Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opłaty notarialne przy kupnie mieszkania-ile % itd

IP: *.energetyka.elblag.pl 26.08.03, 13:08
    Jeśli ktoś się orientuje-najlepiej notariusz, jakie mniej-więcej czekają mnie
    całościowo opłaty u notariusza, przy zawieraniu umowy wstepnej i potem
    właściwej kupna mieszkania ( woj. warmińsko-mazurskie). Mieszkanie ma wpis do
    księgi wieczystej a wartość kupna to 60 000 zł. Proszę o szybką
    odpowiedź.Dziękuję.
    Obserwuj wątek
      • olejna Re: Opłaty notarialne przy kupnie mieszkania-ile 26.08.03, 14:25
        Gość portalu: agula napisał(a):

> Jeśli ktoś się orientuje-najlepiej notariusz, jakie mniej-więcej czekają mnie
        > całościowo opłaty u notariusza, przy zawieraniu umowy wstepnej i potem
        > właściwej kupna mieszkania ( woj. warmińsko-mazurskie). Mieszkanie ma wpis do
        > księgi wieczystej a wartość kupna to 60 000 zł. Proszę o szybką
        > odpowiedź.Dziękuję.

Rozumiem, że chodzi o mieszkanie hipoteczne: czyli przy akcie notarialnym
        (tym "właściwym" czyli przenoszącym własność)
        podatek od czynności cyw.-prawnych 1200 zł
        opłata sądowa - 840 zł
        taksa notarialna - 1100 + 22%VAT = 1342 zł

jeżeli podpisujesz umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego to płacisz
        drugą taksę notarialną i teraz nie wiem jaka jest praktyka w Elblągu - czy
        notariusz bierze 50% taksy przy um. przedwst. i 50% przy końcowej, a może 50% +
        100%: musisz juz to sama wynegocjować w kancelarii.

• olejna Re: Opłaty notarialne przy kupnie mieszkania-ile 26.08.03, 19:12
          zapomniałam o opłacie za wniosek do sądu - 150 zl+22%VAT
          • Gość: Bebiak Re: Opłaty notarialne przy kupnie mieszkania-ile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 19:33
            I jeszcze wypisy: 7,32,-zł (z VAT-em za jedną stronę), ale łącznie zbierze się
            tego pewnie jakieś 180-200,-zł (zależy od długości umowy). Pozdrowionka. B.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka