malen_a 16.05.05, 13:40 czy kupujac dom korzystaliscie z pomocy agencji nieruchomosci? którym agencjom mozna zaufac (warszawa), a ktore lepiej omijac? na co uważać, o co pytac w agencjach :) pomozcie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al9 Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp 16.05.05, 14:41 Najpierw pytaj o licencje i ubezpieczenie. Każ sobie to pokazać!!! Pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Joanna Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 23:05 A co mi da spytanie o licencje i ubezpieczenie jak w jednej agencji jest 6 pracownikow a tylko jeden ma licencje, w dodatku taki co rzadko jest w biurze. Licencja to nie wszystko panie posredniku. Nawet licencjonowani posrednicy to nie znaczy ze sa fachowcami, juz kiedys to opisywano. Lepiej zapytaj sie znajomych ktorzy kozystali z biur i byli bardzo zadowoleni z ich uslug. Liczy sie to jak cie obsluzą, a nie ktory ma licencje. Tak jak napisalam wiele biur ma po kilku pracownikow a tylko jednego z licencja i co wtedy. Pamietaj ze liczy sie podejscie do klienta a nie sama licencja i ubezpieczenie. Kupujesz dom wiec wiesz ile kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp 17.05.05, 08:15 Nie ma stuprocentowych sposobów. Jednak najpewniej jest podpisać akt , następnie udać się do banku dokonać rozliczenia i wrócić do notariusza , który akt wówczas podpisuje akt i wydaje stronom wypisy. Pośrednik chociaż jest zawodem zaufania nie może być gwarantem zapłaty zatrzymując akt u siebie. Akt podpisany jest dokumentem ważnym i spoczywa u notariusza . To co otrzymują strony to tylko wypisy aktu. Masz rację ale tylko częściowo. Oczywiście ,że najlepszym gwarantem są referencje. Dlatego ja sam praktycznie się nie ogłaszam w prasie. Bazując na klientach z polecenia lub takich dla których już wykonywałem usługę. Jednak Al ma rację pytanie o licencje jest ważne. Ponieważ umowę pośrednictwa może zawrzeć tylko osoba posiadająca uprawnienie. Inne osoby w biurze jeżeli takowe są wykonują czynności pomocnicze np. zawożą klienta na prezentację. Oczywiście brak licencji nie musi skutkować kiepską obsługą ale problem może się zacząć w z chwilą powstania komplikacji prawnych. Pośrednik obowiązkowo posiada ubezpieczanie od odpowiedzialności cywilnej. Jednocześnie przeciwko pośrednikowi można wystąpić do Komisji odpowiedzialności zawodowej. Osoba bez licencji pozostanie bez karna. Pragnę równocześnie przypomnieć ,że jeżeli mówimy o pośredniku to mówimy o osobie posiadającej licencje. Osoba bez licencji nie jest pośrednikiem. Z poważaniem Pośrednik Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.05, 23:09 szukając mieszkania od kilku miesięcy nie spotkałam ANI JEDNEJ agencji godnej polecenia. wszystko to fuszerka i absolutny brak profesjonalizmu. szczerze odradzam i sugeruje kupic mieszkanie bezpośrednio, moze potrwac dluzej ale przynajmniej nie wyrzuci sie pieniedzy w bloto. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp 18.05.05, 08:12 Typowo polskie podejście do sprawy. Nie wiem ale zabieram głos. Przecież on pytał konkretnie czy ktoś może mu polecić agencje. A ty piszesz samymi ogólnikami i znowu uogólniasz. Może masz jakieś przykre doświadczenie ale na pewno nie ze wszystkim agencjami. Może napiszesz jakie fakty wypłynęły na twoje stanowisko. Oczywiście z góry uprzedzam , tekst o tym ,że zadzwoniłam do wielu agencji i nic , świadczy nie agencji tylko o kliencie. Ja np. przez telefon nie przyjmuję żadnych zleceń. Telefon służy tylko do umówienia kontaktu celem spotkania osobistego. Wynika to zresztą z ustawy , która wyraźnie