hubert34 22.08.02, 10:03 Proszę o radę, którą firmę wybrać. Na oku mam pralkę Boscha B1WTV3602 za około 1580, czy za podobną kwotę (lub niższą) kupię Amicę podobnej klasy lub lepszą. Z góry dzięki za wszelkie opinie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jares017 Re: pralka Amica, czy Bosch 30.09.02, 18:09 uzywamy amiki od 1,5 roku.nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k`k Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 30.09.02, 22:11 Mam okazję kupić w tej samej cenie Daewoo,lub Mercedesa-co wybrać:) A tak poważniej:ta pralka ma być na 5 lat,czy na dłużej? Jeśli na 5 lat-bierz Amicę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ul Re: pralka Amica, czy Bosch IP: 213.241.44.* 01.10.02, 11:38 jares017 napisał: > uzywamy amiki od 1,5 roku.nie polecam A czy mozesz napisac co w niej szwankuje? Pytam, bo bralam pod uwage zakup Amici. Ul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.radio.com.pl 01.10.02, 11:59 Mam boscha (piszę z pracy, więc nie pamiętam jaki to model, ale zapłaciliśmy jak za zborze) i daleki jestem od euforii. Żle płucze. To podstawowy zarzut. Poza tym jest głośna. Panowie w serwisie powiedzieli, że jak mi źle płucze, to muszę do niej mniej prania wkładać, sypać mniej proszku, albo kupić pralkę tańszą. Chodzi o to, że drogie pralki mają mały pobór wszystkiego, a przede wszystkim wody, no i dlatego źle płuczą. Poprzednio miałem 15-letniego polara i wzdycham do niego z sentymantem. Poza tym NIE DAJ BOŻE, żeby się coś w niej zepsuło. Ceny serwisu pogwarancyjnego są bardzo wysokie. Drugi raz bosha bym nie kupił. No, chyba że we współczesnych pralkach tak już jast, bo to ładnie wygląda jak patrzysz w sklepie na pralkę, a tam klasa zurzycia energii "A", klasa zurzycia wody "A" itd., a jak już kupisz, to wkładaj mniej prana i bujaj się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
farcaul Re: pralka Amica, czy Bosch 01.10.02, 12:09 Dobrze wiedziec, ze mniejsze zuzycie wodu producenci uzyskali 'na papierze' w nastepujacy sposob: usuneli jeden caly cykl plukania, a jednoczesnie dodali przycisk 'extra plukanie' (roznie sie to nazywa w roznych pralkach). To jest tylko i wylacznie zabieg marketingowy, i zeby 'odzyskac' normalny poziom plukania trzeba miec caly czas ten tryb wlaczony. Nie ma sie co oszukiwac - najwiecej wody zuzywa sie wlasnie przy plukaniu (bo cala woda jest wymieniama) i dlatego tylko tutaj mozna 'oszczedzic' na zuzyciu wody. No ale jak mowie - to tylko fikcja i pamietajcie o tym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chudyy ceny napraw IP: 195.94.203.* 01.10.02, 13:21 słusznie ktoś wspomniał o cenach serwisu pogwaranyjnego. 6 lat temu dałem 1750 za Whirpoola, teraz ma uszkodzony zbiornik i łożyska i serwis zaśpiewał 600 zł. Kupię więc nową. I facet z serwisu rzekł, że 6 lat na pralkę to nie krótko - fajnie ale nie za taką cenę. Niedawno też musiałem wymienić termostat w lodówce Bosch - 450 zł. Chyba wrócę do polskich sprzętów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS Re: ceny napraw IP: 217.153.102.* 01.10.02, 16:15 6 lat to nie krótko? Ja mam pralkę Polara 15 lat normalnie eksploatowana w niezłym stanie. Teraz zaczynają się pojawiać ślady korozji. I myślę że jeszcze długo mi posłuży. Fakt, że komfort osługi dzisiejszych jest większy. Miałem okazję zobaczyć a raczej usłyszeć jak pracuje dzisiejszy Bosch. Napewno pozostanę przy moim Polarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: ceny napraw IP: 195.205.132.* 01.10.02, 18:43 A ja mam Whirpoola, którego kupiłem 10 lat temu za 13 mln zł. Chodzi bez zarzutu. A ha tak właściwie nazywa się Philips-Whirlpool. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjbax Re: pralka Amica, czy Bosch IP: 213.186.93.* 01.10.02, 13:59 Miałem krótki epizod w życiu jako sprzedawca AGD. Wchodziły wtedy Amici Dynamic modele 600 i 800. Nikt kto kupił nie narzekał ani nie zgłaszał usterek. Gwaracja długa ( 3 lata mechanika, 7 bęben i silnik oraz 10 obudowa - jakoś tak ) a Bosch 1 rok na całość. Porównując dane wychodziła bardzo dobrze, podobnie jak Whirlpool 6thSence. Dobrze wychodził też Mastercook ale nie jest popularny wśród pralek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.10.02, 15:50 A pralki Siemensa? Mam oko na model xs 440 (czy jakoś tak)- gł 40 cm. Czy ktoś mógłby podzielić się spostrzeżeniami? Pozdrawiam Ala Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: pralka Amica, czy Bosch 01.10.02, 15:57 Ja kupiłam płytkiego Siemensa S1WTF 3802A i użytkuję go codziennie od 3 tygodni :) no ale trudno cokolwiek powiedzieć po tak krótkim okresie użytkowania... z dopierania jestem zadowolona, wygląda ładnie, a jak będzie z zużyciem wody i energii i ew. usterkami to trudno oceniać... Ostrzegam jednak że dosyć głośno chodzi podczas wirowania, jakby gwiżdże (śmieję się i krzyczę "ratunku, pralke nam zażynają" :))))) i ma długie programy - np. bawełna 60 st. trwa ok. 120 min. - trochę przydługo mi się zdaje (nie wiem jak inne firmy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: pralka Amica, czy Bosch IP: 217.97.133.* 01.10.02, 17:21 mam elektroluxa EW1067F, podczas wirowania rowniez wydaje dziwne wysokie dzwieki. Myslalem poczatkowo, ze to z powodu obrotow (1000/min, ale przy nizszych (np.600) zjawisko nie znika. Czas pracy jest podobny - bawelna 60 stopni - wyswietla czas 2h 20min. Dlatego korzystam z programu skroconego - 58 min. A jezeli chodzi o pralki Bosch czy Siemens, to prawie wszystkie produkowane sa w Polsce w Lodzi. Jedynie ladowane od gory sa spoza Polski. Natomiast Elektrolux, Candy, Whirpool, Hoover,itd pochodza ze slonecznej Italii. Co jest lepsze? I jak traktowac dana marke. Czy liczy sie mysl techniczna czy miejsce produkcji.Wg mnie oryginalna "Wloszczyzna" nie przewyzsza wyrobow Polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k`k Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.10.02, 21:32 Gość portalu: abc napisał(a): > A jezeli chodzi o pralki Bosch czy Siemens, to prawie wszystkie produkowane sa > w Polsce w Lodzi. Jedynie ladowane od gory sa spoza Polski. Jak to przeczytałem poniosło mnie natychmiast do łazienki,na Siemensie sprzed 2-óch lat napisane jest Made in Germany. Ps.Też gwiżdże,ale tylko na najwyższych obrotach.Pierze bez dodatkowego płukania b.dobrze > Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: pralka Amica, czy Bosch 02.10.02, 08:57 > A jezeli chodzi o pralki Bosch czy Siemens, to prawie wszystkie produkowane sa > w Polsce w Lodzi. Jedynie ladowane od gory sa spoza Polski. Pozwolę sobie zaprotestować - Siemensy ładowane od przodu, ale z serii XS (płytsze) są również produkowane jak najbardziej w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: pralka Amica, czy Bosch IP: 217.97.133.* 09.10.02, 17:14 Przepraszam, oczywiscie w Polsce produkowane sa tylko "standardowe" mniejsze wszelkiej masci sa z Niemiec. Nie wiadomo co prawda na jak dlugo, gdyz fabryka w Lodzi sie rozbudowuje i bedzie produkcja zmywarek, ale nie wykluczone, ze dolacza pozostale praleczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsad Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.pbks.pl 02.10.02, 08:48 agus7 napisała: > bawełna 60 st. trwa ok. 120 min. - trochę przydługo mi się zdaje (nie wiem jak > inne firmy). Whirlpool AWT7125 1200 obr. "szósty zmysł", ładowana od góry - 2h5min (oczywiście tak podaje wyświetlacz, ale zmienia się to w zależności od załadunku i ilości wody jaką sobie do tego dobierze). rsad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 01:48 Czy Electrolux to przypadkiem nie jest szwedzka firma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsad Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.pbks.pl 03.10.02, 09:38 Firma tak, ale gdzie co i jak produkują to zupełnie osobna sprawa. rsad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: pralka Amica, czy Bosch IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 10.10.02, 13:41 Mam wlasnie ten model pralki, ma go tez kilkoro moich znajomych, wszyscy jestesmy bardzo zadowoleni. Cichutka, w miare oszczedna pralka, nie sprawia zadnych klopotow, naprawde polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.02, 19:44 Twoja opinia brzmi bardzo zachęcająco. Czy możesz napisać który to model? Odpowiedz Link Zgłoś
martynka22 Re: pralka Amica, czy Bosch 12.10.02, 13:52 My od 4 miesięcy posiadamy Amicę dynamic system - bardzo nam się podoba - . Jest cicha, prosta w obsłudze, ma programator elektroniczny , wielkie drzwi (33 cm), 5,5 kg prania, klasa energetyczna A (43 litry wody - przeciętne "tanie" pralki potrzebuję 70) - no i do tego była tania - 1199 Media market. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: pralka Amica, czy Bosch IP: *.kety.sdi.tpnet.pl 14.10.02, 10:22 A czy ktoś może powiedzieć jak w praktyce spisują się pralki Candy? Odpowiedz Link Zgłoś