Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile kosztuje budowa domu

IP: *.pronet.lublin.pl 16.08.07, 22:56
    Witam, szykuje sie do budowy domu w miescie sredniej wielkosci. Dom 160 m2, w
    średnim standarcie - prosze o informacje ile to kosztuje? Wiem ze ceny zaleza
    od wielu czynników ale mi chodzi jedynie o orientacje - ile trzeba przeznaczyc
    na budowe domu.
    Z gory dziekuje
    Obserwuj wątek
      • noddy Re: ile kosztuje budowa domu 17.08.07, 00:15
        500 tys. to minimum.
        • Gość: modonia Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 14:28
          Zgadzam się, około 500 tys.
          • Gość: Marc Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 20:09
            Jesteście smieszni za 100,000 z wykonczeniem ale jak ktos ma dwie
            lewe rece to 500 za mało.Żałosni jestescie
            • Gość: boleo1 Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 20:50
              Gdzie tam 500 tysięcy...

Stan surowy za 200 tys. załatwi.

--
              czarter jachtów portal przyrodniczy apartamenty wrocław sklep z zabawkami
              • jeepwdyzlu Re: ile kosztuje budowa domu 02.03.11, 10:36
                Gdzie tam 500 tysięcy...

Stan surowy za 200 tys. załatwi.

------
                masz rację
                a stan surowy to 40% kosztów
                więc całość 500 jak w pysk
                ciao
                jeep
            • Gość: Sissi Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.lodz.multinet.pl 30.05.11, 21:23
              za 100 000 to można sobie bąka puścić, takie durnoty to ty swojej żonie zamelduj, a nie inteligentnym ludziom
          • emaksik Re: ile kosztuje budowa domu 17.08.12, 11:07
            Stan surowy około 300 tyś
      • andrzej.sawa Re: ile kosztuje budowa domu 17.08.07, 04:47
        Około 2.500 zł/m² i w górę.
        • Gość: gość Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.pronet.lublin.pl 17.08.07, 21:31
          Dzięki , czy cena 2500 to cena za dom wykonczony czy w stanie developerskim.
          • andrzej.sawa Re: ile kosztuje budowa domu 17.08.07, 21:47
            Moim zdaniem wykończony,ale oczywiście zawsze można się zastanawiać czy standard
            wystarczający.
            • Gość: Maja Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.07, 10:01
              ile z tego 2500/m2 to robocizna?
              • krewetka Re: ile kosztuje budowa domu 17.09.07, 17:22
                stan surowy otwarty ok 270tys, wykonczenie wiadomo moze byc tansz i
                drozsze, mysle ze 550 tys to minimum
                • Gość: kajtek Re: ile kosztuje budowa domu IP: 62.233.180.* 21.04.08, 08:47
                  My wybudowaliśmy się pod Łodzią. Dom 150 m2 (projekt murator D29aL,
                  wersja z cokołem).
                  Mimo tego że praktycznie całe wnętrze wykończyłem sam dom kosztował
                  nas ok. 450-470 tyś. Podchodziłem do budowy w zeszłym roku z planem
                  wybudowania się za 200-250 tyś. Niestety życie zweryfikowało te
                  plany:(. Naprawdę jestem zdania że taniej sie nie da.
                  • Gość: mar Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.saite.com.pl 26.05.10, 15:59
                    facio bzdury opwiadasz jak malo ktory ja taki dom buduje za 250 z wykonczenim.
                    • takijeden1983 Re: ile kosztuje budowa domu 06.01.11, 22:26
                      a ja myślę, że wie o czym pisał - nie jest problemem utopić 100 czy 200 tys w "jakiś dom" - w tym domu potem trzeba będzie mieszkać nie mając alternatywy bo nadal się go będzie spłacać. Co z tego, że koszt pierwszoplanowy będzie niski jak potem się popłynie na kosztach eksploatacji i czymś co nazywam stratą czasu i energii na "niedostosowanie" domu do wygodnych na cała resztę życia warunków eksploatacyjnych. Mi za energooszczędny projekt zaśpiewali 510 tys. w stanie deweloperskim (160 m2) ale przynajmniej wiem za co płacę. Sąsiad też tak chciał tanie materiały, tania robocizna - nie przemyślał choćby ogrzewania i za sam gaz przez miesiąc grzewczy buli 800 PLN Pluje sobie teraz w brodę i przestrzegał mnie nie raz - nie bierz byle czego bo popłyniesz na usterkowaniu i ogrzewaniu
          • internetowarewolucja Re: ile kosztuje budowa domu 14.04.11, 09:41
            Budowa domu to koszt pomiędzy 200 a 300 tys., a system gospodarczym spokojnie zrobisz ten dom mając 320 - 350 tys. a nie 500 tys. jak co poniektórzy tutaj mówią .
            Wprowadzacie w błąd klienta !
      • Gość: Agata K Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.ragz.com.pl 18.09.07, 09:44
        www.ragz.com.pl/ragzdom.html
        Wejdz na ta strone. Oni bardzo tanio buduja domy. Sama od nich
        kupiłam i jestem bardzo zadowolona.
        Naprawde polecam.
        • zuzanna56 Re: ile kosztuje budowa domu 19.09.07, 17:35
          Przynajmniej 550 tysięcy z całkowitym urządzeniem (mały dom). Plus
          działka.
        • al9 to ordynarne chamstwo 19.09.07, 17:41
          agata k loguje się z komputera w ragz i poleca dom ragz

nie dość że prymitywnie to jeszcze uważają nas za głupków....
          szkoda gadać
          spadajcie z tego forum!
          al
          • Gość: pablowaw123 Re: to ordynarne chamstwo IP: *.aster.pl 03.10.07, 23:07
            faktycznie...cwoki!
          • Gość: stefan Re: to ordynarne chamstwo IP: 152.152.95.* 13.04.10, 15:27
            dobre
        • Gość: max Re: ile kosztuje budowa domu IP: 80.50.246.* 19.09.07, 17:46
          Nie potrafią napisać poprawnie słowa STANDARD, nie kumają co adres
          IP, ale może potrafią dobrze budować
          • al9 nie wiadomo ile ale dużo 19.09.07, 17:58
            a w odpowiedzi załozycielowi wątku...
            na pytanie ile nikt rozsądnie nie odpowie. Bo nie wie jaka
            technologia, jaka dachówka, jakie ogrzewanie, nawe jak wie że np
            gazowe to róznice w cenie kotłów czy grzejników wynoszą 100%, nie
            wiadomo gdzie chcesz budować..(w okolicy duzych miast jest drożej),
            nie wie co to znaczy dla Ciebie wystarczający standard...
            Stan surowy zamkniety moze kosztować 240-300 tys
            wykonczenie i istalacje 240-.....
            Minimum 500, raczej 600
            a działka, uzbrojenie, ogrodzenie, ogród...
            Pozdr
            al
            • Gość: mariusz ok350tyś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 19:28
              myśle że 350tyś na dom 150m budowany z ceramiki a na te ceny
              katalogowe się nie patrzcie bo to bzdury. uwaga:nie bierzcie jednej
              firmy do budowy pod klucz bo nigdy się nie doliczycie,kupujcie
              materiały sami bo firmy was zrobią w konia z cenami
      • pudht Re: ile kosztuje budowa domu 20.09.07, 10:36
        witam, zaczyna sie wszystko od tego jaka duza i za ile kupisz
        dzialke, jaki projekt, z czego budujesz porotherm czy ytong, jaka
        dachowka czy blachodachowka, z czego okna, jakie ogrzewanie, ile
        jestes w stanie samemu zrobic, itd.
        ja mam okolo 200mq i stan surowy zadaszony z zaliczkami na okna,
        drzwi bramy, centralne wyniosl mnie dotychczas z dzialka 3200mq
        220.000 pln. i mysle ze jeszcze raz tyle wydam na wykonczenie, wiec
        mozesz liczyc sie z kosztem 400-600.000 pln.
      • Gość: areq W Lublinie taniej niż w Warszawie IP: *.171.65.147.crowley.pl 28.09.07, 10:26
        Prosty dom typu "stodoła" z dwuspadowym dachem o powierzchni
        użytkowej 160m2 to minimum 350tys zł "na gotowo" przy obecnych
        cenach,głównie robocizny.Bez działki oczywiście.
      • Gość: marta_s25 Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.filter.imagine.ie 03.10.07, 12:30
        o moj boze, gdzie ja bylam przez ostatnie lata, ja sadzilam ze taki
        okolo 150 mkw o za 200 max wybuduje i oczywiscie zamieszkam tam.
      • arisa_wawa Re: ile kosztuje budowa domu 04.10.07, 00:16
        Budowa nie wiem ale dla przykładu podam - dom z 46 roku bliźniak w
        zabudowie szeregowej, kapitalny remont z rozbiurką wnętrza, dachu
        wraz z więźbą, rozbudowa z dobudowaniem pokoju na dole i na gorze,
        połozenie nowego dachu i więźby, stan prawie developerski bo jeszcze
        bez podłogi w salonie i na górnym piętrze, piwnica w glazurze i
        terakocie pow okolo 25 m2, parter 105 m2 z glazurą w malym holu,
        częsci kuchenno-jadalniano-korytarzowej, piętro otynkowane tak jak i
        dół - tynki tradycyjne, dachówka karpiówka, okna i drzwi drewno -
        wszystko nietypowe bo konserwator zabytków, przebudowa całej sieci
        kanalizacyjno-wodno-elektryczno-grzewczej, nowe stropy i wylewka
        (chyba się to tak zwie) to koszt z projektem, robocizną i
        materiałami 220 tys. Wiem, że nie mało ale dom był ruina:) Miejsce
        Warszawa
        • arisa_wawa Re: ile kosztuje budowa domu 04.10.07, 00:16
          razem jakieś 147 m2 bo zapomniałam dodać:)
          • Gość: ja1 Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.08, 15:57
            160m2 mam wybudowany z porothermu 44 dach wielospadowy z dachówki
            brass + okna 6sztuk dachowych + 12 ściennych + 2 tarasowe, wszystkie
            podłączenia (gaz woda prąd)- cena u mnie z robocizną do tej pory
            160,000.
            • Gość: al9 Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.teleton.pl 16.04.08, 16:01
              160m2 mam wybudowany z porothermu 44 dach wielospadowy z dachówki
              > brass + okna 6sztuk dachowych + 12 ściennych + 2 tarasowe,
              wszystkie
              > podłączenia (gaz woda prąd)- cena u mnie z robocizną do tej pory
              > 160,000.
              -----------
              no i co mamy zrobić z tą informacją?
              to na razie ułamek kosztów
              zobaczymy co dalej
              al
              • Gość: Gość Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 13:01
                Ciary mi przechodzą jak widzę to co piszecie.. Po pierwsze istotne jest to gdzie
                ten dom będzie budowany. Inne ceny są w Warszawie a inne po małych miastach i
                wioskach. Akurat tak się składa, że mój teść jest budowlańcem i stawia domy pod
                klucz. Koszt budowy prostego domku 140m2 to koszt ok. 180 tys (stan surowy,
                zakmnięty) pod Opolem (bo akurat stąd jestem). Akurat jestem w stanie
                załatwiania kredytu hipotecznego i celuję w 300 tys. Może podchodzę do tego tak,
                bo sam będę załatwiał wszystkie materiały, budował z teściem i bazował na jego
                doświadczeniu i znajomościach ;)

Jeśli się budujecie, to na Waszym miejscu pojeździłbym po budowach i dogadał się
                z kimś budowlańcem prywatnie. Oni znają kogo trzeba, wiedzą ile materiału
                potrzeba, kiedy i od kogo wziąć żeby było bez przekrętów.
      • Gość: v2 Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.chello.pl 14.04.09, 22:05

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
        • Gość: grześ Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.09, 08:17
          prosze o podpowiedz posiadam domek na wysokim fundamencie z lat60
          mam zamiar zmienic dach na nowy aby uzyskac tam mieszkania tz
          strychowe ze skosami + wyburzenie na dole lazienki,schodów
          postawienie tego na nowo + wyburzenie ganku i postawienie nowego do
          stanu prawie wykończonego tz wszystkie ścianki wytynkowane metodą
          tradycyjną karton gipsy na pietrze bede robił sam i tu moje pytanie
          czy na terenie katowic 60 tys za taką robotę to duzo czy mało
          oczywiscie sama robocizna wykonana przez firmę prosze o podpowiedzi
          • Gość: gg Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 17:38
            moim zdaniem mało
      • pluteq Re: ile kosztuje budowa domu 24.06.09, 11:35
        W serwisach z projektami gotowymi masz sporo kosztorysów. Np.:
        Domeria.pl - domy średnie

Poszukaj takiego, który Cie interesuje i pobierz kosztorys.

Fakt jest jednak taki, ze koszta mogą się znacząco rożnić w zależności od tego czy:
        - zlecasz wszystko jednej firmie czy dobierasz wykonawców
        - negocjujesz ceny
        - wykonujesz częśc prac samodzielnie (nawet takich drobnych)
        - jaką technologię stosujesz
        - jaki standard / materiały wybierasz

Mi np. wyszko przy domku 112pow zabudowy i 180m2 pow uzytkowej okolo 350tys (dom z instalacjami, otynkowany zew/wew, z oknami pcv). Licze ze jakies 200tys beda potrzebne jeszcze na urzadzenie (piec, kominek, podlogi, 2 lazienki, sypialnia, kuchnia, salon) i to liczac ze nie bede kupował produktów z górnej półki.
        • Gość: jada Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 12:12
          www.gamma2.mojabudowa.pl/?menu=koszty.
          Tutaj są dodatkowe okna dachowe 12 tys, solary 18 tys. , moim zdaniem jeśli
          bedzie wam zależeć spokojnie 400 tys. wystarczy.

widziałam dom wybudowany wg tego projektu, właściciele właśnie się wprowadzali,
          budowali go 7 lat ( nie ten z linka) - wydali ciut ponad 300 tys, została im do
          zrobienia kuchnia i 1 łazienka.

Skontaktowałam się również z innym inwestorem który zrealizował ten projekt,
          twierdził, że mieszka 2 lata i z podjazdem wydał 600 tys. na boga - czyli wydał
          ponad 4,5 tys. na metr, jw standardzie jak twierdził średnim , no ale jak to
          brzmi jak się powie że wydało się 600 tys...

Czytam na forum w muratorze posty, jestem pełna podziwu dla zaangażowania,
          wiedzy i umiejętności ludzi którzy tam się udzielają. Rozmawiam również z
          ludźmi, którzy budują dom na wsi, gdzie przy budowie uwija się pól rodziny.
          Różnica jest zasadnicza, ten, który buduje na wsi haruje i nie ma czasu na
          pisanie postów w necie i roztrząsanie czy metr wyniesie 1 276 czy 2457 zł,
          często nawet nie ma netu, nie twierdzę, że budują dom z wyposażeniem za 1 tys.
          metr ale nie twierdźcie proszę że wybudowanie domu 130 metrów za 400 tys nie
          jest możliwe...

• Gość: seiw83 Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.09, 18:49
            400 tys da rade pod warunkiem ze nie odplyniesz w szale wydawanie pieniedzy.
            Trzeba szukac negocjowac ceny sprawdzac, latwiej jest jak ktos ma swje
            sprawodzne ekipy, dzwoni sie i czasami odloza u kogos a zrobia u ciebie, polecam
            znalesc dobrego kierownika budowy co juz ma tak wszytko poukladane, lub
            architekta gdzie zamowisz porjket z nadzorami.
          • Gość: janasek Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.14, 00:40
            Pobozne życzenia
      • Gość: abc Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 09:53
        Cena jest zależna od materiałów, robocizny, regionu ..itp. Orientacyjne ceny
        możesz zobaczyć tutaj
        kosztorysy
        budowlane
        • Gość: krystyna Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.adsl.highway.telekom.at 26.05.10, 18:02
          nigdzie nie widzialam kosztorysu domu termini 2
          • Gość: ggawert Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.10, 16:25
            tutaj dostaniesz kosztorys:
            Zapytania o kosztorys Termini II
      • Gość: luhda Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.10, 18:15
        Wejdz na stronę muratordom.pl i jak wybierzesz przykładowy plan domu to masz tam załączony kosztorys i inne info. Wszystko zalezy od materiałów z jakich budujesz, projektu i metraża, robocizny i standardu wykończenia.
        Moi znajomi na swojej dziłce wybudowali dom w stanie surowym 100m za ok 120tys 2 lata temu, nie wiem ile kosztowało ich wykończenie.
        • Gość: penny Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 10:51
          a nie tylko na stronie muratora są kosztorysy....
          widziałam także na innych, wystarczy dobrze poszukać :)
          • Gość: max Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 01:10
            ma na to wpływ mnóstwo czynników, ciężko generalizować, wszystko zależy od firmy, zobacz np tu
            www.budwesta.pl/
      • Gość: dario Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.bialnet.com.pl 19.12.10, 21:56
        Z doswiadczenia wiem ze przeznaczysz wszystko co masz i jeszcze ci zabraknie.
        a TAK NA POWAŻNIE PODOBNY DOM- WYKOŃCZENIE KAMIEŃ OK 150 M2 ŁAZIENKI SCHODY PARAPETY KUCHNIA( DUŻE FORMATY NAWET 2X2 M), DREWNO EGZOTYCZNE OK 110 M2 SZKŁO HARTOWANE BALUSTRADA, WYSOKIEJ KLASY ARMATURA HANSGROHE I WYPOSAZENIE ŁAZIENEK, MEBLE KUCHENNE, AGD, MEBLE SALON I SYPIALNA + POKÓJ DZIECKA, OSWIETLENIE SPOTLINE, MEBLE KLER W SALONIE I FABRIZIO DESIGHN + SYPIALNIA
        WSZYSTKO PO MEGA RABATACH OK 250 TYS. ZAKUP DOMU 600 TYS.(STAN SUROWY)WAWA
        • piestrojanski Re: ile kosztuje budowa domu 23.12.10, 20:29
          Przy odrobinie wiedzy i dobrych negocjacjach ok 3000/pum
      • Gość: tr Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 26.12.10, 00:01
        Ten wątek już byl na forum.
        Tu masz pełne informacje Ile płaciliście za wybudowanie domu w stanie surowym???
        forum.muratordom.pl/showthread.php?13013-Ile-płaciliście-za-wybudowanie-domu-w-stanie-surowym/page143&highlight=koszt+budowy+domu
        zajrzyj to się przekonasz za ile można wybudować realnie dom
      • gosc.bec dom z słomy i gliny 27.12.10, 09:26
        Ile taki domek może kosztować , w porównaniu do domu murowanego? Oczywiscie tego z tańszej półki.
        • Gość: Arek Re: dom z słomy i gliny IP: *.internetia.net.pl 08.01.11, 11:00
          dom ze słomy pewnie będzie tani, ale przy trzymaniu kosztów i przemyślanej budowie to za około 110 000 można wybudować tradycyjny nieduży dom pod klucz, np ten projekt jest niedrogi w realizacji;
          Mały tani projekt
          • joanka-r Re: dom z słomy i gliny 10.08.11, 21:29
            ''za około 110 000 można wybudować tradycyjny nieduży dom pod klucz, np ten projekt jest niedrogi w realizacji;''

arku dobre zioło podpalasz chyba. nie wiem jak ty liczysz, ale więcej niz połowę tego to my w 2007 na działkę wydaliśmy.
      • dorota0708 Re: ile kosztuje budowa domu 08.01.11, 13:13
        tu znajdziesz wiele ciekawych odpowiedzi moje4katy.blogspot.com
      • michalzbulowic Re: ile kosztuje budowa domu 08.01.11, 20:00
        Jak sam będziesz budować to taniej wyjdzie niż przy wynajęciu ekipy. Spory dom budujesz więc te 250tyś powinieneś mieć.
        • Gość: niedowiarek Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 10:09
          a to jest koszt z działką czy bez? bo jeżeli z działką to jakoś nie chce mi się wierzyć ze za 250 tys. można wybudować i urządzić całkiem spory dom!
          • Gość: Marco Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.02.11, 17:43
            Nie wiem gdzie mieszkacie ale koło Olsztyna (warm-mazurskie) można kupić dom ok~90m2 z działką 1000m2 ogrodzony do wykończenia tylko w środku za 240tys.Deweloper zarabia ok.30% wiec samemu można taki dom postawić za 170-190tys.Oczywiście piszę o całości a nie robociźnie.
            • Gość: plki Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 12:19
              no ok, ale to piszesz o okolicach Olszytna...wydaje mi się ze ceny w okolicach Warszawy, Wrocławia czy Krakowa są znacznie wyższe i za taką cenę ciężko postawić dom ok.100m2......
              • Gość: Marco Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.11, 17:36
                Ok.Więc po 1 trzeba precyzować.Po 2 sama budowa nie musi być droższa (a nawet tańsza)kwestia skąd ściągnie się ekipę (dojdą koszty zakwaterowania ale raczej się opłaca)Oczywiście ceny działek są wyższe koło Wa-wy to chyba normalne:)
        • Gość: janasek Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.14, 00:47
          taa chyba na waciki mu starczy Ludzie nie wierzcie że dacie rade z 250 czy 300 czy nawet 400 tyś wybudować i wejsć. Chyba że macie już działkę z podłączonymi mediami i sami jesteście budowlańcami, macie 3 lata czasu codziennie po parę godzin pracować na budowie, znacie sie na tym i nie popełnićie zadnego błędu. Ludźmi tego nie zrobicie. Pozdro
      • Gość: marek Kiedyś Himilsbachowi zaproponowano aby... IP: *.toya.net.pl 12.02.11, 12:40
        ...wziął udział w amerykańskim filmie, pod warunkiem, że nauczy się angielskiego. Pan Jan powiedział wtedy: "a jak zrezygnują ze mnie, to jak ten ch.. zostanę z tym angielskim."
        Zerknij na opis technologii budowy domu na poniższej stronie. Ryzykujesz tylko, że w razie co pozostaniesz z wiedzą na jej temat :)
        www.izodom2000polska.com/index.php?akcja=zalety_technologii&lang=pl
      • curacao75 Re: ile kosztuje budowa domu 15.02.11, 16:34
        mnie dołuje to że nigdy mnie nie będzie na to stać...
      • zoska171 Re: ile kosztuje budowa domu 15.02.11, 19:51
        myślę ze tak około 400 tys
        • kurkuma123 Re: ile kosztuje budowa domu 25.02.11, 08:55
          zawsze może być dużo drożej albo niewiele taniej, zależy z jakich materiałów się będzie budować czy z cegły, porothermu, ytonga, gotowych elementów, czy keramzytu z kerazmytu wiem że nie wychodzi to najtaniej ale za to szybko z tego co wiem to cetekom się tym zajmuje, ale nie jest to jedyna szybka metoda z gotowych elementów w zależności od wielkości domu i tego co ma w nim być (jakie okablowanie itp.) myślę że w najlepszym przypadku 3 miesiące można budować taki dom a w najgorszym wiele lat.
      • deccoarts 250 do 500 tys. zł i więcej !!! 16.02.11, 11:44
        Cena zależy od wielu czynników?? Raczej od bardzo wielu. Domek budowany koło Warszawy może być i 50 proc. droższy od tego budowanego koło Poznania.
        Poza tym z czego ten dom ma powstać - z betonu, pustaków, drewna???

Zobacz np. na oferty domów w stanie surowym
        www.favore.pl/cat10111711_stan-surowy-otwarty.html
        Ceny są od 230 tys. zł, do nawet ponad 500 tys. zł. Wszystko zależy co to za okolica itd.
      • kurkuma123 Re: ile kosztuje budowa domu 25.02.11, 09:56
        zawsze może być dużo drożej albo niewiele taniej, zależy z jakich materiałów się będzie budować czy z cegły, porothermu, ytonga, gotowych elementów, czy keramzytu z kerazmytu wiem że nie wychodzi to najtaniej ale za to szybko z tego co wiem to budwesta się tym zajmuje, ale nie jest to jedyna szybka metoda z gotowych elementów w zależności od wielkości domu i tego co ma w nim być (jakie okablowanie itp.) myślę że w najlepszym przypadku 3 miesiące można budować taki dom a w najgorszym wiele lat.
      • Gość: tomtom Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.leon.com.pl 25.02.11, 13:11
        Ja własnie zabieram się za budowę domku 120 m2 na Śląsku z piwnicami i wstępnie mam dogadane wszystkie firmy i materiały.
        Przy założeniu, że nie biorę żadnych rachunków, załatwiam sobie materiały bez VAT , moje wyliczenia są następujące :
        firma budowlana - buduje 25 tys od wykopania piwnic do dachu.
        dach 10 tys położenie
        materiały -bloczki termorex na ściany, stal zbrojeniowa, bloczki fundamentowe itp, kominy, betony na stropy, izolacje piwnic - 60 tys - mam oferty na takie ceny
        Okna i drzwi - po cenach netto od brata - 20 tys z bramą garażową .
        Instalacje CO, prąd i woda - 40 tys.
        Drzewo na dach - 10 tys, materiały - dachówka cementowa brass - 15 tys z wszystkimi foliami, wełną itp.
        Przyłącza prąd i woda (bez gazu bo nie ma), projekt, - 10 tys w zaokrągleniu
        Wiadomo - koszty dodatkowe z 30 tys na oko dojdą, ale myślę że w 220 tys się zmieszczę.

Okaże się za rok, ale jak na razie na papierze wygląda to realnie.
        Pewnie zaraz mnie zjadą znafcy ale jak si poszuka, to można znaleźć i firmy i materiały w naprawdę dobrych cenach
        • jeepwdyzlu tom tom to złodziej 25.02.11, 13:45
          oszukuje każdego z nas kupując na lewo, nie płacąc podatków

no i dobrze
          raz - złą energia wraca do człowieka
          dwa - i tak rachunki ma zaniżone
          trzy - już widzę jego rozmowy z urzędem skarbowym :-))
          ciao
          jeep
          • Gość: xyz Re: tom tom to złodziej IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.11, 21:01
            nie oszukuje nas tylko nie daje się okradać i słusznie.
        • Gość: Laura Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.lodz.multinet.pl 30.05.11, 21:35
          tylko jak zapuka do ciebie policja z zapytaniem gdzie kupiłeś np. okna, to żebyś się nie zdziwił jak tani dom będziesz miał. paragon na towar to podstawa , czy to reklamacje czy US, czy policja. wiem bo pracuję w jednej z tych "firm" i takich cwaniaczków szybko sprowadzamy na ziemię
        • Gość: Dorcia Re: ile kosztuje budowa domu IP: 195.116.45.* 10.08.11, 20:45
          Gratuluję pomysłu i zapału! Trzymam kciuki i życzę powodzenia w budowie. Podatki niech płacą ci co budują na handel. Nie musisz urządzać naszego Państwa przy okazji budowy własnego dachu nad głową. Państwo Ci na pewno w niczym nie pomoże bez względu czy jesteś młody czy stary. Mnie Gmina podniosła podatek od tego że położyliśmy kostkę przed domem i nie chcemy chodzić po błocie. POWODZENIA !!!! A DO tych co Cie straszą karami - NIE RÓB BLIŹNIEMU TEGO CO TOBIE IE MIŁE.
      • Gość: Merka Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.skanska.pl 01.03.11, 16:23
        zaczełam budowe w IV 2007 skończyłam III 2009 (czyli w okresie
        booooomu) dom jest w pełni skończony. Wyszło mi systemem
        gospodarczym 3400 pln/m2 powierzchni użytkowej. Dom pobudowany z
        ceramiki, ocieplenie zewn 14 cm, garaż 2 stanowiskowy, dachówka Roben
        Najdroższa jest robocizna (nie daj Bóg poprawiać cos spiep... po
        innej firmie )

pozdr.
      • Gość: :) Re: ile kosztuje budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 17:54
        Prace ziemne plus fundamenty w tej chwili to 12 tyś. Powierzchnia 160 m2 teren wyrównany właśnie teraz zakupione materiały aby doprowadzić do stanu surowego otwartego 44 000 tyś (pisze w zaokrągleniu) dojdą do tego okna drzwi=57000 ekipa budowlana mnie nie dotyczy ale zazwyczaj koszt to między 28 a 35 tyś i milionów nie trzeba.Materiały bardzo dobrej jakości i da się tylko trzeba troszkę poszukać:):)
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka