Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem)

09.01.03, 13:49
    Cześć
    Planuję w moim nowym mieszkaniu podtynkową instalację do głośników od kina
    domowego w salonie. Niby nic takiego, widziałem to co najmniej u paru osób.
    Problem w tym że wyłącznie u obcych osób więc nie bardzo jestem w stanie się
    ich o nic zapytać ;-) Z samym kupnem i położeniem kabli nie było oczywiście
    najmniejszego problemu, myślałem że z gniazdami będzie podobnie... A tu kupa.
    Obleciałem Media Markty - twierdzą że nigdy niczego takiego nie mieli. Chyba
    kłamią bo zdaje się że kiedyś widziałem. Dla zasady obleciałem przy okazji
    wszelkie Obi, Praktikery i Castoramy - też nie ma, no ale tam to byc nie
    musi. Czy ktoś z was może wie gdzie w Warszawie lub bliskich okolicach można
    kupić naścienne gniazdka do głośników, takie podobne do telefonicznych czy
    RTV - ramka, w środku gniazdko? Nie mam rozeznania w tego typu sklepach ani
    asortymencie kompletnie, takze nawet nie wiem gdzie szukać...

Dzięki za wszelkie pomysły, M.

Aha - pomysł zrobienia gniazdek samemu za pomocą przerobienia gniazdek RTV
    odpada, przy moim talencie do majsterkowania jakość i wygląd takiego
    rozwiązania byłaby śladowa ;-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: FFiiLL Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: *.pgnig.pl 09.01.03, 14:40
        Spróbój podpytać na forum GW - Czas wolny - Audio-Video. Tam chyba szybciej
        znajdziesz odpowiedź.
      • Gość: przemek Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: *.compensa.pl / 10.1.4.* 09.01.03, 15:19
        jest na to prosta rada,
        instalacjami podtynkowymi zajmują się wyspecjalizowane firmy z branży audio.
        kup mieięcznik audio lub hi-fi muzyka - tam znajdziesz namiary,
        pobajerujesz ich trochę przez telefon, że chesz zamontowac drogą istalację i
        zlecisz im to a wszystko ci powiedzą przez telefon.
        pozdrawiam,
      • Gość: piegus Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: *.gd.pl 09.01.03, 15:35
        moze jakies hurtownie elktryczne...
        • masstah Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) 09.01.03, 15:39
          > moze jakies hurtownie elktryczne...

Mogą być i hurtownie. Znasz jakieś? Problem w tym że ja nie znam a przez
          książke telefoniczną szukać to nie jest najbardziej efektywna metoda (choć jak
          nic nie wymyślę to tak to się skończy)

A do przedmówcy: z tymi gazetkami dobry pomysł, w bajerze jestem cienki, więc
          pewnie dzwonić i bajerować nie bedę, ale może sklepy też się tam ogłaszają. W
          kazdym bądź razie sprawdzę
          • Gość: bankroot Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: proxy / *.pekao.com.pl 09.01.03, 15:46
            wybierz się na giełdę na Wolumen. Tam dostaniesz wszystko.

bankroot

PS. Puryści audiofile odradziliby Ci to rozwiązanie. taki styk w gniazdku
            wprowadza zawsze jakieś zniekształcenia (chyba, że gniazdka i końcówki kabli są
            ze szczerego złota ;))

• masstah Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) 09.01.03, 15:49
              Spoko, żaden ze mnie audiofil, o Wolumenie też pomyślałem, tyle ze jako
              ostateczność (cholernie mam daleko z Gocławia na Bielany ;-) ).
              • Gość: mogi Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: 194.9.223.* 09.01.03, 16:16
                Ja kupiłem takowe gnaizda na Wolumenie w sklepiku z głośnikami i przewodami
                obok radiowęzła
          • Gość: piegus Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: *.gd.pl 10.01.03, 09:22
            jakies tam znam, ale w Trojmiescie... ;)
      • Gość: Gal Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.01.03, 10:22
        A po co Ci gniazda?
        Wyprowadź ze ściany kabel takiej długości, aby swobodnie sięgał kolumny i
        tyle. Nie ma sensu instalować dodatkowych gniazd. Jak sądzę, kolumny będą
        zamocowane na stałe i kabel (wychodzący ze ściany) można za nimi schować.
        Pzdr.
        Gal
        • Gość: bankroot Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) IP: proxy / *.pekao.com.pl 10.01.03, 11:02
          Gość portalu: Gal napisał(a):

> A po co Ci gniazda?
          > Wyprowadź ze ściany kabel takiej długości, aby swobodnie sięgał kolumny i
          > tyle. Nie ma sensu instalować dodatkowych gniazd. Jak sądzę, kolumny będą
          > zamocowane na stałe i kabel (wychodzący ze ściany) można za nimi schować.
          > Pzdr.
          > Gal

A co wtedy jak koledze zachce sie zmienić aranżację mieszkania ?
          zamiast rozrzucać nowe kable po pokoju, da dłuższe kable. jestem w stanie to
          zrozumieć

bankroot
          • masstah Re: gniazda do głośników (do kabli pod tynkiem) 10.01.03, 11:14
            > > A po co Ci gniazda?
            > > Wyprowadź ze ściany kabel takiej długości, aby swobodnie sięgał kolumny i
            > > tyle. Nie ma sensu instalować dodatkowych gniazd. Jak sądzę, kolumny będą
            > > zamocowane na stałe i kabel (wychodzący ze ściany) można za nimi schować.
            >
            > A co wtedy jak koledze zachce sie zmienić aranżację mieszkania ?
            > zamiast rozrzucać nowe kable po pokoju, da dłuższe kable. jestem w stanie to
            > zrozumieć

Otóż to. Gniazda muszą być, i to estetyczne. Musi być poza tym możliwość
            wyniesienia sprzętu z pokoju i nic nie ma mi wtedy zwisać ze ściany. Esteta
            jestem ;-)

Nawiasem mówiąc znalazłem wczoraj w inecie jakąś niemiecką firmę która takie
            rzeczy robi, no tanio nie jest (najtańsze gniazdko to ok. 20 euro). Ale jak
            niczego innego nie znajdę to może się skusze.
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka