Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kierownik budowy i nadzór budowlany

14.01.02, 10:27
    Jak zawrzeć dobrą umowę z kierownikiem budowy i nadzorem budowlanym? Ile to
    kosztuje w okolicach Warszawy (Piaseczno)? Może kogoś polecicie?
    Dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jola Re: Kierownik budowy i nadzór budowlany IP: 158.66.46.* 14.01.02, 11:47
        Mamy zawartą umowę z Kierownikiem Budowy, będzie przychodził wtedy kiedy będzie
        uważał to za koniczne lub stosowne. Budujemy, o czym poinformowaliśmy
        Kierownika, metodą gospodarczą tzn. nie przez firmę budowlaną. Koszt, za cały
        okres budowy, wynosi 1.200 zł z płatnościami przy pierwszym wpisie do dziennika
        budowy 200 zł i każdy następny 100 zł. Kierownik nie stawiał nam żadnych
        warunków poza tym, aby roboty były wykonywane zgodnie z projektem i prawem
        budowlanym. Przy jakichkolwiek wątpliwościach - służy wiedzą i doświadczeniem.
        • buleczka_77 Re: Kierownik budowy i nadzór budowlany 14.01.02, 17:23
          Jolu! Rozumiem, że samo zawarcie umowy kosztuje 1200 zł, a potem dodatkowo się
          płaci za wpisy do dziennika lub przyjazd na budowę (100 czy 200 zł)???? To w
          takim razie za co oni biorą tak jak w Twoim przypadku 1200 zł.????
          Czy nie powinno się zawierać umowy np. na okres budowy czyli od....do.... i np.
          zobowiązaniu kier. do bycia na budowie codziennie lub co drugi dzień i
          dokonywaniu wpisów na bieżąco ?
          A co z nadzorem budowlanym?
      • Gość: Jola Re: Kierownik budowy i nadzór budowlany IP: 158.66.46.* 14.01.02, 11:49
        Zapomniałam dodać, że budujemy w Warszawie (Białołęka).
        • Gość: Jola Re: Kierownik budowy i nadzór budowlany IP: 158.66.46.* 18.01.02, 09:44
          Bułeczko!
          1200 zł to jest całkowity koszt jaki ponoszę za zatrudnienie Kierownika Budowy.
          I tak pierwszy wpis do dziennika kosztował mnie 200,-zł, każdy następny, a
          związane jest to z konkretnym etapem budowy, to kwota 100,-zł co na koniec
          budowy złoży się na tę kwotę 1200,-zł. Nawet specjalnej umowy pisemnej nie
          zawieraliśmy, wypełniliśmy wspólnie zawiadomienie o rozpoczęciu budowy
          dołączyłam oświadczenie pana który podjął się kierowania budową + kopię jego
          uprawnień budowlanych.
          I tak np.za osadzenie budynku na działce (chodzi o wyznaczenie miejsca pod
          fundamenty) oraz wpisanie przez geodetę tego faktu do dziennika, zapłaciliśmy
          250,-zł.
      • Gość: Oriana Re: Kierownik budowy i nadzór budowlany IP: *.waw.cdp.pl 15.01.02, 11:59
        Umowa z kierownikiem budowy w przypadku domku jednorodzinnego bardzo często
        jest umową - zleceniem. 1200 zł to niedużo (kierownik ponosi odpowiedzialnoś za
        wszystko co dzieje się na placu budowy, szczególnie za życie i zdrowie osób
        przebywających na budowie) 100-200 zł za wpis do dziennika to norma (każdy wpis
        wiąże się z wizytą na budowie - koszt kilku godzin i dojazd). Pisząc umowę nie
        musisz podawać od kiedy do kiedy, bo kierownik pisze oświadczenie, że przejmuje
        obowiązki kierownika budowy i takie oświadczenie należy dostarczyć do
        właściwego organu na 7 dni przed rozpoczęciem robót. Jeśli chciałbyś, żeby
        kierownik był na twojej budowie codziennie przez ok 8 godzin to kosztuje to
        conajmniej 5 tyś zł netto na miesiąc.
        Jeżeli w pozwoleniu na budowę właściwy organ nie nałożył obowiązku ustanowienia
        inspektora nadzoru budowlanego, to masz tylko obowiązek zatrudnić kierownika
        budowy.
        Pozdrawiam :-)
        • buleczka_77 Re: Kierownik budowy i nadzór budowlany 18.01.02, 07:08
          Dzięki za pomoc w/w osobom. Czy możecie mi jeszcze powiedzieć ile zapłace za
          Nadzór budowlany? Jednorazowo czy od wizyty na budowie?

• Gość: Slawek Re: Kierownik budowy i nadzór budowlany IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 14:50
            buleczka_77 napisał(a):

> Dzięki za pomoc w/w osobom. Czy możecie mi jeszcze powiedzieć ile zapłace za
            > Nadzór budowlany? Jednorazowo czy od wizyty na budowie?
            >

Nie ma nadzoru na małych budowach, to ty stwierdzasz czy jakość prac ci odpowiada
            i płacisz za nie. A jeśli chodzi ci o nadzór z UNB , to niech cię ręka boska
            broni przed nimi, chłopakami z miasta i innymi takimi.
            pzdr

• Gość: robert.z Mój kierownik budowy - IP: *.dynamic.vectranet.pl 26.06.14, 01:08
        Ja trafiłem na normalnego kierownika budowy i dodatkowo w miarę niedrogi.
        Tel. 513-073-395
        • Gość: robert.z Re: Mój kierownik budowy - IP: *.dynamic.vectranet.pl 26.06.14, 01:09
          pomyliłem numer telefonu, poprawny to 503073395
      • grzego.rz594 Kierownik budowy Warszawa i okolice Tel. 503073395 28.06.14, 00:48
        Tel. 503 073 395
        www.nadzorbudowlany.info

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka