Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

23 tys. PLN za stan surowy otwarty

IP: *.stacje.agora.pl 22.11.01, 09:43
    Drodzy budowlancy! Czy cena 23 tys. dla ekipy za stan surowy otwarty
    (fundamenty, sciany, strop, scianki dzialowe, wiezba, pokrycie dachu, obrobka
    blacharska) to dobra cena? Domek jest nie duzy, 140 m powierzchni calkowitej,
    budowany z betonu komorkowego, na dachu blachodachowka.
    Bardzo prosze o Wasze zdanie, ile Wam udalo sie zaplacic.
    Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jola Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: 158.66.46.* 22.11.01, 11:14
        Jestem na podobnym etapie, czyli zbieram inf.o ekipach i cenach. W Warszawie są
        ekipy mawet za 15 tys./stan surowy z dachem - godne polecenia - ale musisz
        popytać wśród ludzi, którzy wybudowali dom i poświęcić trochę czasu na
        obejrzenie prac wykonanych przez fachowców.
        Trzeba być czujnym, jest dużo naciągaczy.
        Pozdrawiem
        • Gość: Karolina Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: *.waw.cdp.pl 23.11.01, 09:04
          Jolu, 15 tyś za jaką powierzchnię?
          • Gość: Jola Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: 158.66.46.* 23.11.01, 14:18
            Cześć Karolinko!
            Mój projekt ma 142 m2 powierzchni, w tym garaż. Dla przypomnienia, jest to
            ELIZA z pracowni Archipelag we Wrocławiu.
            Pozdrawiam
            • Gość: hawkmoon Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 23.11.01, 17:48
              Trzeba być czujnym również ze względu na to, że Eliza jest piękna, ale pod
              względem konstrukcyjnym niezbyt łatwa do zbudowania. I marni wykonawcy mogą
              popełnić w buodowie tyle błędów i fuszerek, że głowa boli. W przypadku tego
              projektu wybrałbym sprawdzoną, nawet droższą firmę.
              • Gość: Jola Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: 158.66.46.* 23.11.01, 18:12
                Cześć Hawkmoon,
                Skąd tak dobrze znasz ten projekt? Masz rację, to jest skomplikowana budowla
                chociaż nie wygląda na taką!
                Pozdr.
                • Gość: hawkmoon Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 24.11.01, 14:10
                  Znam Elizę, ponieważ po przejrzeniu blisko du tysięcy projektów zanalazł się on
                  na krótkiej - ośmioprojektowej - liście liście domów (100-150 me kw), które są
                  po prostu dobrą architektórą. 90 proc. tego co oferują nasi projektanci to
                  popłuczyny. Aż żal patrzeć.
                  Z tych ośmiu projektów musiałem skreślić nazbyt kosztowne w realizacji i
                  użytkowaniu. W tym Elizę, chociaż piękna.
                  Ideałem elegancji, prostoty, i funkcjonalności jest moim zdaniem Teresa z
                  Archipelagu, dzieło Artura Wójciaka i Artura Fryszki. Zakochałem się w niej od
                  pierwszego wejrzenia. Za tydzień zamawiam projekt. Polecam przejrzeć projektych
                  obu panów, bo w tym co robią czuć talent, umiejętność znalezienia dobrych
                  proporcji i klasę.
        • Gość: Bułeczka Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: 192.127.216.* 23.11.01, 18:09
          Dziewczyny z kim budujecie za takie kwoty? Ta cena jest podejrzanie niska. Czy
          to czasem nie fachowcy, po których trzeba brac kolejne ekipy, zeby poprawiły
          partactwo?
          • Gość: Jola Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: 158.66.46.* 23.11.01, 18:23
            Bułeczko,
            pisałam już, że przed zatrudnieniem ekipy należy sprawdzić/obejrzeć wykonane
            dotychczas prace, zasięgnąć języka u osób które korzystały z usług ekipy, mieć
            męża który troszeczkę się na tym zna, dobrego kierownika budowy i życzliwych,
            bezinteresownych, doświadczonych przyjaciół.
            Pozdrawiam
      • Gość: Jagoda Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.01, 01:33
        Buduję dom parterowy, niepodpiwniczony o powierzchni 120 m 2 - EDYTĘ III z
        pracowni Archipelag. Murarzom zapłaciłam 14.500 zł,cieślom 3.000 zł a dekarz za
        dach o pow. 220 m 2 wziął 4.400 zł, czyli razem 21.900 zł. Mur jest z
        silikatów, trzywarstwowy z elewacją z silki skalistej, która wymaga
        pracochłonnego fugowania. Dach z dachówki cementowej. Strop drewniany. Koszty
        te poniosłam w 2000r. Trochę się targowałam, nie zależało mi na rachunku, bo
        ulga nie jest z gumy. Budowa jest pod Wrocławiem, ekipa murarzy a następnie
        cieśli dojeżdżała codziennie z odległości około 50 km na swój koszt. Ekipy
        zostały mi polecone przez innego inwestora i nie zawiodłam się.Z czystym
        sumieniem poleciłam je następnym chętnym.Pozdrowienia.
        • ala11 Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty 28.11.01, 09:41
          Ja mam również pytanie odnośnie robocizny. Firma która robiła mi kosztorys
          wyceniła swoją robociznę na 80 tys. zł za stan surowy zamknięty(ściany, dach,
          okna, drzwi, podłogi, tynki wewnętrzne) a materiały na dom 147 m2 pow.
          użytkowej bez instalacji na 205 tys. zł. czy to nie jest trochę za dużo?
          • buby52 Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty 14.03.02, 08:14
            W 2000 roku za postawienie domu (fundamenty już były) zapłaciłem około 120 tys.
            zł. Składało to się z następujących pozycji: stan surowy domu o pow. 230 m2
            całkowitej + wszystkie instalacje + wylewki+okna.
            Mieszkam w tym domu, co prawda bez podłóg i tynków. Jeżeli masz trochę
            zacięcia, to powoli będziesz sobie wykańczać albo samemu albo z fachowcami.
            Pozdrowienia
            Marcin
            PS Fundamenty kosztowały mnie ok. 11tys (1999r)W cenie były także ocieplenie
            fundamentu styropianem.
        • Gość: Pablito Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: *.gazeta.pl 01.03.02, 16:42
          A co sądzicie moi drodzy o projekcie "Mieszko" z pracowni Archipelag.
          Zarąbiście mi się podoba, ciekaw jestem czy ktoś ma jakąś opinię...
      • Gość: karol Re: 23 tys. PLN za stan surowy otwarty IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.02, 14:17
        takie wyceny są nic nie warte ważnee jest wiedzieć ile kosztuje cały dom,
        najtaniej i tak wyjdzie w Praefie
        • Gość: Jola Re: Uwaga na PREAF'Ę IP: 158.66.46.* 07.03.02, 18:53
          Firma reklamuje się już w kilku wątkach na forum. Ja mam przykre doświadczenia
          chociaż, a właściwie na szczęście, nie zdecydowałam się na powierzenie tej
          firmie budowy swojego domu. Ale byłby kanał!!!!!
          • Gość: doorn Re: Uwaga na PREAF'Ę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 14:24
            dlaczego ja mam dobre doświadczenia
            • Gość: Jola Re: Uwaga na PREAF'Ę IP: 158.66.46.* 11.03.02, 17:12
              Nie wiem jakie Ty masz doświadczenia? Moje doświadczenia - moja subiektywna
              opinia!

Ja nie pisałam o fachowości pracowników Firmy PRAEFA, bo ta wydaje się być bez
              zastrzeżeń.

Mnie nie podobało się lekceważące, bo jak to inaczej nazwać, potraktowanie
              petenta. Telefon kontaktowy zostawiłam po to, aby w przypadku niemożliwości
              wywiązania się z umowy, zawiadomić mnie. Tego nie uczyniono. W zasadzie jest to
              drobna sprawa, ale nikt z nas nie lubi być lekceważony! Prawda?
              Następna sprawa, mój mąż nie może być obwiniany za to, co ja napisałam na forum!

Forum jest miejscem wymiany naszych doświadczeń, tych dobrych i złych.
              Czyżbym się myliła?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka