Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy kupować mieszkanie z obciazona hipoteką?

07.07.03, 14:43
    Mieszkanie, ktore chcę kupić ma obciążoną hipoteką na 20,000 zł. Umowilam sie
    ze sprzedajacym, ze jemu zaplace to 20,000 mniej i w dniu podpisywania aktu
    notarialnego splace te 20,000 zł do banku, ktory ustanowil hipotekę. (w akcie
    bedzie pelna wartosc mieszkania) Tak zaproponowal sprzedający. Czy ktos wie
    jak powinny wygladać takie transakcje? Czy nie ma tu jakis pulapek? Jak to w
    praktyce wyglada? To byloby moje pierwsze mieszkanie i nie stac mnie na
    pomylke.
    Obserwuj wątek
      • Gość: BEE Re: Czy kupować mieszkanie z obciazona hipoteką IP: *.acn.pl 07.07.03, 14:56
        Proponuje zapytac o to notariusza u którego bedziecie sporządzać akt
        notarialny. to leży w jego obowiązkach. Zycze powodzenia
        • Gość: milo Re: Czy kupować mieszkanie z obciazona hipoteką IP: *.waw 07.07.03, 16:11
          policz odsetki od tych 20 000. Bo bedziesz je musiala
          splacac sama. Banku nie obchodzi czyja jest wlasnosc,
          jesli ma lapae na mieszkaniu
          • Gość: Bebiak Re: Czy kupować mieszkanie z obciazona hipoteką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 23:02
            W/g mnie powinnaś wystąpić (sprzedający powinien wystąpić) do banku o wydanie
            pisma określającego wysokość zadłużenia na dzień przez Was wskazany.
            Jednocześnie bank winien zobowiązać się w tym piśmie, że o ile kwota wymieniona
            zostanie wpłacona do banku w dniu wskazanym - wyda zaświadczenie o wyrażeniu
            zgody na wykreślenie z Działu IV wpisanej tam na jego rzecz hipoteki wraz z
            wszelkimi odnoszącymi się do niej wpisami.
            W akcie zaś przy rozliczeniu ceny pomiędzy Tobą a sprzedającym winno być
            napisane, że on kwituje odbiór od Ciebie tytułem ceny kwoty X, a reszta ceny
            zostanie przez Ciebie wpłacona na rachunek w banku w związku z istniejącym
            obciążeniem. Pozdrowionka:) B.
            • Gość: Bebiak Re: Zapomniałam:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 23:05
              I pamiętaj jeszcze, że od wniosku o wykreślenie hipoteki sąd pobiera opłatę
              sądową. Takie wykreślenie jest w Twoim interesie i Ty będziesz składała wniosek
              ze zgodą banku, więc tę opłatę powinnaś rozliczyć w cenie. Pozdrówka.
      • ali_cja1 Re: Czy kupować mieszkanie z obciazona hipoteką 26.11.03, 14:56
        A czy nie lepiej podpisać umowę przedwstępną z zadatkiem w wysokości 20.000zł a
        umowę przyrzeczoną po zdjęciu przez sprzedającego obciążenia hipoteki, kiedy
        sprawa będzie czysta ?
        Pozdrawiam i życzę udanej transakcji
        Ala

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka