Gość: kupujący IP: 212.160.172.* 19.03.07, 13:09 Jak dokonać wpisu w księdze wieczystej w dziale III - chcę tam ujawnić że ma prawo najmu a potem pierwokupu tego mieszkania, czy ktoś wie jak to zrobić tzn. jaki formularz itd... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ravenheart1 Re: księga wieczysta 19.03.07, 17:25 Gość portalu: kupujący napisał(a): > Jak dokonać wpisu w księdze wieczystej w dziale III - chcę tam ujawnić że ma > prawo najmu a potem pierwokupu tego mieszkania, czy ktoś wie jak to zrobić > tzn. jaki formularz itd... Wydaje mi sie że nie ma takiej możliwośći - w dziale III KW ujawnia sie ograniczone prawa rzeczowe takie jak użytkowanie czy służebności, a co do prawa pierwokupu to sąd wieczystoksięgowy nie jest władny do rozstrzygania kwestii czy takie prawo w tym przypadku przysługuje czy nie. Poza tym wpisów dokonuje się na podstawie odpowiednich dokumentów - czy posiadasz dokument potwierdzający przysługujące Ci prawo pierwokupu? Jeszcze jedno - prawo pierwokupu przysługuje z mocy ustawy ale tylko w przypadku sprzedaży lokalu jeśli właściciel nie zamierza przeprowadzić takiej transakcji to jest to prawo tylko na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś