Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wielorodzinn

25.10.06, 09:41
    Sytuacja przedstawia się następująco: chcę kupić mieszkanie w domu
    wielorodzinnym wybudowanym przez prywatnego inwestora (o ile dobrze
    zrozumiałam). Pozwolenie było wydane na budowę domu jednorodzinnego. Agent
    nieruchomości zapewnia, że sprawa jest w porządku, że potem z takiego domu
    normalnie można wydzielać mieszkania i nie ma z tym żadnych kłopotów.
    Powstaje współwłasność lokalu. Czy ktoś mi wytłumaczy, o co chodzi i czy nie
    wpakuję się w jakieś kłopoty kupując tam mieszkanie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: anna Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro IP: 194.246.124.* 25.10.06, 12:23
        Nie wiem, czy Ci jakoś pomogę, ale ta sytuacja nie jest dla mnie jasna. Jak
        zrozumiałam, agent twierdzi, że kupując to mieszkanie nie będziesz właścicielem
        mieszkania, ale współwłaścicielem całego budynku. Zastanawiam się, czy nie
        wiąże się to z pewnymi niedogodnościami typu: czy można wziąć kredyt pod
        hipotekę domu, którego nie jesteś właścicielem ale współwłaścicielem (czy nie
        jest wymagana zgoda pozostałych współwłaścicieli), jak wygląda z podpisywaniem
        umów na media, itp.
        Przy okazji zapytam się: czy chodzi o dom w Wilanowie na Kępie Zawadowskiej?
        Jeśli tak, odezwij się, bo też się nad nim zastanawiałam przez chwilę i mam
        pewne przemyślenia, którymi chętnie podzielę się.
        Pozdr
        • laura_x Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro 25.10.06, 12:40
          > Nie wiem, czy Ci jakoś pomogę, ale ta sytuacja nie jest dla mnie jasna. Jak
          > zrozumiałam, agent twierdzi, że kupując to mieszkanie nie będziesz
          właścicielem
          > mieszkania, ale współwłaścicielem całego budynku. Zastanawiam się, czy nie
          > wiąże się to z pewnymi niedogodnościami typu: czy można wziąć kredyt pod
          > hipotekę domu, którego nie jesteś właścicielem ale współwłaścicielem (czy nie
          > jest wymagana zgoda pozostałych współwłaścicieli), jak wygląda z
          podpisywaniem
          > umów na media, itp.

I nie tylko. Najważniejsza sprawa to czy będzie potem można to sprzedać???

> Przy okazji zapytam się: czy chodzi o dom w Wilanowie na Kępie Zawadowskiej?
          > Jeśli tak, odezwij się, bo też się nad nim zastanawiałam przez chwilę i mam
          > pewne przemyślenia, którymi chętnie podzielę się.
          > Pozdr

Nie, to nie jest ten dom. Ale przemyśleniami nadal możesz się podzielić :)
          I dziękuję :)
          • Gość: anna Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro IP: 194.246.124.* 25.10.06, 12:47
            >I nie tylko. Najważniejsza sprawa to czy będzie potem można to sprzedać???

Sprzedać chyba będzie można na takiej zasadzie, jak sprzedajesz współudział w
            wielostanowiskowym garażu podziemnym (choć oczywiście nie jestem tego w 100%
            pewna).

> Nie, to nie jest ten dom. Ale przemyśleniami nadal możesz się podzielić :)

Przemyślenia dotyczyły tej konkretnej lokalizacji i domu, np. kiepsko
            wyprofilowany zjazd do garażu, budzące moje wątpliwości podpiwniczenie budynku
            przy bardzo wysokich wodach gruntowych, odległość od planowanej autostrady itp.
            Trochę by się tego nazbierało :-)
      • Gość: oczywiscie Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro IP: 217.153.180.* 26.10.06, 17:06
        mozna to potem podzielic troche to potwa w urzedzie bialoleka ok 2-3 m-ce
        wczesniej wszyscy wlasciciele musza tego chciec oczywiscie
        po podziale kazdy bedzie mial oddzielna ksiege
        wczesnie musicie zatrudnic geodete do podzialu
        pozdrawiam
        • laura_x Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro 26.10.06, 21:20
          A nie można tego podzielić PRZED kupnem? To znaczy czy inwestor przed sprzadażą
          może dokonać podziału? Czy możliwa jest sytuacja, że urząd nie zgodzi się na
          wydzielenie??
          • Gość: malwina Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 18:41
            laura_x napisała:

> A nie można tego podzielić PRZED kupnem? To znaczy czy inwestor przed
            sprzadażą może dokonać podziału?

Nie tylko może ale wręcz powinien tego dokonać przed sprzedażą i sprzedawać nie
            udział ale samodzielny loklal stanowiący odrębną własność i majacy swoją księgę
            wieczystą

>Czy możliwa jest sytuacja, że urząd nie zgodzi się na wydzielenie??

Taka możliwość istnieje i jest bardzo realna
            • Gość: oczywiscie Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro IP: *.starnettelecom.pl 27.10.06, 21:56
              oczywiscie moze ale czy bedzie chcial
              sa to dodatkowe koszty niewielkie w prawdzie w porownaniu do calej inwestycji i
              troche zajmuja czasu
              wszyatko zalezy od tzw dobrej woli "inwestora"
              • Gość: malwina Re: Pozwolenie na dom jednorodzinny a dom wieloro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 15:51
                jesli mu nie zalezy na sprzedazy, to nie musi dokonywać wyodrebnienia ale
                równie dobrze może potencjalny klient może nie chcieć kupic udziału,
                Jesli ktoś chce odrębnej własnosci to kupno udziału jest dla niego zawsze
                kłopotliwe.
                A co bedzie jeśli współwłaściciel nie zgodzi się na podział w przyszłości ?
                Pozostają sady a to są koszty i po co komu taki kłopot ?
                Opór sprzedajacego przed wcześniejszym wyodrebnieniem lokalu moze sugerować ,
                że są istotne przeszkody w dokonaniu takiego wyodrebnienia i powinien byc dla
                kupujacego powaznym sygnałem ostrzegawczym.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka