Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wynajem mieszkania, zwrot za ogrzewanie

19.04.09, 00:35
    Witam, mam taką sytuację: wynajmuje mieszkanie na studiach wraz z 3 osobami.
    Na sezonie grzewczym zaoszczędziliśmy 250 zł, a osoba wynajmująca chce nam
    zapłacić tylko 50 zł:/ Ile nam się należy i czy możemy upominać się o cała
    kwotę, bądź o kwotę podzieloną przez 12 miesięcy i pomnożoną przez ilość
    miesięcy które mieszkamy na stancji. Ta kwestia nie jest zawarta w umowie
    wynajmu. Proszę o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kali Re: wynajem mieszkania, zwrot za ogrzewanie IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.04.09, 10:30
        rozliczenie ogrzewania prowadzi wspólnota /spółdzielnia/. I to oni obliczają ile
        wynosi zaliczka, ile opłaty stałe /dopływ ciepła/ i to oni zwracają nadpłaty.
        Czy oni zwrócili właścicielowi 250,-zł, czy to są wasze obliczenia? Czy w umowie
        najmu macie napisane, że opłaty wg liczników wy robicie - czy macie tylko
        ustaloną ogólną kwotę wynajmu, a resztę płaci właściciel?
      • Gość: ludwiczek Re: wynajem mieszkania, zwrot za ogrzewanie IP: *.chello.pl 19.04.09, 18:02
        Prosta sprawa: jeśli właściciel uzna, że zwróci wam tylko 50 zł
        (20%) to w następnym roku grzejcie na maksa i jak przyjdzie dopłata
        (np. 2000zł) to wy zapłacicie 20% (400zł) a reszte (1600zł)
        właściciel. Troche to was będzie kosztować ale na pewno nauczy
        właściciela uczciwości.
        Pozdrawiam
        • Gość: al_gon Prosta? Nie do konca. IP: *.chello.pl 19.04.09, 22:06
          Wyobraź sobie sytuacje, że mój blok został ocieplony, okna powymieniane.
          Zapłaciłem za ten remont i teraz przyszło rozliczenie ze zwrotem za ogrzewanie.
          Mam je zwrócić najemcy?

Jeśli w umowie nie jest napisane, że najemca płaci za ogrzewanie tzn. że za nie
          nie płaci i nie należy mu się zwrot. Płaci on czynsz najmu plus oplaty
          licznikowe. Koniec, kropka. A trudno nazwać ogrzewanie opłatą licznikową.
      • Gość: moi Re: wynajem mieszkania, zwrot za ogrzewanie IP: 217.173.195.* 21.04.09, 11:00
        Jednym z moich lokatorów zwracałam nadpłatę, gdyz w umowie było, że
        płacą mi odstępne + wszelkie koszty w wysokości przez
        nich "wykorzystanej". Inni lokatorzy w umowie mieli stałą kwotę dla
        mnie (z której opłacałam czynsz i podatek)+opłata za prąd i gaz -
        tym nie zwracałam
      • Gość: eNCe Re: wynajem mieszkania, zwrot za ogrzewanie IP: *.chello.pl 24.04.09, 10:42
        sprawa wygląda tak:
        jeśli w umowie jest zapis, iż najemca reguluje czynsz za mieszkanie to zwrotu za
        wodę oraz ogrzewanie dotyczą najemcy. natomiast jeśli w umowie zaznaczono, że
        najemca płaci koszt najmu lokalu w który wliczona jest kwota czynszu to nie
        interesuje go żadne rozliczenie idące w poczet czynszu.
        [b]w skrócie:
        jeśli nie płacicie czynszu to nie musicie oszczędzać. właściciel reguluje czynsz
        i wszelkie niedopłaty z tego tytułu. nie ma prawa obciążać Was dodatkowymi
        kosztami jak i w tym przypadku nie ma obowiązku dzielenia się oszczędnościami.[/b]
        Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka