Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

akt notarilany przy zakupie dzialki bud - pomocy

IP: 217.153.22.* 03.11.03, 13:37
    Witam,

Potrzebuję pomocy osoby zyczliwej:
    chce zakupic dzialke budowlana, która w warunkach zabudowy przeznaczona jest
    pod "budownictwo zagrodowe i mieszkalne". W planie zagospodaraowania nie ma
    słowa o tym, ze dzialka jest rolna, itp.

I teraz problem: notariusz twierdzi, iż trzeba wczesniej zglosic się do
    Agencji Rynku Rolnego (czy czegoś innego podobnego), ktora to agencja ma
    prawo pierwokupu. I to ma trwac miesiąc, pan notariusz bedzie posrednikiem w
    calej operacji, ktora ma byc przeprowadzona w 2 etapach: najpierw umowa
    przedwstepna a pozniej (jak Agencja nie skorzysta z prawa pierwokupu)
    wlasciwa umowa. Podobno bez tego sedzia hipoteczny nie zrobi wpisu do ksiag.
    Pytanie: czy to prawda, z tą agencją rynku Rolnego, skoro ziemia ewidentnie
    jest budowalana ?

Problem 2: notariusz straszy, ze jak sprzedajacy nie płacił podatku od
    gruntu, ZUSu, KRUSs, albo mial zaleglosci podatkowe, to mimo, że nie ma tego
    wykazanego w ksiegach wieczystych, to moze to przejsc na dzialke, a co za tym
    idzie na mnie. Osobiscie wydaje mi sie, ze tak nie jest, ale kto wie co ktos
    wymysli w tym glupim kraju ?

Odpiszcie dobrzy ludzie, moze Bebiak przedstawi swoją opinię.

pozdr
    Radek
    Obserwuj wątek
      • Gość: zyczliwy Re: akt notarilany przy zakupie dzialki bud - pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 13:45
        Z mojego doswiadczenia wygladalo to taK; aby kupic dzialke na terenie gminy
        wiejskiej (budowlano-rolna) bez skladania oferty Agencji Rolnej, musialam
        zdazyc do 15 lipca 2003 - wtedy weszla ta Ustawa o prawie pierwokupu Agencji.
        Agencja teraz ma prawo pierwokupu gruntow rolnych, jezeli nabywca nie mieszka
        na stale na terenie gminy. Z jakiegos komentarza do tej Ustawy, nie pamietam
        gdzie czytalam, wynikalo, ze Agencja skorzysta z tego prawa w sytuacji, gdy
        podejrzewa mozliwość spekulacji w/w gruntem (czyli: zawsze moze sie
        przyczepic). Odnośnie zadłuzeń: nabywana przeze mnie dzialka miala obciążenie
        hipoteczne z tytulu zaleglości KRUS. Sprawe zalatwilam w ten sposob, ze poszlam
        do Krus, poprosilam o sporządzenie rachunku zadluzenia zbywcy na dzień
        sporządzenia aktu notarilanego (ku mojemu zdziwieniu nie robiono mi problemow),
        a następnie notariusz w paragrafie dotyczącym sposobu zaplaty wymienil
        konieczność uregulowania tego rachunku, a pzostala część pieniędzy nakazal
        wyplacić zbywcy. W ten sposob zabezpieczylam sie przed zakupem zadluzenia, a
        przy okazji nie ponioslam oplaty za wykreslenie hipoteki (KRUS robi to za darmo
        i z urzędu), gdybym nabyla nieruchomość z obciążoną hipoteką. Moja dzialka nie
        miala obciążenia w podatkach, ale mysle, ze moglbys postąpić analogicznie,
        udając sie do Urzędu Gminy (choćby po to, zeby sprawdzić, jak sie te sprawy
        mają). Jezeli cos nadal jest dla ciebie niejasne, to chętnie dopowiem.
        Pozdrawiam
      • Gość: Bebiak Re: akt notarilany przy zakupie dzialki bud - pom IP: *.acn.pl 04.11.03, 15:45
        Mnie nauczono w ramach Ustawy o (w skrócie) nieruchomościach rolnych, iż o ile
        w wypisie z planu zagospodarowania przestrzennego wynika jakiekolwiek inne
        przeznaczenie niż wyłącznie rolne (np. zabudowa zagrodowa i mieszkalna) to
        wyłączone jest prawo pierwokupu dla Agencji. Przy takim sformułowaniu (o ile
        wynikałoby ono z wypisu z planu) jak Ty wskazujesz wg mnie pierowokupu być nie
        powinno. Zdaję sobie sprawę z tego, że mogą tu powstać rozbieżności albowiem
        ustawa jest tak skonstruowana jak jest i budzi wątpliwości, stąd notariusze z
        danych okręgów powinni przyjąć jakąś jednolitą praktykę (z terenów
        warszawskich tak jak napisałam wyżej).
        Zaległości jakie wymieniasz miały owszem znaczenie dla nieruchomości ale wg
        mnie tylko do bodajże września 2002 roku. Wówczas wprowadzono przepis, że dla
        zabezpieczenia tego typu zaległości w postaci hipotek stosuje się przepisy o
        hipotece na nieruchomościach, a z tych przepisów wynika, że hipoteka powstaje
        z chwilą wpisu do księgi (z datą wsteczną od dnia złożenia wniosku). Miało to
        związek z istniejącą całe lata hipoteką przymusową, która powstawała bez wpisu
        do księgi a wskutek wydania decyzji (czyli tak naprawdę każda nieruchomość
        mogła być nią obciążona mimo braku wpisu do księgi). Stąd w tej chwili takie
        zaległości - o ile nie został złożony wniosek o wpis hipoteki - nie obciążają
        nieruchomości. Czy Twój notariusz może powołać się na jakieś konkretne
        przepisy zajmując takie stanowisko jakie zajmuje? Ja swoje wysnuwam z
        Ordynacji Podatkowej. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie. B.
        • Gość: Radek Re: akt notarilany przy zakupie dzialki bud - pom IP: 217.153.22.* 05.11.03, 14:42
          Dziękuję wam wszystkim za informacje. Co do pytań; pani notariusz powoływała
          się też na Ordynację Podatkową, nie precyzując jednak o który fragment chodzi.
          Problem został rozwiązany poprzez wizytę u innego notariusza.

Mam inne pytanie: działka nabywana powstała w wyniku podziału inne
          nieruchomości. Podział jest zatwierdzony przez gminę, z zastrzeżeniem, iż jeśli
          w wyniku podziału wzrośnie cena ziemi, gmina może nałożyć tzw. opłaty
          adiecienckie(nie pamiętam dokładnie, jak one się zwą). Zakładając, że
          właściciel nie uregulował tych opłat, to czy gmina może wystąpić z nimi do mnie
          (tj. czy są one związane z ziemią, czy płatnikiem)?

pozdr
          Radek

• Gość: Bebiak Re: akt notarilany przy zakupie dzialki bud - pom IP: *.acn.pl 06.11.03, 18:03
            Cześć!
            Zajrzałam do komentarza do ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami i tam przy
            art. 98 (to ten właśnie) komentatorzy przywołali uchwałę składu 5 sędziów NSA
            z 22.XI.1999 roku z której wynika (cytuję): obowiązek ponoszenia opłaty
            adiacenckiej, o której mowa w art. 98 ust.4 ciąży na osobie będącej
            właścicielem nieruchomości w dniu, w którym decyzja organu gminy
            zatwierdzająca projekt podziału tej nieruchomości stała się ostateczna".
            Tyle Radku wyczytałam i wyszukałam, tyle mówi uchwała, bo przepis o tym tak
            naprawdę nie mówi, a jak wygląda w praktyce egzekwowanie tej opłaty - tego nie
            umiem Ci powiedzieć. Wydaje mi się - podkreślam: wydaje mi się - że skoro ten
            obowiązek ciąży na wyraźnie określonej osobie to nie powinno to Ciebie
            dotyczyć, ale tak mi się tylko wydaje. Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • ada296 budownictwo zagrodowe 06.11.03, 20:57
        to przeznaczenie rolne - tak traktują to niektóre oddziały terenowe Agencji
        dlatego notariusze z ostrożności robią umowy warunkowe
        co do KRUS - niech sprzedający przyniesie zaświadczenie z KRUS, że nie zalega
        w płaceniu skadek
        pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka