Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Za ile wybudowac dom?

IP: *.kalisz.mm.pl 09.02.03, 10:24
    Witam
    Mozecie mi jakos podpowiedziec ile musialbym przeznaczyc na budowe domu?
    Wiem,ze nie mozna tego okreslic dokladnie,ale chcialbym wiedziec na czym
    stoje.
    Chce wybudowac domek pietrowy z poddaszem,najlepiej 3 pokojowy = na max. 100-
    120m2. Chodzi mi o w miare jak najnizsze koszty.
    Pomozcie prosze!
    pozdrawiam
    Rafał
    Obserwuj wątek
      • Gość: arch Re: Za ile wybudowac dom? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.02.03, 14:58
        Przy prostej bryle - rzut prostokątny i dachu dwuspadowym (bez udziwnień) oraz
        bardzo dużym udziale pracy własnej musisz policzyć min 120 tys. na domek.
      • Gość: Patryk Re: Za ile wybudowac dom? IP: *.tele2.pl 10.02.03, 17:18
        Witam !
        Jeśli planujesz budowę domu ,myślę ,że powinieneś zapoznac się z ofertą firmy
        Celbud.Budują domy w technologii szkieletowej.Info znajdziesz na
        www.celbud.com.pl
        ps. Z tego co słyszałem to powołując się na hasło "QBATURA" , dostaniesz
        projekt domu za darmo!
      • Gość: Patryk Re: Za ile wybudowac dom? IP: *.tele2.pl 10.02.03, 17:22
        Witam !
        Jeśli planujesz budowę domu ,myślę ,że powinieneś zapoznac się z ofertą firmy
        Celbud.Budują domy w technologii szkieletowej.Info znajdziesz na
        www.celbud.com.pl
        ps. Z tego co słyszałem to powołując się na hasło "QBATURA" , dostaniesz
        projekt domu za darmo!
        • Gość: mirek Re: Za ile wybudowac dom? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 10:50
          Gość portalu: Patryk napisał(a):

> ps. Z tego co słyszałem to powołując się na hasło "QBATURA" , dostaniesz
          > projekt domu za darmo!

Dobre, dobre reklama dżwignią handlu. Podaj hasło abrakadabra i zobacz czy też
          dostaniesz jak Ci nie dadą to powiedz zę idziesz gdzie indziej.

pzdr
          mirek
      • Gość: travel Jak minimalizowac koszt budowy? IP: *.energis.pl 11.02.03, 14:06
        Domek pietrowy z poddaszem i 100 m kw? zapewne chodzi Ci o parterowy domek z
        poddaszem uzytkowym. W takiej sytuacji mozesz spodziewac sie kosztow za stan
        tzw. szary (tynki i instalacje bez wyposazenia) ok. 100 do 150 tys zl. Ale
        mozliwe jest tez zaplacenie ponizej 100 tys, przy tzw. "samodzielnej" budowie,
        ktora opiera sie zazwyczaj o kilka zasad:
        - Zapoznajesz sie z kilkoma ostatnimi rocznikami pism branzowych, np. "Murator"
        - kupujesz gotowy, sprawdzony i pelny projekt, np. w w rzeczonym Muratorze
        - Starasz sie wybrac projekt, ktoy ciany nosne ma tylko zewnetrzne
        - konsultujesz projekt z jakims architektem, moze da sie zastosowac tansze
        rozwiazania (zazwyczaj fundamenty i stropy)
        - sam wynajmujesz ekipy budowlane
        - sam wyszukujesz materialy, organizujesz transtport
        - utrzymujesz choc jednego fachowca dla stalego nadzoru (powinien sie on
        pojawiac w strategicznych momentach i oceniac wykonanie na biezaco)
        - wykonczenie stosujesz wylacznie z materialow sprzedawanych w promocji
        - przy wykonczeniu nie spieszysz sie, stosujac rozwiazania tymczasowe
        - i najwazniejsze - kombinujesz dla unikniecia VATu

To oczywiscie tylko zgrubne przestawienie zasad. Trzymajac sie ich mozna
        osiagnac bardzo interesujace efekty finansowe. Minimum ktore widzialem (3 lata
        temu) osobiscie, wynioslo 500 zl/metr kw, co dalo 60 tys za gotowy do
        zamieszkania dom z garazem. Niestety w ciagu trzech lat eksploatacji wlasciciel
        (malzensto z malym dzieckiem) wydal ok 10 tys na poprawki, co jednak i tak
        globalnie daje wspanialy wynik.
        Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka