 15 do 20 m.
            Od strony ulicy nikt mi nie będzie zagłądał w okna.
            Holender, zawsze coś za coś.
            • Gość: Agnieszk Re: Okna na ulicę czy dziedziniec ? IP: *.coig.katowice.pl 24.07.01, 09:12
              To szkodz ze tak zrobiles
              okna na zachod daja mieszkaniu swiatlo do poznych godzin wieczornych
              co moze spowodowac oszczednosc na swietle no i przyjemnosc takie mieszkanie
              jeste owiele przyjemniejsze
              ja wlasnie pozbywam sie mieszkania z oknami na wschod
              kiedy wracalam z pracy u mnie w mieszkaniu bylo juz szaro i zimno kiedy u
              innych swiecilo slonce i dogrzewalo pomieszczenia
              • Gość: Grzesiek Re: Okna na ulicę czy dziedziniec ? IP: *.iie.org.mx 24.07.01, 09:23
                Zgadzam się z Tobą Agnieszko, że zachodnie okna są lepsze niż wschodnie.
                Dylemat polegał na tym, czy lepsze zachodnie na dziedziniec (ew. krzyk dzieci w
                piaskownicy lub mam wołających je do domu do późnego wieczora) czy wschodnie na
                ulicę warkot samochodów)ale z widokiem na drzewa (następny budynek oddalony o
                100 a nie o 20 m.).
                Są to moim zdaniem minusy mieszkania w wielkim mieście (nie mówię tu o tzw.
                zielonych dzielnicach miast, gdzie budynki stoją wśród drzew i samotnie, ale
                niewiele ma to wspólnego z miastem (komunikacja, szkoły itp.)
                Dzięki za opinie
                Pozdrawiam
              • Gość: Ola Re: Okna na ulicę czy dziedziniec ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 13:39
                Zapominasz Agnieszko, ze jesli Grzegorz miał od strony dziedzinca tak blisko
                sasiednia rownolegla sciane (okna w odleglosci 10-15 metrow) to nici z pieknego
                zachodniego sloneczka, raczej ciemności od rana do wieczora. Na wschod to
                chociaz rano troszke swiatla...

Pozdrawiam serdecznie
                ola

Ps. Ja szukałam dość długo i znalazłam mieszkanko dwustronne (pn-wsch-sypialnia
                i lazienka oraz pd-zach- pokój dzienny i kuchnia) i jestem bardzo zadowolona.
                Po prostu: założyliśmy sobie jak ma wyglądać (mniejwięcej) i konsekwentnie
                dążyliśmy do celu.
      • Gość: grogreg Re: Okna na ulicę czy dziedziniec ? IP: 212.160.165.* 24.07.01, 11:46
        dziecinstwie mieszkalem w poniemieckiej kamienicy (Szczecin - Niebuszewo).
        Mieszkania mialy tam ciekawy uklad - z jednych pomieszczen okna wychodzily na
        ulice, z innych na wewnetrzny dziedziniec. Jedno i drugie mialo swoje plusy i
        minusy. Pomieszczenia od ulidcy byly jasniejsze, ale ulica brukowana, a 300
        metrow dalej zajesdnia tramwajowa. Od strony dziedzinca cicho, ale ciemno, a i
        widoki nieciekawe (ze o zapaszkach nie wspomne).
        Teraz gdy mamy dostep do wyciszanych okien wybralbym jednak ulice.
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka