Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

klimatyzator przenośny

24.05.07, 21:10
    Czy ktos z Panstwa ma w domu taki przenosny klimatyzator? Sytuacja wyglada
    tak-mieszkam w malej kawalerce(34 metry), bardzo dusznej i goracej. Drugiego
    takiego lata nie wytrzymam;) Chce kupic przenosny klimatyzator. Jak najtanszy.
    No ale kompletnie sie na tym nie znam. Czy klimatyzator ktory kosztuje 500zl
    albo 300zl w ogole sie do czegos nadaje? A moze ktos ma w domu, jest
    zadowolony i mi podpowie firme czy model. Naprawde nie mam kasy na wyrzucanie
    a w temacie jestem zielona.
    Obserwuj wątek
      • silic Re: klimatyzator przenośny 26.05.07, 17:44
        Za 300 czy 500 złotych to nie kupisz klimatyzatora.

Minimalny koszt na powierzchnie twojej kawalerki to jakieś 1200zł. Jeśli jest
        bardzo ciepła, to poszukaj czegoś o mocy przynajmniej 4kW ( to już koszt w
        granicach min. 1500 zł.)
        Jeszcze jedna sprawa - musisz być świadoma, że takie urządzenia potrzebują do
        działania wyprowadzenia rury na ZEWNĄTRZ budynku.
        • zoneo Re: klimatyzator przenośny 26.05.07, 22:51
          Za te 300 , 500 to mówisz o klimatorach, a nie klimatyzatorach.
          Te pierwsze dają tylko poczucie chłodu i chłodzą przy pomocy wody trzeba ją
          uzupełniać, a klima odwrotnie osusza powietrze i ta naprawdę ochładza powietrze.
          Jśli cię nie stać to zamontuj rolety zaciemniające i na dzień zasłaniaj zawsze
          mniej się nagrzeje i w nie otwieraj w południe okien, u mnie okna mamy otwarte
          od ok 17 do ok 10 rano i temperatura jest ok 2 stopnie (a to dużo)niższa niż
          kiedy okna są otwate 24h
      • Gość: ernest Re: klimatyzator przenośny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 09:57
        za 300 czy 500 zlotych mozna zakupic urzadzenie chlodace, ale efekty sa mizerne.
        I co wazne, powietrze cieple miesza sie w tym przypadku z tym chlodniejszym i
        pozostaje w pomieszczeniu. Prawdziwy klimatyzatro ma rure odprowadzajaca cieple
        powietrze na zewnatrz i tu efekt jest odczowalny w najwiekszym stopniu.
        Zarowno w domu jak i w firmie mam klimatyzatory LG ale splity. Moi znajomi zas,
        ze wzgledu na to, ze nie moga otrzymac zgody na splita w dbiurze obok stosuja
        dosc elegancki klimatyzator zibro i musze przyznac, ze efekty sa bardzo odbre.
        Maja zrobiona specialna szybe z dziurka przez ktora odprowadzane jest powietrze.
        Szybe ta wymieniaja na zime a na lato montuja ponownie "dziurke".

Ja wspomnial kolega wczesniej - 4 kw to juz klimatyzator porzadny. Cena okolo 1
        500 pln
      • Gość: ja Re: klimatyzator przenośny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 12:26
        oczywiście zdajesz sobie sprawę ze klimatyzator zużywa znacznie więcej energii
        niż lodówka...

musisz odprowadzić:
        - ciepło wydzielane przez AGD i oświetlenie - średnio ok.200-300W(ale w czasie
        gotowania/pieczenia ok.2-3kW więcej!)
        - ciepło produkowane przez Ciebie - 100-200W
        - ciepło przenikajace przez przegrody
        (5m²okien i drzwi ok.1,5W/m²xK, 70m² podłóg i sufitów ok.0.5W/m²xK, ok.55m2
        ścian w tym 10m² zewnętrznych ok.0.3m²xK, 45m² wewnętrznych ok.0.5W/m²xK
        RAZEM ok.70W/K, zakładając że w domu ma być 5-7 stopni chłodniej to 350-500W)
        - ciepło słońca pomijam(zakładam że okna są zasłonięte, jeśli nie to warto je
        zasłonić 1m² okna przez które wchodzi słońce dostarcza do wnętrza 700-1000W w
        Twoim przypaku może to być dodatkowo 4000W, dlatego warto zasłaniać okna)

daje to co najmniej 800-900W (bez promieniowania słońca przenikajacego przez
        szyby!)

łatwo sobie policzyć że trzeba się liczyć z poborem ok.25-30kWh/dobę co kosztuje
        średnio 10-12zł/dobę

niby nie dużo, ale 6 tyg. upałów/rok kosztuje już 400-500zł/rok
        • Gość: ja Re: klimatyzator przenośny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 13:00
          sorki, muszę się sprostować
          zapomniałem że klimatyzatory jak lodówki i pomy ciepła maja swoją sprawnośc
          czyli że zużywaja tylko ok.30% energi z jaką chłodzą
          jesli dobowe zapotrzebowanie mieszkania na chłodzenie to 25-30kWh to 30% wynosi
          7,5-9kWh/dobę
          jednak uwzględniajac gotowanie, pewną ilość ciepła wchodzącego ze słońcem będzie
          to ok.10-12kWh/dobę czyli 4-5zł/dobę (6 tyg = 160-200zł)
          mniej niz wczesniej podałem ale zawsze jednak trochę
          • aga1000 Re: klimatyzator przenośny 29.05.07, 12:44
            Oj, wiesz co-za te dwiw stówki albo i więcej naprawdę warto mieć chłodek...

Gość portalu: ja napisał(a):

> sorki, muszę się sprostować
            > zapomniałem że klimatyzatory jak lodówki i pomy ciepła maja swoją sprawnośc
            > czyli że zużywaja tylko ok.30% energi z jaką chłodzą
            > jesli dobowe zapotrzebowanie mieszkania na chłodzenie to 25-30kWh to 30% wynosi
            > 7,5-9kWh/dobę
            > jednak uwzględniajac gotowanie, pewną ilość ciepła wchodzącego ze słońcem będzi
            > e
            > to ok.10-12kWh/dobę czyli 4-5zł/dobę (6 tyg = 160-200zł)
            > mniej niz wczesniej podałem ale zawsze jednak trochę
      • Gość: Mirek Re: klimatyzator przenośny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 17:48
        mam taki od zeszłego roku inaczej można by zwariować kupiony w castoramie za ok 800 zł tylko chłodzenie, osuszanie powietrza, wszystko było by cacy gdyby czasami na słodko (takie porównanie) nie capiło, już go spryskałem takim płynem do klimy, wyczyściłem filtr ,ale chyba trzeba będzie rozebrać i wyczyścić. Czasami to aż zdziwko mnie trafia ile to potrafi "wyprodukować "wody
        • Gość: jacek Re: klimatyzator przenośny IP: *.gprspla.plusgsm.pl 02.06.07, 01:36
          Używałem przez rok klimatyzatora przenośnego i radzę przy okazji kupić solidne
          zatyczki do uszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka