Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Darowizna ...jeszcze raz

IP: *.su.krakow.pl / *.su.krakow.pl 11.09.03, 09:14
    Kupuję mieszkanie za 140 tys. zł. Ze swoich dochodów jestem w stanie
    udokumentować kwotę 100 tys. Pozostaje do "zagospodarowania " 40 tys. I mój
    plan jest nastepujący - ale nie wiem czy dobrze myślę: jedna darowizna - 9600
    od taty na cele mieszkaniowe, i druga darowizna "normalna " na kwotę 30 tys.
    też od taty (bo tylko jego mam w I grupie). I moje pytanie - jaki od tej
    drugiej darowizny zapłacę podatek? Chyba, że ktoś ma jeszcze inne pomysły???
    Będę wdzieczna za pomoc, szczególnie, że nie uśmiecha mi się tłumaczenie
    przed US..
    Obserwuj wątek
      • Gość: e-com Re: Darowizna ...jeszcze raz IP: *.su.krakow.pl / *.su.krakow.pl 11.09.03, 09:19
        Przepraszam za powtórzonego posta - ale miałam problemy z wysyłką , no i taki
        tego efekt....
      • Gość: Bebiak Re: Darowizna ...jeszcze raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 22:18
        Gość portalu: e-com napisał(a):

> jedna darowizna - 9600 od taty na cele mieszkaniowe, i druga
        >darowizna "normalna " na kwotę 30 tys. też od taty (bo tylko jego mam w I
        >grupie). I moje pytanie - jaki od tej
        > drugiej darowizny zapłacę podatek? Chyba, że ktoś ma jeszcze inne pomysły???
        > Będę wdzieczna za pomoc, szczególnie, że nie uśmiecha mi się tłumaczenie
        > przed US..

Od tej drugiej darowizny tj. 30.000,-zł zapłaciłabyś podatku 812,60,-zł przy
        założeniu, że tato nic Ci nie podarował w ciągu ostatnich 5 lat (odjęłam kwotę
        wolną). Pamiętaj jednak i o tym, że wymóg dokonania darowizny przez osobę
        wyłącznie z I grupy jest tylko przy tych darowiznach na cel mieszkaniowy. Osoby
        z II-giej i III-ciej grupy mogą również przecież dokonać na Twoją rzecz
        darowizny (może takie osoby masz?).
        Kwota wolna dla II grupy to 7.276,-zł raz na 5 lat, a dla III - 4.902,-zł. Nie
        masz nikogo z rodzeństwa rodziców (to jest II grupa)? A dalsi krewni (np. tzw.
        rodzeństwo cioteczne) z III grupy? Nikogo takiego nie masz? Przeanalizuj tę
        swoją tzw. rodzinę. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka