paiha
17.06.05, 16:13
Dwa.
Pierwszy poznalam przed wyjazdem do NZ, kiedy czytalam wszystko, co sie ukazalo na jej
temat. Znalazlam dane statystyczne, z ktorych wynikalo niezbicie, ze NZ ma jeden z
najwyzszych wskaznikow samobojstw wsrod mlodych ludzi. Bardzo mnie to zaintrygowalo,
kompletnie klocilo sie to z moim wyobrazeniem zycia w tym kraju. Przez caly pobyt
szukalam odpowiedzi na pytanie, skad taki przerazajacy wynik? Czastkowa znalazlam
podczas rozmowy z pewna mloda osoba, ale po pierwsze to byla Polka, po drugie jedna
jaskolka wiosny nie czyni. Przejawialy sie czasem takie nuty w rozmowach z innymi, z
Kiwusami, ze NZ to kraj o ograniczonych perspektywach, jesli chodzi o robienie kariery,
poszukiwanie pracy, ze kazda podroz ( do Europy, Stanow, gdziekolwiek poza Australia) to
wlasciwie wyprawa i niewielu mlodych na to stac, niemniej trudno mi bylo przyjac, ze to jest
podstawa do takich wlasnie drastycznych krokow. Co o tym myslicie?
Drugi fakt.
Bylam wczoraj na konferencji prasowej dotyczacej astmy. Podczas prezentacji danych
dotyczacych wystepowania choroby i smiertelnosci z jej powodu przezylam szok. Okazalo
sie, ze 1/3 spoleczenstwa NZ choruje na astme. To jeden z najwyzszych wskaznikow na
swiecie! Najwiecej zgonow na swiecie z powodu astmy - Nowa Zelandia na pierwszym
miejscu!
Oczywiscie zapytalam, jak to mozliwe w kraju o takim powietrzu, wodzie itd. Okazalo sie, ze
wszystkiemu winna historia, a wlasciwie genetyka. Byc moze wiekszosc z Was wie, ze do
Nowej Zelandii byli zsylani wiezniowie z Wielkiej Brytanii, by tutaj odbywac swoja kare.
Wiekszosc z nich chorowala na astme. Gen plus alergen, a moze nim byc mnostwo czynnikow (
roztocze, pylki, zarodniki grzybow, infekcja drog oddechowych, dym tytoniowy, zapachy,
zimne powietrze, wysilek, zmiany pogody, leki, czynniki hormonalne, stres) spowodowal, ze
coraz wiecej osob zaczelo chorowac na astme ( alergiczna albo oskrzelowa), a astma jest
choroba dziedziczna. Stad takie wyniki dzisiaj. Ciekawa jestem Waszego zdania. Czy
spotykaliscie sie np. w mediach z jakimis informacjami na jeden albo drugi temat?
Paiha