mówi , że pośrednik wykonuje usługę na podstawie pisemnej umowy , którą trudno było by zawrzeć przez telefon. Myślę ,że za nim ktoś wyda opinię o drugim człowieku musi przez chwilę się zastanowić. Przecież za chwile interesant w twojej firmie może powiedzieć. To totalny brak profesjonalizmu. Ja osobiście przyjmują krytykę jeżeli jest rzeczowa czyli wskazuje na błąd , który popełniłem. A jeżeli chodzi o zakup z pośrednikiem to już kilka razy udowodniłem ,że wcale nie musi to podrażać transakcji kupna. Z poważaniem pośrednik Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp 18.05.05, 16:26 > Typowo polskie podejście do sprawy. Nie wiem ale zabieram głos. Przecież on > pytał konkretnie czy ktoś może mu polecić agencje. A ty piszesz samymi ona :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.05.05, 20:56 bardzo proszę, oto przykładowe konkretne zarzuty: -podsyłanie (mailem) lub telefonicznie mieszkań niespełniających podstawowych wymagan klienta - np.ja szukam w cegle a dostaje oferty w plycie bo "warte zobaczenia.." -ogłaszanie się w gazecie pod hasłem bez ag a potem okazuje sie ze to agencja.. -nie oddzwanianie na zapytanie klienta - agencja ma cos sprawdzic i tego nie robi -zwykle oszukiwanie i nie szanowanie czasu klienta na zasadzie "a noz jak klient zobaczy to moze kupi" np. zalezalo mi na cichym mieszkaniu i pani zapewniala ze jest cichutkie, ze tam byla i ze jedyne co slychac to lekki szum - okazal sie ze okna wychodza na duze skrzyzowanie... -brak wiedzy na temat czynszu, wysokosci mieszkania. Odpowiedz pod tytulem "wysokosc jest prosze pani pewno standardowa" nie zadowala mnie -kontakt z agentem konczy sie zazwyczaj po obejrzeniu pierwszego mieszkania - potem agent milknie i zapomina o istnieniu klienta, choc oczywisce zapewnia ze sie odezwie z ciekawymi ofertami Pomijam juz fakt ze prawie nagminna praktyka jest to ze agenci nie podpisuja z klientami umowy przed ani po zobaczeniu mieszkania...PRzeciez rownie dobrze ja moge udawac ze dane mieszkanie mi sie zupelnie nie podoba a nastepnego dnia przyjsc i je kupic. Oczywiscie dotykamy tu kwestii uczciwosci kupujacego ale i braku profesjonalizmu agentow!!! Ponadto czesto agenci spisujac umowe nie pofatyguja sie zeby wziąc do reki dowod kupujaceg!!!tylko ode mnie zalezy czy nie przekrece nazwiska, nie podam innego adresu zameldowania czy numeru dowodu,eeeh. Naprawde chcialabym móc powiedzieć coś pozytywnego, ale po prostu sie nie da. Raz nawet myslalam ze trafilam na dobra agencje i wystawilam pochwalnego posta na forum (za co zostalam natychmiast zbesztana i posadzona o bycie agentem nieruchomosci),ale oni tez okazali sie niczego nie warci. Jak jednak nie kupilismy mieszkania nad ktorym sie powaznie zastanawialismy to obrazili sie i wiecej nie odezwali a przeciez pierwsza zasada wolnego rynku mowi, ze na klienta nie wolno sie obrazac. Wystarczy? Pozdrawiam i szczerze życzę sobie i wszystkim zainteresowanym naprawy przeżartego prochnicą (przynajmniej w warszawie) rynku nieruchomości, bo chciałabym moc zapłącić za jakość usług. Za byle co placic nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp 19.05.05, 09:19 Gość portalu: kasia napisał(a): bardzo proszę, oto przykładowe konkretne zarzuty: podsyłanie (mailem) lub telefonicznie mieszkań niespełniających podstawowych wymagan klienta - np.ja szukam w cegle a dostaje oferty w plycie bo "warte zobaczenia.." Kiedyś miałem klientkę , która w umowie zawartej ze mną zaznaczyła ,że szuka mieszkania tylko w niskim bloku. Ponieważ przez dłuższy okres czasu nie miałem mieszkania spełniającego to kryterium ponieważ w grę wchodziło tylko pierwsze piętro. Przedstawiłem klientce mieszkanie w wysokim bloku na I piętrze ale bardzo korzystne cenowo. I klientka do dzisiaj tam mieszka i poleca moje usługi swoim znajomym. Pośrednik to doradca a do ciebie należy decyzja czy będziesz chciała oględność ofertę. Problem byłby gdyby pośrednik zawiózł cię na ofertę z cegły a to była by płyta > -ogłaszanie się w gazecie pod hasłem bez ag a potem okazuje sie ze to agencja. Jeżeli jest takie ogłoszenie to napewno nie pochodzi od pośrednika. Ustawa nie pozwal na ogłaszanie usługi bez ujawnienia statusu pośrednika. Jednak ciagle działa wiele dzikich agencji > -nie oddzwanianie na zapytanie klienta - agencja ma cos sprawdzic i tego nie > robi. A czy z tą agencją miałaś umowę. Ja też nie sprawdzam ofert na prośbę telefoniczą osoby , która nie jest moim klientem. Niestety czas i wiedz to pieniadz. > -zwykle oszukiwanie i nie szanowanie czasu klienta na zasadzie "a noz jak > klient zobaczy to moze kupi" np. zalezalo mi na cichym mieszkaniu i pani > zapewniala ze jest cichutkie, ze tam byla i ze jedyne co slychac to lekki szum okazal sie ze okna wychodza na duze skrzyzowanie... Pośrednik żyje z prowizji co może powodować u niektórych chęć zarobienia za wszelką cenę. W takim przypadku zwrócić uwagę pośrednikowi a jeżeli to nie skutkuje zmienić pośrednika > -brak wiedzy na temat czynszu, wysokosci mieszkania. Odpowiedz pod > tytulem "wysokosc jest prosze pani pewno standardowa" nie zadowala mnie > -kontakt z agentem konczy sie zazwyczaj po obejrzeniu pierwszego mieszkania - > potem agent milknie i zapomina o istnieniu klienta, choc oczywisce zapewnia ze sie odezwie z ciekawymi ofertami. Tego nie rozumiem. Jak pisałem pośrednik żyje z prowizji a przecież ostatnio więcej jest ofert niż kupujących. Przyczyną może być fakt ,że Pośrednik ma taką umowę , która nie gwarantuje mu wynagrodzenia za wykonane czynności. Dlatego ja pracuje tylko dla klientów , którzy dają mi zlecenie a w przypadku rezygnacji po wykonaniu pracy - czyli wskazaniu iluś tam ofert pokrywają poniesione wydatki. > > Pomijam juz fakt ze prawie nagminna praktyka jest to ze agenci nie podpisuja z klientami umowy przed ani po zobaczeniu mieszkania...PRzeciez rownie dobrze ja moge udawac ze dane mieszkanie mi sie zupelnie nie podoba a nastepnego dnia > przyjsc i je kupic. Oczywiscie dotykamy tu kwestii uczciwosci kupujacego ale i braku profesjonalizmu agentow!!! Nie koniecznie jest wiele agencji , które pracują na zlecenie tylko zbywcy i odniego pobierają wynagrodzenie. Ponadto czesto agenci spisujac umowe nie > pofatyguja sie zeby wziąc do reki dowod kupujaceg!!!tylko ode mnie zalezy czy > nie przekrece nazwiska, nie podam innego adresu zameldowania czy numeru > dowodu,eeeh To wydaje mi się naciągane i mało prawdopodobne. > > Naprawde chcialabym móc powiedzieć coś pozytywnego, ale po prostu sie nie da. > Raz nawet myslalam ze trafilam na dobra agencje i wystawilam pochwalnego posta na forum (za co zostalam natychmiast zbesztana i posadzona o bycie agentem nieruchomosci),ale oni tez okazali sie niczego nie warci. Jak jednak nie kupilismy mieszkania nad ktorym sie powaznie zastanawialismy to obrazili sie i wiecej nie odezwali a przeciez pierwsza zasada wolnego rynku mowi, ze na klienta nie wolno sie obrazac. Jednak to ciągle są tylko ogólnik. Konkret to Pośrednik .......... zachował się .......... inaczej takie posty przypominają się dowcip. Dzwoni telefon w ambasadzie Rosji Przepraszam czy to prawda ,że w Moskwie na pl Czerwony Rosjanie rozdają samochody. No nie jest to ścisłe. Bo to nie w Moskwie a Petersburgu i nie na pl Czerwonym a na pl Gorkiego i nie samochódy a rowery i nie rozdają a kradną > Wystarczy? > > Pozdrawiam i szczerze życzę sobie i wszystkim zainteresowanym naprawy > przeżartego prochnicą (przynajmniej w warszawie) rynku nieruchomości, bo > chciałabym moc zapłącić za jakość usług. Za byle co placic nie bede. I tu się z tobą zgadzam za dobrą usługę. A tak na marginesie. Kiedyś klientka obejrzała ofertę i powiedziała ,że może ją kupić ale nie za 183.0000 tylko najwyżej za 162.000 Podjąłem rozmowy z właścicielami oferty i po tygodniu negocjacji uzyskałem taką kwotę. Jak sadzisz co zrobiła moja klienta. Nie kupiła pewnie też na jakimś forum napisz ,ę pośrednik już się więcej nie odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: al9 śmieszne zarzuty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 09:54 Brzydka agencja marnuje Twój czas i to jest powód, zeby napisać, ze nie warto korzystać z usług profesjonalistów rynku nieruchomości? Źle trafiłaś i tylko, cza może aż tyle! Praktyki, które opisujesz NIGDY NIE SĄ stosowane przez dobrą agencję! Brak umowy, wskazania adresowego? A jak później egzekwowac swoje prawa w stosunku do Klienta? Opisujesz albo wydumane, nieistniejące sytuacje albo działania kogos bez licencji! Nie wierzę w ani jedno Twoje słowo! Podaj jeden fakt, do czego słusznie wzywa Cię zegmarek! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: śmieszne zarzuty IP: 194.201.32.* 19.05.05, 14:14 nic Ci nie poradzę na to że nie wierzysz. Co to znaczy "podaj fakt", mam zacząć sypać nazwiskami agentów czy nazwami biur nieruchmości? Mogę jedynie powiedzieć, że znaczna większość moich doświadczeń była z "renomowanymi" warszawskimi agencjami nieruchomości. zgadzam się, że wszystkie opisane przeze mnie praktyki nie są stosowane przez dobrą agencję - i w tym właśnie problem - NIE TRAFIŁAM NA ANI JEDNĄ DOBRĄ AGENCJĘ!!! Bardzo mi rówież przykro, że Zegmarek nie wierzy w to ze agenci spisujac umowe nie biora do reki dowodu osobistego kupującego... Mi też wydaje się to niezwykle absurdalne, ale taka jest prawda. jaki niby miałabym cel w podawaniu wyssanych z palca zarzutów? Przykro mi, że burzę Waszą wizję pięknego świata rynku nieruchomości, eeeh, szkoda gadać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 krytyka a krytykanctwo 19.05.05, 14:25 Bo krytyka bez podawania konkretów jest krytykanctwem! Napietnujmy wspólnie żle działające agencje! Daty, nazwiska, firmy. Wtedy oczyścimy środowisko z ludzi, którzy psuja opinię innym. Dlatego proszę o precyzję - na pewno Ci pośrednicy, którzy tu sie udzielają - beda Cie wspierać! Przemyśl to. Odpowiedz Link Zgłoś
maro22 Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp 18.05.05, 17:13 Kupiłam dom w okolicy Poznania korzystając z agencji nieruchomości i jestem bardzo zadowolona.1.Umowiłam się z pośrednikiem i przekazaliśmy mu swoje sugestie: lokalizacja ,wielkość domu, działka, ewentualna cena itp. 2. Pośrednik przygotował dla nas ofertę czterech domów podpisaliśmy umowę w której było zaznaczone ,iż prowizję zapłacimy w momencie zawarcia transakcji czyli każde oglądanie nie kosztowało nas nic. 3. W ciągu siedmiu miesięcy obejrzeliśmy wiele domów, wyszukiwał je pośrednik, umawiał i towarzyszył w spotkaniach. 4. Zdecydowaliśmy się na kupno podpisaliśmy najpierw umowę przedwstępną potem ostateczną. Pośrednik sprawdzał dokumenty nieruchomości tak ,że transakcja była bezpieczna . Myślę ,że zakup domu za pośrednictwem agencji był trafny a przede wszystkim bezpieczny. Zleciłam również naszemu agentowi sprzedaż mieszkania i bardzo mile byłam zaskoczona bo dostałam duży upust na jego prowizję bo jestem stałą klientką. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: umowa o wyłączność Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 11:11 mam pytanie- została zawarta umowa pośrednictwa sprzedazy z zastrzeżeniem wyłączności. w umowie zastrzeżono, że rozwiązać umowę mogą obie strony w dowolnym czasie ALE: odstąpienie przez sprzedającego obwarowane jest karą lub kaucją. Czy pośrednik ma prawo stosować taką praktykę że w przypadku odstąpienia od umowy (odstąpienie z przyczyn losowych bez zamiaru sprzedazy domy w kazdym razie nie w okresie w ktorym umowa by obowiązywala) narzuca kare nawet 10 tys zl.???? czy jest to legalne? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AXN Re: agencja nieruchomosci, posrednik itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 15:22 Kazda umowa jest zroznicowana i jest to umowa cywilno-prawna. Zawsze trzeba najpierw dokladnie przeczytac a potem podpisywac. Jesli zgodziles sie na takie warunki to musisz ich dotrzymywac. Niedawno bylo glosno o porzyczeniu komus pieniedzy i jesli nie zwroci w terminie to odsetki wynosza 100% i byla sprawa sadowa i sad przyznal racje temu co pozyczal bo taka umowa byla podpisana , na takich warunkach. Wiec w twoim przypadku jest to samo, jak tak podpisales to musisz sie tego trzymac. Oczywiscie nie znam twojej umowy z biurem, ale z tego co piszesz to podpisujac ta umowe zgodziles sie na takie warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
aktokolwiek Re: kto placi za agenta nieruchosci 19.05.05, 15:44 Sprzedajacy czy kupujacy Ile % czy stala suma wynosi prowizja Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: kto placi za agenta nieruchosci 19.05.05, 17:10 Ustawa mówi wyraźnie. Pośrednik działa na podstawie pisemnej umowy i za wynagrodzeniem. Jeżeli się okaże ,że z jednym pośrednikiem ma umowę i sprzedający i kupujący to zapłaci i zbywca i nabywca. Jednak takie wypadki są już bardzo rzadkie. Biura prowadzą współpracę i każdy pobiera wynagrodzenie od tej strony , z którą ma podpisaną umowę. Wysokość wynagrodzenia strony uzgadniają . Słyszałem o różnych wysokościach od 1,5 % wzwyż . Ja najniższe wynagrodzenie stosuję 3%. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: kto placi za agenta nieruchosci 19.05.05, 17:02 ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej Pośrednik Odpowiedz Link Zgłoś
mojave Re: kto placi za agenta nieruchosci 20.05.05, 13:27 a co w takiej sytuacji: widze w gazecie ogłozenie, że biuro takie a takie kupi dla klienta mieszkanie takie a takie - jesli zadzwonie i powiem,ze mam takie mieszkanie to oni moga chciec podpisac ze mna umowę o sprzedazy? Skoro sie ogłaszaja to chyba maja juz mowę z kupującym? jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ala Re: kto placi za agenta nieruchosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 16:54 Podejzewam ze nie kupi tylko poszukuje dla swojego klienta nieruchomosci. Podejzewam ze jak zadzwonisz do takiego biura i poinformujesz ze masz takie a takie mieszkanie to jesli beda zainteresowani to poprostu beda chcieli podpisac z toba umowe o wspolpracy, a dopiero potem beda zglaszac sie ze swoimi klientami. To jest normalna procedujra. Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: kto placi za agenta nieruchosci 21.05.05, 07:44 Zawsze masz prawo powiedzieć ,że nie podpiszesz umowy ale masz towar dla ich klienta. Jeżeli takie biuro faktycznie ma klienta to zaprezentuje twoją ofertę jednorazowo. Jeżeli jednak bredzisz chciał zlecić pośrednictwo to musisz podpisać umowę Odpowiedz Link Zgłoś